Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2014 20:31
zuza22

XXX.XXX.128.211

Chtěla bych poprosit o radu při výběru rasy.
Budeme se stěhovat na domeček v menší obci.
Už delší dobu si lámu hlavu nad výběrem správné rasy.

V první řadě musí být výborný hlídač (super kdyby to byla jeho přirozená vlastnost)
už se nám tam nějaké věci "ztratily" :/

Neagresivní

Dobře ovladatelný

Celoročně žijící venku

Orientován na rodinu

Byl by to náš druhý pes.
Máme už 8 letou fenku labradora, to je náš domací mazlík.
Ale byli jsme zvyklí pořád něco dělat. Prošli jsme samozřejmě základním výcvikem, dělali jsme agility, obrany, cvičíme s klikrem.
Takže nějaké zkušenosti mám, ale nerada bych je přecenila.

Děkuji všem za rady a postřehy

8.2.2014 21:02
zuza22

XXX.XXX.128.211

zatím nejvíc uvažujeme o

Německý ovčák
Belgický ovčák
Australský honácky pes

8.2.2014 21:48
danurba

XXX.XXX.60.8

mám čuvačku a nelituju. Zatím je to nejúžasnější pes mého života, neskutečně inteligentní a učenlivá, výborný hlídač, trochu tvrdohlavá, přemýšlivá....

9.2.2014 08:21
conie

XXX.XXX.196.13

zuza22 napsal(a):

V první řadě musí být výborný hlídač (super kdyby to byla jeho přirozená vlastnost)

Neagresivní

Dobře ovladatelný

Celoročně žijící venku

Orientován na rodinu

Byl by to náš druhý pes.
Ale byli jsme zvyklí pořád něco dělat. Prošli jsme samozřejmě základním výcvikem, dělali jsme agility, obrany, cvičíme s klikrem.

Vrozené hlídání je vlastní hlavně pasteveckým plemenům, která splňují i všechny vaše další požadavky až na dobrou ovladatelnost. Tak nějak nevím, co přesně myslíte pod pojmem neagresivní. Většina psů, až na výjimky, jsou ve své podstatě neagresivní. Ale i čivavu lze zkazit výchovou. Pastevci jsou ideálními hlídači, milující a chránící rodinu i vše, co k ní patří (ostatní zvířata a majetek). Ale nikdy nebudou na slovo poslouchat a jejich výchova rozhodně není úplně snadná. S přihlédnutím ke všem vašim požadavkům bych asi volila německého ovčáka, dalo by se uvažovat o velkém knírači (černý budí značný respekt), vyhovoval by i novofundlák, i když zrovna není extra hlídač, ale svou mohutnou postavou, černou barvou a hlubokým hlasem respekt také vzbudí. Ještě bych uvažovala o velkém špicovi, který také splňuje požadavky. Tak šťastnou ruku při výběru.

9.2.2014 10:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

moc mi nejde dohromady ten požadavek na výbornýho hlídače, ale neagresivního plemenesmajlík.
Pokud chcete, aby pes opravdu hlídal (ne jenom blafl za plotem), tak tu agresivitu v sobě mít musí - to jak s ní naložíte nebo kam ji budete směřovat, popř. jestli ji potlačíte už je na vás, ale pokud ji v sobě nemá, tak hlídat nebude.
NO, BO je dobrá volbasmajlík

9.2.2014 10:52
zuza22

XXX.XXX.128.211

Pastevecký? takže třeba Bernský salašnický pes?

O Velkém knírače jsem také hodně uvažovala, ale zatím mi ho všichni hodně vymlouvají.
Kvůli velké tvrdohlavosti a sklonům k argesivitě, náročnosti na výcvik a prý úplně nejdou k dětem...

NO ... nevím proč tak je, jestli je to kvůli nějaké degeneraci rasy, nebo kvůli tomu kolik jich je bez PP a bez výchovy ... tolik napadení NO ... i manžela jako dítě pokousal NO ... nevím, jsem z toho rozpolcená.

Novofunďák už mi přijde moc veliký.

Velký špic se mi vůbec nelibí.

Štastnou ruku budu fakt potřebovat, děkuji :)

9.2.2014 10:57
zuza22

XXX.XXX.128.211

Inspektor Pišišvor napsal(a):
moc mi nejde dohromady ten požadavek na výbornýho hlídače, ale neagresivního plemenesmajlík.
Pokud chcete, aby pes opravdu hlídal (ne jenom blafl za plotem), tak tu agresivitu v sobě mít musí - to jak s ní naložíte nebo kam ji budete směřovat, popř. jestli ji potlačíte už je na vás, ale pokud ji v sobě nemá, tak hlídat nebude.
NO, BO je dobrá volbasmajlík

Já vím, že to nejde dohromady :D taky toho psa vybírám víc než rok
A asi už vím, že se budu muset přiklonit na jednu nebo na druhou stranu.
Jen nevím na kterou ...

9.2.2014 10:59
zuza22

XXX.XXX.128.211

rapotacka11 napsal(a):
Třeba ?

http://zvirata.hyperinzerce.cz/ovcaci/inzerat/8847179-nemecky-ovcak-s-pp-fena-nabidka/#.Uvc4qfl5PWo

Nesnese se s jinými psi, takže pro nás nic.

9.2.2014 11:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

zuza22 napsal(a):
Já vím, že to nejde dohromady :D taky toho psa vybírám víc než rok
A asi už vím, že se budu muset přiklonit na jednu nebo na druhou stranu.
Jen nevím na kterou ...

záleží na tom, co si pod pojmem agresivita představujete. Výborný hlídač může být zároveň perfektní společník a rodinný pes. Mám 3 BO, a venku jsou naprosto nekonflitní a ovladatelní, jejich náklonnost k rodině hraničí s vlezlostí, ale pokud jde o hlídání domu, auta, vozíku, tak se mění v bestiesmajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2014 15:56

hlídač dvora = hovawart

9.2.2014 17:47
zuza22

XXX.XXX.128.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
hlídač dvora = hovawart

vy máte osobní zkušenost s hovawarty?

9.2.2014 18:09

Ano.

9.2.2014 18:12
zuza22

XXX.XXX.128.211

A můžete mi o nich napsat něco víc?
o výcviku, jejich bázlivosti?
děkuji

9.2.2014 22:18

....O Velkém knírače jsem také hodně uvažovala, ale zatím mi ho všichni hodně vymlouvají.
Kvůli velké tvrdohlavosti a sklonům k argesivitě, náročnosti na výcvik a prý úplně nejdou k dětem...

1,2,3,4 nesmysly.

Bernský salašnický ve své správné povaze by bal dobrá volba, ale asi by se muselo velice velmi a opatrně vybírat.
Totéž platí o howavartovi.
Australský honák je na výchovu pravděpodobně složitější než VK.

9.2.2014 23:13
zuza22

XXX.XXX.128.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
....O Velkém knírače jsem také hodně uvažovala, ale zatím mi ho všichni hodně vymlouvají.

1,2,3,4 nesmysly.

Bernský salašnický ve své správné povaze by bal dobrá volba, ale asi by se muselo velice velmi a opatrně vybírat.
Totéž platí o howavartovi.
Australský honák je na výchovu pravděpodobně složitější než VK.

můžete mi to prosím nějak blíž objasnit proč jsou to nesmysly, děkuji

10.2.2014 06:50

Hovawart - velmi dobře cvičitelný, výborně spolupracující s psovodem. Miluje rodinu. Je třeba počítat s rezervovaností k cizím (tenhle rys je samozřejmý obecně u hlídacích plemen) i když se nám poněkud z chovu vytrácí. Stejně tak by měl mít potlačený lovecký pud, bohužel i na tento důležitý rys povahy bonitace lehce pozapomněla smajlík Důležitá je socializace štěněte = seznámení s naším civilizovaným světem. Bázliví jedinci by neměli projít do chovu (toť teorie. ale přeci jenom extrémy bonitace zachytí), druhá věc je příroda a i zcela standartním rodičům se bázlivec narodí - ale to by se mělo dát poznat už před odběrem štěněte!. Tady (a tohle mě teda dost štve) se občas zaměňuje opatrnost, která má být hovíkovi přirozená, za bázlivost a špatným přístupem lze psa "zkazit". Hovawart má být jako plemeno středně temperamentní, do bytu bych určitě vybírala klidné štěně.

10.2.2014 11:16
zuza22

XXX.XXX.128.211

do bytu pesana nechci, chci aby byl celoročně venku, bude s tímto statusem ubytování hovík v pohodě?

tak zatím mi z toho vyšli tři favorité

NO
Hovawart
Velký knírač

10.2.2014 15:33
barunka

XXX.XXX.7.193

Tibetská dogasmajlík
- hlídač perfektní (má to v krvi)
- miluje děti
- celoročně venku i ve větších mrazech

...pes mého srdce, žádný jiný pro mě nebude nikdy existovat. MILUJU JEsmajlík

10.2.2014 17:33
vikyy

XXX.XXX.72.69

Zadavatelka píše, že chce psa dobře ovladatelného a to tibetská doga není. Já taky miluju našeho pastevce, ale zadavatelce ho nebudu doporučovat.
Z těch vybraných plemen bych šla do velkého knírače. Německý ovčák už není co býval a hovawarty znám ty bázlivé, i když si k tomu určitě majitelé tak trochu dopomohli.

10.2.2014 21:52
kkokkinkka

XXX.XXX.80.18

Rozhodně velký knírač. Samci jsou celkem velcí a černá barva vzbuzuje respekt. Navíc jako služební plemeno vycvičitelné a zároveň dobrý hlídač. A problémy s dětmi mají jen minimálně.

11.2.2014 06:36
eluschi

XXX.XXX.35.117

Místo NO bych volila českého chodského psa. Osobní zkušenost s nimi nemám, ale s tím zdravím jsou na tom lépe než NO. Jednoho chodaka máme za souseda a je to jak kamarad pro děcka tak dobrej hlidač a jsou s nim spokojeni..

vera.va

15.2.2014 17:20
vera.va

XXX.XXX.118.1

Mě ještě napadá královský pudl...
Ty hlídaj pěkně - viděla jsem je na obranách, pěkné zákusy, dobré vyštěkávání, dobře ovladatelní - tím pádem i výchova a výcvik bude v pohodě... Jen nevim k dětem, ale nejspíše ano, najděte chovku a jeďte se tam podívat, ať psa vidíte na vlastní oči.

smajlík

28.2.2014 11:50

kkokkinkka napsal(a):
Rozhodně velký knírač. Samci jsou celkem velcí a černá barva vzbuzuje respekt. Navíc jako služební plemeno vycvičitelné a zároveň dobrý hlídač. A problémy s dětmi mají jen minimálně.

Místo velkého knírače bych volila ruského černého teriéra. Splňuje všechny požadavky zadavatelky.

2.3.2014 05:58
kalu

XXX.XXX.67.182

Měla jsem 12 let velkého knírače - psa.
Splňoval přesně to, co od psa očekáváte. Byl velmi dobrý hlídač a obranář, budící respekt. Byl i poměrně dost ostrý, ale zároveň perfektně ovladatelný. Nemusel tedy ostaní psy- samce, ale s fenami a se štěňaty byl o.k. Zdravý, naprosto vyrovnaný pes. Když se narodila dcerka, bylo mu 6 let. Do té doby s dětmi neměl žádné zkušenosti a role "chůvy" se ujal perfektně, přestože už na něj i díky ní nebylo tolik času a mohl třeba začít žárlit. Miloval jí a bránil, nebyl nikdy sebemenší konflikt. Když bylo dcerce 6 let, musela jsem jej nechat v jeho 12 letech uspat. Dcerka dodnes na něj vzpomíná a prohrabuje se se slzami v očích jeho fotkami.
Já jsem ohledně VK zaznamenala jedinou větší nevýhodu - nutnost starat se mu o srst - pravidelně upravovat, trimovat, stříhat, rozčesávat atd.

Nyní máme roční fenku NO a také zatím není žádný zápor. Hlídá perfektně, s dcerkou velká kámoška, ovladatelná je taky.

S VK i s NO jsem ale chodila a chodím na cvičák...

2.3.2014 21:19
zuza22

XXX.XXX.128.211

Takže rozhodli jsme se pro Velkého Knírače :)
Děkuji Všem za rady a názory

3.3.2014 07:43
kalu

XXX.XXX.229.0

Gratuluji, myslím si, že je to super volba. Jak jsem psala, až na nutnou úpravu srsti jsem na něm neshledala jediné negativumsmajlík

Náš Areseksmajlík

30.3.2014 17:26
sheltie1

XXX.XXX.171.22

Mám zkušenosti se špicem i se šeltií. Oba výborní hlídači, kteří se dokáží přizpůsobit životu v bytě i na baráčku. Oba vše ohlásí, šeltie je méně uštěkaná a inteligentnější než špic. Ohlásí štěkotem i to, kdyby se návštěva v bytě chovala podezřele a začala vám prohrabávat byt. Jako hlídač je neúplatná - pamlsky si ji nekoupíte. Dá se sní dělat agility, dog dancing, chodit na tůry, umí se pro všechno nadchnout a je pracovitá. Malá ukázka toho, co ji lze naučit je na www.snovypes.sweb.cz.

2.4.2014 20:24
pejsek05

XXX.XXX.43.93

zuza22 napsal(a):

Neagresivní

Dobře ovladatelný

Celoročně žijící venku

Orientován na rodinu

Byl by to náš druhý pes.

zlatý retrívr
německý ovčák
bernský salašnický pes
border kolie (hodně pohybu)

Tyto psi doporučujismajlík

28.4.2014 14:21
sherkan

XXX.XXX.156.140

Dobrý den,
a co chesapeake bay retriever?
Měla jsem téměř 12 let labradora, další volba padla na tohoto retrívra právě proto, že jsem potřebovala hlídače.
Dnes je mu 2,5 roku, je úžasný, hlídá, je to střelená raketa, ale velmi inteligentní a stále retrívřím způsobem zvladatelný. Je to trochu adrenalin, ale také velká zábava.
Martina

Přidejte reakci

Přidat smajlík