Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Chtěla bych si pořídit pejska, ale nevím,jestli může nějakému psovi vyhovovat můj denní rytmus. Když jsem to psala na diskuzi, tak mě všichni zavrhli a řekli mi ať si koupím plyšáka, proto se obracím na Vás. Jelikož každý den dojíždím do školy, tak musím vstávat 5:20 na praxi i ve 4ráno a pejska bych mohla vyvenčit tak na 10 minut:/ Poté odcházím na autobus a pejsek by zůstal doma s mým bratrem, který má domácí vyučování. Ten by pejska mohl také vyvenčit, ale nevím, jestli bych se na to mohla spolehnout každý den. Domů přijedu ve 4 hodiny odpoledne, kdy bych chtěla jít s pejskem tak na hodinovou procházku, potom se musím učit, což mi zabere tak 2 hodiny. Zbytek večera bych se mohla pejskovi věnovat. Víkendy bych s ním byla celé. Chtěla bych ho brávat s sebou, když půjdu na brusle a můj přítel když pojede na kole, tak aby vedle něho utíkal( to ale není nutné :D) K dispozici bude mít zahradu asi 600m2, jestli to tedy hraje roli. Když bychom jeli na dovolenou, tak ho plánují brát všude s sebou. Je nějaké plemeno, kterému by to mohlo vyhovovat ? Pejska bych chtěla, protože potřebuji kamaráda na odreagování a parťáka na procházky a brusle, ale pokud by měl trpět, tak si ho samozřejmě pořizovat nebudu. Předem děkuji za odpověď.
Radím , do stávajících podmínek nepořizovat.
Co když při ranním venčení , během 10 min !!! neudělá , co by měl, potřebuje ještě třeba
10 - 20 min a autobus nečeká.
Bratr by mohl venčit ?
Bratr snad žádá: přived psa, už se na něj těším, jé, já budu venčit ?Pomohl-li by, dobře,
ale nelze si pořizovat psa a už v duchu úkolovat ostatní a vidět, co by kdo mohl.
Štěně je jak dítě. Potřebuje spoustu času,
aby z toho vyrostl pes, který poslechne na slovo a není z něj balvan na krku,
který nás ničí a není pro nás jeho společnost relaxem.
A potřebuje náš čas a za vychovaným a poslušným psem je kus práce . Minimálně rok!
Je trapný tady číst: máma mi zkazila psa, mám furt podělanou postel, co mám dělat,
štěně mi na silnici kouše vodítko, pere se . I pes, který má ideální povahu se musí,
musí, musí vychovat a dát mu zákl. výcvik. A to je čas a práce.
A ještě jsem si vzpomněla: říkám mu do pořád dokola .
Pes do života patří, lidem něco chybí,někteří potřebují aspon psa. Někdy , díky nevhodným
podmínkám, se pes stane přítěží.
Zatím bych počkala, až budou podmínky a nebo po domluvě s rodinou.
Co když při ranním venčení , během 10 min !!! neudělá , co by měl, potřebuje ještě třeba
Bratr by mohl venčit ?
Bratr snad žádá: přived psa, už se na něj těším, jé, já budu venčit ?Pomohl-li by, dobře,
ale nelze si pořizovat psa a už v duchu úkolovat ostatní a vidět, co by kdo mohl.
A potřebuje náš čas a za vychovaným a poslušným psem je kus práce . Minimálně rok!
Je trapný tady číst: máma mi zkazila psa, mám furt podělanou postel, co mám dělat,
štěně mi na silnici kouše vodítko, pere se . I pes, který má ideální povahu se musí,
Pes do života patří, lidem něco chybí,někteří potřebují aspon psa. Někdy , díky nevhodným
Uživatel s deaktivovaným účtem

ty jsi ta holčina co jsi chtěla bígla vid?
no podle mého názoru pokud má pes k dispozici zahradu a může na ní být není potřeba ho venčit ráno ,večer ,není nutné aby s ním někam běhal bratr pokud nebude chtít ,pes se naučí venčit se na zahradě. Pokud pes na zahradě může být přes dobu kdy nejsi doma je to téměř ideální stav . po příchodu ze školy nebo práce se mu můžeš věnovat ,což jak píšeš máš v plánu. Vyber si plemeno kterému nebude na zahradě zima a nevidím v tom problém. I ten bígl by mohl být ale uvědom si že je to pes smečkový tudíž se o samotě nudí a bude hledat příležitost jak ze zahrádky zdrhnout a zabavit se po svém. Když už brala bych třeba českého strakatého psa ,je mu i podobný. mohl by být třeba i střední knírač ,chodský pes , já nevím záleží co se ti líbí. Podle něktwrých lidí na diskuzi by psa nemohl mít nikdo ,ten kdo chodí do práce nemá čas ,ten kdo do ní nechodí nemá peníze ,důchodce za chvíli zemře , mladá holka bude mít mimino ,mladej klud se rozseká v autě ,člověk středního věku onemocní atd atd kdo vlastně může mít psa , podle mě každý kdo si uvědomuje že pes je živý citlivý tvor který se neodkládá při prvním problému ,ten kdo je ochotný se o něj postarat podle svého nejlepšího svědomí až do jeho smrti. stát se může cokoliv , ale pokud jsi zodpovědná na to se o psa postarat i když se nepovede podle tvých představ ,i když bude zlobivý ,nemocný nebo starý tak si prostě nějakého vyber a kup si ho. Můj první pes byl taky bígl , nevěděla sem o tomhle plemeni nic ,líbil se mě jen vzhledem , a nebyl to špatný pes
rapotacka11
napsal(a):
Bratr by mohl venčit ?
To co píše o paníčcích nebude rozhodně můj případ, protože vím, že všechno záleží na majiteli a takové komentáře mě zvedají ze židle....bratr sám řekl, že psa bude venčit, jen je mu 13, tak to neberu 100%, ale ještě je tu můj přítel, který by ho taky mohl vyvenčit a to vyvenčení jsem myslela jako aby se vyběhal a ne vykakal, kakat může na zahradě
vera.va

XXX.XXX.118.1
Do stávajících podmínek bych psa nebrala...
Bratrovi je 13 let, když se něco stane, psa mu vezmou a za činy psa budeš zodpovídat ty... navíc, psa by měl vést jeden člověk... Kór ve štěněčím věku.
Neustálé střídání lidí (3 lidi nedají 1 povel stejně - např: jeden řekne sedni, druhý řekne sedni si, třetí řekne sednout - a štěně bude zbytečně zmatené, protože nebude vědět, co má dělat), stejné je to s trestáním/zákazy (jeden psovi zakáže žrát vše co najde, druhý mu to povolí - opět štěně neví teda co platí a co ne...) není to dobře...
Pokud si bereš psa, měla by sis vzít volno aspoň 2 týdny nebo měsíc, aby si štěně začala učit základním povelům a základní výchově psa /naučení na obojek, na své místo, naučit na časy krmení, na časy venčení - venčení a základní hygiena obecně...). Pokud nemáš čas na základy, na psa se vykašli, základy jsou to nejdůležitější co je. Pokud se u psa nestaví od základu, je pes kámen na hrbu člověka a to nevede k suprovému soužití, ani k tomu, aby ti pes byl přítelem, ale k obrovskému průšvihu...
vera.va
napsal(a):
Do stávajících podmínek bych psa nebrala...
Bratrovi je 13 let, když se něco stane, psa mu vezmou a za činy psa budeš zodpovídat ty... navíc, psa by měl vést jeden člověk... Kór ve štěněčím věku.
Neustálé střídání lidí (3 lidi nedají 1 povel stejně - např: jeden řekne sedni, druhý řekne sedni si, třetí řekne sednout - a štěně bude zbytečně zmatené, protože nebude vědět, co má dělat), stejné je to s trestáním/zákazy (jeden psovi zakáže žrát vše co najde, druhý mu to povolí - opět štěně neví teda co platí a co ne...) není to dobře...
Pokud si bereš psa, měla by sis vzít volno aspoň 2 týdny nebo měsíc, aby si štěně začala učit základním povelům a základní výchově psa /naučení na obojek, na své místo, naučit na časy krmení, na časy venčení - venčení a základní hygiena obecně...). Pokud nemáš čas na základy, na psa se vykašli, základy jsou to nejdůležitější co je. Pokud se u psa nestaví od základu, je pes kámen na hrbu člověka a to nevede k suprovému soužití, ani k tomu, aby ti pes byl přítelem, ale k obrovskému průšvihu...
na psa budu mit vic nez mesic prazdnin a na vycvik budu mit cas taky, navic mu musi byt smeckou cela rodiny, tak proc je oddelovat, pritel je u nas kazdy den skoro cely den, takze je to taky clen rodiny a nezalezi na tom jestli nekdo rekde sedni a druhy sedni si, psovi je jedno co reknes, ale jakym tonem, muzes jen ukazat rukou a sedne si (mam to vyzkousene), psa jsem sice nikdy nemela, ale cvicila jsem civavu od pritele a fungovalo to...
vera.va

XXX.XXX.118.1
Jistě, však si dělej, co uznáš za vhodné...
Smečka jistě, ale vede jen jeden (není potřeba nikoho oddělovat), pokud psa vede více lidí, je z toho problém... Ve smečce také velí pouze jeden...
Jednotnost povelů je základ dobrého výcviku - tedy dobré ovladatelnosti psa, takže ne, psovi to jedno není...
vera.va
napsal(a):
Jistě, však si dělej, co uznáš za vhodné...
Smečka jistě, ale vede jen jeden (není potřeba nikoho oddělovat), pokud psa vede více lidí, je z toho problém... Ve smečce také velí pouze jeden...
Jednotnost povelů je základ dobrého výcviku - tedy dobré ovladatelnosti psa, takže ne, psovi to jedno není...
a proč by ho nemohla venčit celá rodina, nikdo tu nemluví, že ho bude celá rodina cvičit, cvičit ho budu já, ale tak poslouchat musí každýho člena, ve smečce velí jeden, ale vy posloucháte jen majitele firmy a ne svého nadřízeného ? :) nechci tu vyvolávat žadné hádky, jen Vás nechápu......
vera.va

XXX.XXX.48.5
Srovnáváš nesrovnatelné...
chci ti říct, že ty musíš položit základy, aby štěně pochopilo, že zbytek smečky se toleruje - takže tebe bude poslouchat na 100% ten zbytek už jen na 50%. Pes nikdy nebude všechny členy smečky poslouchat stejně. Proto je důležité, abys tedy štěně korigovala ty a ostatní naučila, jak se štěndem zacházet, jaký povely mu dát a jaký ne, v jakých situacích ho chválíš a v jakých trestáš...
Dost často zamnou chodí klienti, že pes poslouchá výborně manžela, ale na manželku pes prdí (neposlouchá jí to je to, co ti říkám, pes nikdy neposlouchá ostatní členy na 100%), a nejednou se jí vyvlíkl z vodítka a zdrhl - šel hledat manžela... Pes ví, koho má na druhé straně vodítka (jestli autoritu, nebo ten zbytek) a ty, jako jeho pán musíš vědět, komu psa půjčuješ...
Téměř denně s klienty řeším to, že pes si doma dělá co chce (např. čůrá do postele), a když se dopídíme proč to dělá, jsme u nejednotných povelů/trestů v daných situacích - panička přišla domů, doma načůráno, pes dostal vyhubováno, druhý den přišla domů dcera, bylo načůráno, setřela to hadrem a nic se nestalo, vzala psa ven (pes začíná myslet a říká si, včera mi to zakázali, dneska je vše v pohodě, takže je to v pohodě), další den přijde první domů otec, zjistí, že je doma načůráno, tak si jen brble pod fousy, setře to hadrem a zaparkuje k bedně (pes opět jo, dneska to taky prošlo) a tak pes v domění, že je vše vlastně v pohodě si vesele čůrá už ne jen v kuchyni pod stůl, ale také do postele a vůbec tam, kde se mu zachce, proč? Rodina není jednotná a každý danou situaci řeší jinak - po svém a toto vede u všech psů k totálnímu zmatení a vede ho to k vlastnímu jednání.
Už to chápeš?
A jsme u nejčastějšího problému u vychovávání psa několika členy domácnosti... Stejně tak u
venčení psa několika členy domácnosti - co budeš dělat, až ti brácha domů dovede pokousanýho psa? Následně budeš mít doma psa, co má panickou hrůzu z jiných psů? A co budeš dělat, až přijde brácha domů jen s obojkem a vodítkem a řekne ti, že pes prostě utekl?
Já si pořizovala prvního psa do podobných podmínek, věděla jsem, že mě čeká škola, ale nakonec to dopadlo úplně jinak, než jsem chtěla a skončila jsem na tom podobně jako Vy, ráno brzo vstávat, vracet se domů za tmy, pak učení, na psa nebyla už ani nálada, když jste pořád v trapu, a pes zůstal rodině. Základní výchova se dala zvládnou, ale to je tak všechno. Pes mohl mít za tu dobu úplně jiný život, lituji toho dodnes. Sice mi změnil neskutečně život, jelikož jsem po několika letech byla schopná vyjít z pokoje pro zábavu a ne jen, že jsem musela do obchodu nebo školy, měla jsem těžké období, ale ten pes si to nezasloužil.
Píšete, že máte přítele, tudíž nějakou tu zábavu kolem si jistě najdete, opravdu zvažte, zda je nutné pořídit si psa zrovna teď, jestli to ještě chvíli nepočká. Kdybych já počkala hloupé 4 roky, dopadlo by to jinak. Jen kvůli psovi jsem odmítala odejít na školu, která by mi byla užitečná, ale volila jsem tu, ve které budu trávit nejméně času a jsem schopná dojíždět, což také není ideální stav.
A k té výchově, často se mě matka ptá, jak to dělám, že poslouchá, přitom mu dává ty samé povely. Navíc mi to dost stěžuje tím, že u ní se sedni dá splnit třemi způsoby - sednout, lehnout nebo zůstat stát, u mě je sedni prostě sednout a sedět, pak v tom ten pes nemá mít zmatek, ale jelikož to dopadlo tak, jak to dopadlo, nechala sem to být. Dalšího psa bych nenechala vychovávat svou rodinu, jen je seznámila s tím, jak to udělat, když už to po něm chtějí.
moira
napsal(a):
Já si pořizovala prvního psa do podobných podmínek, věděla jsem, že mě čeká škola, ale nakonec to dopadlo úplně jinak, než jsem chtěla a skončila jsem na tom podobně jako Vy, ráno brzo vstávat, vracet se domů za tmy, pak učení, na psa nebyla už ani nálada, když jste pořád v trapu, a pes zůstal rodině. Základní výchova se dala zvládnou, ale to je tak všechno. Pes mohl mít za tu dobu úplně jiný život, lituji toho dodnes. Sice mi změnil neskutečně život, jelikož jsem po několika letech byla schopná vyjít z pokoje pro zábavu a ne jen, že jsem musela do obchodu nebo školy, měla jsem těžké období, ale ten pes si to nezasloužil.
Píšete, že máte přítele, tudíž nějakou tu zábavu kolem si jistě najdete, opravdu zvažte, zda je nutné pořídit si psa zrovna teď, jestli to ještě chvíli nepočká. Kdybych já počkala hloupé 4 roky, dopadlo by to jinak. Jen kvůli psovi jsem odmítala odejít na školu, která by mi byla užitečná, ale volila jsem tu, ve které budu trávit nejméně času a jsem schopná dojíždět, což také není ideální stav.
A k té výchově, často se mě matka ptá, jak to dělám, že poslouchá, přitom mu dává ty samé povely. Navíc mi to dost stěžuje tím, že u ní se sedni dá splnit třemi způsoby - sednout, lehnout nebo zůstat stát, u mě je sedni prostě sednout a sedět, pak v tom ten pes nemá mít zmatek, ale jelikož to dopadlo tak, jak to dopadlo, nechala sem to být. Dalšího psa bych nenechala vychovávat svou rodinu, jen je seznámila s tím, jak to udělat, když už to po něm chtějí.
fajn .. koupím si radši potkany :D...děkuji za názory