Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2005 12:04

zajima me vas nazor a vase zkusenosti. moje 13leta fenka ma dost osklivy zubni kamena vet nam rek ze by bylo dobry to odstranit, ze by to mohlo zpusobit problemy s ledvinama a snad jeste neco. nadruhou stranu ji nechci srdce zatezovat zbytecne narkozou azvysovat riziko ktere je nepopiratelne vyssi u starsiho psa. Uz sme ji to jednou nechali delat a me prislo ze vysledny efekt je dost kratkodoby! co si myslite, jak je to s tim ohrozenim ledvin. popripade jak pak udrzovat zuby co nejdele bez kamene, Pasty, zvikacky, jake konkretne? Diky

22.7.2005 03:17

gregor napsal(a):
zajima me vas nazor a vase zkusenosti. moje 13leta fenka ma dost osklivy zubni kamena vet nam rek ze by bylo dobry to odstranit, ze by to mohlo zpusobit problemy s ledvinama a snad jeste neco. nadruhou stranu ji nechci srdce zatezovat zbytecne narkozou azvysovat riziko ktere je nepopiratelne vyssi u starsiho psa. Uz sme ji to jednou nechali delat a me prislo ze vysledny efekt je dost kratkodoby! co si myslite, jak je to s tim ohrozenim ledvin. popripade jak pak udrzovat zuby co nejdele bez kamene, Pasty, zvikacky, jake konkretne? Diky

Ahoj,
nevím jestli to zatěžuje organismus ale můžu říct že se může stát (tedy po delší době) že kámen podráždí dásně a ty se začnou ustupovat od zubu,a pejska to pak bolí a nechce pořádně žrat a je to celkově špatný, pejsek je podrážděný a zuby ho neustále bolí.
pokud máte hodnýho pejska který si nechá sahat do pusy, dá se to odstranit bez narkózy jen manuálně-strhnout srpkem.Pokud to dělá někdo skušený a pejsek si to nechá líbit je to celkem jednoduchý ale nepříjemný . Vše ale záleží na tom jak máte zvládnutýho psa!!
Zuby se dají čistit taky pomocí různých hraček a pamlsků k tomu určených .Mám osmiletou fenu a celkem se mi osvědčili kosti nebo botičky z bůvolí kůže.Kamene se do jisté míry zbavila a kost má každej den nachystanou u pelíšku.Spí se mnou v pokoji a ke kosti se tedy dostane až večer a přes celou noc, pak ráno odejde a večer se zas těší na žmoulání, myslím že je to lepší než kdyby ji měla u nosu pořát protože by se jí mohla omrzet.Pokud je vaše fenečka mlsná je hodně podobných tvrdých věcí třeba od Pedigree a můžete obměňovat.Jakmile byste ucítil že už se na to tolik netěší dávejte jí tyhle věci třeba jednou za dva nebo tři dny.

Ještě dodávám fotku zubů mé osmileté fenky.Kvalita sice nic moc- foceno v obýváku při slabým světle, ale to hlavní tam je vidět.

22.7.2005 10:30

gregor napsal(a):

13 let je už hodně (podle plemena,které máš). Já osobně už bych ji tím nezatěžovala. Pokud nemá problémy při žraní, nebo jiné s tím spojené, tak bych to neriskovala.

22.7.2005 10:38

gregor napsal(a):

Nedávno se někdo ptal na nemoderované diskuzi na dietu pro psa s nemocnýma játrama a dle veterináře měl pes problémy s játrama právě kvůli zubnímu kameni. Pro psa to není zdraví prospěšný. Nezatěžovala bych fenku narkozou,ale zkusila bych ji nechat odstranit zubní kámen tak, jak je uvedeno nade mnou. Ale to vyžaduje, aby fenka byla zvládnutá a u veta nevyváděla. My sme s tím problém neměli, i když zubní kámen jsme nechali odstranit jen preventivně. Nebylo to nic závratnýho.
Ale opravdu bych an to dávala pozor. Může to dospět i tak daleko, že bude potřeba zuby vytrhat... Takhle dopadl pes mojí babičky. Jeden zub mu vytrhnout museli, protože ho měl vylomenej, když se porval o fenu a zbytek (zuby, který se hýbaly) mu v té narkoze vytrhaly rovnou taky, takže teď má zubů ani ne polovinu...

22.7.2005 14:03

k.ate napsal(a):
Nedávno se někdo ptal na nemoderované diskuzi na dietu pro psa s nemocnýma játrama a dle veterináře měl pes problémy s játrama právě kvůli zubnímu kameni. Pro psa to není zdraví prospěšný. Nezatěžovala bych fenku narkozou,ale zkusila bych ji nechat odstranit zubní kámen tak, jak je uvedeno nade mnou. Ale to vyžaduje, aby fenka byla zvládnutá a u veta nevyváděla. My sme s tím problém neměli, i když zubní kámen jsme nechali odstranit jen preventivně. Nebylo to nic závratnýho.
Ale opravdu bych an to dávala pozor. Může to dospět i tak daleko, že bude potřeba zuby vytrhat... Takhle dopadl pes mojí babičky. Jeden zub mu vytrhnout museli, protože ho měl vylomenej, když se porval o fenu a zbytek (zuby, který se hýbaly) mu v té narkoze vytrhaly rovnou taky, takže teď má zubů ani ne polovinu...

no Misa je malej krizenec a necha si delat uplne vsechno Jeste bych se zeptal na to manualni cisteni bez narkozy. To bych mohl delat i ja? Nebo jak jste psala nekdo skusenejsi( teda veterinar?) Kde bych mohl sehnat na to ten nastroj?
Jinak zoubky toho kavalirka jsou uplne krasny. Ty nase vypadaji uz fakt osklive ale zereme uplne bez problemu a tahani o klacek taky neni problem. bolesti nema. Jeste to promyslime ale asi zkusime to bez narkozy uvidim jak moc se bude cukat
Diky.

23.7.2005 20:43

gregor napsal(a):
no Misa je malej krizenec a necha si delat uplne vsechno Jeste bych se zeptal na to manualni cisteni bez narkozy. To bych mohl delat i ja? Nebo jak jste psala nekdo skusenejsi( teda veterinar?) Kde bych mohl sehnat na to ten nastroj?
Jinak zoubky toho kavalirka jsou uplne krasny. Ty nase vypadaji uz fakt osklive ale zereme uplne bez problemu a tahani o klacek taky neni problem. bolesti nema. Jeste to promyslime ale asi zkusime to bez narkozy uvidim jak moc se bude cukat
Diky.

Já jsem zubní kámen strhávala svému 11letému trp. pudlovi zrovna před týdnem. Osvědčil se mi takový kovový půlměsíček z manikúry.Rozhodně bych s tím něco dělala, protože můj pes už má odstouplé dásně několik let a hlavně pokud ti po zatlačení na dásně krvácí tak má pesan už zánět a potřebuje antibiotika. Na zub se neboj zatlačit při tom strhávání a klidně si to rozděl na víc dní a´t psa příliš nestresuješ. Nejtěžší je vytvořit tu prasklinku na tom kameni a pak už to v pohodě odpadne a zbytek sloupneš. Tak hodně štěstí.

30.7.2005 18:59

chullieta napsal(a):
Já jsem zubní kámen strhávala svému 11letému trp. pudlovi zrovna před týdnem. Osvědčil se mi takový kovový půlměsíček z manikúry.Rozhodně bych s tím něco dělala, protože můj pes už má odstouplé dásně několik let a hlavně pokud ti po zatlačení na dásně krvácí tak má pesan už zánět a potřebuje antibiotika. Na zub se neboj zatlačit při tom strhávání a klidně si to rozděl na víc dní a´t psa příliš nestresuješ. Nejtěžší je vytvořit tu prasklinku na tom kameni a pak už to v pohodě odpadne a zbytek sloupneš. Tak hodně štěstí.

No nemyslím že je nejlepší nápad dělat něco takovýho nástrojem z manikůry ale nechci do nikoho rejt takže pryč od toho.
Zuby byste možná zvládla vyčistit i sama ale je lepší si zajít k vetrináři a kouknout co dělá a jak. Pak se s ním dohotnout a pozbírat rady na to čištění doma a pokud by byl ochotnej tak by vám mohl objednat i srpek a pokud třeba máte nějaký horší dásně tak i nějaký mastičky na sklidnění dásní...
Ale poprvé bych k němu určitě zašla.Má váš pejsek rád věci na styl bůvolích kostí?
Ahoj Zuza
PS: Děkuji za pochvalu zubů mé fenčky...červenám se za ni

31.7.2005 12:04

awery napsal(a):
No nemyslím že je nejlepší nápad dělat něco takovýho nástrojem z manikůry ale nechci do nikoho rejt takže pryč od toho.
Zuby byste možná zvládla vyčistit i sama ale je lepší si zajít k vetrináři a kouknout co dělá a jak. Pak se s ním dohotnout a pozbírat rady na to čištění doma a pokud by byl ochotnej tak by vám mohl objednat i srpek a pokud třeba máte nějaký horší dásně tak i nějaký mastičky na sklidnění dásní...
Ale poprvé bych k němu určitě zašla.Má váš pejsek rád věci na styl bůvolích kostí?
Ahoj Zuza
PS: Děkuji za pochvalu zubů mé fenčky...červenám se za ni

Ahoj, já to běžně dělám malýma nůžtičkama z manikůry, už hodně let našim psům a jediný netrpěl na zubní kámen, ani žádné poškození skloviny atd. Samo že jsem to ze začátku viděla u veta a ted to dělám i psům známých..co se nechají.

Našim psům to dělám asi co 2-3 měsíce, stačí to nechtěm odškrábnout od dásně, protože za ty dva měsíce je zubní kámen ještě tenký a lidským nechtem se dá v pohodě sloupnout idyž pesani přitom vždycky frkají. Nejvíce je na špičákách horních a pak na velkých stoličkách vzadu nahoře, dole teda ti naši nemají skoro nic. U některých psů i na řezákách v případě,že mají třeba jiný skus, křivý asi se to tam pak líp drží ten zubní kámen.

Stačí pejska položit na natažené nohy nebo na zem a bud nechtem nebo u mě nůžtičkama z manikůry (otevřené nebo zabřené jak to jde) nebo třeba i těmi jinými udělátky z manikůry jemně začít u dásně směrem ke špičce zubu, nejleší je se dostat mezi dásen a zub (tam už káme končí) a tam začít. Protože uprostřed kamene toho moc nenaděláš když je hrubý, nebo jít postupně od špičky- od tenkého a udlubávat. Jde to když je toho hodně taktřeba jen jeden zub a za někoik hodin další. A poprvé je lepší aby psa někdo přidržoval, hlavně hlavu aby se necuknul a tys ho neporanila. Jestli si netroufáš tak zajdi za vetem at ti to ukáže...no ale není nad klid domova, kdy se můžeš pejskovi přimlouvat a povídat si s ním a na konci mu dát piškot- za přestálé utrpení:-). Přece jen vet se s ním nebude tak piplat jako ty.

Když to budeš dělat pravidelně tak už nikdy nebude mít zubní kámen velký. Náš 13 letý voříšek, kterému už sice vypadly zva zuby, má ostatní zuby ve stavu asi jako ten pejsek na začátku na fotce!!! A celý život mu kámen sundávám těma nůžtičkama nebo nechtem.

M

Přidejte reakci

Přidat smajlík