lída1
napsal(a):
Ahoj. Moje šestiletá čivavka musí jít na operaci kýly. Doktorka mi navrhla zároveň kastraci. Vím, je to hodně diskutované téma, přesto se znovu ptám - mám ji nechat provést? Názory jsou různé. Díky
a uvedla doktorka nějaký objektivní důvod ke kastraci?
V tomto věku to žádný preventivní efekt nemá, a pokud nemá fenka žádné problémy jako záněty nebo přehnané falešky, tak je to zbytečný zákrok a způsob, jak z vás vytřískat víc peněz
Uživatel s deaktivovaným účtem

lída1
napsal(a):
Ahoj. Moje šestiletá čivavka musí jít na operaci kýly. Doktorka mi navrhla zároveň kastraci. Vím, je to hodně diskutované téma, přesto se znovu ptám - mám ji nechat provést? Názory jsou různé. Díky
Ano, názory jsou různé. Proto to za vás nikdo rozhodnout nemůže. Výhody jsou: eliminace rizika zánětu dělohy či cyst na vaječnících, neplodnost, nehárání, žádné falešné březosti. Nevýhody jsou možnost změny kvality srsti a inkontinence (u malého plemene spíš nepravděpodobná). Doktorka navrhla kastraci pravděpodobně proto, že když už se bude řezat do břicha, rovnou vykastrovat je snadné a zvládne se to při jedné narkóze.
lída1
napsal(a):
Jo, důvod uvedla snížení rizika nádorů, i když v tomhle věku už není tak velké.
V tomto věku už to na snížení rizika nádorů na mléčné žláze nemá vůbec žádný vliv. Pokud nemá žádné zdravotní problémy, tak bych ji taky nekastrovala - když si člověk uvědomí, jaké problémy mívají ženské v souvislosti s přechodem, tak pro fenu to asi taky nebude žádná hitparáda, i když ona nám to říct nemůže. To už bysme třeba mohli preventivně odstraňovat slezinu, mízní uzliny, mléčnou lištu a další orgány, bez kterých fena dokáže žít, a ospravedlňovat to prevencí před rakovinou ...