Dobrý den, mel bych zájem si pořídit psa plemene Cane Corso. Načteno o něm mám spoustu, zkušenosti s výchovou psa mám také. Ale potřeboval bych spíše praktické zkušenosti od chovatelů totohoto plemene, uplně nejlépe kdybych mohl přijet na návštěvu a popovídat si. Jestli máte nějké typy nebo by někdo z chovatelů byl ochotný si popovídat. Budu rád. Jsem ze západních čech ale dojedu kamkoliv, nevím jestli hned to už by jsme pak nechali na domluvě aby to vyhovovalo oboum stranám. Predem děkuji Houška.
omastek
napsal(a):
Dobrý den, mel bych zájem si pořídit psa plemene Cane Corso. Načteno o něm mám spoustu, zkušenosti s výchovou psa mám také. Ale potřeboval bych spíše praktické zkušenosti od chovatelů totohoto plemene, uplně nejlépe kdybych mohl přijet na návštěvu a popovídat si. Jestli máte nějké typy nebo by někdo z chovatelů byl ochotný si popovídat. Budu rád. Jsem ze západních čech ale dojedu kamkoliv, nevím jestli hned to už by jsme pak nechali na domluvě aby to vyhovovalo oboum stranám. Predem děkuji Houška.
Dobrý den, určitě si zkuste vyhlídnout CHS, které se Vám budou líbit, napsat tam mail/zavolat a domluvit se na návštěvě. Kdybyste byl z Moravy, klidně bych Vás vzala na venčení, ať se můžete zeptat na co chcete, ale jsem trochu z ruky - a ani nechovám.:) Jinak, u CC je důležitá především důslednost - to opravdu hodně a zajistit, aby měl pes co nejméně špatných zkušeností. Jeho paměť je neskutečná, což je výhoda i nevýhoda. Výhoda u cvičení a učení se, nevýhoda například, při pokousání, apod.. Je třeba mít v sobě notnou dávku trpělivosti, nedrilovat, učit pozitivně... Hlídat zátěž, řádně vybrat, odkud si štěně vezmu.. Je to úžasné plemeno, hodně štěstí.:)
Jasná věc že takový pes potřebuje řádnou a důslednou výchovu, zkušenosti mám, v tom bych neviděl problém. Jde mi o to že se o nich píše v podstatě jen v superlativech, asi jako o každém plemenu, právě proto mě zajímá praxe a možná úskalí. Nechci pda zabijáka ale spolehlivýho hlidače k baráku a k dobytku, ale zase mám i děti tak chci v podstatě i rodinýho psa. Toto mi vychází nejlíp alespoň podle to co jsem četl. Chci psa který dokáže rozlišovat práci a normální život. Jestli se to dá takhle napsat. Přemýšlel sem i o pastevcích, ale myslím že k dětem to meno to pravé
A navíc sem se asi do Corsa zamiloval!
omastek
napsal(a):
Jasná věc že takový pes potřebuje řádnou a důslednou výchovu, zkušenosti mám, v tom bych neviděl problém. Jde mi o to že se o nich píše v podstatě jen v superlativech, asi jako o každém plemenu, právě proto mě zajímá praxe a možná úskalí. Nechci pda zabijáka ale spolehlivýho hlidače k baráku a k dobytku, ale zase mám i děti tak chci v podstatě i rodinýho psa. Toto mi vychází nejlíp alespoň podle to co jsem četl. Chci psa který dokáže rozlišovat práci a normální život. Jestli se to dá takhle napsat. Přemýšlel sem i o pastevcích, ale myslím že k dětem to meno to pravé
Té zamilovanosti se nedivím.:) Zvířata, děti i hlídání, to vše splňuje. Ta úskalí... Chce to hledat vyrovnané předky, ale hlavně, co jej v mládí naučíte, to už nezapomene. Dokáže velice dobře rozpoznat, kdy je třeba hlídat a kdy ne, zabiják od přírody rozhodně není, pokud je člověk důsledný a trpělivý, tak z něj vychová perfektního psa i rodinného příslušníka. Strašně důležitá je sociallizace, ale to taky určitě víte.:) Zajeďte si na výstavu, do těch CHS, tam se dozvíte a hlavně uvidíte nejvíce. Pokud byste měl konkrétní dotazy, pokusím se odpovědět.:)
V chovatelských stanicích se nevyznám, jak poznat dobrou v dnešní době? Mam i pár kontaktů do Itálie, tam bych si taky klidně dojel. Mám zkušenost o s tzv. bojovými plemeny i jejich kříženci, nikdy problém nebyl. Možá štěstí. Ale vždy to byli psi bez papíru, takže se doopravdy v tak odborný věci jako je chovatelská stanice nevyznám
Nezbývá nic než zkouset. Nemám výstavní ambice ale chci psa který by splňoval standart hlavně povahově. A to myslím že by PP měl zajistit, i když kdo ví b dnešní době!?
Ještě tady nikdo nezmínil, že byste se při výběru štěněte měl zaměřit kromě povahy taky na zdraví! To je bohužel u molossů dost průšvih, a v budoucnu by Vás to mohlo stát hodně peněz
. Zaměřte se hlavně na DKK, a to nejenom u rodičů, ale taky u sourozenců rodičů, případně ochovů, a taky jestli nemají rodiče na zadních nohách jizvy po operaci kolenních vazů, protože to je u nich časté
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ještě tady nikdo nezmínil, že byste se při výběru štěněte měl zaměřit kromě povahy taky na zdraví! To je bohužel u molossů dost průšvih, a v budoucnu by Vás to mohlo stát hodně peněz
. Zaměřte se hlavně na DKK, a to nejenom u rodičů, ale taky u sourozenců rodičů, případně ochovů, a taky jestli nemají rodiče na zadních nohách jizvy po operaci kolenních vazů, protože to je u nich časté
Děkuji, každé takové info je pro mě důležité! Jsem zase okousíček dál. Dekuji
omastek
napsal(a):
Nemám vlastní zkušenost s CC, ale chci jen reagovat na to, že pastevci se nehodí k dětem. Hodí a jsou naprosto báječní, neskutečně trpěliví a něžně milující. Samozřejmě hlavně k vlastním dětem, ale to je u CC to samé, pokud vím. Správný pastevec ochraňuje vše, co patří k jeho domu a domácnosti - lidi, zvířata, majetek. Jako hlídač je nekompromisní. Ať už vyberete jakékoliv plemeno, doporučila bych k dětem fenku, lépe dokáží odhadnout jak se k dětem chovat.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
O zdraví jsem psala výše.:) A ano, máte pravdu, je třeba dobře vybírat. A pokud chcete CC, které bude kvalitní, tak výběr je důležitý a to po všech stránkách. Co se týče doporučení CHS, víte, každý si bude obhajovat ,,to své", za mě, nejlepší je vidět na vlastní oči, najít si psy, kteří se vám budou líbit, o těch si zjistit co nejvíc, napsat alespoň do tří CHS a domluvit si návštěvu.. Omrknout psy, zjistit něco o té stanici (podmínky, atd.) a pak si počkat na to ,,své" štěně.:)