Máte někdo zkušenost, že se hafanovi nenechaly vazy operovat? jaká je prognóza do budoucna - tedy je operace životně nutná? Jedná se o mladou fenu velkého plemene, má rok a kousek. Mám možnost si ji vzít právě s touto diagnozou, ale operace je velmi drahá, proto se rozhoduji, zda do toho jít. Fena pokulhává, někdy nohu nosí, někdy běhá normálně.
Dobry den, mela jsem ovcaka, ktery v roce a pul podstoupil operaci pretrzenyho vazu v koleni. Kdyz jsem videla, jake mu to dela potize, nerozmyslela jsem se jestli do toh jit nebo ne. Nemusi to ten pes podstoupit, ale urcite se to samo nezlepsi a nezahoji a mohlo by se stat, ze se vam uz na ty nohy jednou nepostavi. Nestoji to sice malo a nevim, jakou vam kdo rekl sumu, ale asi bych nevahala.
Dobrý den,
přetrhané kolenní vazy nejsou prvotně život ohrožujícím stavem. Nicméně jelikož se jedná o fenu velkého plemene, je zátěž na klouby vysoká a pokud není kloub stabilizován vazy, je namáhán jinak, než jak je vytvořený, dojde k opotřebování kloubní chrupavky, rozvoji artrózy atd. Nějakou dobu pravděpodobně bude schopná se pohybovat, nějak si pomáhat, ale rozhodně ji to musí bolet a přetěžuje si ostatní končetiny, což samozřejmě může vést k tomu, že se objeví problém i na druhé pánevní končetině a pohyb se bude stále více omezovat, až nebude schopná se sama pohybovat. Pak už to bude mnohem složitější, protože s velkým psem se nemanipuluje snadno, můžou se tvořit proleženiny, když si bude močit a kálet pod sebe, tak to taky není dobré a to vše může vést k infekcím, které pak už její život samozřejmě ohrožovat můžou. Navíc, co je to za život, když se nemůže sama pohybovat. Nelze říct, jak dlouho by trvalo, než se do stádia nemohoucnosti dostane, ale je opravdu velmi pravděpodobné, že k tomu dojde. V zájmu psa bych Vám radila, pokud nemáte dostatek financí na to, abyste jí pomohla zlepšit zdravotní stav, neberte si ji. Budete se trápit obě.
Dobrý den,
určitě doporučuju operaci. Taky ji má můj golden za sebou. Když operovat nebudete, nohu si úplně odrovná, začnou v koleni vznikat artritické změny a pěkně to koleno zbytní. Po nějaké době bude noha nepoužitelná. Nám byli nabídnuty dvě alternativy operace, levnější a dražší. Dražší nás vyšla na 17 tisíc, ta levnější, kde se ten vaz jenom naváže či sváže (nevím přesně) vychází cca na 8 tisíc.