Zdravím, moc prosím o rady a zkušenosti, jsem už zoufalá. V únoru jsme si pořídili pejska - křížence (nejspíš knírač dle srsti + nějaký teriér,ohař - je dost živý, temperamentní a loví). To mu byli 4 měsíce. Od samého začátku jsme ho zvykali na to, že je doma od rána od půl osmé do cca 14ti hodin sám. Ze začátku v pohodě, sice neposlouchal,utíkal, ale to už se naučil a teď je hodný a poslušný - když jsme s ním. Co ale začal vyvádět doma v naší nepřítomnosti, to je děs. Začalo to postupně, nejdřív ničil svoje vodítko,obojek,drobné věci jako časopis,ponožky (když se někde nějaké válely), pak začal vytahovat prádlo z pračky, až to došlo do takové fáze, že máme nejen zdemolovaný byt - skříně, záclony,žaluzie,parapet,botník,ale stáhnul mi z věšáku bundu, sáčko,kabelku, všechno zničil. Nejvíc mě zaráží, že jen moje věci. Vždycky ví, že udělal něco špatně a hned se před námi schovává, když přijdeme domů. Ale stejně se to stupňuje a já už nevím, co s ním. Dokonce jsme pořídili domů klec, takže přes den, když jsme v práci, je v kleci. Když pominu, že hned za dva dny zničil ten plast na dně, tak po asi deseti dnech se z klece včera dostal. Ani nevíme jak, vůbec tomu nerozumíme. A samozřejmě hned zničil další věci. Poraďte mi někdo, co s tím? Hlavně mi neříkejte, že nechce být doma sám. To já vím taky, ale chodíme do práce a plno jiných pejsků jsou doma přes den sami a taky to zvládají. Abych ještě upřesnila, každé ráno chodí 2x ven, než jdeme do práce (chodila jsem s ním i ráno běhat, ale to už jsem pak nezvládala), odpoledne pak chodíme buď běhat, nebo na dlouhou procházku kde se vyběhá, pak ještě večer s kolem se proběhne. Takže pohybu má dost, celou noc spí.
tvorenicko
napsal(a):
Zdravím, moc prosím o rady a zkušenosti, jsem už zoufalá. V únoru jsme si pořídili pejska - křížence (nejspíš knírač dle srsti + nějaký teriér,ohař - je dost živý, temperamentní a loví). To mu byli 4 měsíce. Od samého začátku jsme ho zvykali na to, že je doma od rána od půl osmé do cca 14ti hodin sám. Ze začátku v pohodě, sice neposlouchal,utíkal, ale to už se naučil a teď je hodný a poslušný - když jsme s ním. Co ale začal vyvádět doma v naší nepřítomnosti, to je děs. Začalo to postupně, nejdřív ničil svoje vodítko,obojek,drobné věci jako časopis,ponožky (když se někde nějaké válely), pak začal vytahovat prádlo z pračky, až to došlo do takové fáze, že máme nejen zdemolovaný byt - skříně, záclony,žaluzie,parapet,botník,ale stáhnul mi z věšáku bundu, sáčko,kabelku, všechno zničil. Nejvíc mě zaráží, že jen moje věci. Vždycky ví, že udělal něco špatně a hned se před námi schovává, když přijdeme domů. Ale stejně se to stupňuje a já už nevím, co s ním. Dokonce jsme pořídili domů klec, takže přes den, když jsme v práci, je v kleci. Když pominu, že hned za dva dny zničil ten plast na dně, tak po asi deseti dnech se z klece včera dostal. Ani nevíme jak, vůbec tomu nerozumíme. A samozřejmě hned zničil další věci. Poraďte mi někdo, co s tím? Hlavně mi neříkejte, že nechce být doma sám. To já vím taky, ale chodíme do práce a plno jiných pejsků jsou doma přes den sami a taky to zvládají. Abych ještě upřesnila, každé ráno chodí 2x ven, než jdeme do práce (chodila jsem s ním i ráno běhat, ale to už jsem pak nezvládala), odpoledne pak chodíme buď běhat, nebo na dlouhou procházku kde se vyběhá, pak ještě večer s kolem se proběhne. Takže pohybu má dost, celou noc spí.
Za prvé: NEVÍ, že udělal něco špatně. Jediné, co ví, je to, že když přijdete, tak bude zle. Takže se vás snaží usmířit. Což pro člověka vypadá jako provinilé chování. Ale pes si nedokáže spojit ničení v devět ráno s trestem ve tři odpoledne. Snaží se jen odvrátit katastrofu tady a teď. Jinak řečeno: pokud nenásleduje trest do několika SEKUND po nežádoucím chování, tak nemá smysl a jen psa stresuje. A trestem je i zvýšený hlas, přísný pohled... A čím víc ho budete svým příchodem stresovat, tím víc se bude potřebovat uklidnit kousáním věcí.
Za druhé: Štěňata a puberťáci holt ničí. Když necháte v dosahu psa bundu a kabelku, tak počítejte s tím, že je zničí. To je prostě fakt. Pokud nechcete mít zničenou bundu, tak ji prostě schovejte někam, kam se nedostane. Vím, že to není tak jednoduché... koneckonců nás naše fenka i vytopila (dvakrát - jednou rozebrala pračku, podruhé kuchyňskou linku), takže moc dobře vím, co je to mít psa ničitele. Ale opravdu si musíte uvědomit, že takovému psu nemůžete nechat věci k dispozici. My jsme to nakonec vyřešili tak, že jsme pořídili dvě ohrádky, které jsme spojili do jedné velké ohrady přes celou místnost, aby se opravdu nemohla dostat ke zničitelným věcem.
Za třetí: Je to kříženec pracovních plemen. Nudí se a hledá si zábavu. Jaké má zaměstnání, co s ním každý den děláte, jak dlouho se mu věnujete? Proběhnutí u kola mu tak akorát zvedne kondičku, ale pak se půl hodiny prospí a je zase fit. Chce to zaměstnat mu hlavu, zabavit ho něčím, u čeho bude muset opravdu přemýšlet. A po dobu samoty: má k dispozici něco trvanlivého a lákavého na kousání?
(mimochodem - běhat s devítiměsíčním štěndem u kola, to si koledujete o to, abyste mu odrovnali vyvíjející se klouby a udělali z něj mrzáka na celý život)
A za čtvrté: Ano, spousta psů vydrží o samotě půl dne a ani nezvedne hlavu z gauče. Ale pak je taky spousta psů, kteří jsou o samotě schopní ublížit si, vylámat si zuby, strhat si drápy do krve... to všechno v naději, že se dostanou za pánem. Samota není pro psy přirozená věc. Někteří ji sice zvládají v pohodě, ale jiní se ji musí teprve naučit zvládat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vaše štěně se chová naprosto normálnějako většina psů v jeho věku. Pokud nechcete aby vám ničil věci musíte si je uklízet někam aby se na ně nemohl dostat ,nejlepší je psu vyhradit místnost ve které nic moc ke zničení není ,odstranit věci kterých by byla škoda ale hlavně ty se kterými by si mohlo zvíře ublížit .My máme pro tentoúčel uzpůsobenou chodbu a koupelnu kde má pes pelíšek ,misky ,hračky a noc a dobu kdy nejsme doma prostě tráví tam. I tak rozkousal skříň která tam je ,rozebral filtr od pračky celé to ohryzal , nadělal díry do zdí ,ohryzal dveče ,práhy prostě normální , všichni psi co jsem kdy měla podobné věci dělali a všichni s tím taky sami od sebe přestali, Trest po příchodu domů opravdu nemá jiný smysl než ten že si ze psem důkladně pokazíte vztah. prostě nějaké zničené věci jsou taková daň za to že tyhle úžasné kamarády můžeme mít .
nanarchie
napsal(a):
kupte klec.zavřete ho a je klid.ještě se do ní bude chodit schovávat,když si bude chtít odpočinout.
To si děláte srandu? Opravdu vás nezajímá, proč to ten pes dělá, jestli třeba není ve velkém stresu ze samoty? To ho s tím stresem nacpete do klece a vyřešené? To je dnes moderní a vědecké nebo co?
Používají se různé interaktivní hračky, papírové krabice jako matrjošky a v poslední něco dobrého. Unavit tělo i hlavu před odchodem do práce, uvědomte si, že my vlastně nutíme psy aby byli prakticky 16 hodin bez pohybu. Zmizí to samo, do té döby nic v dosahu, co mu nechcete obětovat. Ovšem rozkousané či rozdrásané dveře jsou taky možné. Dobré by bylo kdyby ho mohl někdo během dne vyvenčit a hlavně mu zaměstanat hlavu a unavit tělo
scylla
napsal(a):
To si děláte srandu? Opravdu vás nezajímá, proč to ten pes dělá, jestli třeba není ve velkém stresu ze samoty? To ho s tím stresem nacpete do klece a vyřešené? To je dnes moderní a vědecké nebo co?
Proč s toho děláte takovou vědu. Vím proč to dělá. Je mladej, neumí odpočívat, nudí se. Věkem se to srovná. Musí se naučit, že v kleci je klídek a spí se. Mám všechny hafáčky zavřené, a nebo přivázané na řetězu a nemají s tím problém. Prostě odpočívají.Proč neporadíte vy něco chytřejšího?
Uživatel s deaktivovaným účtem

nanarchie
napsal(a):
Proč s toho děláte takovou vědu. Vím proč to dělá. Je mladej, neumí odpočívat, nudí se. Věkem se to srovná. Musí se naučit, že v kleci je klídek a spí se. Mám všechny hafáčky zavřené, a nebo přivázané na řetězu a nemají s tím problém. Prostě odpočívají.Proč neporadíte vy něco chytřejšího?
Ono nestačí, že ti psi musí být zavření v bytě, ještě je nacpěte do klece !
Měla jsem psy v bytě, něco málo, co jim zůstalo zbytečně v dosahu ( neuklizené ), to zničili, ale nikdy to nebylo takové, aby to " stálo za řeč ". Než jsem odešla do práce, byli unavení a věděli, že do doby než se vrátím, musí odpočívat. Ale mohli se pohybovat po místnosti, ležet na stole a dívat se z okna, protáhnout se.......Nidy bych neměla psa v bytě zavřeného v kleci, není to tygr !! A jestli ničí, je to jen vaše vina.
Máme všemožné na hraní, od hraček, plastových flašek, kostí, dokonce jsme i přivezli z chalupy krásné ohoblované polena, ale ani si toho skoro nevšimne. Se vším si pak hraje, až když jsme doma. Vím, že je ve stresu, že je doma sám, a drásá nám to srdce, že musí být v kleci, ale byt máme v pronájmu a nemůžeme si dovolit, aby ho zdemoloval. Pořád doufáme, že se to časem uklidní, teď už ráno, když přijdeme z venku, tak si to hned namíří do klece, ani ho nemusíme "přemlouvat". Rozhodně neplánujeme nechat mu klec napořád, jen než se zklidní a zvykne si.
A doma není sám celý den, je to teď přes prázdniny trošku déle (od půl sedmé do půl čtvrté), protože syn je pryč, ale ve školním roce je to od půl osmé do půl druhé.
Jinak s těmi věcmi šlo spíš o to, že syn i přítel válejí svoje věci všude možně přístupně a jich si ani nevšiml. Místo toho se baví tím, že skáče a sápe se na věšák pro mojí bundu a to máme věšák dost vysoko a dá si s tím takovou práci, až se mu to podaří a pak jí zničí. Přitom syn má háček na věšáku dole (aby dosáhl) a toho si pesan nevšimne. Jo, vím, že si to mám uklízet, ale koho by to napadlo?
Samozřejmě záclony,parapety,žaluzie - to prostě nikam neuklidíme .
nanarchie
napsal(a):
Přijít na to, proč ničí, jestli je to nuda nebo stres ze samoty. Na to první pomůže zabavit ho, na to druhé naučit samostatnosti. Vědu z toho nedělám, jen nemám ráda, když někdo zavírání do klecí a uvazování na řetěz doporučuje ostatním jako výchovný prostředek.
tvorenicko
napsal(a):
Máme všemožné na hraní, od hraček, plastových flašek, kostí, dokonce jsme i přivezli z chalupy krásné ohoblované polena, ale ani si toho skoro nevšimne. Se vším si pak hraje, až když jsme doma. Vím, že je ve stresu, že je doma sám, a drásá nám to srdce, že musí být v kleci, ale byt máme v pronájmu a nemůžeme si dovolit, aby ho zdemoloval. Pořád doufáme, že se to časem uklidní, teď už ráno, když přijdeme z venku, tak si to hned namíří do klece, ani ho nemusíme "přemlouvat". Rozhodně neplánujeme nechat mu klec napořád, jen než se zklidní a zvykne si.
A doma není sám celý den, je to teď přes prázdniny trošku déle (od půl sedmé do půl čtvrté), protože syn je pryč, ale ve školním roce je to od půl osmé do půl druhé.
Jinak s těmi věcmi šlo spíš o to, že syn i přítel válejí svoje věci všude možně přístupně a jich si ani nevšiml. Místo toho se baví tím, že skáče a sápe se na věšák pro mojí bundu a to máme věšák dost vysoko a dá si s tím takovou práci, až se mu to podaří a pak jí zničí. Přitom syn má háček na věšáku dole (aby dosáhl) a toho si pesan nevšimne. Jo, vím, že si to mám uklízet, ale koho by to napadlo?
Samozřejmě záclony,parapety,žaluzie - to prostě nikam neuklidíme .
Kontaktujte tady www.umarkety.cz Markétu Tomanovou a nechte si namíchat bachovky na míru. Hodně to pomůže a pejsek nebude ve stresu. Nedoporučuji brát bachovky na veterině nebo od amatérů, kteří absolvovali jeden kurz a už si myslí, že to umí a že namíchají psovi bachovky na strest. Bachovky od téhle paní suprově fungují.
Udělejte ještě jeden trik - najdětei si vy "hračku", která je jen vaše a dělejte s ní pejskovi drahoty, nepůjčíte mu jí. Osvědčuje se olistěná větvička. Když půjdete do práce, někde jí "zapomeňte" a je velmi pravděpodobné, že se jí pejsek bude věnovat. Po příchodu je pak nutné zamést.
rapotacka11
napsal(a):
Nebo vysypejte tříletému děcku na koberec koš hraček, zamkněte ho v pokoji a
sledujte , jak se samo pěkně zabaví!
No a Bachovky samozřejmě k tomu .
Jaký má tento váš příspěvek smysl? Podle vás je lepší děcko uvázat na řetěz a naučit ho tak odpočívat nebo co jste tím chtěla říct?
rapotacka11
napsal(a):
Tak jo, pro vás pěkně p o m a l u.
Zad. vyjmenovává hračky , který by ho měly zabavit.
A ony né, potvory . . .
Dítě taky nezabaví cimra plná krámů, potřebuje, impulzy , (ne z obojku)
kamaráda, mámu . . .
Ještě pomaleji - vyměňování hraček nepomůže. Pes se doma sám bojí, proto nebude mít zájem o hračky. Ještě možná o ty, do kterých se dá schovat něco dobrého k jídlu, ale jeslti je ve velkém stresu, tak ani o ty. Může mít zájem o to, na čem je majitelův pach, proto jsem výše psala o těch větvičkách a nějaké hračce, se kterou si bude hrát majitel, než jí předá na hraní psovi. A protože je třeba odstranit ten strach, dala jsem kontakt na paní, co míchá dobré bachovky, které mu s tím pomohou. Došlo?
obávam sa,že váš pes presne VIE,čo robí a aj VIE,prečo sa naňho hneváte,ked prídete domov! žijem zo psami už 35 rokov a teoria,že pes nevie,čo robí a ani nevie za čo ho trestáte,ak to nie je ihned po čine,je už dávno prežitá. to nás učili pred 30 rokmi na cvičáku,ked sa tvrdilo,že pes má len 1. signálnu sústavu a preto nerozmýšľa,len mechanicky plní povely. nie je schopný vnímať súvislosti.
ale všetci vieme ,že pes je veľmi chytrý,citlivý vnímavý a rozmýšľajúci tvor, ktorý vie,ako vás nasr...diť a preto ničí len vaše veci a vie sa dostať z klietky,ked ho tam zavriete. myslím,že je to jednoducho o tom,že nie každý pes sa do bytu hodí.
súhlasím s tým,že naháňať 9mes. šteňa pri bicykli nie je správne.potrebuje iné vyžitie. čo napríklad agility? s tým,že ak sa nezmieri s bývaním v byte,treba pouvažovať o jeho "ubytovaní" niekde vonku,napríklad pri rodinnom dome, vo voliere a pod.