Dobrý den,
mám 4 měsíční štěně, a ráda bych se zeptala majitelů těchto psů. Jestli se jim jejich štěnda také bála dětí nebo dopravních prostředků.
Se psem na tom pracuji ale u dětí nemam jak protože nikdo ze známých je nemá a cizí lidi se ho bojí (už je větší) takže děti táhnou pryč. I tak ale chodíme dost často kolem dětských hřišť a tam trénujeme. S autobusem je to horší. Jakmile ho slyší tak najednou jako bych neexistovala, je nervózní a nejde na nic převést zpomalila jsem ale ani to nepomohlo. Nechce projít ani kolem stojícího autobusu, který není nastartovaný, tudíž nevydává žádný zvuk.
Také mi štěká na sousedy, ale podle mě je to proto, že jsou na něj moc hr. Hned se ženou naproti nám koukají mu pořád do očí atd. i když je prosím aby to nedělali tak si asi nemůžou pomoct a stejně na něj zírají a pes mi před nimi couvá. Když si ho nevšímají tak ani on jich.
Může někdo poradit popřípadě napsat jak to měl se svým čsv :). Stále na tom pracuji a vidím zlepšení ale ted odjíždím na týden pryč a prcek jede s přítelem na chatu kde se tam toto nedá trénovat tak mam pocit že se dostaneme zase o pár kroků zpátky.
Jinak jede někdo z Vás na víkend: Setkání s čsv? :)
Kdysi jsem o nich dost četla. Takováto povaha byla častá. . . .(bylo to v začátcích)
Teď nevím.
http://search.seznam.cz/?q=kniha+%C4%8Deskoslovensk%C3%BD+vl%C4%8D%C3%A1k&sourceid=szn-HP&sgId=RMCZuJPY4iurRZEghVu8hhwokSwfznpNknzNYGZMTw%3D%3D&oq=ESKOSLOVENSK%C3%9D+VL%C4%8C%C3%81K&aq=4&thru=sug&su=c
ČSV mám. Nebojí se (a nikdy výrazněji nebál) cizích lidí ani dopravních prostředků. Děti jsem bohužel prošvihla, takže dnes (je mu 11 let) si ho u nich musím hlídat, ale pokud si ho jen hladí, je v klidu, nemá jen rád, když kolem něj lítaj.
Doporučuji ale neřešit, že vaše štěně je zrovna čsv. Řešte že máte prostě bojácné štěně.
Co jste udělala, když štěně nechtělo projít kolem stojícího autobusu?
Zaprvé to chce zásadně neuklidňovat - v prvé řadě se snažte upoutat jeho pozornost - hračkou pamlskem.., ale hlavně s ním jednat v legraci, žádné "neboj se" ale spíš s nadhledem "co blbneš, však tě to nesežere"
Pak jsou dvě cesty - buď zvykání, neboli půjdete jen na vzdálenost, kde je štěně ještě v pohodě, tam si s ním hrajete a postupně se přibližujete k objektu strachu. Nebo lehký nátlak, neboli pokud se štěně bojí projít kolem autobusu, prostě ho okolo protáhnu na vodítku (hlavně se moc nezastavovat, musí být v pohybu aby ten stres "rozdýchával",) případně ho popadnu do náruče a okolo ho pronesu. Ono vlastně zjistí, že se mu tam nic nestalo.
Já praktikovala spíš to druhé, ale záleží na situaci a můj pes je myslím na čsv nadprůměrně pevný v nervech, takže nechci radit na dálku někomu, jehož pes je naopak bojácnější, aby se zas nepokazila mezi vámi důvěra.
Pokud se bojí lidí, řešila bych to asi nejprve aklimatizací, neboli cíleně bych chodila někam, kde bude ruch, ale nikdo si ho nebude všímat. Pokud ale přijdou sousedi a chtěj si ho pohladit, zírají na něj apod., nenechávejte ho schovat se za vámi. Vrazila bych jim pamlsky, hračku a štěně bych spíš pobízela ke hře s nimi (klidně tak, že si s nimi začnete hrát vy, nebojte se ze sebe udělat blbce).
Co se dětí týká, pokud si stoupnete někde u dětského hřiště, určitě se najde někdo, kdo si ho bude chtít pohladit. často se ty lidi zastaví kousek od vás, nebojte se jim klidně nabídnout, že si jejich dítě může vaše štěně pohladit.My byli minulý týden v zeměráji - přírodní park pro děti - a přestože je můj pes již veliký, děti se na něj naopak nadšeně vrhaly.
Snažím se s ním chodit kolem autobusů kde to jde a držet si ho u nohy nedovolím mu zdrhat, a zároveň se snažím odvést jeho ale nezabírají pamlsky ani hračka tak se snažím chodit v kruhu kolem autobusu a různě skotačit :D, Zatím se k němu nedokážeme přiblížit na víc jak 5 metrů a i to už je někdy moc (u stojícího busu na odpočívadle :D)
Dětí se pomalu přestává bát ale je to taky jak kdy . Někdy by mi nejradši zdrhnul kilometr daleko a jindy se drží u mě a projde/proběhne kolem.
S těmi sousedy to zkusím, ale nevím jestli se mi je podaři přemluvit . Už má pěkný hluboký hlas a nebojí se ho použít tak se spíše drží dál. Teda až ted, po tom co zjistil, že si lidi díky tomu od něj udržují odstup. Ale snad nějakého až potkám mu to vysvětlím :D
Jinak si nemyslím, že by se nechal pohladit spíš by se radši uškrtil na vodítku ale třeba časem se nám to podaři :).
Moc děkuju za radu
jolanabrno
napsal(a):
Snažím se s ním chodit kolem autobusů kde to jde a držet si ho u nohy nedovolím mu zdrhat, a zároveň se snažím odvést jeho ale nezabírají pamlsky ani hračka tak se snažím chodit v kruhu kolem autobusu a různě skotačit :D, Zatím se k němu nedokážeme přiblížit na víc jak 5 metrů a i to už je někdy moc (u stojícího busu na odpočívadle :D)
Dětí se pomalu přestává bát ale je to taky jak kdy . Někdy by mi nejradši zdrhnul kilometr daleko a jindy se drží u mě a projde/proběhne kolem.
S těmi sousedy to zkusím, ale nevím jestli se mi je podaři přemluvit . Už má pěkný hluboký hlas a nebojí se ho použít tak se spíše drží dál. Teda až ted, po tom co zjistil, že si lidi díky tomu od něj udržují odstup. Ale snad nějakého až potkám mu to vysvětlím :D
Jinak si nemyslím, že by se nechal pohladit spíš by se radši uškrtil na vodítku ale třeba časem se nám to podaři :).
Moc děkuju za radu
To není dobrý nápad, ČSV není trouba a ví, že děláte kolem autobusu komedie a bude to stále horší. Odvádění pozornosti není řešení. Domluvte se s řidiči na konečné a vlezte s pejskem do autobusu jako kdyby to byl denní chleba, na chvíli si tam sedněte a pak zase vylezte, později do nastartovaného. Oni se nedají oblbovat, opravdu ne.
Píšete, že se na vodítku škrtí. Takže jako první věc bych místo obojku doporučila pořídit kšíry. Na nich budete mít štěně jednak mnohem víc pod kontrolou a navíc bude i klidnější než na obojku - to škrcení zvyšuje hladinu adrenalinu (čistě fyziologicky).
Jestli se ani ke stojícímu autobusu s vypnutým motorem nepřiblíží na víc než pět metrů, tak se obávám, že jde už o hodně silnou fobii a takhle "samodomo" na základě rad po internetu s tím těžko nějak významněji pohnete. Osobně bych doporučila obrátit se na nějakého zkušeného odborníka. Odkud jste?
řešil sem stejný problém s autem taky sem zkoušel psa oblbnout ale bez úspěchu!! nakonec sem to vyřešil jednoduše lapl sem ho a dal do auta stejně sem to řešil i s šalinou(tramvají) probíhalo to s velkou nelibosti a vrčením pokaždé když sem ho vzal do náruče a vnesl ho do dotyčného prostředku občas přišlo i nějaký to kousnutí!!! hlavně si nevšímejte lidí kolem sebe co já si všechno vyslech za komentáře dnes je mu necelých 6 měsíců a cestujem vlakama,autobusama i šalinama bohužel se mu děla při delší cestě špatně- hodně slintá ale s tím nic nenadělam ne každej pes zvládá cestovani bez problemu je to jak s lidma někdo zvrací a jinej ne.Máte na mysli Nadějkov tu dvoudeni akci?
dlachna
napsal(a):
řešil sem stejný problém s autem taky sem zkoušel psa oblbnout ale bez úspěchu!! nakonec sem to vyřešil jednoduše lapl sem ho a dal do auta stejně sem to řešil i s šalinou(tramvají) probíhalo to s velkou nelibosti a vrčením pokaždé když sem ho vzal do náruče a vnesl ho do dotyčného prostředku občas přišlo i nějaký to kousnutí!!! hlavně si nevšímejte lidí kolem sebe co já si všechno vyslech za komentáře dnes je mu necelých 6 měsíců a cestujem vlakama,autobusama i šalinama bohužel se mu děla při delší cestě špatně- hodně slintá ale s tím nic nenadělam ne každej pes zvládá cestovani bez problemu je to jak s lidma někdo zvrací a jinej ne.Máte na mysli Nadějkov tu dvoudeni akci?
Sorry, ale tohle je příspěvek fakt za všechny prachy...