Ahoj, ráda bych poprosila zkušené chovatele psů o radu.
Nejprve trochu povídání :) Před dvěma lety jsme si z útulku vzali psa, křížence anatolského pasteveckého a šarplanince. V té době mu bylo cca 2,5 let až 3 roky, našli ho, jak se toulá ještě s jedním kámošem po městě. Vzhledem k tomu, že umí základní povely (sedni, lehni, na místo, k noze, ke mě...), je vidět, že si s ním někdo dal práci a vycepoval ho. Stejně tak jsme vypozorovali, že se bojí zvýšeného hlasu (když na něj houknu, počůrá se...) a ruky a nemá rád smeták, mop a vodu. Z toho usuzujeme že ho asi někdo i bil. Máme domek se zahradou, když jsme si ho přivezli, utekl ještě ten den asi třikrát. Zabezpečili jsme pozemek - standardně - plotem (v té době jsme ještě neměli dostavěno, takže zabezpečení nebylo úplně ok). No, když se rozhodl, prostě prokousal díru plotem. Obehnali jsme tedy plot ještě karis sítěma (či jak se to píše) a byl klid. Venku ho sice nemůžeme pustit, nezvládá přivolání - respektive, přiběhne, zkontroluje nás a jde si po svých..., ale jinak je to ok. Je to velkej pes (55kg), nevíme co prožil, takže jsme se podle toho zařídili a na procházky či běhat chodíme pouze s 10m dlouhým vodítkem.
A teď k problému: před rokem jsem začala pracovat z domova, do toho jsem šla na mateřskou... Pejsek si zvykl, že jsem více času doma a více se mu věnuji a teď, když někam jdu - začal zase utíkat. Zjistil, že metr dvacet vysokej plot není problém přeskočit, nebo bránu vysadit... Začal ničit plot k sousedům (klasický dřevěný plot, prokousal si díru...). Takže jsme znovu museli upravit oplocení pozemku, na jedné straně vjezdu je metr šedesát vysoká zeď a na druhou stranu jsme pořídili kovový plot z tyček z válcovaného plechu - no, sežvejkal je jako by byly z hliníku... Utíká ale jen, když jdu pryč já. Bohužel když jsem zkoušela odejít jen na chvíli, vrátit se.... a postupně intervaly prodlužovat, nijak to nefunguje. Kňučí, vyje a velmi rychle ničí, co se mu dostane pod čumák.
Napadá vás, jak ho to odnaučit? Mám chodit víc pryč, aby si zvykal, že s ním nejsem pořád doma (což ale půjde dost blbě, budu na mateřské ještě dva roky...), nebo prostě zabezpečit pozemek a neřešit to? Manželovi to nedělá a taky je mu celkem buřt, jestli je doma dcerka... Jen mě. Ale je otravné neustále řešit, zda když někam odjedeme, bude nám opět volat někdo ze sousedů nebo z útulku či od policie, že zase někudy utekl, nebo ho zavírat na celý den do kotce. To také není řešení..
Uvítám jakékoli nápady, díky :)
Nemyslím si, že by Váš pes šel převychovat. Má už to utíkání příliš zažité. Já vidím dvě možnosti - zavírat ho do pořádného kotce, nebo pořídit elektrický ohradník - existuje i pro psy neviditelný, ale levnější jsou dvě, tři lanka a zdroj. Naši psi znají el. ohradník (máme dobytek) a stačí, když každý dostane 2, 3 rány a už se "drátkům" vyhýbají. Fena mě skákala v jednom místě na plot tak vehementně, že ho už málem vyvrátila i se sloupkem, tak jsem tam natáhla dva drátky a už se k tomu místu ani nepřiblíží. Myslím, že je to nejspolehlivější a taky nejlevnější metoda (když si představím, co by stál třeba 3 m plot z kari sítí + podezdívkou - to by Váš pes asi konečně nepřekonal).