max12
napsal(a):
Dobrý den, zajímal by mě názor zkušenějších chovatelů, který z těchto psů ( choďák - českoslovenksý ) je lépe zvladatelný pro ne moc zkušeného chovatele? A taky do domu, kde se často pohybují děti?
ČSV je plemeno vzniklé křížením NO a karpatského vlka, a taky že se u něj jeho vlčí předci projevují. Jeho výchova je náročná, mívají zajímavou pubertu, nesnadno se cvičí (i když existují samozřejmě výjimky). Určitě to není pes pro začátečníka, přeroste Vám přes hlavu.
Za sebe doporučím choďáka: není to takový pracant jako NO, ale je dobře cvičitelný. Samozřejmě je na Vás, jak bude zvládat děcka, to je jen o výchově - a samozřejmě Vy musíte vysvětlit dětem, že i pes má určité hranice. Je to ale ovčák, tudíž bude potřebovat pohyb a částečně zaměstnat hlavu, dvě procházky denně mu sotva budou stačit.
Československeho vlčaka chova moja znama, ma chovnu stanicu ale je to pes naročny na vychovu, a neni to vobec pre začiatočnika. To uz je lahši Nemecky ovčak pre začiatočnika určite. No my sme zvazovali Nemeckeho ovčaka, chodskeho psa či kolii nebo hovawarta...a zvitazil u nas chodsky pes.... Jeden chovatel co ma chovnu stanicu chodskeho psa asi 20 rokov pisal, ze choval volakedy nemeckych ovčiakov a aj koliu. Ale ze chcel niečo povahovo medzi nimi a ked zbadal v r.1985 na vystave v Brne chodskeho psa, tak sa do neho zamilovali a je to teraz ich chovna stanica. A presne nieco take som hladala i ja, ku detom, lahko vychovavatelneho, mileho, nie prilisneho obranara...ale takeho co primerane postrazi pozemok. Chodsky pes ma presvedčil. Šteniatko budeme kupovat asi za rok ked bude dom hotovy.
pre vyber je lepsie NO a chodsky pes. Ten československy vlčak je opravu pro skušenych. Inak tu je tema ohladne NO a chodskom psovi https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/120774/no-nebo-chodsky-pes
My měli hovawarta, povahově skvělej pes,ale po zdravtoní stránce, to s ním bylo špatný, takže to nechceme znovu podstupovat a chtěli by jsme něco mu povahově podobnýho, což s zruzných diskuzí vyplívá, že ten Choďák asi je, akorát víc aktivnější.. Toho Česlovenskýho psa by rád přítel,ale vzhledem k tomu, že asi neumíme být dost přísní při vychově, to zase tak dobrá varianta vážně nebude. Děkuji za názor, případně jestli máte odkaz i na nějákou dobrou chovnou stanici, byla bych ráda za tip, štěně chceme pořizovat na jaře, tak bych do te doby ráda nasbírala, co nejvíc rad
zatial som nenasla konkretnu chovnu stanicu. My sme sa prave len rozhodli ze tobude chodsky pes. Zvazovali sme NO či hovawart..či kolia. Tak som rada, ze uz vyber plemena mame spraveny, trvalo to zopar mesiacov... Teraz mam rok čas najst chovnu stanicu...este nemam ale konkretnu vybranu stanicu. Pacia sa mi kontrastne znaky na tvari...aby sa nezlievali ale tvar bola pekne vykreslena čierna so svetlymi znakmi...budeme hladat teda po matke co uz mala viac vrhov, co je vyrovnana, a co su zvyknute na pobyt vonku. vystavy u nas nie su nejak dolezite. Dolezite su tie klby...aby nemali rodicia problemy s klbami...samozrejme potesi, ak bude mat psik otec ci matka uspechy v sutaziach...No tych chovnych statnic je hodne...tak si ich chcem jednu po druhej preluskat... na strankach chodskych psov je toho viac i s rodokmenmi http://www.kpchp.org/ Budem moc rada ak by ste mi napisali ak uz vyberiete vy chovnu stanicu, ze ktoru ste zvazili a prečo. Ja sa na psika moc tešim.
Netvrdila bych, že čsv nutně není pro začátečníka (naopak snaživý začátečník je pro něj lepší než zkušený ovčáčkář, protože nemá zažité návyky od lehčeji cvičitelných psů), sama ho mám jako prvního psa a v jeho 11 letech si troufám tvrdit, že mi přes hlavu nepřerostl. Ale opravdu jako štěně vyžaduje hodně pozornosti a spolehlivý jako NO nebo choďák nebývá.
Takže je vhodný spíš pro lidi, co se chtějí opravdu psu ve svém volném čase věnovat. Pokud máte/plánujete rodinu a hledáte rodinného psa, co se bude vychovávat tak nějak samovolně, není čsv nejlepší volba.