Potřebuji poradit - barzoj a hlídání předmětu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2005 15:50

Chtěla bych si se svým barzojem složit zkoušky ZPU1. Zkoušky jsou za dva měsíce. Myslíte že ho stačím naučit hlídačku (hlídání předmětu)? Ještě nikdy jsem to s ním nezkoušela a proto potřebuji poradit jak ho to co nejefektivněji a nejrychleji naučit. Podotýkám že můj pes je absolutně neagresivní, štěká jenom na povel (sám od sebe štěkne tak jednou za půl roku) a samozřejmě nemá vlohy a sklony ke hlídání.
Dík za všechny dobrý rady

Jana+Dante

30.7.2005 12:53

jana dante napsal(a):
Chtěla bych si se svým barzojem složit zkoušky ZPU1. Zkoušky jsou za dva měsíce. Myslíte že ho stačím naučit hlídačku (hlídání předmětu)? Ještě nikdy jsem to s ním nezkoušela a proto potřebuji poradit jak ho to co nejefektivněji a nejrychleji naučit. Podotýkám že můj pes je absolutně neagresivní, štěká jenom na povel (sám od sebe štěkne tak jednou za půl roku) a samozřejmě nemá vlohy a sklony ke hlídání.

Jana+Dante

A máš splněnou zkoušku ZOP? Pochybuju, že za měsíc naučíš psa hlídání předmětu. Zkus zajít na cvičák, tam ti poradí nejlíp.

30.7.2005 16:32

jana dante napsal(a):

Jana+Dante

Hlidani predmetu muzes trochu nahrat tak, ze pes bude lezet u predmetu a stekat ... taky se od nej nesmi hnout. A naucis ho to jednoduse pres povel stekej, ale pokud bude rozhodci prisnejsi tak ti cvik neuzna.
Nebylo by jednodusi ho naucit stopovat, t astopa tam neni vubec tezka a myslm si, ze na to ma kdejaky psik...

30.7.2005 20:59

janii napsal(a):
Hlidani predmetu muzes trochu nahrat tak, ze pes bude lezet u predmetu a stekat ... taky se od nej nesmi hnout. A naucis ho to jednoduse pres povel stekej, ale pokud bude rozhodci prisnejsi tak ti cvik neuzna.
Nebylo by jednodusi ho naucit stopovat, t astopa tam neni vubec tezka a myslm si, ze na to ma kdejaky psik...

Jasně že máme složenou zkoušku ZOP (a ZZO). Já vím že ZPU1 je vyšší stupeň a je možné ji skládat až po složení ZOPek.
Ve zkušebních řádech se orientuji celkem obstojně, protože mezi mé kamarády se řadí i lidé cvičící psi podle IPO, NZŘ apod........dělají zkoušky ZM, ZVV1 atd
Jeden čas jsem s Dantem dělala i kruhovou obranu. Při povelu "pozor, hlídej" a vydráždění figurantem začal většinou štěkat, vrčet a sápat se na něj, s tím že jako věc hodnou potrestání a zakousnutí bral samozřejmě kůži, peška nebo hadr co měl figurant v ruce. Tak možná bych mu mohla hlídání předmětu ze začátku spojit s tímhle povelem.
Stopovat ho učit nechci. Dante je barzoj, lovec a já to v něm nechci ještě víc podporovat tím že ho naučím stopovat. Teď když chytne v lese stopu tak se na ni po chvíli vykašle, když ho naučím vypracovávat stopu až do zdárnýho konce tak zjistí že jít po stopě se vyplatí a začne mi aktivně stopovat. Navíc barzoji samozřejmě loví především zrakem, takže kdyby u zkoušek při vypracovávání stopy přeběhl někde v dálce na poli zajíc tak se mi na stopování v ten okamžik vykašle.
Takže spíš to hlídání předmětu.
Na cvičáku my samozřejmě poradí, jenomže nemají zkušenosti s žádným podobně smýšlejícím plemenem (co se hlídání předmětu týče) a cvičit barzoje je něco úplně jinýho než cvičit služební plemeno, takže jejich rady se nedají u nás zrovna dvakrát uplatnit.
Tak proto se ptám. Jestli tady není třeba náhodou člověk který má zkušenosti s naučením hlídačky u psího kliďase.

31.7.2005 09:44

jana dante napsal(a):
Jasně že máme složenou zkoušku ZOP (a ZZO). Já vím že ZPU1 je vyšší stupeň a je možné ji skládat až po složení ZOPek.
Ve zkušebních řádech se orientuji celkem obstojně, protože mezi mé kamarády se řadí i lidé cvičící psi podle IPO, NZŘ apod........dělají zkoušky ZM, ZVV1 atd
Jeden čas jsem s Dantem dělala i kruhovou obranu. Při povelu "pozor, hlídej" a vydráždění figurantem začal většinou štěkat, vrčet a sápat se na něj, s tím že jako věc hodnou potrestání a zakousnutí bral samozřejmě kůži, peška nebo hadr co měl figurant v ruce. Tak možná bych mu mohla hlídání předmětu ze začátku spojit s tímhle povelem.
Stopovat ho učit nechci. Dante je barzoj, lovec a já to v něm nechci ještě víc podporovat tím že ho naučím stopovat. Teď když chytne v lese stopu tak se na ni po chvíli vykašle, když ho naučím vypracovávat stopu až do zdárnýho konce tak zjistí že jít po stopě se vyplatí a začne mi aktivně stopovat. Navíc barzoji samozřejmě loví především zrakem, takže kdyby u zkoušek při vypracovávání stopy přeběhl někde v dálce na poli zajíc tak se mi na stopování v ten okamžik vykašle.
Na cvičáku my samozřejmě poradí, jenomže nemají zkušenosti s žádným podobně smýšlejícím plemenem (co se hlídání předmětu týče) a cvičit barzoje je něco úplně jinýho než cvičit služební plemeno, takže jejich rady se nedají u nás zrovna dvakrát uplatnit.
Tak proto se ptám. Jestli tady není třeba náhodou člověk který má zkušenosti s naučením hlídačky u psího kliďase.

TAk promiň, ale je tady hodně lidí co si usmyslí, tak teď si složím ZPU a hotovo, a pomalu něvědí jak naučit sedni, na tož stopu hlídání předmětu, možná by bylo dobré cvičák změnit (tedy pokud to jde). Vážně se omlouvám za to napadení, a přeji ti mnoho úspěchu ve výcviku.

31.7.2005 11:47

jana dante napsal(a):

Ahoj Jani, nechci ti kazit radost, ale nevím jak je na tom tvůj barzoj, jo a teda gratuluji ke složení zkušek, ale mám belgického ovčáka-malinoise, má složenou ZM, ZVV1, OP1, ZPU2 . Několikrát vyhrál i obrany na závodech, ale přesto na hlídačce na ZPU1 pohořel! A proč on to nemá v sobě, nemá v sobě asi špětku agresivity a já ji nemínila nijak aktivně rozvíjet. Jsem ráda že ví že lidi jsou na kousání tabu. A ač je to dobrý obranář-sporťák tak nemohl vůbec pochopit proč má štěkat na člověka bez ochranného oblečení a rukávu který mu chce vzít hlídanou věc. Při tréninku jsme to dělali na povel štěkej-protože té rozhodčí by stačilo aby pes zaštěkal když šel někdo kolem (to ale není hlídačka, na jiných zkouškách by to vůbec neuznali-jako jiný rozhodčí na ZPU) no můj miláček jen vrtěl ocasem na to ho cizího člověka a bohužel nula....i tak udělal, protože ostatní cviky všechny splnil...
Takže bych řekla, že zrovna barzoje kerý k tomu má ještě menší sklony než hodný blgičák to asi nenaučíš, a jestli jo tak určitě ne tak rychle, některý rozhodčí neuznává že pes leží a štěká, ale musí věc aktivně bránit! a pak se k ní také vrátit.

A to že pes umí výborné stopovat, neznamená že bude utíkat po stopách zvěře! Ale barzojové jsou přece jen jiní nechovám je.
Myslíš že psi jiných plemen když uvidí na druhém konci pole zajíce, že za ním nevyrazí??? Většinou jo proto je tam ta stopovací šnůra...a pak jde o to jak umíš svého psa zvládnout a přimět ho znovu koncentrovat se na stopu!

Jestli ho to naučíš-tu hlídačku tak sem potom napiš jak jste postupovali, at se i ostatní poučí a jsme zase o něco moudřejší.

Měj se a držím palce! M

31.7.2005 15:50

jana dante napsal(a):

Jani to, ze ucis psa stopovat neznamena, ze ho naucis stopovat zver. an stope se pes soustredi na lidsky pach a jakykoli vypad za jinym pachem se zde tresta, takze zadni zajici apod. Tudis ho na stope nemuzes naucit lovit zver. u nas na cvicaku stopuji i s loveckymi plemeny a jelikoz vsichni dusledne trestaji za jakykoli vypad proti zveri, nemaji s tim problemy. pes si to se stopovanim zvere nespoji.... na stopovacces panickou se totiz stopuji lidi a nehodi zver...
Hlidacka je opravdu celkem tezky cvik, ale je pravda, ze nekteri rozhodci se spokoi s tim, ze pes u predmetu steka. Nekteri nechaji psovi predmet opravdu ukrast a jdou tvrde do psa, coz jsem zazila na nasich zavodech. Pokud se ten cvik dela poctive rozhodne na to potrebujes psa, ktery na to ma vlohy. Ale tak jako na oko to naucis. Dej si psa na voditko a at figurant chodi okolo a snazi s e s drazdenim psovi ten batoh sebrat. Za vypad ho chval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík