Kyselina šťavelová v moči

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

24.10.2005 16:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.52

Má fence (1,5roku) byla v moči zjištěna vyšší hladina kys. šťavelové (resp. šťavelanu). Veterinář na to nic neříkal. Co o tom víte a čím to může být nebezpečné (močové kameny apod.)? Jak se tomu dá předcházet? Díky.

Neregistrovaný uživatel

24.10.2005 16:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Má fence (1,5roku) byla v moči zjištěna vyšší hladina kys. šťavelové (resp. šťavelanu). Veterinář na to nic neříkal. Co o tom víte a čím to může být nebezpečné (močové kameny apod.)? Jak se tomu dá předcházet? Díky.

ano, da se tomu predchazet dietou

Neregistrovaný uživatel

24.10.2005 16:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ano, da se tomu predchazet dietou

Kameny ze šťavelanu vápenatého (kalciumoxalátové)
1. Nemocným doporučujeme snížit příjem živočišných bílkovin na 100 až 200 gramů denně (týká se to masa, masných výrobků, uzenin, drůbeže, ryb, vnitřností). Ukázalo se, že většina nemocných s ledvinovými kameny jí maso či výrobky z masa až třikrát denně. Přitom živiny zvyšují množství všech kamenotvorných látek v moči.
2. Dále doporučujeme střídmý příjem nebo částečné omezení potravin s vysokým obsahem šťavelanů, tj. špenátu, reveně (rebarbora), červené řepy, fazolí, částečně i mrkve, hroznů, borůvek, pomerančů a grepů. Také obyčejný čaj, zejména silný, kakao a čokoláda jsou vydatnými zdroji šťavelanů. Je prokázáno, že čaj může být hlavním zdrojem šťavelanů v potravě. Také z vitamínu C se v těle vytvářejí šťavelany, jeho denní dávky by proto neměly přesáhnout jeden gram.
3. Příjem vápníku by se měl udržovat na střídmé hranici 600mg denně, což odpovídá přibližně 0,5 litru mléka (jogurt 100g odpovídá 0,2 l mléka, tavený sýr 100g = 0,3 l mléka, tvrdý sýr 100g = 0,5 l mléka, ementál 100g = 1 l mléka). Pokud nesnášíte mléčné výrobky, pak můžete dodat vápník v minerálních vodách, nejvhodnější je Rudolfův pramen, který navíc obsahuje více hořčíku. (Vhodné jsou též minerálky Korunní a Karlovarský Mlýnský pramen). Mléčné výrobky či minerálky doporučujeme podávat spolu s hlavními jídly v průbehu celého dne, to znamená doporučenou dávku rozdělit do několika menších dávek. Další omezení vápníku ve stravě je u většiny nemocných nevhodné a může je doporučit jen odborný lékař. Jakákoli přísnější omezení vápníku ve stravě musí být současně doprovázeno přísnějším omezením šťavelanů a naopak.
4. Doporučujeme střídmě solit (omezit přesolené potraviny, nepoužívat slánku)
5. Nevhodné je větší množství alkalických minerálních vod (Silinská).
6. Příjem ovoce a zeleniny (mimo výše uvedené) je bez omezení.
7. Nutný pravidelný příjem vlákniny (nejlépe ke každému jídlu, jinak alespoň 1-2x denně).
a) ovoce a zelenina, mimo těch, které nedoporučujeme z důvodu zvýšeného obsahu šťavelanů,
b) otrubová vláknina - ovesné vločky, pšeničné vločky, kukuřičné vločky, celozrnný chléb a otrubový chléb.

Přidejte reakci

Přidat smajlík