Neregistrovaný uživatel

Zkoušela jsem si dát vyhledat v diskuzích a nenašla jsem... mohli byste mi někdo poradit, jak přidávat psovi lněné semínko? Co jsem našla v diskuzích, tak jen, že má být povařené - mám ho ale taky rozdrtit nebo jen prostě nechám přejít varem? A kolik denně lžiček - jednu? Máte s přidáváním ln.semínka zkušnosti? Zlepší se opravdu srst? Zdá se mi, že srst mého psa ztratila lesk a chtěla bych to do světovky napravit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.217
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zkoušela jsem si dát vyhledat v diskuzích a nenašla jsem... mohli byste mi někdo poradit, jak přidávat psovi lněné semínko? Co jsem našla v diskuzích, tak jen, že má být povařené - mám ho ale taky rozdrtit nebo jen prostě nechám přejít varem? A kolik denně lžiček - jednu? Máte s přidáváním ln.semínka zkušnosti? Zlepší se opravdu srst? Zdá se mi, že srst mého psa ztratila lesk a chtěla bych to do světovky napravit.
Já přidávám lněné semínko takhle - cca 10-14 dní děnně jednu polévkovou lžíci do žrádla na psa o váze 43 kg. Pak asi měsíc až 1,5 měsíce pauzu a pak znovu.
Semínko je třeba buď namlet (osvědčil se mi mlýnek na mák) a pak přidávat syrové, nebo uvařit - nestačí jen přejít varem, vaří se docela dlouho a musí se míchat aby se to nespálilo. Případně ho lze přes noc namočit a pak neslévat a veřit cca 20 minut.
PS: Nám to pomáhá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.112
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já přidávám lněné semínko takhle - cca 10-14 dní děnně jednu polévkovou lžíci do žrádla na psa o váze 43 kg. Pak asi měsíc až 1,5 měsíce pauzu a pak znovu.
Semínko je třeba buď namlet (osvědčil se mi mlýnek na mák) a pak přidávat syrové, nebo uvařit - nestačí jen přejít varem, vaří se docela dlouho a musí se míchat aby se to nespálilo. Případně ho lze přes noc namočit a pak neslévat a veřit cca 20 minut.
PS: Nám to pomáhá.
Prosím vás, nemáte nějaký odkaz na web, kde je možné ho zakoupit. Díky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.217
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím vás, nemáte nějaký odkaz na web, kde je možné ho zakoupit. Díky
Já jsem si ho vzala kousek od koní. tam se berou celý pytle po 25 kg, ale to je na vás asi moc. Jedině zkusit zapátrat v inzerátech ...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já přidávám lněné semínko takhle - cca 10-14 dní děnně jednu polévkovou lžíci do žrádla na psa o váze 43 kg. Pak asi měsíc až 1,5 měsíce pauzu a pak znovu.
Semínko je třeba buď namlet (osvědčil se mi mlýnek na mák) a pak přidávat syrové, nebo uvařit - nestačí jen přejít varem, vaří se docela dlouho a musí se míchat aby se to nespálilo. Případně ho lze přes noc namočit a pak neslévat a veřit cca 20 minut.
PS: Nám to pomáhá.
Lněné semínko vařte, v syrovém stavu obsahuje kyanovodík.Helena Lžíce by možná nic neprovedla, ale přece jen...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.84
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lněné semínko vařte, v syrovém stavu obsahuje kyanovodík.Helena Lžíce by možná nic neprovedla, ale přece jen...
A navíc se taky kyanovodík uvolňuje při drcení.
takže lněné semínko ano, ale uvařit v celku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.100.51
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím vás, nemáte nějaký odkaz na web, kde je možné ho zakoupit. Díky
Třeba by se dalo sehnat ve zdravý výživě nebo v obchodě s biopotravinami.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.85.234
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A navíc se taky kyanovodík uvolňuje při drcení.
takže lněné semínko ano, ale uvařit v celku.
Pokud máte u vás Kaufland, tam ho prodávají, půl kila cca 20Kč, je to v tom oddělení jak jsou ty různý semínka a oříšky, rozinky a tak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud máte u vás Kaufland, tam ho prodávají, půl kila cca 20Kč, je to v tom oddělení jak jsou ty různý semínka a oříšky, rozinky a tak.
V biopotravinách ho mají už upravený k přímému použití. Lněné semínko lze upravit i jako vývar na koupele.
Na srst také dobré.
S pozdravem Polštářek Postelový
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V biopotravinách ho mají už upravený k přímému použití. Lněné semínko lze upravit i jako vývar na koupele.
Na srst také dobré.
S pozdravem Polštářek Postelový
zadavatelka.
Dobře takže výcuc z vašich rad zní: pouze dlouze vařené a vcelku, denně tak lžičku (mám psa 40 kg), popřípadě po měsíci vysadit na měsíc a pak zas..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zadavatelka.
Dobře takže výcuc z vašich rad zní: pouze dlouze vařené a vcelku, denně tak lžičku (mám psa 40 kg), popřípadě po měsíci vysadit na měsíc a pak zas..
Tak, tak...
S pozdravem Polštářek Postelový
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.99
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak, tak...
S pozdravem Polštářek Postelový
pooívkovou lžíci ?? to se ani koním nedává !!! a správně by se mělo rozemlet, zalít vroucí vodou, nechat tam chvilku a hned zkrmit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pooívkovou lžíci ?? to se ani koním nedává !!! a správně by se mělo rozemlet, zalít vroucí vodou, nechat tam chvilku a hned zkrmit
Psal lžičku. No když je kolem toho tolik dohadů jdu do ověřených podkladů.
Moment.
S pozdravem Polštářek Postelový
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Psal lžičku. No když je kolem toho tolik dohadů jdu do ověřených podkladů.
Moment.
S pozdravem Polštářek Postelový
stačí jenom přelít horkou vodou aby pustil sliz syrový nic neudělá zadejte tole na koňskou diskuzi a uvidíte
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
stačí jenom přelít horkou vodou aby pustil sliz syrový nic neudělá zadejte tole na koňskou diskuzi a uvidíte
Takže - je to z knih:
Nevařit - jen přelít vroucí vodou a nechat odstát - max půl hod. 5 polévkových lžic na 1 litr, nepoužívat vnitřně . Vnitřně použít jen rozemletá dýňová semínka, která obsahují dostatek aminokyselin - náhrada za lněné semínko.
Tak.
Tohle bylo ve veterinárních knížkách.
S pozdravem Polštářek Postelový
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.99
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže - je to z knih:
Nevařit - jen přelít vroucí vodou a nechat odstát - max půl hod. 5 polévkových lžic na 1 litr, nepoužívat vnitřně . Vnitřně použít jen rozemletá dýňová semínka, která obsahují dostatek aminokyselin - náhrada za lněné semínko.
Tak.
Tohle bylo ve veterinárních knížkách.
S pozdravem Polštářek Postelový
Pro mě z toho celého plyne, vykašlat se na lněné kontraverzní semínko a koupit třeba pupalku nebo mořskou řasu, kteříšto jsou také dobří na srst a neuvolňuje se z nich kyanovodík
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.112
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže - je to z knih:
Nevařit - jen přelít vroucí vodou a nechat odstát - max půl hod. 5 polévkových lžic na 1 litr, nepoužívat vnitřně . Vnitřně použít jen rozemletá dýňová semínka, která obsahují dostatek aminokyselin - náhrada za lněné semínko.
Tak.
Tohle bylo ve veterinárních knížkách.
S pozdravem Polštářek Postelový
Polštářku, Polštářku, co to prosím Tě máš za knihy, vždyť Tys z toho chudáčka lněnáčka udělal postrach pejskařů!
Tolik z internetu:
Lněné semínko se rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku. Je však potřeba ho před jídlem namlít (jde to i v mixéru) nebo nadrtit, případně ho velmi dobře rozkousat. Neporušená semínka totiž projdou trávícím traktem celá, a nevydají obsažené látky. Protože semínka po namletí velmi rychle žluknou, je nutné je mlít těsně před jídlem. Problém je také se lněnými oleji, které podléhají zkáze prakticky ihned po vylisování. Na naše trhu zatím není dodavatel, který by je ihned po vylisování dovával ve tmavých lahvích a v lednici. Lněný olej který není chlazený a ve tmavé láhvi nekupujte, natropí více škody než užitku. Zkažený olej je hořký.
Čerstvé namleté semínko má příjemnou oříškovou chuť a je dobré v salátech, salátových omáčkách, nebo spolu s rozmačkaným banánem jako výživná snídaně pro děti i dospělé. Díky tomu, že semínka při namočení vypouští slizovité látky, lze z namočeného lnu dělat křupavé placky-suchary, které se báječně hodí k salátům.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Polštářku, Polštářku, co to prosím Tě máš za knihy, vždyť Tys z toho chudáčka lněnáčka udělal postrach pejskařů!
Tolik z internetu:
Lněné semínko se rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku. Je však potřeba ho před jídlem namlít (jde to i v mixéru) nebo nadrtit, případně ho velmi dobře rozkousat. Neporušená semínka totiž projdou trávícím traktem celá, a nevydají obsažené látky. Protože semínka po namletí velmi rychle žluknou, je nutné je mlít těsně před jídlem. Problém je také se lněnými oleji, které podléhají zkáze prakticky ihned po vylisování. Na naše trhu zatím není dodavatel, který by je ihned po vylisování dovával ve tmavých lahvích a v lednici. Lněný olej který není chlazený a ve tmavé láhvi nekupujte, natropí více škody než užitku. Zkažený olej je hořký.
Čerstvé namleté semínko má příjemnou oříškovou chuť a je dobré v salátech, salátových omáčkách, nebo spolu s rozmačkaným banánem jako výživná snídaně pro děti i dospělé. Díky tomu, že semínka při namočení vypouští slizovité látky, lze z namočeného lnu dělat křupavé placky-suchary, které se báječně hodí k salátům.
Taky si myslím o lněném semínku něco jiného. Tohle je ale jediná věc kterou jsem našel(a). To platí o tomhle receptu. Asi to vyznělo jako,že je jen k vnějšímu užití ale to ne. Jen ten recept. Jak jinak ho upravit nevím.
S pozdravem Polštářek Postelový
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.112
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky si myslím o lněném semínku něco jiného. Tohle je ale jediná věc kterou jsem našel(a). To platí o tomhle receptu. Asi to vyznělo jako,že je jen k vnějšímu užití ale to ne. Jen ten recept. Jak jinak ho upravit nevím.
S pozdravem Polštářek Postelový
Aha, takže pro všechny: lněné semínko není kontroverzní semínko!!!! Může se syrové mleté, může se i spařené, může se i pečené, prostě jak kdo rád. Nemleté akorát proběhne střívkama a nic z něj, takže to je, jako byste ty prachy, co vás lněné semínko stálo, hodili rovnou do záchůdku.
A Polstařku - čauky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha, takže pro všechny: lněné semínko není kontroverzní semínko!!!! Může se syrové mleté, může se i spařené, může se i pečené, prostě jak kdo rád. Nemleté akorát proběhne střívkama a nic z něj, takže to je, jako byste ty prachy, co vás lněné semínko stálo, hodili rovnou do záchůdku.
A Polstařku - čauky.
Čau.
S pozdravem Polštářek Postelový
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.112
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Čau.
S pozdravem Polštářek Postelový
A ještě jeden kousek o tom zázračném semínku. Staženo z netu, a to se říká nepokradeš!!
Lněné semínko
malý zázrak přírody
Len je bohatý na bílkoviny, tuky a vlákninu. Obsahuje přibližně 40% tuku, 28% vlákniny, 21% bílkovin, 4% popela a 6% ostatních uhlohydrátů, jenž zahrnují cukry, fenolové kyseliny, lignany a hemicellulozu. Je však třeba brát na vědomí, že konkrétní složení se může měnit v závislosti na prostředí, zpracování atd..
Lněné semínko je ceněno zejména pro vysokých obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Je vůbec nejbohatším zdrojem pro organismus nesmírně důležitých, omega 3 mastných kyselin.
Lidé i zvířata potřebují vyvážený přísun omega 3 a omega 6 mastných kyselin. V minulém století však enormně narostla spotřeba omega 6 mastných kyselin, a to hlavně v důsledku zvýšené konzumace zeleninových olejů (kukuřičný, slunečnicový,..) a jejího vysokého obsahu v obilovinách, jimiž jsou krmena zvířata.
Tyto esenciální mastné kyseliny jsou důležité složky téměř všech buněčných membrán. Jelikož si je organismus nedokáže vyrobit sám, složení buněčných membrán tedy z velké části závisí na příjmu těchto esenciálních kyselin v potravě.
Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny jsou metabolicky a funkčně odlišné a mají opačné fyziologické funkce. Jejich rovnováha je důležitá pro homeostázu a normální, zdravý vývoj. Ideální poměr omega 6 k omega 3 je 1-2 ku 1, ve skutečnosti se však dnes tento poměr pohybuje okolo 20–30 ku 1.
Studie ukazují, že takto zvýšený přísun omega 6 mastných kyselin může mít protrombotický efekt a vede ke zvýšení krevní srážlivosti, zvýšení krevní viskozity, cévním křečím, zůžení cév a kapilár což zapřičiňuje snížení průtoku krve. Naproti tomu omega 3 mastné kyseliny mají významné protizánětlivé, protitrombotické a hypolipidemické účinky, působí vasodilatačně (na rozšíření cév) a proti srdeční arytmii.
Klinické studie na lidech prokázaly příznivé účinky omega 3 mastných kyselin na ledviny, kůži, dýchací, trávicí a kardiovaskulární systém a imunitu organismu. Konkrétně jsou významné v rámci sekundární prevence u infarktu myokardu, vysokého krevního tlaku, cukrovky 2.typu, nemocí ledvin, revmatoidní artritidy, ulcerózní kolitidy, Crohnovy nemoci, COPD.
Zatímco vysoký přísun omega 6 mastných kyselin u zvířat se spojuje se vznikem nádorů, omega 3 mastné kyseliny růst nádorů potlačují.
Protože omega 3 mastné kyseliny jsou klíčové pro růst a správný vývoj všech životních funkcí, měli bychom dbát na jejich dostatečný přísun v potravě.
Další významnou složkou lněného semínka je vláknina. Ta je v něm zastoupená jak v podobě nerozspustné tak rozpustné (sliz). Nerozpustná vláknina podporuje perilstatiku střev. Rozpustná vláknina snižuje kyselost v žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování. Poté, co je v žaludku promíchána s potravou, dochází ke změně konzistence žaludečního a později střevního obsahu. Obaluje výživné složky potravy a ty se pak lépe vstřebávají do krve. Pokud je dostatečný přísun tekutin, zvětšením objemu a změkčením střevního obsahu může pomoci při vyprazdňování. Má vliv na snížení hladiny krevních tuků (cholesterolu) a cukrů.
Další složkou obsaženou ve lněném semeni jsou fytonutrienty. Len je jedním z nejbohatších zdrojů lignanů (obsahuje mnohonásobně vyšší množství oproti ostatním rostlinným zdrojům), typu fytoestrogenu, které mají vliv na metabolismus estrogenu.
Obsahuje rostlinné lignany sekoisolariceresinol a menší množství matairesinolu. Ty jsou bakteriemi v tlustém střevě přeměněny na živočišné lignany enterodiol a enterolakton, jenž jsou absorbovány v tenkém střevě a do trávicí soustavy se vrací ve formě glukuronoidů. V trávicí soustavě působí jako antioxidanty. Lignany mají také antivirové, protiplísňové, baktericidní a protirakovinné vlastnosti.
Dalším důležitým fytonutrientem je kyselina fenolová, která působí jako antioxidant a má rovněž antibakteriální, protirakovinné, protizánětlivé a protialergické účinky a působí vasodilatačně.
Obsažené flavonoidy brání peroxidaci tuků, propustnosti a křehkosti kapilár a tlumí činnost prozánětlivě působících enzymů jako lipoxygenáza a. cyklooxygenáza.
Lněné semeno obsahuje také esenciální vitamíny a minerály. Obzvláště bohaté je na draslík a v menším množství obsahuje rovněž železo, měď, hořčík a zinek. Obsahuje v tuku rozpustný vitamín E, který je přítomný primárně jako gamma-tokoferol a působí jako antioxidant.
Lněné semínko je vhodné podávat pro zlepšení vzhledu kůže a srsti, snížení nervozity a zlepšení stavu kopyt. Omega 3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku vykazují léčebné účinky při trombotických onemocněních, dislipidemii, srdeční arytmii, chronických artritidách, alergických dermatitidách a endotoxemii.
Lněné semínko nelze strávit vcelku. Aby mohlo být stráveno, musí být upraveno šrotováním, rozdrcením, mletím nebo vařením (oblíbený je rovněž teplý nápoj se lněným semínkem, tzv. mash) či jako lněný olej. Pro maximální využití hojivých sil lnu je vhodné podávání semen i oleje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ještě jeden kousek o tom zázračném semínku. Staženo z netu, a to se říká nepokradeš!!
Lněné semínko
malý zázrak přírody
Len je bohatý na bílkoviny, tuky a vlákninu. Obsahuje přibližně 40% tuku, 28% vlákniny, 21% bílkovin, 4% popela a 6% ostatních uhlohydrátů, jenž zahrnují cukry, fenolové kyseliny, lignany a hemicellulozu. Je však třeba brát na vědomí, že konkrétní složení se může měnit v závislosti na prostředí, zpracování atd..
Lněné semínko je ceněno zejména pro vysokých obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Je vůbec nejbohatším zdrojem pro organismus nesmírně důležitých, omega 3 mastných kyselin.
Lidé i zvířata potřebují vyvážený přísun omega 3 a omega 6 mastných kyselin. V minulém století však enormně narostla spotřeba omega 6 mastných kyselin, a to hlavně v důsledku zvýšené konzumace zeleninových olejů (kukuřičný, slunečnicový,..) a jejího vysokého obsahu v obilovinách, jimiž jsou krmena zvířata.
Tyto esenciální mastné kyseliny jsou důležité složky téměř všech buněčných membrán. Jelikož si je organismus nedokáže vyrobit sám, složení buněčných membrán tedy z velké části závisí na příjmu těchto esenciálních kyselin v potravě.
Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny jsou metabolicky a funkčně odlišné a mají opačné fyziologické funkce. Jejich rovnováha je důležitá pro homeostázu a normální, zdravý vývoj. Ideální poměr omega 6 k omega 3 je 1-2 ku 1, ve skutečnosti se však dnes tento poměr pohybuje okolo 20–30 ku 1.
Studie ukazují, že takto zvýšený přísun omega 6 mastných kyselin může mít protrombotický efekt a vede ke zvýšení krevní srážlivosti, zvýšení krevní viskozity, cévním křečím, zůžení cév a kapilár což zapřičiňuje snížení průtoku krve. Naproti tomu omega 3 mastné kyseliny mají významné protizánětlivé, protitrombotické a hypolipidemické účinky, působí vasodilatačně (na rozšíření cév) a proti srdeční arytmii.
Klinické studie na lidech prokázaly příznivé účinky omega 3 mastných kyselin na ledviny, kůži, dýchací, trávicí a kardiovaskulární systém a imunitu organismu. Konkrétně jsou významné v rámci sekundární prevence u infarktu myokardu, vysokého krevního tlaku, cukrovky 2.typu, nemocí ledvin, revmatoidní artritidy, ulcerózní kolitidy, Crohnovy nemoci, COPD.
Zatímco vysoký přísun omega 6 mastných kyselin u zvířat se spojuje se vznikem nádorů, omega 3 mastné kyseliny růst nádorů potlačují.
Protože omega 3 mastné kyseliny jsou klíčové pro růst a správný vývoj všech životních funkcí, měli bychom dbát na jejich dostatečný přísun v potravě.
Další významnou složkou lněného semínka je vláknina. Ta je v něm zastoupená jak v podobě nerozspustné tak rozpustné (sliz). Nerozpustná vláknina podporuje perilstatiku střev. Rozpustná vláknina snižuje kyselost v žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování. Poté, co je v žaludku promíchána s potravou, dochází ke změně konzistence žaludečního a později střevního obsahu. Obaluje výživné složky potravy a ty se pak lépe vstřebávají do krve. Pokud je dostatečný přísun tekutin, zvětšením objemu a změkčením střevního obsahu může pomoci při vyprazdňování. Má vliv na snížení hladiny krevních tuků (cholesterolu) a cukrů.
Další složkou obsaženou ve lněném semeni jsou fytonutrienty. Len je jedním z nejbohatších zdrojů lignanů (obsahuje mnohonásobně vyšší množství oproti ostatním rostlinným zdrojům), typu fytoestrogenu, které mají vliv na metabolismus estrogenu.
Obsahuje rostlinné lignany sekoisolariceresinol a menší množství matairesinolu. Ty jsou bakteriemi v tlustém střevě přeměněny na živočišné lignany enterodiol a enterolakton, jenž jsou absorbovány v tenkém střevě a do trávicí soustavy se vrací ve formě glukuronoidů. V trávicí soustavě působí jako antioxidanty. Lignany mají také antivirové, protiplísňové, baktericidní a protirakovinné vlastnosti.
Dalším důležitým fytonutrientem je kyselina fenolová, která působí jako antioxidant a má rovněž antibakteriální, protirakovinné, protizánětlivé a protialergické účinky a působí vasodilatačně.
Obsažené flavonoidy brání peroxidaci tuků, propustnosti a křehkosti kapilár a tlumí činnost prozánětlivě působících enzymů jako lipoxygenáza a. cyklooxygenáza.
Lněné semeno obsahuje také esenciální vitamíny a minerály. Obzvláště bohaté je na draslík a v menším množství obsahuje rovněž železo, měď, hořčík a zinek. Obsahuje v tuku rozpustný vitamín E, který je přítomný primárně jako gamma-tokoferol a působí jako antioxidant.
Lněné semínko je vhodné podávat pro zlepšení vzhledu kůže a srsti, snížení nervozity a zlepšení stavu kopyt. Omega 3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku vykazují léčebné účinky při trombotických onemocněních, dislipidemii, srdeční arytmii, chronických artritidách, alergických dermatitidách a endotoxemii.
Lněné semínko nelze strávit vcelku. Aby mohlo být stráveno, musí být upraveno šrotováním, rozdrcením, mletím nebo vařením (oblíbený je rovněž teplý nápoj se lněným semínkem, tzv. mash) či jako lněný olej. Pro maximální využití hojivých sil lnu je vhodné podávání semen i oleje.
zadavatelka:
ježiši, díky za takové rozbory a náhledy. Můj názor je, že semínko nemůže být jedovaté nějakými kyanidy, protože se normálně prodává v potravinách pro lidi a nikde na balení není napsáno, že se musí s ním něco speciálního dělat. Já ho normálně kupuju a syspu s tím úplně všechny buchty, pečené je výborné!
Právě jsem uvařila teda hrst semínek, udělal se mi z toho skoro pudink, takže dám to i s tím slizem, protože to ani jinak nejde. Asi jsou v něm vyvařené ty správně věci co tam maj být.
Ještě teda te´d nevím, jestli se musí dělat ta měsíční přestávka v podávání nebo nee ...