Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.227
Zrovna se u nás kynologů vedla diskuze o jednom psovi, který ze syrového masa v sobě měl svalovce, který zapříčiňuje ztrátu svalstva, pes hubne. Je opravdu syrové maso tak bezpečné??? Na svalovce působí jen převaření, žádné přemražení. A co další bakterie....jak pak často odčervujete psiska???? Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte po zdravotní stránce?..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.90
Přenos svalovce hrozí jen u zkrmování syrového masa z divočáků,které není kontrolované. Takže klid. Jinak odčervujeme dvakrát ročně
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.215
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zrovna se u nás kynologů vedla diskuze o jednom psovi, který ze syrového masa v sobě měl svalovce, který zapříčiňuje ztrátu svalstva, pes hubne. Je opravdu syrové maso tak bezpečné??? Na svalovce působí jen převaření, žádné přemražení. A co další bakterie....jak pak často odčervujete psiska???? Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte po zdravotní stránce?..
Svalovec, jmenovite asi u nas ten nejznamnejsi Trichinella spiralis je zjistovan ve svalovine lavne u divocaku, prasat domacich psu a u cloveka a take byl zjisten u koni. K nakaze dochazi pozrenim syroveho masa, takze maso krav, drubeze je v podstate bezpecne, v chovech prasat se take nesmi krmit VZP (vedlejsi zivocisne produkty) a uz dlouho zjisten svalovec na jatkach nebyl- berou se vzorky z KAZDEHO porazeneho prasete a pro zvirata jde maso z takovych kusu, ktere jsou prohlaseny za POZIVATELNE, ale casti tohoto zvirete jsou nepozivatelne napr. z obchodnich duvodu (treba stare hubene kusy krav, ktere nikdo nechce koupit na maso pro lidi). Ale jinak je to maso naprosto nezavadne a clovek by ho mohl snist- tzn. rozhodne nema trichinelozu. Takze i maso z prasete je u nas bezpecne. U kone z nasich podminek bych rekla, ze je riziko minimalni a jakozto zvire vnimave by mel byt na jatkach vysetren, ale nikdy jsem se s konem na jatkach nepotkala, takze nevim, jak to chodi..Divocak, jezevec- minimalne u divocaka je povinnost testovat KAZDY uloveny kus na trichinelozu a u jezevcu myslim taky (chodilo do labiny oboje), pokud je myslivec debil a neudela to, tak nejen ze porusuje predpisy, ale ohrozuje sebe a svoji rodinu (pripadne ty, se kterymi se podelil) a pokud z takoveho kusu da syrove maso psovi, co rict..Kde by se mohli nakazit lesni bylozravci netusim, ti ani nejsou uvadeni jako zvirata vnimava, tak by meli byt bezpecni (srnec asi bezne nezere mrtvolky po lese..).Takze podle toho, co jsem napsala je maso v podstate bezpecne i syrove, ale ted k jadru veci, svalovce nici teplota 70 stupnu(v hygiene masa jsem nasla dokonce 60 stupnu) a vice a dale teplota -15 za 20dni a -20 za 4 dny (bezny mrazak ma kolem -18). Dalsimi druhy jsou T. pseudospiralis,T. nativa,T. nelsoni, T.papuae,T.britovi, T.murelli, T.zimbabwensis, jedina, ktera je odolna proti mrazeni je T. nativa. T. spiralis je povazovana za nejpatogenejsi a je na severni polokouli, dale byl zjisten v Evrope druh T. britovi, T. nativa je arkticky druh predevsim ve Svedsku a Finsku. T. pseudospiralis je take mozne u nas potkat, ostatni jsou tropicke druhy.
Takze ja osobne si myslim, ze sveho psa (krmeneho predevsim hovezim a drubezim, veprove krmim mene)neohrozuji trichinelozou vic nez sebe ci svoji rodinu (lidskou). Ti kdo krmi sve psy premrazenym masem nevystavuji sve psy prilis velkemu riziku trichinelozy (zvlaste pokud krmi maso jatecnych zvirat), pokud krmi syrove maso divocaka, jezevce, lisky..tak je to jejich volba, ale k tomuto masu se dotane malokdo. A posledni zjistena trichineloza divocaka byla myslim v roce 2006- pokud nebyl nejaky pripad, ktery jsem nezaznmenala, jezevci obcas jste pozitivni jsou.
A posledni veci je, ze pes a prase nejsou zdaleka tak citlivi k trichineloze jako clovek a vetsina z techto zvirat nema ani klinicke priznaky- viz. klobasky ze psu na Slovensku (nepredpokladam, ze by si tam dali psa s vyraznymi priznaky nemoci..).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.5
obsáhlé vysvětlení - ALE
berou se vzorky, takže záchyt v predisponovaném místě (kde bývá nejhojnější) je průkazný až od určitého počtu trichinel, pokud je jich méně, je možné, že tam budou nezachyceny a projde maso nakažené, což pro lidi nevadí, protože vepřové syrové nejí
dále bavíme se o mase pro lidskou spotřebu - tedy pokud nevyhoví, jde to kam? třeba do granulí, tam se to zničí tepelnou úpravou, ale ví někdo, jak je vyšetřováno "krmné maso" - jaké jsou tam předpisy? vždycky jsem si myslela, že to, co není pro lidi vhodné, tak je pak krmné - nebo se pletu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.84
Stačí mírná invaze a najde se, je pro člověka velmi nebezpečný. Vzorky se berou ze speciélních míst na těle prasete. Nebezpečí hrozí při domácí porážce, pokud tedy dávate psovi syrové.
Jinak výživa pro domácí mazlíčky je ve světě velmi sledovaná, asi tak srovnatelně jako pro lidi, je to velký kšeft. U nás zatím ještě ne tolik, v Americe udávají v supermarketech 8:3 prodejního místa zvířata : děti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.215
Krmne maso je jak jsem psala vys nepozivatelne z pozivatelneho- to znamena, ze kus je oznacen jako pozivatelny pro lidi, ale jeho cast, nebo vsechny casti jsou oznaceny jako nepozivatelne casto z obchodnich duvodu (mlecne skvrny na jatrech, kanci zapach, plice o ktere dnes neni moc zajem a mnoho dalsiho..), pak je toto maso, vnitrnosti zarazeno do VZP kategorie 3- urceno pro vyzivu zvirat. Takze maso pro psa je maso, ktere by clovek snist mohl a nemel by jim byt ohrozen. Dalsi, co jde z jatek je maso podminene pozivatelne bud z nakazovych duvodu, nebo z duvodu jinych (kanci pach), toto maso ma presne urceno, jak ma byt osetreno (zmrazeni, vareni..) a jsou z nej vyrabeny ruzne vyrobky- salamy, parky...
Trichineloza je vysetrovana ze svaloviny branicniho pilire, coz je misto, kde se parazit vyskytuje rad a je tam zachytitelny i pokud je ho velice male mnozstvi. A dalsi veci je infekcni davka.Metoda vysetreni je velice dobra a pokud by tam bylo i male mnozstvi, tak se zachyti.
A pokud lidi maso premrazi, tak neni problem (mam znameho veterinare a ten si s oblibou dela tatarak z divocaka a rika, ze kdyz se to premrazi, tak i kdyby tam nahodou neco bylo, tak to mrazeni neprezije- nemyslim si, ze by to delal, kdyby bylo riziko, ze se nakazi..)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.215
A maso od kusu s vetsinou nakaz jde stejne do kategorie 2- ktera se nesmi krmit ani zviratum asanuje se a zpracuje se v bioplynce, nebo na masokostni moucku, ktera se nesmi krmit- takze se bud spali, nebo hnoji, nebo jde do bioplynky..Jinymi slovy, to, co je posouzeno jako nepozivatelne pro lidi nemuze jit ani pro zvirata, pro zvirata jde jen z tech zvirat,ktera byla posouzena jako POZIVATELNA a nemuze jit do obehu, jako syrove maso neco, co ma podminenou pozivatelnost- to muze do obehu az po predepsane uprave (upravu predepisuje uredni veterinarni lekar)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.123
XXX.XXX.40.215 to tady pěkně vysvětlila tak jenom dodám, že pro psa je svalovec málo patogenní a i kdyby ho snědl, pravděpodobně byste na něm nic nepoznali. Akorát kdyby vám z něj potom spoluobčan udělal klobásy, měl by spoluobčan problém.