Tereez

XXX.XXX.228.116
Chtěla bych si pořídit fretku nebo psa, ale u fretky se rodiče bojí, že by mohla fretka smrdět. Sama nevím jestli všechny druhy smrdí, nebo jestli vúbec smrdí. Psa moc nechtějí myslejí si že by mě přestal po chvíli zajímat, chápu je, ale opravdu bych se snažila se starat o zvíře co nejlépe, baví mě to a ráda se o zvířátka starám.
Mám na pejska čas, ale také se bojí, že když odejdu potom na střední a dál, tak jim zbyde doma pes a co sním?
Snažím se je přemluvit co nejvíc, ale nedaří se mi to.
Prosím o radu, nebo o vyjádření k věci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

fretka smrdí. všechny fretky smrdí. nemusí to konkrétnímu člověku "smrdět" tak, jakože se mu z toho zvedá kufr, ale prostě když doma bydlí fretka, tak každá návštěva hned ve dveřích to bude vědět.
co se ostatních věcí týče... mně rodiče vždycky říkali, pořiď si co chceš, až budeš bydlet sama.
k tomu není co dodat a není to vůbec špatná filosofie, i když teď ti to třeba připadá jako úplně blbá věc.
jo, před pětadvaceti lety jsem fretku chtěla taky. nemám jí ani když bydlím v tom vlastním.
napsal(a):
fretka smrdí. všechny fretky smrdí. nemusí to konkrétnímu člověku "smrdět" tak, jakože se mu z toho zvedá kufr, ale prostě když doma bydlí fretka, tak každá návštěva hned ve dveřích to bude vědět.
co se ostatních věcí týče... mně rodiče vždycky říkali, pořiď si co chceš, až budeš bydlet sama.
k tomu není co dodat a není to vůbec špatná filosofie, i když teď ti to třeba připadá jako úplně blbá věc.
jo, před pětadvaceti lety jsem fretku chtěla taky. nemám jí ani když bydlím v tom vlastním.
To stejné mi říkali rodiče, proto jsem pak měla celý život psy dva...
To jsem ale odbočila. Ano, fretka smrdí i po odstranění žlázek.Dnes je to myslím zakázané.Možná by nebyla špatná volba morčátko, potkan (ten je velmi chytrý),andulka, králíček.S tím jde dělat i králičí agility.
Mí
napsal(a):
To stejné mi říkali rodiče, proto jsem pak měla celý život psy dva...
To jsem ale odbočila. Ano, fretka smrdí i po odstranění žlázek.Dnes je to myslím zakázané.Možná by nebyla špatná volba morčátko, potkan (ten je velmi chytrý),andulka, králíček.S tím jde dělat i králičí agility.
Jen opravím - morčata, potkani, andulky. Nedoporučujte to v jednotném čísle, lidi by to mohli vzít vážně a průser pro chudák zvíře je na světě.

Morče je nejlepší! Pepíno!
https://www.youtube.com/watch?v=UM0Xv2mGrMw&ab_channel=AmazingAnimalTricks

Kde vezmu takové, co je na videu? Má plachtové uši a dlouhé nožičky.
A umí toho víc než já.
Ale megý to asi sní.

napsal(a):
A umí toho víc než já.
Ale megý to asi sní.
Zrovna doma diskutujeme o tom, jestli "by mi morče nestačilo" (oproti kočce / psovi)

morče má výhodu, když přestane bavit, může jít na pekáček

napsal(a):
A umí toho víc než já.
Ale megý to asi sní.
je papírové.... ne krysín, co je skoro v každém zveráči...
Bodlinka: pekáček nikdy... morche je kamarád.
Keriton: zrovna diskutujem, že by Ježíšek mohl donést MĚ morche(mám takovou slovní úchylku) , zrovna dneska byl návrh od manžela, že mi ho ve zveráči koupí, ale byl tam samej krysín, což jsem odmítla a prej jsem zaváhala, taková nabídka se prej neodmítá....

Měli jsme fretky- freťáky.....manžel jí kdysi chtěl, a když jsme jednoho dne navštívili zverák a měli je tam- HO , nejdřív jsme to zavrhli a když jsme šli cestou zpět už jsme ho kupovali. De fakto jsme ho měli v bytě na volno(klec měl i celý pokojíček pro sebe , ale chtěl být s náma, jak slyšel že jsme doma, škrabal na dveře), tenkrát ještě šlo fretkku vyžlázovat, takže nemohl použit žlázky, ale to vůbec nebránilo jejich specifickému pachu- byl i vykastrovaný. Freťák Fred kamarádil s naším skorojezevčíkem a byl velmi ochočený, jenže fretka se chová stále jako fretka a značkuje v "každém rohu" -což se muselo hlídat, jak začal couvat do rohu, vyhnat nebo chytit nebo rohy obložit záchůdkama. Na procházku se s fretkama dá chodit jako se psem, což jsme dělali-psa a fretku vedle sebe a šli jsme...
Jelikož jsme se stěhovali, dohodli jsme se, že koupíme ještě jednoho samečka(taky časem vykastrovaný) a půjdou spolu do voliery na zahradu. Ten nebyl tak ochočený a chovat a hladit se dal i od dětí , občas si kousl- při rychlejším pohybu. Kdyby to byla sfině kousavá dětem bych je ho nesvěřila . Pokusím se nafotit fotky do mobilu a dát sem, ale můj mobil už je opravdu stařeček a občas zlobí.
Fretky jsou krásné, ale při manipulaci s nima musíte mít "fretčí oblečení" - načáchnete, když se s nima mazlíte a necháváte je lézt rukávama za krk a.t.d.
Chodila jsem za mima denně, v zimě jsem si dovolila den vynechat- více spí, chodila s nima na procházku, i mi několikrát utekli, ale vždy se na zavolání vrátili, prozkoumávali pravděpodobně okolí, jelikož sousedi měli na zahradě slepice a králíky , měla jsem černé scénáře...Fred dokázal chytit myš(laboratorní) a sníst jí...
Krmení dřív pro fretky specializované nebylo- takže kočičí + maso. Je o fretkách i literatura. Samečky pro to, že nenakrytá samička smrdí ještě víc než vykastrovaný sameček. A vozili jsme si je i na dovolenou chatu....