Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.196
Dobrý den, nedá mi to a musím se zeptat na vaše zkušenosti s velikostí miniprasátek v dospělosti? V poslední době se často setkávám s dotazem, zda ti moji drobečci budou mít v dospělosti maximálně kolem 3-5 kilo?! Zapomněla jsem dodat, že mám gottingenské miniprasátka, ale takovou váhu si v dospělosti opravdu neumím představit. Taky jsem nikdy neviděla žádné dospělé prasátko takové váhy. Nechci soudit, protože nevím, jestli něco takového je. Viděli jste prosím někdo tak malé prasátko (dospělé)? Děkuji. Koty
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, nedá mi to a musím se zeptat na vaše zkušenosti s velikostí miniprasátek v dospělosti? V poslední době se často setkávám s dotazem, zda ti moji drobečci budou mít v dospělosti maximálně kolem 3-5 kilo?! Zapomněla jsem dodat, že mám gottingenské miniprasátka, ale takovou váhu si v dospělosti opravdu neumím představit. Taky jsem nikdy neviděla žádné dospělé prasátko takové váhy. Nechci soudit, protože nevím, jestli něco takového je. Viděli jste prosím někdo tak malé prasátko (dospělé)? Děkuji. Koty
Je to tak, sháněli jsme koncem roku miniprasátko a taky jsem narazila na články, kde bylo psáno, že v dospělosti prasátko bude vážit maximálně 10 kilo.
A je to tak, že gőttingenská miniprasátka běžně dorůstají do těch 30 kilo.
pak je ale psasátko Extreme Dandies, které dosahuje v dospělosti právě do těch 10 kilo. Vím třeba o paní, jejíž roční sviňka má 5,5 kilo. Je to opravdu prcek. Pro zajímavost takový ,,prcek´´ vyjde na 6-10 000,-.
Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.243
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, je to tak. Bohužel se k nám do útulku dostávají Gottingenská prasátka právě proto, že nezodpovědní chovatelé budoucím majitelům tvrdí, že prasátko bude mít nejvýše 10 kg. proto si je lidé pořídí i do bytovek a podobně. Pak se majitelé hrozně diví, když čuníček má v roce kolem 25 kg. Ale jako perlu musím říci, že jedna naše sviňka v 1 roce má 5 kg a její rodiče měli oba kolem 30kg. Holt holka nějak zapomněla vyrůst. Uvidíme jestli se našemu kanečkovi podaří ji připustit. Je možné, že má nějakou vývojovou vadu, tak se to možná na vrhu projeví. Ale jinak je spokojená a ostatním miniprasátkům se díky své dravosti vyrovná. Ani my, lidé nevážíme všichni 80 kg. Ale tvrdit zájemcům nesmysly je od chovatelů doslova hnusné!!! Jen aby prodali prasátka dráž
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.196
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moc děkuji za reakce. Jsem ráda, že se dozvím něco nového. Tak malé gottingenské prasátko je opravdu výjimka. Měla jsem doma něco obdobného. Fenečku boxera. V roce měla dvanáct kilo. Zhruba ve 14 měsících jsem ji musela nechat odejít. Měla vrozenou vadu ledvin. Pak už jen trpěla. Pevně věřím, že Vaše sviňka bude zdravá. Na ní to bylo poznat už pár měsíců před koncem. Mám doma nyní selátka (už jen poslední dva kluky), kteří jsou oproti ostatním v témže věku snad poloviční. Čím to je, netuším. Jsou zjevně vitální, zdraví, odčervení...krmení úplně stejně. Zřejmě si tu pohrála genetika. Ale mnoho zájemců jsem odmítla právě proto, že deset kilo mít asi opravdu nebudou...:-)) Koty
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moc děkuji za reakce. Jsem ráda, že se dozvím něco nového. Tak malé gottingenské prasátko je opravdu výjimka. Měla jsem doma něco obdobného. Fenečku boxera. V roce měla dvanáct kilo. Zhruba ve 14 měsících jsem ji musela nechat odejít. Měla vrozenou vadu ledvin. Pak už jen trpěla. Pevně věřím, že Vaše sviňka bude zdravá. Na ní to bylo poznat už pár měsíců před koncem. Mám doma nyní selátka (už jen poslední dva kluky), kteří jsou oproti ostatním v témže věku snad poloviční. Čím to je, netuším. Jsou zjevně vitální, zdraví, odčervení...krmení úplně stejně. Zřejmě si tu pohrála genetika. Ale mnoho zájemců jsem odmítla právě proto, že deset kilo mít asi opravdu nebudou...:-)) Koty
My jsme si Adámka přivezli s tím, že byl nejmenší prasátko - skoro poloviční oproti svým růžovým bráškům a sestřičkám. Co je zajímavé, všechna černá prasátka byla o kus menší bež ta růžová. Ale Adámek byl nejmenší.
Nicméně máme ho doma zítra měsíc a za ten měsíc o dost vyrostl - hodně se nám protáhl a trošku i roztáhl. Ale počítáme s tím, že bude mít i těch 30 kilo až vyroste. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My jsme si Adámka přivezli s tím, že byl nejmenší prasátko - skoro poloviční oproti svým růžovým bráškům a sestřičkám. Co je zajímavé, všechna černá prasátka byla o kus menší bež ta růžová. Ale Adámek byl nejmenší.
Nicméně máme ho doma zítra měsíc a za ten měsíc o dost vyrostl - hodně se nám protáhl a trošku i roztáhl. Ale počítáme s tím, že bude mít i těch 30 kilo až vyroste. Zuzka F.
Ahoj v kolika týdnech jste si prasátka dovezli - já tu moji pepinu v 6 týdnech a byla opravdu maličká a protože tet už ona bude mít sama mladé tak mě zajíma zda opravdu je prodávat hned v 6 týdnech a nebo to bylo brzo. Je pravda že nijak netrpěla ochočila se celkem rychle žrát uměla již vše -nejvíc ji chutnali psí granulky - nosit se ale nikdy nenechala jen pohladit, no a tet bysem ji už ani neunesla ale slyší na jméno a hned běží protože ví že něco dostane. Já bych ty mé budoucí prcky chtěla mít již trochu než půjdou do světa ochočené at jsou zvyklí na lidi - ta naše strašně pištěla tak jsme ji raději nestresovali.Anička(agentka z moderky)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj v kolika týdnech jste si prasátka dovezli - já tu moji pepinu v 6 týdnech a byla opravdu maličká a protože tet už ona bude mít sama mladé tak mě zajíma zda opravdu je prodávat hned v 6 týdnech a nebo to bylo brzo. Je pravda že nijak netrpěla ochočila se celkem rychle žrát uměla již vše -nejvíc ji chutnali psí granulky - nosit se ale nikdy nenechala jen pohladit, no a tet bysem ji už ani neunesla ale slyší na jméno a hned běží protože ví že něco dostane. Já bych ty mé budoucí prcky chtěla mít již trochu než půjdou do světa ochočené at jsou zvyklí na lidi - ta naše strašně pištěla tak jsme ji raději nestresovali.Anička(agentka z moderky)
Jé, to jste vy.
My jsme si Adámka brali v necelých 8 týdnech a v pohodě se ochočil. Byl zvyklý chodit na jméno a drbat se, jen nosit se odmala nechtěl - jak píšete, hnedka pištěl.
Určitě bych prcky nedávala před tím 7. týdnem. Osobně budeme - pokud se teda povede - dávat miminka až od toho 8. týdne(pokud by někdo moooc chtěl, max od 7.týdne). Dřív ale určitě ne.
Když si vezmu, že Adámek měl v těch 8 týdnech asi 1-1,5 kila. Bylo to prostě ještě malý mimino. No, teďka mu budou 3.3. 4 měsíce a váží cca 4 kila. proti Emilce, která váží asi 15 kilo je to pořád malý mimino. Ačkoli už na něj jdou rožmnožovací pudy.
Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jé, to jste vy.
My jsme si Adámka brali v necelých 8 týdnech a v pohodě se ochočil. Byl zvyklý chodit na jméno a drbat se, jen nosit se odmala nechtěl - jak píšete, hnedka pištěl.
Určitě bych prcky nedávala před tím 7. týdnem. Osobně budeme - pokud se teda povede - dávat miminka až od toho 8. týdne(pokud by někdo moooc chtěl, max od 7.týdne). Dřív ale určitě ne.
Když si vezmu, že Adámek měl v těch 8 týdnech asi 1-1,5 kila. Bylo to prostě ještě malý mimino. No, teďka mu budou 3.3. 4 měsíce a váží cca 4 kila. proti Emilce, která váží asi 15 kilo je to pořád malý mimino. Ačkoli už na něj jdou rožmnožovací pudy.
Zuzka F.
no tak to je teda pěkně malinký - naší pepině tipuju tak asi taky cca 20kg, ale prasničky mají být prý větší at umí malé donosit a březost at líp snášejí, však se uvádí že mají mít do 30kg což my jistě dosáhnem stím jak je žravá jsem na ty prcky zvědavá ona sama pochází z 10 malých a 9 jich přežilo takže docela hodně ani si to neumím představit že jich tam bude mít tolik já bych raději at jich je tak 6 maximálně. Anička
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.118
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Smim se zeptat, za jak dlouho se napriklad prasatko nechalo vzit do rukou? Stepan, cerstvy majitel miniprasatka, ktere se zatim take docela boji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Smim se zeptat, za jak dlouho se napriklad prasatko nechalo vzit do rukou? Stepan, cerstvy majitel miniprasatka, ktere se zatim take docela boji
Strašně záleží na tom, zda už je omazlené od chovatele nebo ne. Náš Adámek byl zvyklý hladit, ale nosit ne. Tudíž jsme to ani později už moc nedohnali a nosit se dá, ale piští u toho. takže ho raději necháváme na zemi a mazlíme tam.
Ono když člověk vezme, že prasátko má v dopělosti kolem 15-20 kilo, nevím nevím, kdo by ho pak chtěl vůbec nosit. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.166
Máme doma slečnu jménem Lily.Když jsme si ji přivezli,byli jí 3měsíce.Od počátku jsme ji brali do náruče aspoň jednou denně,ikdyž se jí to moc nelíbilo a kvičela,tak jsme v tom vytrvávali,při tom jsem jí hladila a mluvila na ni a nyní jí je 11 měsíců,kvičí pouze jen potichu a chviličku,jen aby dala najevo,že to není podle její vůle,nechá se ponosit a když si sednu na zem,třeba večer k televizi,tak se ke mě přitulí a spí jak ,,dřevo,,Majitelka nás sice ujišťovala,že je to nejmenší vzrůst v republice a že bude vážit 10kg,ale dnes váží 18kg,ikdyž baští pouze ráno jablíčko a večer malou misku.Přesto je moc milá a společenská.Okousala sice omítku kolem dveří(bydlíme v panelovém domě),žádné větší škody nepůsobí a to jsme řešii koupením sepiové kosti a dávali ji každý den kousek.Tak hezký chov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máme doma slečnu jménem Lily.Když jsme si ji přivezli,byli jí 3měsíce.Od počátku jsme ji brali do náruče aspoň jednou denně,ikdyž se jí to moc nelíbilo a kvičela,tak jsme v tom vytrvávali,při tom jsem jí hladila a mluvila na ni a nyní jí je 11 měsíců,kvičí pouze jen potichu a chviličku,jen aby dala najevo,že to není podle její vůle,nechá se ponosit a když si sednu na zem,třeba večer k televizi,tak se ke mě přitulí a spí jak ,,dřevo,,Majitelka nás sice ujišťovala,že je to nejmenší vzrůst v republice a že bude vážit 10kg,ale dnes váží 18kg,ikdyž baští pouze ráno jablíčko a večer malou misku.Přesto je moc milá a společenská.Okousala sice omítku kolem dveří(bydlíme v panelovém domě),žádné větší škody nepůsobí a to jsme řešii koupením sepiové kosti a dávali ji každý den kousek.Tak hezký chov.
To s tím jablíčkem ráno a mističkou večer myslíte vážně? A nemá náhodou hlad? nějak si to neumím představit..máme teď selátka a i ta toho snad sní víc.
.. vím, že někteří chovatelé doporučují trápit prasátko hlady, aby nevyrostlo, ale to mi přijde jako extrém...
Pokud okusuje omítku, chybí jí jí vápník, takže stačí přidávat sypané vitamíny...sépiová kost je pro papoušky, ne pro prasátko.
Jinak s tím braním do náruče - zatím neznám prasátko, kterému by se to líbilo. Rádi se plácnou na zem a paničkou hlaď, ale zvedat do náruče? nač je stresovat tím zvedáním? Není to kapku zbytečné? Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.103
Mohu Vás ujistit,že hlady netrpí,je dobrého vzrůstu-má 11měsíců a váží téměř 19kg,samozřejmě,že by toho sbaštila daleko více,je to přece jen prasátko,takže neví,kdy přestat baštit.Opravdu ráno dostává jablko,během dne pití a sem tam nějakou tu zeleninu,která zbyde při přípravě oběda(zbytky mrkve,slupky brambor,ap.) a večer má misku,většinou rohlík nebo vločky s mlékem,někdy trochu medu.V náručí se opravdu nestresuje,vydrží i několik minut v klidu.Děkuji za doporučení těch vitamínů,ta sepiová kost bylo takové rychlé řešení,ačkoliv vím,že to je pro ptáčky,dávali jsme jí každý den kousek a s chutí baštila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mohu Vás ujistit,že hlady netrpí,je dobrého vzrůstu-má 11měsíců a váží téměř 19kg,samozřejmě,že by toho sbaštila daleko více,je to přece jen prasátko,takže neví,kdy přestat baštit.Opravdu ráno dostává jablko,během dne pití a sem tam nějakou tu zeleninu,která zbyde při přípravě oběda(zbytky mrkve,slupky brambor,ap.) a večer má misku,většinou rohlík nebo vločky s mlékem,někdy trochu medu.V náručí se opravdu nestresuje,vydrží i několik minut v klidu.Děkuji za doporučení těch vitamínů,ta sepiová kost bylo takové rychlé řešení,ačkoliv vím,že to je pro ptáčky,dávali jsme jí každý den kousek a s chutí baštila
Jo, sem tam nějaká zeleninka...tak to jo. Jen mě zasekla ta představa, že ráno dostane malé jablíčko a vydrží do večera bez hladu.
My dáváme Plastin, někdy i Roboran. Jinak spíš bych jí to těžší jídlo dávala ráno, možno by neuškodilo např. trochu obilí - vydrží déle v žaludku. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.25
Děkuji za radu, jsem jen začátečník v chovu, tak si toho velmi vážím. To větší jídlo ji dáváme večer proto, že potom spokojeně usne a spí až do rána a přes den je čilejší, což nám samozřejmě nevadí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji za radu, jsem jen začátečník v chovu, tak si toho velmi vážím. To větší jídlo ji dáváme večer proto, že potom spokojeně usne a spí až do rána a přes den je čilejší, což nám samozřejmě nevadí.
Pokud jí to tak vyhovuje, tak to jen kvůli mně měnit nemusíte. Možná zkusit dát ráno jablíčko a trochu toho obilí a večer obvyklou dávku vloček a mléka. Aby hezky spala.
Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Tak jsem ty naše pašíky přecenila, sní opravdu maloučko. Jak byli s mámou a tátou, tak toho sbaštili společně dost, ale dneska dostali poloviční dávku a spoustu toho nechali. A to je jich 10 kousků. :) Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Chtela bych se zeptat zda vadi ze je prasatko venku se psem. Nemuze mu ten pes(je to moc hodny pejsek)ublížit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.8
Nebojte,ono se ubrání. Až začne štěkat,pes se mu začne vyhýbat. To není myšleno jako legrace. Uvidíte jaké zvuky bude vydávat až bude naštvané a bude se chtít prát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chtela bych se zeptat zda vadi ze je prasatko venku se psem. Nemuze mu ten pes(je to moc hodny pejsek)ublížit?
Oba se na sebe musí naučit (aby neměl pes pocit, že musí prasátko lovit, apod.). Pokud si na sebe zvyknou, neměl by být problém. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
moc dekuji za odpověď , ale mam ještě jeden problém. o par tydnu později po koupeni prasátka jedeme na dovolenou. Hlidani by se sehnat dalo , ale nvim jestli by mu to nemohlo nejak uskodit(ze by bylo agresivni,...)
předem dik za odpoved
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
moc dekuji za odpověď , ale mam ještě jeden problém. o par tydnu později po koupeni prasátka jedeme na dovolenou. Hlidani by se sehnat dalo , ale nvim jestli by mu to nemohlo nejak uskodit(ze by bylo agresivni,...)
předem dik za odpoved
Tak bude to pro něj stres. Ideálně, aby toho hlídacího člověka znalo, aby to nebyl úplný "cizák".
Určitě nepočítejte s tím, že se od někoho jiného dá hladit a bude ho nějak poslouchat, apod. Venčení na kšírkách bych rozhodně vynechala (pokud nebydlí v nějakém pidi domku a bez procházky se neobejde). Záleží i na velikosti, ale být hlídačem dávala bych mu krmení přes něco (plot, apod.). Někdy mají tendenci na cizí lidi útočit (jsou v tomhle ohledu jako hlídací psi), tak aby nebyl nemile překvapen.
Jinak pokud to bude na týden, tak Vám nijak moc nezvlčí. Být to na dýl, budete muset znovu obnovovat váš vztah (prasátko to opuštění bude brát jako křivdu). Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Ten kdo by jej hlidal bydlí vedle nas a byl by s nim stále v kontaktu. i presto mu to bude vadit?(mel by stejnou společnost jen bez nas , byl by se psem, a mel by stejny rezim)
předem dik za odpoved
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ten kdo by jej hlidal bydlí vedle nas a byl by s nim stále v kontaktu. i presto mu to bude vadit?(mel by stejnou společnost jen bez nas , byl by se psem, a mel by stejny rezim)
předem dik za odpoved
V tom případě si myslím, že to bude ok. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
moc dik (spadl mi kamen ze srdce)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
a ještě bych se chtěla zeptat (jen pro zajimavost) jak miniprasatko krmite ( cim?,...)
moc bych totiž chtěla aby bylo spokojene
fakt moc dik
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
a ještě bych se chtěla zeptat (jen pro zajimavost) jak miniprasatko krmite ( cim?,...)
moc bych totiž chtěla aby bylo spokojene
fakt moc dik
Pokud nechcete, aby přerůstalo, tak krmit jen pastva (když není, tak seno), zelenina a ovoce (mrkev, jablka, řepa, apod.). a občas kousek pečiva. Plus sem tam přisypat vitamíny.
NE psí granule, piškoty, hodně sladké ovoce, apod. šíleně po nich přibírají. (po takové proteinové a kalorické bombě vám přeroste i sele, které mělo předpoklady zůstat menší).
Spokojené sele by žralo celý den, což ale je z něj za chvíli koule sádla. Takže na to až tak dát nemůžete.... ideální aby mělo větší prostor, kámoše a zas netrpělo hlady (ideální krmit 2x denně ovoce a zeleninu a jinak aby se páslo / zakouslo si sena). Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.10
Velive vam dekuji a doufam ze se to moje prasatko bude mit co nejlepe
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Mohla bych dat prasatku jako pamlsek kukuricne lupinky?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.5
já mám 2 svinky a kanečka. Krmim převážně šrotem a zbytky z kuchyně. Svinky váží v roce a pul okolo 35kg a kaneček spíš teda kanec má tak 65kg.přitom jsou to čistokrevný miniprasatka gottingensky, tak nevim.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já mám 2 svinky a kanečka. Krmim převážně šrotem a zbytky z kuchyně. Svinky váží v roce a pul okolo 35kg a kaneček spíš teda kanec má tak 65kg.přitom jsou to čistokrevný miniprasatka gottingensky, tak nevim.
Pokud byste si něco načetl/a, tak zjistíte, že göttingeni normálně dorostou i 90 kg a víc, pokud je člověk nedrží jen na ovoci/zelenině + pastvě. Ono totiž prasata rostou až do 3-3,5 let, takže co má prasátko v roce může být i 1/3-1/2 dospělé váhy.
Takže nynější váha vašeho kance se klidně může ještě zvýšit. Osobně bych ho ale držela hodně zkrátka - s takovou už bude mít teď problém vylézt na tu 35 kilovou sviňku. /ona ho pravděpodobně ani neunese a selata nebudou/. Na to bacha. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
chtěla bych se zeptat, jaky pamlsek je pro prasatko nejvhodnejsi (aby moc nepribiralo,...).
Napadly me kukuricne lupinky.Ty by byly vhodne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
chtěla bych se zeptat, jaky pamlsek je pro prasatko nejvhodnejsi (aby moc nepribiralo,...).
Napadly me kukuricne lupinky.Ty by byly vhodne?
kukuřice = tuk. Ideálně dávat za odměnu nějaké ovoce (někdo dávám banán, ač teda ten taky není tak nízkokalorický, ale dá se to...). Někteří dávají dokonce i gumové medvíky, kiwi, apod.
Nicméně lepší kukuřičný lupínek než piškot či psí, apod. granule.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
moc dik
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Chtěla jsem se ještě zeptat jestli nevadí že ze začátku (než trochu vyroste) bude v menší budce na zahradě v přepravce se senem(jen přes noc)
Předem dík za odpověd
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.190
Dobrý den, pobyt venku prasátku neuškodí, spíš naopak,čím otužilejší-tím líp, hlavně už teď řešte ubytování v zimě! Počítejte s tím, že do zimy vyroste a bydlení v domě není ideální ,sám jsem tento problém řešil vloni (domek a zateplená bouda s vysokou podestýlkou). A pozor na krmení, nejsem zastánce moření hlady jen proto, aby bylo "malinké a milé", miniprasátka u nás mají daleko do čisté linie např.gottingenského typu, ale jak si k němu vytvoříte opravdu vztah, bude Vám to jedno. Věnujte mu hodně času a uvidíte, je to příjemný společník, chytřejší než pes, ale o to náročnější!
A jedno upozornění na závěr - pozor na "chovatele", kteří nabízejí prasátka do 15kg .atd ...
jenom tím zadělávají na problémy pro ty, kteří koupí i pro samotná zvířata.
Grigar
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, pobyt venku prasátku neuškodí, spíš naopak,čím otužilejší-tím líp, hlavně už teď řešte ubytování v zimě! Počítejte s tím, že do zimy vyroste a bydlení v domě není ideální ,sám jsem tento problém řešil vloni (domek a zateplená bouda s vysokou podestýlkou). A pozor na krmení, nejsem zastánce moření hlady jen proto, aby bylo "malinké a milé", miniprasátka u nás mají daleko do čisté linie např.gottingenského typu, ale jak si k němu vytvoříte opravdu vztah, bude Vám to jedno. Věnujte mu hodně času a uvidíte, je to příjemný společník, chytřejší než pes, ale o to náročnější!
A jedno upozornění na závěr - pozor na "chovatele", kteří nabízejí prasátka do 15kg .atd ...
jenom tím zadělávají na problémy pro ty, kteří koupí i pro samotná zvířata.
Grigar
Ono základní problém je, že vlastně čistokrevné miniprase v ČR prostě není a ani být nemůže:
Royal Dandies, apod. se sem z USA nemohou dovézt z veterinárních důvodů.
Göttingenské prase je prasátko vyšlechtěné pro účely laboratoří, takže se může prodat pouze a jen dále do laboratoří.
Takže suma sumárum - všechna "miniprasátka" jsou v ČR vlastně takoví voříšci mezi prasaty.
A samozřejmě žádné zdravé prasátko nemá do 15 kilo (pokud je menší než 15 kilo, mívá na 99% nějaký zrdavotní problém - šelest na srdci, apod). Tak na extrémně malá prasátka taky pozor.Jinak je vhodné počítat s tím, že "miniprasátko" dosáhne min. 50 kilo. Většina je ale kolem těch 70-90 kilo (prase roste až do 3 let!)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Dík za odpověd
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Dobry den, neznate nejakeho chovatele (který ma mala miniprasatka) v okoli ostravy?
Budu rada za každý typ a předem dik za odpoved
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.160
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naše"mini" prasátko (40kg) vždy když se svévolně odhodlá na procházku jde s ním náš ohař který i aktivně pomáhá v lovu ale je to takovej moula
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.160
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mohla bych dat prasatku jako pamlsek kukuricne lupinky?
my dáváme
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Od jakeho veku ucite prasatko na ksirkach ? A znate nejakeho dobrého a levného výrobce?
Predem dik za odpoved
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Dobrý den potrebovala bych poradit. Prasatko (jsou ji 2 mesice ) mi nechce zrat zadnou zeleninu. Zere jenom suche rohliky a suche vločky. Vlocek sni jenom trochu ale po rohlikach se muze utlouct. Jak bych ji mela naucit jist i tu zeleninu? Mame ji sice jenom tyden ale chodi uz na zavolani. Jo a ještě sem se chtěla zeptat moc se nechce hladit vždycky ucukuje (da se ladit jenom když ji dam rohlik ne bo ma zrovna naladu. A KDYZ SE ZVEDNE TAK STRASNE PISTI.
Budu rada za kazdou odpověď a předem dik
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.217
zkusila bych napr. nastrouhat mrkev a smichat ji s tema vlockama. postupne pak ubirat vlocky a pridavat mrkev. to same s jablkem, s bananem, se salatem.....
co se ochocovani tyce, prasatko je spis kocka nez pes, tj. samo musi chtit byt hlazeno. a spis nez hlazeni mu vyhovuje drbani - zadicka, tvaricky, za prednima nohama...
zvedani je pro praseci dusicku hooodne narocne - prasatka v prirode nikdo nezveda, takze kazda ztrata pevne zeme pod nohama je pro ne katastrofa a prime ohrozeni zivota. proto jeci. proste se boji. je treba navykat postupne a rozhodne za pamlsek. kratce zvednout, polozit a hned pochvalit a podarovat nejakou namkou. hodne stesti!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zkusila bych napr. nastrouhat mrkev a smichat ji s tema vlockama. postupne pak ubirat vlocky a pridavat mrkev. to same s jablkem, s bananem, se salatem.....
co se ochocovani tyce, prasatko je spis kocka nez pes, tj. samo musi chtit byt hlazeno. a spis nez hlazeni mu vyhovuje drbani - zadicka, tvaricky, za prednima nohama...
zvedani je pro praseci dusicku hooodne narocne - prasatka v prirode nikdo nezveda, takze kazda ztrata pevne zeme pod nohama je pro ne katastrofa a prime ohrozeni zivota. proto jeci. proste se boji. je treba navykat postupne a rozhodne za pamlsek. kratce zvednout, polozit a hned pochvalit a podarovat nejakou namkou. hodne stesti!
moc dik za odpověď
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Chtela bych se zeptat jestli prasatko muze dostat blechy. Nase prasatko se neustale drbe a ja nevim jestli to mam nechat tak nebo to nejak resit.
Predem dik za odpověď L.K
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.4
Určitě to řešte,nechte si pro jistotu píchnout od VET.ivomec prasátku to akorat prospěje,zbaví ho to jak střevních tak kožních parazitú.Mohlo by to přejít do bakteriální infekce kůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to tak, sháněli jsme koncem roku miniprasátko a taky jsem narazila na články, kde bylo psáno, že v dospělosti prasátko bude vážit maximálně 10 kilo.
A je to tak, že gőttingenská miniprasátka běžně dorůstají do těch 30 kilo.
pak je ale psasátko Extreme Dandies, které dosahuje v dospělosti právě do těch 10 kilo. Vím třeba o paní, jejíž roční sviňka má 5,5 kilo. Je to opravdu prcek. Pro zajímavost takový ,,prcek´´ vyjde na 6-10 000,-.
Zuzka F.
ale zuzko...na takovém škvetu zase patrně nic neodchová...nebo s obtížemi...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zrovna dnes jsem se ptal veterináře na problémy s chovem gottingenů. řekl mi, že zvláště tito mají problémy se srdcem a často je pak raní mrtvice. vemete si sele domů a najednou za několik týdnů prásk. dýchavičnost, potíže s pohybem a mrtvice zaklepe na dveře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ale zuzko...na takovém škvetu zase patrně nic neodchová...nebo s obtížemi...
No, samozřejmě, že se na tak malém prasátku nechová. Pro připuštění musí mít prasnička minimálně 15 kg, lépe více než méně. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zrovna dnes jsem se ptal veterináře na problémy s chovem gottingenů. řekl mi, že zvláště tito mají problémy se srdcem a často je pak raní mrtvice. vemete si sele domů a najednou za několik týdnů prásk. dýchavičnost, potíže s pohybem a mrtvice zaklepe na dveře.
Jinak ano, bohužel při touze odchovat co nejmenší prasátko se na sebe dávají o dost menší jedinci než ostatní prasátka - jenže většinou právě tato extrémně menší mají nějakou vrozenou vadu srdce, apod. takže nerostou kvůli tomu. Jinak být v pořádku mají v pohodě 30-80 kilo jen to švihne.
Vím např. o dovozu 5,5 kilového kanečka - paní z toho dělala hroznou "bombu". No, "bomba" to zabalila v 1,5 roce - selhalo mu srdce. Už po něm měla asi 10 selat.. moc nadšení museli být noví majitelé... Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.2
Dobry den,
moje prasatko megie si nechce nechat nasadit ksiry.Jednou sme je na ni dostali ale hned zacala pistet a sundala si je
. Jak ji mam naucit aby ji to nevadilo?
PREDEM DIK ZA KAZDOU ODPOVED
L.K
Kika1377

XXX.XXX.251.173
Dobrý deň, chcem sa spýtať mám prasiatko už 4 roky, posledný rok začal byt agresívny, útočí. Útočí na ľudí ktorých pozná, ako ho to odnaucim alebo čo mám robiť aby to prestal robiť.
Žádné prase neni domácí... Jako ze do bytu.... Jsou to jen plemena z azie.... Které jsou prevazne na zelenem ale i tak se musi prikrmit... A maji jinou chut masa a jsou vice tučně ale sadlo obsahuje málo cholesterolu.... Ale i mini prase muze mit 100kg😆prostě je to lež... Prase je určené na maso.... Jestli mini nebo obyc.... Mame vetnamce a kanec je vetnamec s mangalici... A zadne mini to neni.... Cca 8 měsíci zabijime 70kg prase a to zere od jara do zimy zelené a na zimu se dokrmi zbytkama s kuchyně... Mini prase 🙊😉🤣😀🤣😄