Kráva jersey - prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2015 18:19
happyklukk

XXX.XXX.208.225

Dobrý den,
chtěli by jsme si koupit krávu a teď máme možnost koupit cca 7-mi letou jersey za 12tis. Byla v chovu prý ani né tak pro mléko, je chovaná volně na pastvě a měla 2x telátko. Chci se zeptat, je to dobrý nápad? Není už stará? a kolik let, kdy bude dávat mléko má tak přibližně před sebou? Má nějaký vliv i to, že měla jen 2x telátko, tak asi nebude tak "vyčerpaná" porody a dojením. Za každou radu děkuji. Krávu si pořizujeme poprvé, máme zkušenosti jen s chovem koz, tak nechceme udělat chybu hned na začátku.

12.1.2015 19:35
opice68

XXX.XXX.0.214

Kravka stará určitě není. Mám doma jednu už dospělou jerzeyku a byla desáté tele. Matka byla naprosto fit a dojila v té době 12 litrů s teletem. Měla pak ještě další dvě telata o kterých jsem věděla. Tj. Prokazatelně měla 14 let, rodila a dojila. Fakt je, že pan majitel ji nijak nehonil. Zapouštěl až kravule odstavila tele a krmil malé dávky šrotu i během odstavu ( dělám to taky tak). Spíš si na majitele připravte jiné otázky: Proč jenom 2 telata? Nemá problémy se zabřeznutím? Jaké byly porody? Kolik teď dojila? Jak se dojila? Může být "pošetřená", ale může mít i vady, které nejsou vidět. Myslím veterinárně - cysty apod. Běžte se podívat a osahejte si ji, osahejte si vemeno. A pořádně si prohlédněte kartu. Cena je to moc pěkná, ale s nějakou vážnou vadou může být "zadarmo drahá". M.

16.1.2015 21:34
happyklukk

XXX.XXX.208.225

Moc děkuji za odpověď, zítra se jedeme na krávu podívat a zatím se těšíme, krávu si chceme pořídit už dlouho, ale otázek máme spoustu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík