Odčervení krav x březost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2015 12:18
macikh

XXX.XXX.171.35

Máte někdo zkušenost s odčervováním krav před otelením? Nutně potřebuji odčervit masňačky, ale jsou od 14dní - 3měs. Před otelením. Vždy jsme odčervovali až po otelení těsně před pastvou, ale nyní je to akutka-přesto bych nerada riskovala telata. Můžete mi poradit, na žádném letáku k odčerv.přípravkům (Ivomec super, biomec, Dectomax, clasamectim...) jsem nenašla březost jako kontraindikaci- pouze laktaci při použití mléka k lidské spotřebě.

5.2.2015 13:09
spajzka

XXX.XXX.242.236

U Noromectinu se píše, že se nemá dávat po 28dnech před otelením u dobytka a ovcí. Takže si myslím, že u těch ostatních to bude podobné. Já bych u těch před porodem raději počkala, ty kolem toho 6měsíce březosti by neměly být problém. Ale odčervovat jedny a druhé ne, je na dvě věci.
Zeptejte se veterináře, ten asi poradí nejlépe.

5.2.2015 13:17
macikh

XXX.XXX.171.35

Děkuji. Právě všude jsem našla, že se nemá používat těch 28 nebo u některého až 60 dní před otelením u krav na mléko..Pochopila jsem to tak, že je to jen proto, aby se pak mléko zbytečně nelikvidovalo, protože je tam tak dlouhá ochranná lhůta. Ta se u přípravků jinak uvádí na maso.

5.2.2015 13:19
macikh

XXX.XXX.171.35

Veterinář v březosti moc rád nepoužívá odčervovadla- myslím spíš proto, že člověk nikdy neví-a kdyby byl pak náhodou nějaký problém, pak se to svede na odčervení a na něj..

5.2.2015 15:11
spajzka

XXX.XXX.201.147

Chytrý to pán
Já používám pro jalovice březí a nebřezí ten Noromectin. / odčerví a zahubí i lezoucí hmyz /
Pro krávy v laktaci pro lidskou spotřebu beru Butox Pour On, ten právě nemá na mléko žádnou čekací dobu, na maso 18dní. Je ale jen na hmyz.
Ostatně prostředků je plno a na netu se najde taky vše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.2.2015 00:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máte rozbor trusu? Neodčervuje se ke konci březosti z duvodu špatné vyživě placenty.Počkejte po otelení.

20.2.2015 14:58
macikh

XXX.XXX.171.35

spajzka napsal(a):
Chytrý to pán
Já používám pro jalovice březí a nebřezí ten Noromectin. / odčerví a zahubí i lezoucí hmyz /
Pro krávy v laktaci pro lidskou spotřebu beru Butox Pour On, ten právě nemá na mléko žádnou čekací dobu, na maso 18dní. Je ale jen na hmyz.
Ostatně prostředků je plno a na netu se najde taky vše.

Asi by byl ideální ten Butox...jakým způsobem se používá..?-viděla jsem jak nanášejí podobné přípravky po celé délce hřbetu, ale podle doporučené dávky se mi to nezdá že by to mohlo vyjít... smajlík. Veterinář mi řekl, ať si prý vyberu, co by mi vyhovovalo, že to objedná. Krávy nechce dělat hlavně kvůli rizikům při manipulaci s vysokobřezími v uličkách-to chápu..Ale ve vedlejší hrádi na zimovišti teď budeme kastrovat a odčervovat býčky. Hlavně se jedná o vši nebo všenky-ani netuším, kde to nabralismajlík(.

20.2.2015 15:54
spajzka

XXX.XXX.13.61

macikh napsal(a):
Asi by byl ideální ten Butox...jakým způsobem se používá..?-viděla jsem jak nanášejí podobné přípravky po celé délce hřbetu, ale podle doporučené dávky se mi to nezdá že by to mohlo vyjít... smajlík. Veterinář mi řekl, ať si prý vyberu, co by mi vyhovovalo, že to objedná. Krávy nechce dělat hlavně kvůli rizikům při manipulaci s vysokobřezími v uličkách-to chápu..Ale ve vedlejší hrádi na zimovišti teď budeme kastrovat a odčervovat býčky. Hlavně se jedná o vši nebo všenky-ani netuším, kde to nabralismajlík(.

Http://www.msd-tiergesundheit.de/products/butox_75_pour_on/butox_protect_75.aspx

Takhle to kupuji já, ve flašce a pak to rovnou dávám krávám na hřbet. Někdo to dělá tou pistolí.
Po celé délce hřbetu to nevyjde, tak prostě někam na kohoutek, aby si to hned neslízala.
Na dospělou krávu dávám plný kalíšek, tj.30ml. ( viz. obrázek, odměřuje se to pod bílým uzavírátkem a pak se jen leje. Na další zvíře zase nabrat těch 30ml a jede se dál )

Rozmyslete si, jestli na býčky nebude levnější jiný přípravek. Ten Butox má svoji cenu, hlavně protože s ním můžou krávy normálně dojit pro lidskou potřebu. Ale pomáhá, to je fakt :)

Jinak u jaloviček ve volné stáji si je nechávám probíhávat mezi mnou a zdí a hodím jí přípravek na záda, taky to jde.

Zrovna předevčírem jsem koukala do výkrmu, taky se hoši začínají drbat, venku je vedro tak se ty mrchy množí. Holky se preventivně ošetřila už v prosinci a mají klid.

20.2.2015 16:45
macikh

XXX.XXX.171.35

Děkuji, býčkům bude vet něco píchat na to odčervení...ale ono to cenově možná vyjde stejně..nevím. Možná by to bylo lepší i pro ně, ale nevadí to, když mají zimní srst? Stéct by to na kůži mělo..A je potřeba kvůli rozmnožovacímu cyklu parazitů proces opakovat nebo ta účinnost vydrží i po vylíhnutí vajíček, které jsou přichycené na chlupech?

20.2.2015 19:50
spajzka

XXX.XXX.15.157

Nevadí zimní srst, emulze je poměrně lepkavá a hustá, dobře drží a vsákne se. Nelekněte se když se pak budou chtít drbat, to je jen chvilková záležitost. Doporučuji vzít si rukavice, já se už takhle 'odčervila' taky.
Jinak nesmí po aplikaci 24hod pršet. A min. za 6-8 týdnů můžete opakovat. Já osobně používám 2x ročně. Při hodně častém používání je možná rezistence na přípravek.

N i k o l

22.4.2015 10:03
N i k o l

XXX.XXX.74.71

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda nemáte zkušenost s tím, kdy si březí kráva (cca 2 - 3 měsíce před porodem) lehá, ale nedokáže sama vsát.. žere, pije, pokud ji zvedneme normálně chodí, pase se.. dostává různé vitamíny, ale po více jak týdnu zatím bez efektu, stále ji (každý den) musíme zvedat. Napadá vás, co s tím a co by to mohlo být? Děkuji moc

22.4.2015 13:29
spajzka

XXX.XXX.8.14

N i k o l napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda nemáte zkušenost s tím, kdy si březí kráva (cca 2 - 3 měsíce před porodem) lehá, ale nedokáže sama vsát.. žere, pije, pokud ji zvedneme normálně chodí, pase se.. dostává různé vitamíny, ale po více jak týdnu zatím bez efektu, stále ji (každý den) musíme zvedat. Napadá vás, co s tím a co by to mohlo být? Děkuji moc

Je to starší kravka nebo jalovice? Už ji viděl veterinář? A nevšimli jste si že by uklouzla a rozjeli se ji zadní nohy?
Tu a tam se to stává, u nás poslední loni v létě. Jalovice, měsíc před porodem. Museli jsme ji utratit, nechtěla žrát nic.
To jen tak na okraj, jinak jak ji zvedáte a jak často za den? Vitamíny jsou dobrá věc, veta dával D3 injekce.
Krávu to chce mít buďto venku, nebo na vysoké podestýlce, aby neklouzala, případně sepnout páskem zadní nohy. Zvedat jednou denně, aby se nepoškodila pánev, jestli zvedáte pánevním zvedákem. Proleženiny dezinfikovat.
Problém je, že 3měsíce do porodu jsou dlouhá doba. Dlouho ležícímu skotu odchází ledviny. Měli jsme starou krávu, ta měla 14dní do porodu. Porodila dřív, ale nechtěla absolutně spolupracovat, nežrala, nepila. Musela se utratit.
Takže buďto má kráva mechanický problém v oblasti pánevní, nebo tele tlačí na nerv ( můžou to být i dvojčata ) nebo je kráva "vysílená", což jde zpátky třeba i na ty dvojčata. Chtělo by to toho veterináře, aby se ujasnila věc na místě. Já pouze spekuluju a vymýšlím si co by...

N i k o l

22.4.2015 15:13
N i k o l

XXX.XXX.74.71

Pro : spajzka :

Děkuji za radu.. veterinář u nás již byl, dostali jsme na několik dní injekce a poté už jen vitamíny. Jediné co nám ale řekl je, že nemá nic zlomeného a ať ji každý den zvedneme. (zvedáme ji 1x denně) Poté, co ji zvedneme, tak zůstane celý den stát, chodí, pase se, pije.. jako by jí nic nebylo. Ale jakmile je unavená a lehne si (během noci) tak nedokáže sama vstát, i když je vidět, že se o to snaží... smajlík Takže veterinář nám moc neporadil, proto jsem si říkala, že zkusím napsat semka, jestli náhodou nemá někdo podobnou zkušenost a radu, co s tím..

22.4.2015 16:11
spajzka

XXX.XXX.200.144

N i k o l napsal(a):
Pro : spajzka :

Děkuji za radu.. veterinář u nás již byl, dostali jsme na několik dní injekce a poté už jen vitamíny. Jediné co nám ale řekl je, že nemá nic zlomeného a ať ji každý den zvedneme. (zvedáme ji 1x denně) Poté, co ji zvedneme, tak zůstane celý den stát, chodí, pase se, pije.. jako by jí nic nebylo. Ale jakmile je unavená a lehne si (během noci) tak nedokáže sama vstát, i když je vidět, že se o to snaží... smajlík Takže veterinář nám moc neporadil, proto jsem si říkala, že zkusím napsat semka, jestli náhodou nemá někdo podobnou zkušenost a radu, co s tím..

Kdyby měla něco zlomeného, tak se nepostaví vůbec. Jestli chodí celý den, tak jí třeba pouze chybí síla se postavit a po porodu, bez telata, by se to mohlo zlepšit / a nebo taky ne/. Vitamíny se nic nezhorší, před porodem si ohlídat vápník a fosfor. Krávu držet v kondici a nepřekrmovat aby se otelila co nejlépe. Ale...
Jak jsem už psala,3měsíce je dlouhá doba. Takhle od počítače vám můžu popřát jen hodně štěstí, L.

Přidejte reakci

Přidat smajlík