Dobrý den, můj dotaz je aktuální více méně teď právě v tuto chvíli. Máme prasnici, která přesně před 21 dny měla svou první říji (opravdu nežrala, tvářila se jako pitomá, držela), je jí 11 měsíců, váha odhadem 150 kg, plemeno čistá L. Teď k věci. Protože jsem věděla, že teď v sobotu to opět bude 21 dní, objednali jsme na pátek dvě dávky od plemenného kance, ty máme uložené v opravdovém chladícím boxu na sperma, životnost dávky by měla být do dnešního dne, potom bohužel musím objednat novou. V sobotu prasnici odešla hlenovitá zátka a my tedy čekali (kontrola 3x denně), kdy se jí dostaví opět ten její připitomělý stav, ale bohužel, přitom se domnívám, že prasnici říji má, odešel hlen, vulvu má nateklou, ale jiné signály nevysílá, hlavně moc odvázaná není, když se o ní opřeme, nebo jí chytíme v oblasti slabin. Ocásek sice ke straně dává, je hodná, ale nevypadá tak čitelně jako před třemi týdny. Zkusili by jste inseminovat nebo ne? O zázračný počet selat (aby se trefila přesně do ovulace atd.) mi nejde, spíše o to, že jí tady chuděru měsíc a půl máme na dietě a výrazná říje byla pouze jedna, proto když jí nechám další měsíc, mám obavu, že už se zde budu bavit o kotletách a bůčku a nikoliv a říji.
Záleží, jak je prasnice klidná, jestli při opření, nebo zatlačení na hřbet v
kohoutku je nějaký náznak strnulosti, aby jste mohla pipetu pomalu zsunout
do vulvy a nedošlo k poranění. Když to půjde a nezabřezne, tak jste to alespoň
zkusila. Bude to za jedny peníze, jako když semeno vylijete.
Jestli inseminujete poprvé, tak postup jsem již popsala v diskusi : Ruja u ošípaných.
pajca
napsal(a):
Záleží, jak je prasnice klidná, jestli při opření, nebo zatlačení na hřbet v
kohoutku je nějaký náznak strnulosti, aby jste mohla pipetu pomalu zsunout
do vulvy a nedošlo k poranění. Když to půjde a nezabřezne, tak jste to alespoň
zkusila. Bude to za jedny peníze, jako když semeno vylijete.
Jestli inseminujete poprvé, tak postup jsem již popsala v diskusi : Ruja u ošípaných.
Inseminaci nás naučili v ZD, myslím si že by stála, pokud bude naštvaná a bude se třeba točit, tak do toho nepůjdeme, ale jinak mám chuť do toho jít, datumově a projevy to sedí, ale u nás začalo sněžit a je asi nula stupňů, tu jednu pravou říji měla, když bylo slunce a venku 13 stupňů, může i toho mít vliv? Tak já jí pustím, když tak za měsíc koupím dávku novou, je mi to právě líto, ze čtyř kanců jsem vybrala z katalogu druhého nejlepšího, abychom na poprvé nepřepláceli a ona holka vymyslí toto.
Tak jedna dávka je v ní, fixaci a celou proceduru přijala ochotně a bez problému. Když jsem jí myla zadek, tak si pod tou teplou vodou pochrochtávala, dávala ocásek na stranu, nechala se ochotně inseminovat. Po zákroku se mazlila a vyhledávala kontakt a drbání. Tak uvidíme, zítra jí dáme tu druhou.
Tak to je skvělá zpráva. Já už si to moc nepamatuju, protože prasnice nechováme
snad patnást let, ale domnívám se, že reinseminace nebo kontrola se provádí za
dvanást hodin.
Když už nedrží, mohlo by inseminování být úspěšné a když reflex strnulosti trvá, tak
se dává druhá dávka. Nebo se pletu?
Ještě mě napadla asi hloupost, ale možná ne. Nemáte možnost sehnat třeba v družstvu
trochu pomočené slámy od kance ? Ten pach kance by mohl prasnici v říji podpořit,
i když by to mohlo lépe působit před očekávanou říjí.
pajca
napsal(a):
Tak to je skvělá zpráva. Já už si to moc nepamatuju, protože prasnice nechováme
snad patnást let, ale domnívám se, že reinseminace nebo kontrola se provádí za
dvanást hodin.
Když už nedrží, mohlo by inseminování být úspěšné a když reflex strnulosti trvá, tak
se dává druhá dávka. Nebo se pletu?
Ještě mě napadla asi hloupost, ale možná ne. Nemáte možnost sehnat třeba v družstvu
trochu pomočené slámy od kance ? Ten pach kance by mohl prasnici v říji podpořit,
i když by to mohlo lépe působit před očekávanou říjí.
Ano za 12 hodin. Na bobky nebo slámu, to bylo první na co jsem se ve družstvu ptala, ale nechtěli nás vzít mezi zvířata, řekli mi, že se to "jen tak říká", tak jsem nechtěla moc otravovat. Pochopila jsem, že ve velkochovech mají trochu jiný přístup, musí, pouštějí to co nejdřív, na naší 11 měsíční krasavici už koukají jako na přestárlou, ale za prvé říji na zimu opravdu neměla a za druhé já jsem selata nechtěla do zimy, tak se čekalo na první jarní. Potom už vždy chytají tu po porodu a prasnici hned pouští. Chápu rentabilita chovu je věc jedna, ale já musím koukat také na to, abych je chudinky potom uhřála pod lampami a abych měla sluníčko. Třeba se to nepovede, dáme jí potom ještě jednu šanci.
Dobrý den, mám na vás dotaz. Volala jsem hned po měsíci vetovi, aby mi poslal plemenáře se sonem, jelikož sám ho nemám. Slíbil, že pošle, ale bohužel se tak nestalo. Takže nevíme zda-li je prasnice březí. Holka nám kyne, ale nevím zda-li jde do sádla, nebo zda-li se nám za měsíc a půl rozsype. Prosím jak vypadá březí rok a kousek březí prasnice, pouští třeba mléko...staví si hnízdo ve slámě a jiné ukazatele jak bych se mohla alespoň domívat, že bžezí je? Vypadá jako normální prasnice, mléčnou žlázu má přiteklou, hlavně v zadní části mezi nohama, ale zase..nevím zda-li mléčná žláza neukládá také sádlo v okolí a že by jí klesla tím. Nechci prasnici teď zabít, bojím se že by selata mohla být v ní.
Zabít prasnici dřív, než ji vyprší délka březosti od zapouštění by byla opravdu
hloupost, ať už březí je, nebo není. Jestli-že se jí mléčné žlázy zvětšují, tak by
březí být mohla. Jalové mladé prasnici cecky růst nebudou. Na to, aby již
pouštěla mléko, je ještě moc brzo. Hnízdo si bude připravovat před porodem.
Píšete, že vám holka kyne. Na prasnici ve vyšší březosti je vidět, že ji břicho
jde ve spodní části do šířky. Ukazatelem březosti je i zvýšená žravost.
Nevím již, jak se to dělá ve velkochovech dnes, ale byly doby, že se prasničkám
ve výkrmu píchaly injekce s hormony, které u prasnice vyvolaly falešnou březost,
prasnička se přestala boukat a začala žrát a pěkně přirůstat na váze. (když se
prasnička každé tři týdny bouká, tak tři-čtyři dny nežere a neroste.) A to trvá, dokud
nezatloustne a boukání pomine. To ale asi víte.
Pořád držím palce a přeju, aby se zadařilo.
pajca
napsal(a):
Zabít prasnici dřív, než ji vyprší délka březosti od zapouštění by byla opravdu
hloupost, ať už březí je, nebo není. Jestli-že se jí mléčné žlázy zvětšují, tak by
březí být mohla. Jalové mladé prasnici cecky růst nebudou. Na to, aby již
pouštěla mléko, je ještě moc brzo. Hnízdo si bude připravovat před porodem.
Píšete, že vám holka kyne. Na prasnici ve vyšší březosti je vidět, že ji břicho
jde ve spodní části do šířky. Ukazatelem březosti je i zvýšená žravost.
Nevím již, jak se to dělá ve velkochovech dnes, ale byly doby, že se prasničkám
ve výkrmu píchaly injekce s hormony, které u prasnice vyvolaly falešnou březost,
prasnička se přestala boukat a začala žrát a pěkně přirůstat na váze. (když se
prasnička každé tři týdny bouká, tak tři-čtyři dny nežere a neroste.) A to trvá, dokud
nezatloustne a boukání pomine. To ale asi víte.
Pořád držím palce a přeju, aby se zadařilo.
Prasnice říji nemá, od doby co jsem jí inseminovala, tak nebyl den, kdy by se chovala jako pitomá, nebo nežrala. Vtrhla jsem dnes do chlíva a naší Matyldu jsem Vám vyfotila. Teď je jí 15 měsíců, podle fotografií poznáte něco? Rady dáváte perfektní, já bych samozřejmě dala přednost plemenáři, ale jedno prasátko v chlívě je asi méně zajímavé a náš vet bohužel sono nemá a na velká zvířata si ho musím volat již z velké dálky.
Prasnici krmíme normálně, je velmi při chuti, agresivní není. Minerálku má celou dobu, krmena šroty, spařenými kopřivami, pící a velkou část KD tvoří kozí mléko, čili i kdyby březí byla, tak teď neměla strádat.
Máme jí zkrmenou...nebo březí