Pro chovatele plemene Charolais

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2015 20:22
spajzka

XXX.XXX.19.118

Dobrý večer, mám malou otázečku.
Do ruky se mi dostalo šest 4.měsíčních býčků plemene Charolais. Jsou to charakterní zvířata, klidná, taková " mouchy snězte si mě". Na příští rok plánujeme ukončit mléčnou produkci a proto hledám, pro nás tu správnou, rasu masného skotu. Všechny už mám ozkoušené, jen právě ty charoláky ne. A tak se ptám, jestli jsou opravdu charoláci tak klidní, hodní. Nebo co by jste mi o nich mohli říci? Předem děkuji.

25.4.2015 20:01
aggitta

XXX.XXX.65.76

Máme krávy i plemenného býka, na fotkách je v období, kdy kvůli sezonnímu oddělení od krav je ve výběhu poníků a ty potvůrky se o něj drbou (o rohy!).

26.4.2015 20:49
spajzka

XXX.XXX.198.103

Díky aggitta za reakci. My budeme potřebovat dva, chtěla bych bezrohé. No, ještě je čas.
Na foto jsou naši mladíci...

27.4.2015 15:45
koně

XXX.XXX.205.252

Telata jsou pěkná, ale podle známek bych tipla na jalovičky, nikoli býčky?

27.4.2015 19:33
spajzka

XXX.XXX.22.231

my tu máme jen žluté známky na všechno..4měsíční mužský dorost to je. V pozadí holštýni v našem teletníku.

27.4.2015 20:24
koně

XXX.XXX.205.252

Fakt?
To nám pečlivě na býčky zasílají světle fialové či nepopsatelně červenošedé.Asi jakou barvu má nějaký momentální výrobce zrovna na skladě

27.4.2015 21:20
spajzka

XXX.XXX.22.231

Á tak to není, jsem v cizině, tak proto. Dvojbarevný známky tu také byly, ale někdy v 90.letech to zrušili. Škoda vlastně, takhle aby se v tom prase vyznalo.

28.4.2015 06:49
41744

XXX.XXX.161.105

V jaké cizině ? Asi to ale také bude někde v Evropě, když přecházíte z mléka na maso, že ?

28.4.2015 09:31
spajzka

XXX.XXX.21.210

Jen kousek vedle, Německo. Končíme, protože nestíháme. Sehnat kloudnou pracovní sílu je asi nadlidský úkol. Teď jsme dva + 1zaměst. na 350ks dobytka. A 27 centů za litr mléka je taky ubohost.

28.4.2015 11:42
41744

XXX.XXX.161.105

Já to tušil. No spousta z nás zase nesežene kloudnou práci u dobytka. Je to takový divný kolotoč. Ale ta cena mléka je fakt ubohá a asi bude hůř.

28.4.2015 11:57
spajzka

XXX.XXX.255.55

To víte že bude, za obilí se nic neplatí, za maso taky ne...jediný co teď momentálně frčí jsou chovná zvířata Holštýnů. Takže kdo má čistokrevné dobré mladé zvíře, prodat do Němec. Jdou tu na dračku za dobrý peníz

28.4.2015 13:51
41744

XXX.XXX.161.105

spajzka napsal(a):
To víte že bude, za obilí se nic neplatí, za maso taky ne...jediný co teď momentálně frčí jsou chovná zvířata Holštýnů. Takže kdo má čistokrevné dobré mladé zvíře, prodat do Němec. Jdou tu na dračku za dobrý peníz

Jo tomu věřím..protože ta velká družstva či jednotlivci musí být ještě větší než už jsou. Razí teorii, že jedině množství přinese zisk. Wachse oder gib auf! nebo: Wachse oder weiche! Tak nějak Vám to musí teď soudruzi v NDR tlouct do hlavy ne ?

28.4.2015 14:10
spajzka

XXX.XXX.240.22

41744 napsal(a):
Jo tomu věřím..protože ta velká družstva či jednotlivci musí být ještě větší než už jsou. Razí teorii, že jedině množství přinese zisk. Wachse oder gib auf! nebo: Wachse oder weiche! Tak nějak Vám to musí teď soudruzi v NDR tlouct do hlavy ne ?

Přesně jak píšete, proto taháme za brzdu dokavaď je čas. Vím o některých malozemědělcích, co nemůžou jinak než produkovat, protože si pořídili nové stáje, roboty atd. Z čeho to splácí, netuším. A JZD se roztahují, z pracujícím lidem se nepářou. V tomhle ohledu je jedno kde jste, v Čechách nebo v cizině. Všude stejno...

28.4.2015 14:19
41744

XXX.XXX.161.105

spajzka napsal(a):
Přesně jak píšete, proto taháme za brzdu dokavaď je čas. Vím o některých malozemědělcích, co nemůžou jinak než produkovat, protože si pořídili nové stáje, roboty atd. Z čeho to splácí, netuším. A JZD se roztahují, z pracujícím lidem se nepářou. V tomhle ohledu je jedno kde jste, v Čechách nebo v cizině. Všude stejno...

Svatá pravda! Všude chleba o dvou kůrkách!

28.4.2015 15:32
spajzka

XXX.XXX.20.217

41744 napsal(a):
Svatá pravda! Všude chleba o dvou kůrkách!

30.4.2015 19:02
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ještě jednou plemeník (kamaráda mu dělá mladý kříženec).

30.4.2015 20:55
spajzka

XXX.XXX.6.249

aggitta napsal(a):
Ještě jednou plemeník (kamaráda mu dělá mladý kříženec).

Je ho kus, pěkné zvíře. Ten druhý vypadá jako můj nynější plemeník.

2.5.2015 08:49
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ten náš "druhý" se na podzim nelíbil nákupčímu odstávčat, takže zůstal doma a na podzim odcestuje do mrazáku smajlík nebo na jatka.

3.5.2015 11:36
spajzka

XXX.XXX.16.88

aggitta napsal(a):
Ten náš "druhý" se na podzim nelíbil nákupčímu odstávčat, takže zůstal doma a na podzim odcestuje do mrazáku smajlík nebo na jatka.

4.5.2015 17:15
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ještě jednou náš druhý mezi poníky...
Klisna před ním brání své hříbě smajlík a odhání hřebce. Býk jí nevadí...

4.5.2015 20:25
spajzka

XXX.XXX.195.74

Moje kobyly si taky rozumí s dobytkem. Akorát lesáci vyprávěli, jak begani kousali krávy do zadku a hnali je skrz ohradník. Potvory...už nejsou spolu :D
Si vzpomínám, jak náš prastarý poník se taky rád staral o telata a chrápali společně na jedný hromadě.

12.5.2015 11:13
macikh

XXX.XXX.171.35

Dobrý den, jestli jsem to dobře pochopila, máte teď stádo mléčných krav a potřebujete k nim plemeníka(y), který by dodal telatům zmasilost..? Nebo budete zakládat nové stádo?
Ke křížení do masa bych určitě doporučila belgické modré...telata malá-pokud ovšem nefutrujete krávy na vysokou produkci mléka, kterým se pak rodí "slůňata" na což spousta chovatelů holštýnek dojela...Proto se tohoto křížení tak bojí spousta chovatelůsmajlík
Při rozumném krmení je to nejlepší křížení na masnou užitkovost. My jsme dříve inseminovali naše polomasňačky charolákem a telata mají příliš mohutnou kostru-velký rámec, těžké kosti, ale pouze průměr ve výtěžnosti masa.
Přešli jsme opatrně na belgičáky-nejdřív na krávy, pak i na jalovice a pořídili si plemeňáka...Teď rodíme 75%ní belgičáky některé už i s dvojím osvalením, přesto krávy rodí s menšími problémy než dříve(většinou samy).

14.5.2015 11:00
spajzka

XXX.XXX.7.72

Děkuji za příspěvek.
Chci nové - staré stádo. Plán je taký, že příští rok rozebereme stádo na " zůstane u nás" " prodej na další chov " a " jatka". Ty co tady zůstanou jsou buďto staré krávy, které nikdo nevezme, ale na jatka je jich škoda. Nebo kříženky, které se hodí do masného stáda. Zbytek se dokoupí, abych opět na nějakých 100ks přišla.
Z křížením nemám problém, vlastně už asi 10let křížím vším možným. Belgický mám, limousina mám, německý žlutý, německý starý... jak se to jmenuje ( altdeutsches niederungsrind ), a hlavně simental masný a mléčný. Tak trochu experimentuju, a že naše krávy i jalovice si dopřávají pastvy, tak není problém v porodech jako takový. ( nemáme ani kukuř.siláž )
A protože limousin mi příjde moc temperamentní, belgičana na křížence taky moc nechci. Tak se ptám na charolais, protože ty z vlastní zkušenosti neznám.
Asi bych to viděla na stádo charolais - simentál. A samozřejmě postupně snižovat počet černostrakatých krav, což ale nejde ze dne na den.

19.5.2015 10:20
aggitta

XXX.XXX.65.76

Měli jsme zatím jen 3 problémy kolem telení telat po býkovi charolais:
1. jalovice, která se začala telit večer a nenechala si pomoci - ani zahnat domů, ráno bylo po ní, vykrvácela - to holt se stane. Je fakt, že byla ze všech nejmladší, připuštěná v 1 a půl roce. To už neuděláme, zkušenostma se člověk učí.
2. kráva se špatnou polohou telete, opět nešlo to jinak, než ji uspat - naštěstí se telila dopoledne. Otelili jsme ji, ale tele nepřijala (nevěděla, že je její)
3. dvojčata, kráva si jedno vybrala a druhé jsme museli stáhnout domů a odchovat ve stáji.

Naštěstí máme pro tyto případy doma dojenou krávu a jejím mlékem "sirotky" krmíme.

19.5.2015 12:30
spajzka

XXX.XXX.17.234

Je to pěkný pohled, jak se tam pase se shetíkama :D
O porodech bych mohla napsat knihu. Prostě Matka Příroda si to někdy vymyslí a starejte se. Nějaké procento ztrát se musí započítávat vždy. Za poslední rok jsme měli minimální ztráty a minimálně vet. zásahů. Nějaké ty potraty v 7-8měsíci. A jedna kráva to po otelení vzdala, přetočená děloha, hnusný tahání...infekce. No a předevčírem, dvojčata. Oba podložený přední daleko pod sebou. To byl zase boj, který jsme prohráli. Škoda býčků ale matce je dobře.
Vždy se snažím, aby krávy před porodem byly doma. Chodím i večer s baterkou když to musí být.( jako asi každý chovatel ) Na tohle jsem puntičkářská. U těch masňaček bych ráda synchronizované otelení během 3-4 měsíců a pak hurá na pastvu.
Což mi připomíná souseda...minulý rok volal že potřebuje pomoc u jalovice. Řítíme se tam, a jalůvka běhá po louce, nožky už koukali ven. Nějak to milý soused nevystihl a pustil je všechny ven. Než se nechala chytit v šesti lidech, třech traktorech. Hodina, stres a pomalu venku tma. Naštěstí tele leželo správně, bylo jen velké. Krásná jalovička přišla na svět za světla baterek a hned byla i z mámou naložena do hengru a šupajdily si to do stáje.

2.8.2018 18:46
Ares1985

XXX.XXX.35.42

Dobrý deň, kedy je najlepsie pripustit jalovice charlois až po dvoch rokoch ?...dakujem.

2.8.2018 20:36
spajzka

XXX.XXX.159.169

Ares1985 napsal(a):
Dobrý deň, kedy je najlepsie pripustit jalovice charlois až po dvoch rokoch ?...dakujem.

Moje charolacky jsem pripoustela kolem dvou let, aby byly pekne narostle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík