Březí jalovice nebo kráva po teleti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2015 22:01
PETR.HLOUCH

XXX.XXX.72.98

Resim jestli koupit brezi jalovici nebo radeji kravu po teleti..
mam chov polomasnych krav a chci nejakou na mleko pro svoji potrebu..
rozhodl jsem se pro cestra(ceske strakate)
mam nabidku bud na zapustenou jalovici(tele by mela po novem roku)a nebo kravu starou cca 4-5roku ktera je cerstve po teleti..

nemohu se rozhodnout zda je lepsi vzit jalovici a krmit a pockat na tele a mleko mit az po nove roku a nebo vzit kravu mleko mit hned a zapustit ji a tele bude o chvili pozdeji..

poradite co by jste radeji braly vy?

nemohu se rozhodnout..
diky za pripadne rady.

1.6.2015 09:18
spajzka

XXX.XXX.3.80

Já bych brala starší krávu po teleti. Už na první pohled vidíte jak vypadá vemeno. Máte jí zadojenou, tudíž by měla klidně stát při dojení. Máte možnost nechat si ukázat, jestliže jsou dělané, výsledky mléčného rozboru. Kráva by měla mít stájovou kartu, kde vidíte kolikrát byla připuštěná než zabřezla. Atd... Prostě u starší krávy víte do čeho jdete. U jalovice se může stát plno věcí, od potratu, přes nedávání mléka až po dojení jen na tři struky. Nebo špatné vemínko co se proporcí a krátkých struků týče a pak je to na vztek, když nedrží dojačka. O bradavicích ani nemluvě.
Za mne starší ale zdravou krávu.

1.6.2015 11:52
Záblatsky

XXX.XXX.130.27

Já si vždy když kupuji tak pouze vysokobřezí, To je že tak za 3 měsíce se otelí. Stájovou kartu také vidím kolikrát byla připouštěna než zabřezla i čím byla připuštěna. Zvykne si na mne než začne dojit. Stará je zvyklá na něco co u mne mít nemusí a může se začít chovat úplně jinak než na původním stání. Pětiletou asi budete za 5 - 6 let opět vyměňovat, Jalovici víte že máte na 10-12 let. A pokud bude jalovice z dobrého a šlechtěného chovu tak se většiny problémů výše popsaných bát nemusíte. Já jsem vždy pro Jalovici.
Tak ať se vám daří.

Samsung0852

2.6.2015 16:19
Samsung0852

XXX.XXX.139.226

spajzka napsal(a):
Já bych brala starší krávu po teleti. Už na první pohled vidíte jak vypadá vemeno. Máte jí zadojenou, tudíž by měla klidně stát při dojení. Máte možnost nechat si ukázat, jestliže jsou dělané, výsledky mléčného rozboru. Kráva by měla mít stájovou kartu, kde vidíte kolikrát byla připuštěná než zabřezla. Atd... Prostě u starší krávy víte do čeho jdete. U jalovice se může stát plno věcí, od potratu, přes nedávání mléka až po dojení jen na tři struky. Nebo špatné vemínko co se proporcí a krátkých struků týče a pak je to na vztek, když nedrží dojačka. O bradavicích ani nemluvě.
Za mne starší ale zdravou krávu.

Plně souhlasím. A pokud není již zasusena máte možnost si ochutnat i mléko.

masapa

3.6.2015 12:03
masapa

XXX.XXX.220.68

Záleží také jaká je cena.
Jalovice možná bude držší, pokud je připuštěná.
Záleží také jaký jste chovatel - odborník.
Jalovice je loterie. Při dobré znalosti se dá vyhrát.
Kráva je jistota. bral bych mladou - což je.
Kolikrát byla otelená.
Při slušném zacházení vydrží kráva i 15 telátek.
Měl jsem krávu, která šla na jatka v 21 letech.
Celkem dala 18 telátek.
Když se běhala, to byl šrumec.
Mám zkušenosti s čestrem, mám tři krávy.
Koupil jsem i jalovici. Zatím čekám až se otelí.
Pavel.

24.6.2015 08:47
PETR.HLOUCH

XXX.XXX.72.98

Co se týče ceny tak je vsměs stejná liší se cca 1000kč mezi jalovici a kravou
krava měla myslím 2nebo 3telata...
Jak jalovice tak ta po teleti jsou ceske strakate..

Přidejte reakci

Přidat smajlík