Poprosim skusenejsich o radu, dostala som sa k malemu byckovi odstavenemu od kravy vedel uz pit z vedra bolo to od ludi co ani nevedeli kolko to ma tvrdili ze asi 6 tyzdnov akosi som mala pocit ze menej tela bolo chuducke kost a koza. Piplala som ho na mlieku neskor som zacala pridavat granule pre telce srot a po cca mesiaci a nieco som ho zacala ucit na travu. Vcera som ho pustila vonku este s jednym do oplotku, ale mam pocit akoby nie a nie pribrat stale mu trcia kosti jeho kamarat uz vyzera k svetu ale bol o nieco vacsi ked som ho kupila a menej kostnaty. Je to holstein. Neviem ako mam postavit krmenie aby som to male cudo dostala do formy mlieko im uz nedavam odkedy su na pasi, len rano a vecer srot 1:1 psenica a jacmen, maju k dispozicii seno a travnaty vybeh velky. Cim podporit u neho chut do zradla a hlavne aby nejak vyzeral.
Tiez by som rada vediet ci mozu byt vonku ak prsi, aby nahodou nieco nechytili nemam skusenosti s byckami su to moje prve tak nechcem nieco zanedbat. Mastalku maje ale akosi tam nechcu len ked ich tam na noc zazeniem a zavriem.
DAkujem za kazdu radu.
Holštýn je kostnaté plemeno samo o sobě. Neznáte původ, takže vycházejme z toho, že nikdy krásně kulaťoučké to tele nebude.
Nevíme, jak bylo krmeno u původních majitelů. V prvních týdnech musí být pořádně živeno mlékem, jinak jeho další růst bude zle ovlivněn.
Nevíme, jestli bylo nemocné. Tele co se na začátku kariéry dere ze záněty, kašlem či průjmem, má špatné karty.
Viděl ho u vás veterinář?
Jinak krmíte dobře. Voda, seno, šrot, minerální liz, pastva. Kdyby jste měla k dispozici tak kukuřičnou siláž.
Veterinář vám může dát různé vitamínové pasty, nebo mu píchne injekci na podporu organismu. Může ho i odčervit, bůh ví co si kde nachytal.
Venku ho nechejte, jen kontrolovat aby na dešti nebyl celý den a studenou noc. My teď malá telata na noc taky zavírali,7stupňů mi už přišlo málo.
Podla mna ho vzali od kravy skoro a neviem ako dlho bol u povodnych majitelov ani ako ho krmili podla toho ako vyzeral asi nic moc :(
K silazi zial pristup nemam, sice mam kukuricu ale tu sa bojim zosrotovat a pridavat do krmiva, neviem co by to spravilo s travenim.
Veterinar ho nevidel bol bez problemov teda okrem toho ze bol vychudnuty tak ma nenapadlo ho volat. ak myslite ze by to bolo potrebne aby ho videl, mam vo vedlajsej dedine dobreho veterinara so zameranim na hospodarske zvierata.
Rozmyslala som ze kupim este granule pre telata a budem pridavat do srotu aby lepsie priberal myslite ze to nejak ovplyvni jeho dalsi rast? Mam este aj mlieko co mi ostalo ale sused ma upozornil ze ked su na pasi tak by uz mlieko nemali mat.
Kukuřici našrotovat můžete, hodně na drobno, taky jsme to tak dělali, když nebyla siláž.
S tím mlékem - myslíte mléčnou náhražku? Jednou denně mléko nic neskazí, ale s úvahou.
Granule jsou super nápad.
Veterinář - Nemusí ho nutně vidět, pokud si myslíte že není nemocen. Ale nějaké ty doplňky si můžete vyzvednout sama v ordinaci a teleti je dát.
Kdyby jste chtěla, tak lněnné semínko můžete dávat taky. Já je dávám tedy jenom koním, ale vím že lidé je dávají i dobytku.
Máte fotku telátka?
Pridavam foto mojich drobcov ten biely je ten drobcek sama noha a kost ten cierny uz vyzera k svetu.
No, to není zas až tak špatné Mám i horší, když jsou nemocná.
Já si myslím, že to ještě dožene a pastevko i příbytek vypadají pěkně.
S tím odčervením, já používám Noromectin Pour-On. Od veterináře. Ale je určitě plno jiných, zeptejte se doktora.
Na fotce ti dva býčkové. Menší holštýn, větší mix. Oba od starších krav. Prostě né vždy se zadaří.
Tak jsem to našla v češtině :
http://www.norbrook.org/cs/produkty/noromectin-auv-inj-500ml
Dyžtak pohledejte taky. Jinak se odčervuje vždy před pastvou, to už sice nestihnete ale to nevadí. A hlavně musíte odčervit oba dva, či jiné zvířectvo s kterým sdílí pastvu.