Nohy vytočené do stran u jalovice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2015 12:20
wine.kiss

XXX.XXX.52.4

Dobrý den, potřebuji si ověřit informaci od zkušených chovatelů dobytka. V naší vsi je malý kravín, jsou v něm ustájeny jalovičky. Včera odpoledne byla jedna jalovička uvázaná na řetězu venku před kravínem, ležela na betoně a obě zadní nohy měla nepřirozeně vytočené do stran, vypadalo to, jako by je měla vykloubené. Ležela tam takto asi 4 hodiny, pořád ve stejné pozici. Proto jsem si zjistila číslo na zootechnika. Ten mi jen suše oznámil, že to dá vědět kolegovi, který má na starost tuto část kravína a že je možné, že tam jalovice zůstane ležet až do druhého dne, než pro ní přijede nějaký přepravník. Tak jsem si neodpustila poznámku "chudák zvíře"... Hned ráno jsem se tam byla podívat a jalovice už tam nebyla. Dopoledne mi volal ten druhý zootechnik a celkem podrážděně mi vysvětloval, že jalovice v kravíně uklouzla a tím, že je mladá, má volnější vazy a na té mokré podlaze se prostě nepostaví. Proto byla venku na betoně, aby se dokázala zvednout a prý to může trvat i několik hodin. Proto se ptám, je to skutečně tak? Jednou mi říkal známý, který tam vozí krmení, že jakmile takto kráva upadne a rozjedou se jí nohy do stran, zlomí se jí pánev či co a je s ní konec..

10.9.2015 12:28
spajzka

XXX.XXX.30.155

Ach jo, na betoně se určitě sama nepostaví, akorát se sedře. Nakonec to vzdá. Takové krávy - jalovice musí do vysoké podestýlky a hlavně s pouty! Kráva pravděpodobně nežije. Jak tam ležela celý den, už je malá naděje že s postaví. A chce to veterinární péči. Umělci...

10.9.2015 12:35
wine.kiss

XXX.XXX.52.4

Já jsem si to myslela.. Akorát mi chtěl jen "zavřít hubu".. Před dvěma lety tam měli venku vytaženou jinou jalovici, prozměnu ležela na druhém konci kravína, ležela na boku a dodýchávala. Bylo to v létě, neskutečně to tam na ní pražilo, mouchy se na ní jen rojili, krvácela ze spodku.. Já to tenkrát obrečela. Lituju toho, že jsem si to tenkrát nenatočila a neposlala někam do novin nebo do televize..

10.9.2015 13:02
spajzka

XXX.XXX.28.111

I mému dobytku se to stává, některé to rozchodí, některé ne. Pak je lepší je uspat. Některé krávy zabojují, některé to vzdají. Bohužel některým lidem je to šumák, pořád stejná písnička...

10.9.2015 14:35
aggitta

XXX.XXX.65.76

Záleží na situaci. Jestliže má nohy v pozici jako žába, nepostaví se sama nikde, ani na slámě, ani na betonu.
Musí se jí nohy dát do normální polohy tedy že leží na 1 stehně,1 nohu má pod sebou, ale pod břichem a druhou vedle ní. Pak když se o ně opře, může zhoupnout tělo dopředu a nadzvednout zadek.
Ano, pouta mohou po srovnání nohou do této pozice pomoci. Udrží nohy u sebe a je větší šance, že se kráva zhoupne, aniž by jí obě nohy podklouzly.
Ale samozřejmě, pokud má poškozenou pánev nebo hodně zmožděné vazy, nepostaví se i kdyby ji něčím na nohy zvedli. Pokud tedy veterinář shledal zvíře v tomto zdravotním stavu, je zbytečné jej rovnat (může vás pokopat a stejně během 5 minut je zase "na žábu", v tom případě se prostě zavolá na nutnou porážku a jatka si jalovici/krávu odvezou a je to. Pak totiž platí, že čím méně s ní manipulujete, tím méně krvácí do masa a může být ještě nějaké maso z ní poživatelné. Ale měla by se odvézt tentýž den aby se zbytečně netrápila.
Bohužel často se to řeší tak, že se to nechá na zvířeti. Možná se v 5% případů kráva sama srovná s nohama tak, aby mohla vstát... a nikoho to nestálo trochu námahy - no a když jaksi sama nevstane, je to jasná nutka a vet netřeba...
Záleží na tom, jak vám na zvířeti záleží. Je-li vaše, uděláte co nejvíc pro to, aby zase vstalo, žralo a pomalu se z traumatu uzdravilo, vyrostlo, otelilo se atd. Pokud jen berete někde plat, nechcete mít problémy a práci navíc. Na co shánět lidi, aby se jalovice šetrně srovnala a pomohlo se jí na nohy? Vytáhnem ji traktorem a zítra dáme na jatky, když si nepomůže sama...

10.9.2015 20:45
wine.kiss

XXX.XXX.52.4

Byla přesně jak píšete, na "žábu" a nechali jí tam jezeďáci ležet od odpoledne do druhého dne na betonu. Soused jí tam dal alespoň kýbl s vodou na pití. Ráno přijelo auto, za nohu jí vytáhli a hodili na korbu. Od lidí, kteří dělají u zvířat, bych čekala, že budou práci vykonávat aspoň trochu srdcem :(.

10.9.2015 21:03
aggitta

XXX.XXX.65.76

Je pravda, že naložit jatečné ležící zvíře je dost problém. Skutečně se nakládá pomocí naviáku, smykem se natáhne na korbu. Nevím sama, jak lépe to udělat, ani nakladač (lžíce nebo jiný adaptér) nebude šetrný.
Co se dá udělat, je co možná nejvíce zpříjemnit krávě čekání. Podestlat, dát k hlavě kbelík s vodou i trochu sena by mělo být samozřejmé.
Takže abych to shrnula - nakládka je v mezích lidských možností, ovšem ponechat zraněné zvíře na řetězu za kravínem a žíznící, je týráním.
Považuji za pozitivní, že máte odvahu situaci přímo komentovat zaměstnancům družstva. Možná příště přece jen chudáka jalovici či krávu v podobné situaci ošetří lépe, když vědí, že je toto občany obce sledováno.
Dobré je, že se s vámi bavili a vysvětlovali aspoň něco. Vidím v tom, že jim srdce u zvířat úplně nezhrubla. Je fakt, že zemědělství je dřina a nekonečná práce bez svátků a nedělí a je zde tendence ztrácet vztak k zvířatům, zejména jsou-li početní a anonymní. Zatímco má-li člověk kravičky pojmenované, vidí v nich víc než jen stroje na mléko. Jasně, že ve velkém kravíně to nejde dělat jako v malé rodinné stáji. Ale trochu slušný člověk (který tazatele neposlal do pxdele), je schopen se zastydět a vidět se chvíli očima druhého... a vyvinout úsilí k pozitivní proměně zažitých postupů.

11.9.2015 10:33
wine.kiss

XXX.XXX.52.4

aggitta napsal(a):
Je pravda, že naložit jatečné ležící zvíře je dost problém. Skutečně se nakládá pomocí naviáku, smykem se natáhne na korbu. Nevím sama, jak lépe to udělat, ani nakladač (lžíce nebo jiný adaptér) nebude šetrný.
Co se dá udělat, je co možná nejvíce zpříjemnit krávě čekání. Podestlat, dát k hlavě kbelík s vodou i trochu sena by mělo být samozřejmé.
Takže abych to shrnula - nakládka je v mezích lidských možností, ovšem ponechat zraněné zvíře na řetězu za kravínem a žíznící, je týráním.
Považuji za pozitivní, že máte odvahu situaci přímo komentovat zaměstnancům družstva. Možná příště přece jen chudáka jalovici či krávu v podobné situaci ošetří lépe, když vědí, že je toto občany obce sledováno.
Dobré je, že se s vámi bavili a vysvětlovali aspoň něco. Vidím v tom, že jim srdce u zvířat úplně nezhrubla. Je fakt, že zemědělství je dřina a nekonečná práce bez svátků a nedělí a je zde tendence ztrácet vztak k zvířatům, zejména jsou-li početní a anonymní. Zatímco má-li člověk kravičky pojmenované, vidí v nich víc než jen stroje na mléko. Jasně, že ve velkém kravíně to nejde dělat jako v malé rodinné stáji. Ale trochu slušný člověk (který tazatele neposlal do pxdele), je schopen se zastydět a vidět se chvíli očima druhého... a vyvinout úsilí k pozitivní proměně zažitých postupů.

Já vím, že tím navijákem je to standardní postup. Jen mě naštvalo přesně to, co píšete i Vy, nechat jí tam ležet na břiše v té jedné pozici, bez vody a žrádla a na studeném betoně, skoro 24 h. Podle mě, je tohle prostě prasárna. Pohled na ní byl fakt smutnej. Nakonec jí tam kýbl s vodou musel dát soused. Mě bylo jasné, že na ní nezapomněli, jen jsem právě chtěla poukázat na to, že to, že to tam lidi mají na očích a že nejsou lhostejní. A taky záměr byl, aby si na tohle příště dali pozor, aby tuhle situaci řešili příště jinak, pokud možno co nejrychleji, nebo pro to zvíře důstojněji. Taky jsem si chtěla ověřit, jestli to co mi řekl technik, je pravda, to s těmi vazy a že jí dali na beton z důvodu, že na podestýlce se nezvedne.

11.9.2015 12:36
spajzka

XXX.XXX.20.119

Vidíte a u nás se nesmí v leže ani poslat na jatka. Prostě uspat a kafina.
Jde o to, že jak se jí rozjedou nohy, nevstane nikdy. Jak už zde bylo psáno. Ale na prevenci či další léčení je dobrá hluboká podestýlka, či suchá pastva / na mokrým je to snad ještě horší / A ty pouta.
Taky jde o ten přístup jednotlivců. Krávu dát někam kde přečká do druhého dne, normálně jí uložit. Tak aby měla co žrát, pít a viděla na družky.
Za mlada jsem měla praxi na velkostatku. Taky jsme tam my, holky, lítaly s kýblema vody a dospěláci se nám smáli, proč to děláme, že ta kráva stejně dodýchává. Dneska, jako dospělák, lítám s těma kýblema pořád...asi tak no.

11.9.2015 12:46
wine.kiss

XXX.XXX.52.4

spajzka napsal(a):
Vidíte a u nás se nesmí v leže ani poslat na jatka. Prostě uspat a kafina.
Jde o to, že jak se jí rozjedou nohy, nevstane nikdy. Jak už zde bylo psáno. Ale na prevenci či další léčení je dobrá hluboká podestýlka, či suchá pastva / na mokrým je to snad ještě horší / A ty pouta.
Taky jde o ten přístup jednotlivců. Krávu dát někam kde přečká do druhého dne, normálně jí uložit. Tak aby měla co žrát, pít a viděla na družky.
Za mlada jsem měla praxi na velkostatku. Taky jsme tam my, holky, lítaly s kýblema vody a dospěláci se nám smáli, proč to děláme, že ta kráva stejně dodýchává. Dneska, jako dospělák, lítám s těma kýblema pořád...asi tak no.

Tomu se říká soucit a zůstalo Vám to dodnes..Tak by to prostě mělo být..

11.9.2015 19:16
aggitta

XXX.XXX.65.76

Kráva může i poté, co se jí takto rozjedou nohy, zase vstát. Pokud nedošlo k nezvratnému poškození, tak často stačí krávu srovnat do správné polohy na neklouzavém podkladu a ani není potřeba jí dávat pouta - stačí třebas jen vlastní nohou přidržet jednu zadní, aby při vstávání noha zůstala pod krávou a nesklouzla za krávu.
Může mít ale zlomenou pánev nebo vazy nikoli povolené, ale přetrhané a pak opravdu vstát nemůže.

Jinak bohužel, protože málokdy máme krávu na nutnou porážku, nestíhám sledovat co se kdy smí. Jednou je to, že se kráva i v tomto stavu musí dovézt na jatky živá, aby bylo jasné, že neuhynula, jindy ji hned u nás omráčí a vykrví a přepravují tedy mrtvé zvíře, jindy "to jatka neberou" a namísto nutné porážky následuje cesta do kafilerie. Pokud možno s utraceným zvířetem...

A už jsem zažila, že krávu vezenou živou utratili "před dveřmi jatek" (samozřejmě uvnitř, ale pak si převzetí zvířete rozmysleli) a poté odvezli na kafilerii.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2015 19:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

aggitta napsal(a):
Kráva může i poté, co se jí takto rozjedou nohy, zase vstát. Pokud nedošlo k nezvratnému poškození, tak často stačí krávu srovnat do správné polohy na neklouzavém podkladu a ani není potřeba jí dávat pouta - stačí třebas jen vlastní nohou přidržet jednu zadní, aby při vstávání noha zůstala pod krávou a nesklouzla za krávu.
Může mít ale zlomenou pánev nebo vazy nikoli povolené, ale přetrhané a pak opravdu vstát nemůže.

Jinak bohužel, protože málokdy máme krávu na nutnou porážku, nestíhám sledovat co se kdy smí. Jednou je to, že se kráva i v tomto stavu musí dovézt na jatky živá, aby bylo jasné, že neuhynula, jindy ji hned u nás omráčí a vykrví a přepravují tedy mrtvé zvíře, jindy "to jatka neberou" a namísto nutné porážky následuje cesta do kafilerie. Pokud možno s utraceným zvířetem...

A už jsem zažila, že krávu vezenou živou utratili "před dveřmi jatek" (samozřejmě uvnitř, ale pak si převzetí zvířete rozmysleli) a poté odvezli na kafilerii.

Rozčísnutou krávu jsem jednou zažila jako dozor na jatkách. Půlka šla rovnou do kafilerie a zbytek na krmení, protože to byl fakt hnus. Ono ty zpřetrhané vazy a obrovské hematomy prostě maso naprosto znehodnotí.

Za mě, krávu zkusit postavit a když to nejde, tak jí na místě hned střelit a nazdar.

Přidejte reakci

Přidat smajlík