Telátko – půl hektaru bude stačit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

chovatel12345

20.9.2015 16:52
chovatel12345

XXX.XXX.115.161

Dobrý den na jaře si chci koupit telátko. Mám za zahradou kousek pozemku který nesekám a jen si tak zarůstá tak jsem se rozhodl že si koupím telátko. Je to velké asi tak půl hektaru bude to telátku stačit? Celoročně bude k tomu ještě dostávat seno a šrot. Kolik myslíte že by mohlo mít telátko tak před vánoci když ho budu brát tak v únoru.

21.9.2015 14:03
spajzka

XXX.XXX.133.49

Půl hektaru by jednomu teleti mohlo stačit když budete dokrmovat. Záleží také co na té zahradě roste.
Otázka hmotnosti záleží na tom, jak staré bude vámi odebírané tele, jaké rasy a jak ho budete krmit a pečovat o něj. Počítejte s tím, že bude pár dnů, možná týdnů smutnit. O samotě nebude chtít ze začátku moc žrát.
Ještě mi to nedá a zeptám se, máte i nějakou boudičku pro to tele?

chovatel12345

22.9.2015 19:20
chovatel12345

XXX.XXX.115.161

Dobrý den dokrmovat budu určitě bude dostávat seno a obilí-šrot. Na zahradě roste taková nic moc tráva někde krásné mlíčí, jetel ale někde je to podmočené a jsou tam bodláky a kopřivy je to tak půl na půl. O stáří ještě nevím podle toho kdy se telátka budou rodit. Rasa nevim ale je to od dojné krávy. Boudičku určitě mám měří 3,5m na 3,5m doufám že to bude stačit. Při mém plemenu a co bude dostávat jak píši na hoře myslíte kolik by mohl udelat tak za těch 10 měsíců já vím masnák by byl asi lepší, ale k těm dojným mám lepší přístup.

22.9.2015 19:40
aggitta

XXX.XXX.249.59

Nenapsal jste věk při koupi - jestli půjde o mléčné tele 1-2 týdny staré nebo 2-3 měsíční odstávče. Ale pokud bude býček holštýn, tak v 10 měsících věku bude mít asi 300 - 400 kg. Moc přesné to není, ale záleží na jedinci i úrovni výživy. A hlavně jaký bude přechod z mléčné na rostlinnou výživu.

chovatel12345

22.9.2015 19:48
chovatel12345

XXX.XXX.115.161

Starý bude tak maximálně jeden měsíc. Ještě jsem se chtěl zeptat jestli po tom jednom měsíci potřebuje mléko protože tam je hned odstavují a krmí flaškou nebo mu bude stačit to obilí a seno protože v únoru tráva ještě není.Kolik myslíte že kdybych ho vykrmil tak do 350 kilo by mohl mít kilo masa já jsem slyšel že jen kůže váží 100 kilo ale moc jsem tomu nevěřil.

22.9.2015 20:34
aggitta

XXX.XXX.249.59

4 týdny je příliš brzo na odstav z mléka, musíte si koupit sušené, tak měsíc krmit naplno a pak postupně, když už bude žrát hodně šrotu a sena, mléka dávat méně. Oni je sice odstavují od krávy, ale krmí "náhražku" - sušené mléko, tedy mléčnou směs se syrovátkou a pod. Teleti se nejprve musejí vyvinout předžaludky, zejména bachor, a právě přechod z mléčné na rostlinnou výživu mnohdy znamená, pokud se neudělá dobře, že tele nějaký čas nepřibývá a hubne.
Výtěžnost masa na kosti u skotu je 50-60%, takže budete-li porážet 350 kg těžké zvíře, budete mít tak 175 kg masa po vyvržení, stažení, odříznutí dolních částí nohou a hlavy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík