Převoz býka na porážku - naložení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2015 19:14
erzikac

XXX.XXX.149.10

Dobrý den,
už nějaký čas uvažuji o pořízení 1-2ks jatečného skotu. Býky bych přesouvala na cca čtyřhektarové pastvině, kde by se střídali s koňmi. Mám nějaké zkušenosti s dojnicemi a telaty, ale nikdy jsem neviděla nakládání skotu, resp odchyt jednoho až dvou kusů jen tak někde ze statku, kde není k dispozici rampa, ani žádné zábrany k vytvoření naháněcí uličky. Obava z naložení je v podstatě to jediné, co mi ještě brání v koupi telat-když vidím, co dá kolikrát práci naložit koně, který je prakticky denně usměrňován a manipulován člověkem, mám z toho trochu strach. Jak nakládáte vy?

30.9.2015 13:07
spajzka

XXX.XXX.194.62

My vyháníme býky přímo z boxu na náklaďák a při vší svátosti bych to jinak dělat nechtěla, protože už jen to, vlézt mezi devět dvouročků a nahánět někam, kam pochopitelně nechtějí, je riskantní samo o sobě.
Taky jsme nakládali jednoho za ohlávku, menšího. Nevím, přišlo mi to nebezpečné pro osobu co býka vedla na korbu. Proto jsme s tím přestali.
Nevím jak velký by měl být býk kterého budete nakládat. Neumím si přestavit že bude na pastvě, a pak z čistého nebe vleze sám do vleku. Buďto to budete denně cvičit už od mala. Navyknete si ho na ohlávku, vodění, úvaz... jako všechno jde, ale třeba chovatel Highlenderů na druhé straně vsi je střílí hned na pastvě. / samozřejmě po týdenním papírování /.

30.9.2015 15:42
koně

XXX.XXX.205.252

Náš býček nastoupil podstatně lépe, než kdy šli koně
Myslím, že podstata věci je, jak píše Špajzka, nelézt mezi ně, nedoufat, že je povedete, ale vyhnat je přímo do vleku, nebo prostě na korbu.No a samozřejmě žrádlo.
Kamkoli potřebujeme dostat krávy, i ty býčky, funguje kýbl se žrádlem.Zaboří hlavy a jdou s vámi, nebo kde vidí kýble.
Pokud byste si je dokázala navyknout, aby třeba odmala chodili žrát do nějaké stodoly.Tam by se automaticky vyskytovali i lidé, býčci by nebyli úplní divočáci.V den D by ke vratům nacouval přepravák a býčci by za žrádlem, nebo ústupem před vámi, napochodovali na korbu.
My jsme 18ti měsíčnímu býčkovi otevřeli box, koňský vlek byl nacouvaný do vrat a býček šel, s hlavou v kýbli, po rampě nahoru.Muž ho trochu strkal zezadu, já ho ještě vázala, než dožral.Ale ten býval odmala i občas na úvaze, takže lidskou přítomnost snášel celkem bez paniky.
Pokud budete mít jen dva a odmala s nimi budete tak nějak komunikovat, mělo by být naložení proveditelné.
Držím palce.

nkoko

22.10.2015 09:28
nkoko

XXX.XXX.115.201

Jestli máte tak postavit na pastvě naháňku, nahnat do ní a pak přistavit vůz a nahnat do něj. pro nás nejjednodušší :).

22.10.2015 12:36
aggitta

XXX.XXX.249.59

Zvíře ze stáje se dá nějak naložit - odvede se na vůz, nebo se tam vytáhne dlouhým lanem: uvážete ho býkovi ještě ve stáji tak, že druhý konec uvážete k autu nebo blízko auta, a uděláte si smyčku. Když jde zvíře správným směrem, zkracujete, když ne, necháte zataženou. Až ho takto, zatímco stojíte někde v bezpečí, dotáhnete na vůz. Samozřejmě předpokládám, že auto nebude stát 50 m od stáje, ale poblíž stáje, třebas tak, že býk může ze stáje jen na rampu auta...
Venkovní zvířata bývají natolik divoká, že takto s nima nemůžete manipulovat - do stáje je sice můžete dostat přestavbou ohradníku tak, že vede koridorem až do stáje, kde zvíře den před odvozem na jatky nějak zavřete, ale co pak? Žádné lano mu asi na krk nedáte, pokud tedy neumíte dobře lasovat... a opravdu nesmíte k vystresovanému zvířeti chodit (stres bude mít ze zavření a nezvyklého prostředí na 100%)! Zabít vás dokáže i roční jalovice, stačí když vás "jen" povalí a pošlape. Dobytek ani vcelku klidný občas člověka nerespektuje a klidně se pohrne přes něj ven. Kolikrát jsem měla co dělat, když jsem si naháněla krávy na každodenní dojení do dojírny a to byly holky ochočení - ovšem skot prostě trpí na "rupnutí v kouli". Stačilo jen, když mne přimáčkly ke zdi a hrnuly po ní dopředu, nebyl to žádný úmysl, jen mi nenechaly dost místa...
Teď chováme masný skot a bez "naháněk" (corral systém) to nejde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2015 10:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nedovedu si predstavit nakladat bejka primo na pastvine ani kdyby byla ulicka. Bejky jsme nikdy nedavali ven. Jalovice a kravy ano. Ale i jaldy sly z hliva. Lano, smicka na rohy, pak sundat vazak. Lano se protahlo skrz klec. Jeden tahal a domaci clovek ktereho zvire zna sel za nim a popohanel. Chce to co nejkratsi cestu a zadny okouneni okolo pekne sviznym krokem. Nejlepsi jsou vleky bejcaky, ktere nemaji moc vysoko podlahu. Kdyz prijela nejaka ta avie s boudou, podlaha byla snad metr nad zemi, takze lavka mela dost velky stoupani a to se zviratum nechtelo.

30.10.2015 20:09
aggitta

XXX.XXX.249.59

Ještě přece jen jeden dodatek - ke srovnání problematického nakládání některých koní a obava z naložení býka. U býka je pouze problém jej nějak před nakládkou uzavřít, tj. přichystat do malé ohrady, boxu atd. Pak už buď to lano, co popisuji já i Mastnacek, nebo jen zahradit prostory tak, že nemůže jinam, než na vlek. Výhodou u býka je, že dopravce mívá elektrický bič a bez skrupulí ho na býka použije, stejně se jaksi nakládá to zvíře naposledy, kdežto jít na koně s elektrickým bičem je blbost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík