Vietnamská prasata - celoroční pastava

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.11.2015 18:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.57

Dobrý den

Rád bych si pořídil páreček vietnamských prasat. Počítám, že by byli celoročně na mé dost opuštěné zahradě, kterou by spásali (nevadí mi že prostor který jim přidělím totálně zdevastují). Postavil bych jim domeček, aby se měly kam schovat a kde přespat. Občas nějaké přilepšení, ale žádné pravidelné vykrmování.

Otázky:

1. Nebudu je trápit, pokud budou žít převážně z toho co si na zahradě sežerou?
2. Až bude prasnička čekat mladé můžu ji nechat s kanečkem ?
3. Jak poznám, že si kupuji opravdu vietnamská prasata. Nevidím rozdíl mezi vietnamským, čínským ani Gottingenským.
4. Jsou vietnamská pro takový chov vhodná ?
5. Je reálné počítat, že budu selátka moct začít porážet již malá tak jak budu aktuálně potřebovat maso, nebo je potřeba čekat na nějakou hmotnost?

Děkuji za rady.

12.11.2015 21:34
hodann

XXX.XXX.208.169

Hlavně počítejte s Tím, že na pastvě vám moc rychle neporostou a když jim dáte jádro, bramborry pečivo a pod, porostou na sádlo a i tak velmi pomalu. Vietnamce chovám a můžu říct, že to jsou prasata skromná, nenáročná, rychle se množící, ale pro svou spotřebu krmiva a pomalý růst se nevyplatí. Pohlavně vyspívají brzy, ale na nějakých 50 kg se musí krmit pomalu třičtvrtě roku. Jinak mám na prodej jak selata tak i dospělé i kance, přecházím na jiné plemeno. V případě zájmu se ozvěte, ale za mě vietnamce nedoporučuju.

Neregistrovaný uživatel

12.11.2015 22:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.112

Děkuji za info. Počítám pouze s pastvou, pomalý růst mi vadit nebude. Navíc je plánuji začít porážet již jako malá (náhrada králíka do pekáčku).

Nyní mám dvě mladé sviňsky a až vyrostou pořídím jim kanečka. ( poradí mi někdo v kolika měsících ?).

14.11.2015 11:45
milcek

XXX.XXX.252.163

Cca v 5 měsících.

Neregistrovaný uživatel

5.1.2016 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.57

Poradí mi někdo jak krmíte vietnamská prasáka v tomto zimním období. Na pasení si budou ještě muset počkat a tak jim dávám šrot jablka a ruzné zbytky z kuchyně, nerad bych je ale rozmazlil. Na jaře počítám pouze s pastvou.

6.1.2016 15:00
ika

XXX.XXX.63.75

Dávám jim i seno. Ale my jednou měli divočáka velikosti králíka a ten fakt nebyl dobrý. Já bych se bála to tak malé porazit.

Neregistrovaný uživatel

3.8.2016 21:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.57

Dobrý den

Děkuji za rady. Měl bych další dotaz.

Prasničky se mi vesele pasou, občas jim dám nějakou dobrotu. Jedna mi na jaře zabřezla s půjčeným vietnamským kanečkem a tak mám od 30.6.2016 další tři malé prasničky. Od té doby co se narodily jim přilepšuji výrazně více.

Do kdy je bude prasnice kojit? Je nutné jim přilepšovat, nebo by to měla zvládat jen z pastvy? Nerad bych z nich měl koule sádla, ale nyní mi přijde, že co kojí tak pohubla

Musím něco dělat, až je bude odstavovat ?

Dává se mladým něco speciálního ?

Děkuji za rady.

alan123

4.8.2016 22:11
alan123

XXX.XXX.212.123

Mám dva kanečky křížence vietnamce s divočákem. Zatím je mám ve chlévě o velikosti 2x3 metry, ale časem je chci dát do zahrady. Krmím 3krát denně, zelené ze zahrady, zbytky, trochu pečiva apod. Jak jsem je přivezl, měli 3 měsíce a vážili 12 kilo. Po třech týdnech váží každý 20kg. Kříženci rostou o dost rychleji. Počítám, že do zimy budou mít určitě přes 50 kilo. Být váma, zvážil bych, jestli chovat čistokrevné vietnamce...

5.8.2016 12:41
jiříček

XXX.XXX.106.99

Větnamské prasátko a jeho kříženci, to je kategorie vcelku nenáročných prasat, která lze odchovat převážně na zeleném.Růstově to opravdu nejsou žádní rekordmani, ale na to, abych zahradu nesekal do popelnice jako sousedé, jsou fajn.Chovám je již několik let a postupem času jsem dospěl i k mnoha variantám kříženců.Vesměs se mi podařilo odstranit hlavní neduh větnamáků (sádelnatost), při krmení šroty, či pečivem.Rozumnou velikost pro zabití zvažuji tak mezi 30 až 50kg v živém, vzhledem k jejich maximální velikosti a délce výkrmu.

Neregistrovaný uživatel

8.8.2016 22:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.57

Děkuji za info.

Čím tedy přikrmujete k pastvě? Já jim dávám brambory a šrot. Raději méně, až nyní když má jedna mladé dávám víc.

Teď mám ale problém. Jedu na dovolenou a nemám nikoho kdo by jim brambory vařil. Je možné je přikrmovat pšenicí, ječmenem, ovsem nebo kukuřicí? To mi tam někdo vždycky zaveze.

Děkuji.

9.8.2016 16:35
jiříček

XXX.XXX.106.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuji za info.

Čím tedy přikrmujete k pastvě? Já jim dávám brambory a šrot. Raději méně, až nyní když má jedna mladé dávám víc.

Teď mám ale problém. Jedu na dovolenou a nemám nikoho kdo by jim brambory vařil. Je možné je přikrmovat pšenicí, ječmenem, ovsem nebo kukuřicí? To mi tam někdo vždycky zaveze.

Děkuji.

Prasata obilí, či kukuřici sice sežerou, ale nedokáží ji hodnotně zpracovat, vše nutno sešrotovat, jinak jimi projde bez užitku.Dokrmuji suchým pečivem, šroty(většinou ječmen, oves, kukuřice) a vším co doma zbude v kuchyni, to vše doplněno o minerály a vitamíny.Na jeden kus počítám tak malý kelímek od jogurtu na den, nedostavají jej pravidelně, svině krmím o poznání lépe, tam to jde až na 5kg šrotu na den, při deseti selatech.V dávce pak ještě převládá pro svině složka minerálů a kukuřice, která má vyšší krmnou hodnotu.Možno rovněž zakoupit krmnou směs pro výkrm kojících sviní, to se vyplatí zejména při velkých počtech selat ve vrhu, svině si lépe udrží tělesnou hmotnost a mléko.
Jinak je vaše krmná dávka asi v pořádku, lépe krmit vietnamákům brambory, po kterých tolik nesádelnatí a šroty spíše (cukrovat).Já si díky křížení už na šroty tolik pozor dávat nemusím, tam se to tolik neprojevuje.

9.8.2016 16:43
jiříček

XXX.XXX.106.99

Dobrý den

Děkuji za rady. Měl bych další dotaz.

Prasničky se mi vesele pasou, občas jim dám nějakou dobrotu. Jedna mi na jaře zabřezla s půjčeným vietnamským kanečkem a tak mám od 30.6.2016 další tři malé prasničky. Od té doby co se narodily jim přilepšuji výrazně více.

Do kdy je bude prasnice kojit? Je nutné jim přilepšovat, nebo by to měla zvládat jen z pastvy? Nerad bych z nich měl koule sádla, ale nyní mi přijde, že co kojí tak pohubla

Musím něco dělat, až je bude odstavovat ?

Dává se mladým něco speciálního ?

Děkuji za rady.

S odstavem si hlavu nedělám, svině kojí i čtyři měsíce a selata plynně přejdou na běžnou stravu.Většinou se chytnou na šrot, někdy kupuji krmnou směs pro selata, aby měla rychlejší start.Jakmile se (chytnou) na šrot, začnu je přikrmovat zvlášť, vyplatí se to.Silná selata lépe prospívají a pak dále dobře uspějí ve výkrmu.

Neregistrovaný uživatel

10.8.2016 07:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.57

Děkuji za info.

Jak jim ten šrot dáváte? Spařujete ho nebo jen mícháte s vodou? Suchý se jim asi nedává?

10.8.2016 15:46
jiříček

XXX.XXX.106.99

Děkuji za info.

Jak jim ten šrot dáváte? Spařujete ho nebo jen mícháte s vodou? Suchý se jim asi nedává?

Šrot dávám ve všech formách, ideál je jej spařit, ale žerou i suchý...

Neregistrovaný uživatel

12.8.2016 07:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.57

Děkuji za rady.

17.3.2020 18:30
Ital

XXX.XXX.213.39

Chtel bych se zeptat... Mane od lonska svinku a teď mame další ale nedari se svinky zapustit hukaji pravidelně ale pořád nic... A prasniccka z lonska co měla selata tak by měla být davno v březí a stále se nedaří.... Kde je problem...

17.3.2020 18:31
Ital

XXX.XXX.213.39

Chtel bych se zeptat... Mane od lonska svinku a teď mame další ale nedari se svinky zapustit hukaji pravidelně ale pořád nic... A prasniccka z lonska co měla selata tak by měla být davno v březí a stále se nedaří.... Kde je problem...

22.3.2020 22:19
jiříček

XXX.XXX.41.213

Pokud je dostatečně aktivní kaneček a nezatloustlé svině problém není,zapuštěných sviní mám dost.......

Přidejte reakci

Přidat smajlík