Tele odstavené po porodu, kolik vypije?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.11.2015 17:59
sittaj

XXX.XXX.51.211

Dobrý den,
mám zkušenosti s odchovem telat i kůzlat, ale dne se mi narodilo u krávy tele, které je slabší, nechce vstávat, proto nechtělo pít u mámy. Mámu jsem oddojil do flašky, dal mu mlezivo do dvou hodin po porodu, napilo se samo, sací reflex má. Po hodině vypilo 0,5l. Za hodinu a půl jen 250ml cca. Kolik a jak často by mělo pít tele, které je 5 hodin staré? Děkuji za radu...

17.11.2015 19:08
aggitta

XXX.XXX.249.59

Tele je tzv. odkládací mládě (jako srnče), nepije často, i když je pod matkou. Takže napájejte jen 2x -3x denně, vypít by mělo minimálně 2 litry. Druhý den za den 6-8 litrů, třetí už může až 8 litrů (dávka za den, tedy 2x4litry).

17.11.2015 19:35
spajzka

XXX.XXX.6.251

Lepší než Aggita bych to nenapsala...
Jen bych dodala, že mu zhruba od 10dnů + - nabídněte i kýbl z vodou.

17.11.2015 19:42
sittaj

XXX.XXX.51.211

Ok, díky za rady, myslel jsem si něco podobného. Jen jsem počítal s tím, že první tři dny vypije tak max 2-3litry...

20.11.2015 18:50
aggitta

XXX.XXX.249.59

sittaj napsal(a):
Ok, díky za rady, myslel jsem si něco podobného. Jen jsem počítal s tím, že první tři dny vypije tak max 2-3litry...

I to se může stát, je-li telátko slabé.
Ideálně je dobré mít mléka připraveno více, když nedopije, nelámat si s tím hlavu. Na druhé straně necpat do telete v prvním měsíci víc jak 5-6 litrů na napití, je to kontraproduktivní - přepije se, dostane průjem, nebo další pití je slabé.
Pokud telátko vypije jen 2 litry a víc nechce, necpěte mu za 2 hodiny nášup, raději počkejte až vypité mléko pořádně ztráví. Do druhého pití hlad dostane.
Pokud tele nepije vůbec, je potřeba do něj dostat aspoň hrnek mléka, i kdybyste jej měli do něj dát s veterinářem sondou, nebo po lžících mu dávat mléko na jazyk. Musí se tele rozkrmit, hladovka ničemu nepomůže.

Přidejte reakci

Přidat smajlík