Zdravím zkušené chovatele.
Rád bych začal s manželkou chovat skot (extenzivní chov). Protože začátky jsou samy o sobě těžké, rád bych od Vás slyšel radu, které plemeno skotu je pro začínajícího zemědělce "nejvhodnější". Vím, že na to není úplně univerzální odpověď, ale myslím, že některé ukazatele, jako například odolnost, klidná povaha, snadnost porodů atp., mohou některá plemena z tohoto pohledu "zvýhodnit" ;-)
Děkuji každému za jeho názor a příspěvek.
Spíš než plemeno bude důležité od koho zvířata nakoupíte. Protože pokud koupíte jalovici z chovu, kdy zvířata vidí člověka jen při třídění na podzim a toto třídění probíhá v kovové ohradě, a jinak se krmí traktorem, tak koupíte "bizona", tedy plaché divoké zvíře. Pokud stejné plemeno koupíte od chovatele, který je zavírá na noc do stáje, jalovička se nechá aspoň uvázat, tak si se zvířaty poradíte.
Plemeno je důležité podle toho, proč chcete chovat skot. Zajímá vás mléko (holštýn, jersey), nebo maso (charolais, aberdeen, limusín, masný simentál, hereford) nebo obojí (česká straka)? Chcete mít jednu kravku, nebo 10? Chcete je mít ochočené, nebo jen na vypásání nějakého prostoru, pokud možno bez vaší denní péče (skotský náhorní). Zajímavá je i česká červenka (genový zdroj, dotace), nebo nějaké plemeno miniskotu.
Otázkou je, kolik máte luk a pastvin. Jaké stáje - vazný chlív nebo stodůlku pro volné ustájení? Nebo něco mezi - jakýsi box?
Díky za reakci. Jednoznačně jde o chov masného skotu. Celkem mám k dispozici 15 Ha pastvin. Jsou to tři samostatné pastviny. Ve finále bych to viděl tak na dvacet kusů, ale začnu tak s pěti. Ustájení bych rád volnější způsob - nějaká stodůlka, či box, jak píšete.
Máte pravdu, že nákup skotu je (snad) nejtěžší věc. Taky nevím, kde dobře nakoupit. To samozřejmě závisí na výběru plemene. Je třeba rozumné mít pospolu více plemen, pokud se budou inseminovat a nebude přítomen býk?
Mi se velice zamlouvá jako plemeno Limousine, či Angus, ale to je pohled "romantického začátečníka". Nejsou to "divočejší" plemena? Rád bych měl zvířata klidná, počítám s denním kontaktem při "rohlíkové svačince"
Je třeba rozumné přemýšlet o nákupu skotu v zahraničí?
OK,15 ha TTP.
Předpokládám, že do ekonomiky chovu počítáte s dotacemi na tyto TTP, tj. SAPS a AEKO dotace. No, a právě kvůli změně pravidel dotací AEKO končíme s chovem skotu. Věc se má tak - máme něco přes 20 ha TTP a živili jsme na nich kdysi 50 holštýnek plus jalovice nad půl roku (mladší byly ve stáji), krávy dojily 8000l mléka na laktaci. Tenkrát, ve starším programu AEO bylo podmínkou minimálně 0,15 VDJ/ha a maximálně 1,5 VDJ/ha veškeré zem. půdy včetně orné. Takže pohoda, do toho jsme se vešli, i když jsme později holštýny prodali a začali budovat masné stádo. Představa byla býk,20-30 plemenic a tedy v sezoně dejme tomu průměrně 25 telat.
Nyní ale je v novém programu - musím už splnit od 1.6.2016 - že dobytka musí být 0,3-1,15 VDJ/ha TTP. Kráva s teletem je 1,4 VDJ. Na pastvinu se mi tedy vejde jen 14 krav s telaty. No, to už mi za každodenní práci nestojí, zejména když bych 13 koní musela zavřít na jiném hospodářství do maštale. Postupně tedy rozprodáváme dobytek (plemenný býk už je zamluvený), nechám si jen 2 kravky na mléko. Kupodivu ekonomicky na tom budeme skoro stejně bez krav jako s kravama - zatížení pastvin pro dotace zajistí koníci a seno prodáme.
Vám to vychází na konečný stav 10 krav s telaty na pastvině, minimální stav - 5 nakoupených kusů (nad půl roku).
Nevím, odkud jste, jsou u vás v okolí nějací chovatelé? Kde by bylo možné okouknout různá plemena, různé systémy chovu?
Vedra

XXX.XXX.13.143
Rozdíly mezi povahami plemen jsou minimální. Podstatné je jak byly chované předtím jak píše aggitta.
Mám Anguse a Charolais obě chované původně na divoko, zahnat se nenechají postaví si hlavu a nejdou ale naučil jsem je že ode mně dostanou jablka a šrot takže když zavolám tak jdou za mnou jako pejsci kam potřebuju.
Pokud je možnost koupit od malochovatele který je má ochočené tak je to samozřejmě lepší.
Vedra

XXX.XXX.13.143
Pár desítek kusů jsem vychoval a nikdy jsem žádnou vyřadit kvůli povaze nemusel. Prvotelky občas při dojení kopou tak se jim nasadí pouta.To je vše.
Váš skot, zadavateli, si musíte najít. Vyzkoušet, pár let se v tom plácat a udělat si vlastní názor. Já třeba nemusím limousiny, ale to je můj osobní problém :) Mluvila jsem s chovatelem angusů, říkal že do jiných by nešel. Druhý chová Skoťáky a je s nima spokojený. Já chovám simentály a holštýny a různé křížence. Budu ráda až se zbavim holštýnů.
Na povahu selektuji už dlouho, už při výběru plemeníka si dávám pozor. Jako u koní. I u nás se krávy vodí sem a tam, nakládají, ošetřují atd. Na krávu co je divoká, leze po zdi jen mne vidí nejsem zvědavá. Tečka. Pár se mi jich zželelo, daly tele. Jalovičku, se rozumí, stejně střelenou. A v dojírně vyrvál. Pár týdnů, měsíců se nechávám okopávat. Pak nazdar. Krav je dost...
Koupený dobytek si na vás a okolí musí zvyknout. Teprve později uvidíte jejich pravou povahu. Na žrádlo se dají nalákat skoro všechny. Pak se narodí první telata a ty už si vychováte k obrazu svému. Chce to klid a trpělivost. A jak psala Aggitta, výběr chovatele je důležitý. Jaký chovatel, také stádo.
Vedra
napsal(a):
Pár desítek kusů jsem vychoval a nikdy jsem žádnou vyřadit kvůli povaze nemusel. Prvotelky občas při dojení kopou tak se jim nasadí pouta.To je vše.
No my tedy jednu za těch 25 let vyřadit museli, byla opravdu nepodojitelná...
A přitom odchovaná stejně jasko ostatní, které se už na 2. dojení do dojírny samy tlačily.
Prostě i mezi zvířaty se najde totální magor.
Děkuji všem za rady a nápady. Díky za vysvětlení i nových pravidel s VDJ. Pro mne to zatím nebude problém, začnu s menším množstvím. Pokud se bude dařit a bude i chuť, zkusím sehnat další pozemek. Chci to vše realizovat při zaměstnání, tak se nechci "strhat" ;-)
Jsem z Třinecka - tedy severomoravský kraj. Pokud by jste někdo měli nějaký TIP na prodejce v této lokalitě, bud moc vděčný. Jinak se samozřejmě snažím chodit dívat na chovatelé v okolí a sbírat rozumy.
Plemeno skotu se možná i vybere "samo" - co půjde sehnat ;-) Můj plán je specializovat se časem na produkci čistého plemene.
Ještě mi vzniká jedna otázka. Když se narodí býček, jak dlouho může být v základním stádu? Prej jsou tak aktivní, že by poskákali i vlastní matku Jde mi o to, jestli může být pak třeba více býčků spolu pohromadě na pastvině vzdálené asi 200m? Dají se býčci odchovat za ohradníkem do jateční velikosti? Nebo je to nebezpečné a musí být jen dokrmování za pevnou ohradou, či ve chlévě uvázáni? Máte nějaké zkušenosti s kastrací zvířat? Rostou pomaleji, nebo je to zcela jiné maso? Díky za další postřehy
Vedra

XXX.XXX.13.143
Pohlavní zralost závisí na plemeni. Nekteří jsou schopni už v 7mi měsících. Když poskáče matku tak půl bídy ale co když poskáče mladou jalovici která pak vyzmetá a bude neplodná nebo rovnou pojde.
Ohradu + el. ohradník.
Samotný ohradník může shodit srnka nebo pes, ohrady bez proudu se zase nebudou bát a budou se o ni drbat nebo bojovat v její blízkosti.
Ve chlévě počítejte s tím že budete po práci každý den pár hodin dřít kolem býků.
Volci rostou o pár procent pomaleji díky absenci testosteronu, maso je jako z krávy z toho stejného důvodu. Pokud nehodláte maso zpracovávat sám, tak při prodeji na jatka dostanete menší cenu za kilo.
Máme na pastvině rok a půl starého býčka. V ohradníku se narodil, na podzim ho pak, že je strakatý, obchodník se zástavem nechtěl a tak jsme ho zimovali s plemenným býkem. Na jaře jsme opět do vedlejší ohrady vypustili stádo a přidali ke kravám plemeníka. Mladý kříženec zůstal sám, dost jsme se báli, že ohradu protrhne, ale neprotrhl, ani když stádo zašlo dozadu a neviděl na ně. Řval v rohu svého výběhu, ale nic neprotrhnul.
Teď je zase s plemeníkem, ale ten se prodává, tak bude zase sám (tedy sám = bez jiného skotu, ve výběhu jsou i poníci).
Takže ano, býci se mohou vykrmit v ohradníku.
Ale - už nyní je potřeba být hodně opatrný, protože býk není klidný a flegmouš jako náš plemeník, ale dovádivé mladé blbé zvíře. Jednoho lze ohlídat, odehnat - už kdybych tam měla takové 2 nebo tři, tak tam nelezu. Takže chce to dobře vymyslet, jak potom dostanete zvířata z pastviny na jatky. My máme na této pastvině zděnou stodolu, která slouží zvířatům jako přístřešek - stáj. Lze tedy ji uzavřít a poté pomocí hrádí uzavřít býka v menší nakládací ohradě.
Měli jsme býky na výkr uvázané (až 4), ale chce to udělat před nimi bezpečnou krmnou chodbu a za nimi dostatečně širokou hnojnou chodbu. Nebo tedy můžete mít volnou stáj, ale opět krmit zvenku a zvenku stlát. Třetího býka, nyní 500 kg velkého ročka, máme v malé stáji. Původně milé telátko... dnes ho chodí krmit dva chlapi - 1 krmí a stele, druhý drží býka v šachu v rohu. Nikdy v ohradníku nebyl, je od krávy, co jsem hned po porodu dojila.
Plánujeme, až většinu dobytka prodáme (necháme si 2-3 krávy na mléko), že jejich telata býčky zavřeme do oddělené části stodoly. Nyní to není možné, když ve stodole máme 20 krav a jalovic, ale pak bude pro těch pár kusů místa dost.
PS: prodali jsme loni zástav - nejstarší býček 8 měsíců,2jalovice také - a bohužel, ty se ve výkrmně otelily, takže letos jsme prodávali pro jistotu mladší.
Takže to vidím na stádečko s produkcí telat - jalovičky si nechám a býčci půjdou na prodej ;-) Věřím, že se dílo zdaří
Ještě dotaz ohledně dotací.Jaké podmínky je potřeba splnit na eko dotace? A co dotace na třeba postavení přístřešku? Další kolo bude až zase na podzim, nebo něco i z jara? Děkuji za vaše rady. Vím totiž, že kdo v tom "umí chodit", využívá dotační tituly celkem efektivně. Já vím o dotaci na plochu, mladé zemědělce a masné tele. Co ještě dalšího?
Chtěl jsem původně využít i evropské dotace pro začínající zemědělce, které budou startovat někdy na jaře, ale zdá se, že na ně skutečně začínající zemědělec dosáhnout nemůže...
Je to škoda, ale nevíte, jestli bude možno o tuto dotaci zažádat i třeba za rok?
Ještě jednou díky za Vaše podněty a přeji Vám krásného silvestra a požehnaný celý příští rok 2016, ať už nám ministerstvo, či EU připraví cokoliv
Days
napsal(a):
Takže to vidím na stádečko s produkcí telat - jalovičky si nechám a býčci půjdou na prodej ;-) Věřím, že se dílo zdaří
Ještě dotaz ohledně dotací.Jaké podmínky je potřeba splnit na eko dotace? A co dotace na třeba postavení přístřešku? Další kolo bude až zase na podzim, nebo něco i z jara? Děkuji za vaše rady. Vím totiž, že kdo v tom "umí chodit", využívá dotační tituly celkem efektivně. Já vím o dotaci na plochu, mladé zemědělce a masné tele. Co ještě dalšího?
Chtěl jsem původně využít i evropské dotace pro začínající zemědělce, které budou startovat někdy na jaře, ale zdá se, že na ně skutečně začínající zemědělec dosáhnout nemůže...
Je to škoda, ale nevíte, jestli bude možno o tuto dotaci zažádat i třeba za rok?
Ještě jednou díky za Vaše podněty a přeji Vám krásného silvestra a požehnaný celý příští rok 2016, ať už nám ministerstvo, či EU připraví cokoliv
Ještě jsou dotace na ošetřování travních porostů (AEKO) a dotace na LFA (máte-li pozemky "na horách").
S eko dotacemi neporadím, na ty jsme se vyprdli, jsou to další kontroly navíc...
Přístřešek? No asi takto - řešili jsme stavbu dílny s halou. Kolega udělal projekt, dostal dotaci, zboural, zaplatil skládkování odpadu, novou budovu postavila firma. Cena 12 mega (včetně projektu - stojí 5-10%), zařízení přidělení dotace poradenskou firmou a jiné podobné náklady, dotaci dostal 8 mega,4 mega ho to stálo. My to řešili "opravou" stávající budovy, ale bourali jsme až na 1 kamennou zeď také komplet do základů, cihly očistili a recyklovali - zčásti zdili z nich, zbylou suť (omítkovina, rozdrobené cihly) si vyžádala obec na zpevnění cesty. Náklady 1,5 mega.
Navíc pokud dostanete dotaci např. na přístřešek k ustájení, musíte ho takto 5 let používat, i kdyby vám na seno vedle pršelo, nesmí tam parkovat technika, nic. Prostě totálně dodržet účel. Kdežto já si v tom můžu zaparkovat stroje, uskladnit ledek, osivo, sklopit obilí, a koneckonců klidně kdybych chtěla, vestavět boxy pro zvířata - prostě bez omezení.
Tak jsem byl na městském úřadě, kde mi maníci řekli, že na svém pozemku nemohu postavit přístřešek pro skot, protože to není v souladu s územním plánem Prej jen bez pevného spojení se zemí... Tak to mi opravdu neudělali radost. Budu muset požádat o změnu územního plánu, ale to je tak hudba nejdříve za pět let
Jinak se asi rozjedu na SZIF, vyčíhnu nějakou šikovnou úřednici aby mi vysvětlila, jak to se všemi datacemi a investičními programy chodí. Musím si v tom udělat pořádek
Máte někdo nějaké zkušeností se stavbou ohrad? Stavíte rovnou z akátu, nebo nějaká kombinace s plastem? Díky za další tipy