Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2016 00:38
mexin

XXX.XXX.11.34

Ahoj, před týdnem jsme koupili sele vietnamského kanečka.Selata byla údajně odstavena, ale po příjezdu k prodávajícímu jsem si sama musela kanečka že dvou vrhů najít, že kance nepoznají.Selata byla stále pod matkami, takže jsem tam odmítla vlézt.Chvíli jsem váhala jestli se na to nemám vykašlat, ale zase kance jsme sháněli dlouho a když už...No k problému..sele nežere.Naše dovezené předchozí sviňky po odstavu neměli problém, zapíchly hlavy do pekáčů (koryto bylo na ně vysoké) a žraly.Kanec ne, nežere ani šrot.Jediné co do něj dostanu jsou piškoty a mléko.Zkusila jsem tedy šrot přelít mlékem a nic.Myslím tedy, že když ho brali od matky, že ještě sosal mléko od ní.Ono celé to jejich prostředí takové..no..chaos, malé zesrané kotce, prase na praseti a všude pobíhající Selata, mokro, břečka, žádná sláma, tma, a až doma jsem zjistila, že kaneček má strupy po kousancích..Teď je v teple, na slámě, ze sena si udělal pelech, je aktivní, ale je jak nudlička a do styku s ostatními zvířaty ho zatím raději nepustím.Jak ho přimět k jídlu?Když jsem mu tam jeho porci krmení nechala s tím, že ho hlad donutí, tak on by radši umřel..Musela jsem to vyměnit za ty jeho piškoty a mléko, jinak by se opravdu nenažral.A jak to do sebe rychle házel.Teď mu nemůžu dávat aspoň kozí mléko, když už (máme před porody zasušeno).Ale potrebuju mu míchat do šrotu vitamíny, což do mléka asi nemá cenu, když to vycamrá kolem..jak ho rozežrat?nebo donutit aby vzal také něco jiného než jen piškoty s mlékem?ani to není vhodné bych řekla..

10.1.2016 14:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zkušenosti se selaty nemám, ale nenechávejte ho samotné, dejte mu přiměřeně velkého kamaráda, nebo dva a třeba se s nima naučí žrát. (pochopil jsem že doma máte víc prasátek). Já když koupím dvě cca 100kg prasata tak začnou žrát okamžitě, když koupím jen jedno, tak nežere 3 - 4 dny.

12.1.2016 21:20
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pokud opravdu nežere, nečekejte, až ho hlad donutí (protože pak by se mohl přecpat a následkem bude průjem), ale prostě do něj něco nacpěte. Namíchejte si to, čím chcete krmit (nějakou tu šrotovou kaši třeba), sežeňte si větší inj. stříkačku, ustřihněte konec, aby byl otvor širší a trochu mu nacpěte do tlamky. Já jsme tohle dělala s kanečkem, když měla mamina natržený struk a bylo podezření, že z něj nic moc mlíka neteče, namíchala jsem "jogurt" (Nuclospray Yoghurt) a prostě "něžným násilím" jsem ho přikrmovala.
Byla selata něčím u chovatele přikrmována? Podle toho, co popisujete, soudím, že asi ne, takže kaneček očividně není zvyklý na nic jiného než kojení matkou, takže ho budete muset naučit sama..

Inula

28.1.2016 17:42
Inula

XXX.XXX.104.34

Hlavně, z takového prostředí, co popisujete, bych asi zvíře nevzala! Ono prase je sice prase, ale odsud podsud. A další - vzít sele přimo z pod kojící svině - to si samo o sobě koledujete o problémy! A ještě jej vzít od lidí, co se bojí svého zvířete? To už taky upozorňuje, že ne všecko je vpořádku! Já osobně mám nějakých 55kilo, a to by tomu bylo, abych se bála svých 300kilových sviní! A když přijde zákazník, a prasátka jsou ještě u mámy, tak aby klient viděl, že už sami žerou, oddělíme tu svini, a prasátkům dáme žrát - před zákazníkem, aby sám viděl, že prasátka žerou, a co žerou, na co jsou zvyklí. A pak si ukáže na to, který chce, a já mu ho chytím. Mimochodem - u nás se traduje, že když to nežere, anebo si vybírá, co bude žrát a co ne - jde to pryč! Aby to pak nedopadlo, že my se budem pást, ale praseti budem vyvařovat bořč, protože ono nechce šrot! Pro příště vzít prasátko někde jinde! Vietnamáků je teď všude dost, je z čeho vybírat...

Inula

28.1.2016 17:47
Inula

XXX.XXX.104.34

Já bych naopak počkala, až ho hlad donutí! A pak mu pomalu dávat malý porce,6x-7x denně a postupně bych porce zvětšovala a ubírala na početnosti, až bych se dostala do standartních 2x denně... Ale jestliže se už opravdu bojíte, že zdechne, namíchejte šrot s vodou (mlékem) a to mu větší injekcí nacpěte... ale neučte ho na nějaký speciality (piškoty), protože se může lehce stát, že Vy ho tím budete dva měsíce krmit, ono naroste, nasvalí, stane se z něj už prasátko, a pak přejdete na jeho normální jídlo (šrot) a ono Vám zase přestane žrát, protože bude chtít ty svoje piškoty!

29.1.2016 23:14
mexin

XXX.XXX.11.172

Díky za reakce smajlík sele se nakonec rozežralo.A nejspíš kvůli naším kočkám.Měl radost když mu do chlivku kočka vlezla (byl menší i než ta kočka), tak jsem mu nechala nonstop otevřeno aby měl možnost kdykoliv lítat v uličce stodoly, kde bydlí i kočky.Mám tam sudy a kýble s krmením, tak to hlídají před hlodavcema až jednou jsem tam druhému praseti (1rok), připravovala žrádlo, kočky začali vylizovat to rozblemcané kolem kýblů a Toníček (sele) začalo taky.Tak jsem mu dala zvlášť do misky na zkoušku a jak mu najednou chutnalo.Zadkem se točil kolem mísy tak aby mu tam žádná kočka nestrčila hlavu a pospíchal A to byly vyloženě zbytky..knedlíky, maso, polévka, atd.Šrot teda už žere taky, ale to mu tak nejede jako zbytky..Ale aspoň konečně žere a už to není žádná vyhublá nudle.Je i živější a neustále běhá jak praštěný Dneska jsem mu tam pustila tu roční svini, dokud jsem tam byla a měla je na očích, jinak bych je o samotě spolu nenechala, ona je oproti němu monstrum a vzteknout se umí tak aby mu neublížila.Takový bordel co udělali..i se spolu nažrali.Až to počasí dovolí, tak bude mít taky přístup ven..za sviňkou a kozama, atd..Jinak je to hrozný rozmazlenec.Přijde a chce drbat, leze do klína a chce drbat, vleze i do náruče a chce drbat..ale jak vidí svini, tam nás najednou nezná

Přidejte reakci

Přidat smajlík