Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2016 09:31
Mildík

XXX.XXX.1.1

Dobrý den. Máme několika denní (dnes 11 dní) telátko jalivičky čestra, kterou si chceme nechat na chov a řešíme její krmení. Přečetl jsem již stohy publikací a některé se rozchází v názoru na krmení telat senem. Telátko dostává kvalitní mléčnou náhradu, starterovou směs a vodu. Teprve začínám a učím se za pochodu a proto bych uvítal každou radu a zkušenost chovatelů. Děkuji.

Inula

5.2.2016 13:27
Inula

XXX.XXX.123.95

No, tak už jste toho přečetli hodně, co asi myslíte, že Vám poradí tady? To samé, co v těch knížkách, a taky se budem rozcházet!
Třeba já si stojím za tím, že jestli je možnost, má být tele pod krávou minimálně měsíc! A teprva potom začít s něčím přikrmovat. A druhý chovatel Vám bude říkat něco jiného - jako v těch publikacích...

5.2.2016 15:02
spajzka

XXX.XXX.28.11

Mildík napsal(a):
Dobrý den. Máme několika denní (dnes 11 dní) telátko jalivičky čestra, kterou si chceme nechat na chov a řešíme její krmení. Přečetl jsem již stohy publikací a některé se rozchází v názoru na krmení telat senem. Telátko dostává kvalitní mléčnou náhradu, starterovou směs a vodu. Teprve začínám a učím se za pochodu a proto bych uvítal každou radu a zkušenost chovatelů. Děkuji.

Všechno děláte správně. Pokud máte seno, tak jí ho už dejte, bude si uždibovat. My našemu telecímu stádu dáváme seno ab libidum, šrot buďto ječný nebo pšeničný. Lizné soli a vodu. Samozřejmě mléčnou náhražku Schaumann Kalbi Fit, protože naše krávy-matky chodí do dojírny.
A telata chodí za pěkného počasí ven na pastvu.
Vím, že v okolí u družstevníků se rozmáhá nový trend nekrmit senem. Ušetříme za práci atd. Podle mne je to blbost. Senem se krmilo, krmí a krmit bude. Ty telata chtějí něco kousat, utvářet si předžaludky. Když se jim dají nějaké granule, músli nebo co, tak jim chybí kvalitní základní krmivo. Telata žerou slámu. Je to i u dospělého dobytka. Krmná dávka připomíná víc a víc kaši, krávy nemají co přežvykovat a pak to je samý problém s předžaludkem a už se v tom veze.
Také krmíme granulema, jako dodatkové krmivo. Né že bych to všechno zatracovala, ale stále krmíme přežvýkavce a né prasata. Tj. kvalitní hospodářská krmiva jako je seno, senáž, siláž, sláma či tráva v podobě pastvy nebo čerstvě nařezané zelené píce.

7.2.2016 08:46
Mildík

XXX.XXX.1.1

Děkuji.

Pooloo

7.2.2016 09:14
Pooloo

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, Mildíku, choval jsem skot mnoho let, teď už ho ze zdravotních důvodů nemám, , jen" kozy. Ať už chcete vychovat dojnici z čehokoli, z kozy, jalovice, z dojné ovce, základem u dojnic jsou vždycky žaludky! Vyučil jsem se chovu u staré statkářky, ta vždy tvrdila, že aby kráva dala, musí dostat a musí se umět nažrat. Předžaludky se u dobytka formují od mala, co neuděláte v mládí, u staršího kusu už nedoženete. Nenažraná kráva Vám nenadojí a bez sena se nerozežere od mládí tak, aby se později uměla nafutrovat. Máte-li seno, dávejte ho, budete mít potom krásnou silnou širokou krávku. smajlík Seno je to nejpřirozenější pro krávu. Jiné krmení můžete přidávat jako doplněk ale seno je základ. Aby jste podpořila příjem objemného krmení, nenechával bych jalůvce krmení celý den, seno ano, příkrm ne, zvykal bych jí od malá na režim, ráno - večer. Bude mít víc chuť a víc Vám sežere, než když si může přes den ďobnout kdy chce. Zlomte vaz. smajlík

7.2.2016 09:35
Mildík

XXX.XXX.1.1

Pooloo napsal(a):
Dobrý den, Mildíku, choval jsem skot mnoho let, teď už ho ze zdravotních důvodů nemám, , jen" kozy. Ať už chcete vychovat dojnici z čehokoli, z kozy, jalovice, z dojné ovce, základem u dojnic jsou vždycky žaludky! Vyučil jsem se chovu u staré statkářky, ta vždy tvrdila, že aby kráva dala, musí dostat a musí se umět nažrat. Předžaludky se u dobytka formují od mala, co neuděláte v mládí, u staršího kusu už nedoženete. Nenažraná kráva Vám nenadojí a bez sena se nerozežere od mládí tak, aby se později uměla nafutrovat. Máte-li seno, dávejte ho, budete mít potom krásnou silnou širokou krávku. smajlík Seno je to nejpřirozenější pro krávu. Jiné krmení můžete přidávat jako doplněk ale seno je základ. Aby jste podpořila příjem objemného krmení, nenechával bych jalůvce krmení celý den, seno ano, příkrm ne, zvykal bych jí od malá na režim, ráno - večer. Bude mít víc chuť a víc Vám sežere, než když si může přes den ďobnout kdy chce. Zlomte vaz. smajlík

Dobrý den, měl bych ještě dotaz ohledně toho krmení. Mám ještě dvě roční jalovičky které jsou celoročně volně venku kde se pasou a na příkrm mají ještě seno(tz.krmení ad libitum) Předpokládám je ustájit cca 2-3 měsíce před otelením. Myslíte že může nastat problém při přechodu na krmení ráno * večer. Děkuji.

Pooloo

7.2.2016 10:05
Pooloo

XXX.XXX.238.140

Myslím, že když určitý režim nastolíte na pastvině už před převodem domu, problém nebude. Určitě bych je po přivedení domu dva tři dny nepřežíral, než žaludky zvyknou na omezený pohyb. Doma budou stát vazně, nebo volně? Nevím jak je máte ochočené, nakolik jsou zvyklé na kontakt, při převádění domu určitě pozor, budou pomalu vysokobřezí!

7.2.2016 17:19
Mildík

XXX.XXX.1.1

Doma budou volně ve stáji (přivazovat je budu pouze při dojení) a pokud se to podaří možná budou mít i výběh s možností omezené pastviny cca 2000m.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2016 21:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás mají starter i seno ad libitum, jen co už žerou starter jak o závod a mají spotřebu nad 2kg denně tak jim ho postupně začnem brát až ho nemaj vůbec a necháváme jem jen seno. Téměř kilové denní přírůstky u čestrů a skoro nulová umrtnost mi říká, že to tak je dobré a tak to neměním. Ale neříkám že jiný systém je špatný. Každý si musí najít co jemu na hospodářství bude fungovat.

10.2.2016 18:21
lilo

XXX.XXX.201.210

Jeste jsem cetla ze ta pravidelnost v prikrmech je take velmi dulezita.. protoze se nauci v urcitem case spoustet enzymy travici prikrmy... tudis i vyuzitelnost prikrmu je vyssi...

Přidejte reakci

Přidat smajlík