Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Palosk

26.2.2016 06:22
Palosk

XXX.XXX.254.223

Predvcerom sme inseminovali jalovicu. Vcera este bol pri nej inseminator a povedal, ze reinsemenovat netreba, ze je vsetko ok. Dnes rano som nasiel jalovici na chvoste zaschnutu krv. Takze sa inseminacia nepodarila?

26.2.2016 12:30
spajzka

XXX.XXX.143.189

Podařila, u dobytka se krev objeví vždycky. Teď jenom zabřeznout, hodně zdaru...

Palosk

26.2.2016 18:44
Palosk

XXX.XXX.254.223

Ďakujem za odpoveď. Prečo sa však tá krv objaví?

26.2.2016 20:11
spajzka

XXX.XXX.143.189

Během říje se děloha silně, vlivem estrogenu, prokrví. Na konci říje dojde k trhlinkám v malých cévkách ve stěnách a na svalstvu a tato krev se smíchá s hlenem vycházejícím s čípku a pochvy.
Po odkrvení počítáme 18-20dní do nové říje, jestliže kráva-jalovice nezabřezla.

Palosk

27.2.2016 07:27
Palosk

XXX.XXX.254.223

Dnes uz bola jalovicka cista. Ta krv bola jasnocervena. Keby sa prebehla tak by bola jasnocervena. Ruju ma pravidelne kazdych 19 dni. Druha ma ruju kazdych 20, tu budem pripustat buduci tyzden.

Palosk

27.2.2016 07:28
Palosk

XXX.XXX.254.223

Oprava keby sa prebehla bola by Tmavocervena.

Inula

1.3.2016 16:13
Inula

XXX.XXX.182.168

Na tu inseminaci pozor! U nás letos už dva majitelé odpravili inseminovaný krávy na jatka! Jedna těžce porodila tele, ale nezvládla to, a když ji odtáhli na jatka, tak zjistili, že v ní hnije druhý tele! Druhá sice porodila dva nádherný býčky, ale taky to nepřežila! A to to nebyly jalovice, ale už rozrozený krávy!

Inula

1.3.2016 16:15
Inula

XXX.XXX.182.168

Nevím, jak to chodí v ČR u krav, ale vím, že třeba u kobyl po inseminaci za nějakou dobu přijede vet a zjistí, jestli je kobyla březí, a jestli je tam hříbě jen jedno anebo dvě. A když jsou dvě, majitelé dávají přednost tomu, že jedno úmyslně zabijí (takový sobě potrat), aby druhýmu bylo fajn...

1.3.2016 16:50
spajzka

XXX.XXX.139.91

Inula napsal(a):
Na tu inseminaci pozor! U nás letos už dva majitelé odpravili inseminovaný krávy na jatka! Jedna těžce porodila tele, ale nezvládla to, a když ji odtáhli na jatka, tak zjistili, že v ní hnije druhý tele! Druhá sice porodila dva nádherný býčky, ale taky to nepřežila! A to to nebyly jalovice, ale už rozrozený krávy!

To nemá s inseminací nic společného. To co popisujete byl problém chovatele...

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2016 18:47

Zdravím,
čo sa týka tej krvi po iseminacii je to normálne jalovica môže byť teľná, ja by som počkala či bude mať ďalšiu ruju, ak nie dá sa teľnosť overiť po 90 dňoch - inseminátorom,
ja mám viac kráv a u jednej krv po inseminacii pozorujem u inej nie, je to individualne, ale vždy radšej počkám, ..

1.3.2016 20:37
spajzka

XXX.XXX.139.91

Jinak já s veterinářem děláme kontrolu březosti pohmatem od 42.dne po připuštění. U jalovic radši déle aby případně nepotratila. Můžete udělat i sono a já nevím co. Dvojčata jsou u krav naprosto normální věc. Sousedi měli i trojčata a kráva běhá doteď.

Inula

3.3.2016 09:11
Inula

XXX.XXX.2.121

spajzka napsal(a):
To nemá s inseminací nic společného. To co popisujete byl problém chovatele...

Dva chovatelé? Jeden krmí tak, druhý onak, jeden připouštěl (inseminací) tak starou krávu, druhý jinak starou, jeden bydlí půl km od nás, druhý 6km - jediná společná věc - stejný inseminátor (a možná i býk)... ale je pravda, že oba dva chovatelé krávy v listopadu-prosinci zavřou do chlíva, a až v dubnu-květnu vyvedou, a krávy jsou celou tu dobu na uvazu, ale to tady dělá každý ( kromě mě ), ale ostatním, co připouštějí býkem, se telata rodí víceméně normálně... Může to být shoda okolností, ale taky ne...

3.3.2016 11:31
spajzka

XXX.XXX.139.91

Inula napsal(a):
Dva chovatelé? Jeden krmí tak, druhý onak, jeden připouštěl (inseminací) tak starou krávu, druhý jinak starou, jeden bydlí půl km od nás, druhý 6km - jediná společná věc - stejný inseminátor (a možná i býk)... ale je pravda, že oba dva chovatelé krávy v listopadu-prosinci zavřou do chlíva, a až v dubnu-květnu vyvedou, a krávy jsou celou tu dobu na uvazu, ale to tady dělá každý ( kromě mě ), ale ostatním, co připouštějí býkem, se telata rodí víceméně normálně... Může to být shoda okolností, ale taky ne...

Z cca 120 oteleni za rok se mi narodí 3x dvojčata. Z různých býků / vč.inseminace /, z volného ustájení, vazného, pastva. Máme všechno Od našeho plemeníka už taky byla. Jde o to, že chovatel když vidí krávu jako sud, tak už si to hlídá. Když z ní vypadne malé tele, měl by se ujistit a šáhnout do ní. A kdyby tohle propásl, tak kráva co v ní je něco špatně, je jiná a to se musí vidět a reagovat.
Tohle není problém inseminace, ale chovatele / hygiena a průběh porodu atd. /
Ještě mě napadlo, jestli ty krávy nebyly hormonálně ošetřené. To by dvojčatům napomáhalo. Nicméně na způsobu porodu se nic nemění.
Na fotce moje poslední holčičí dvojčata...

Palosk

13.3.2016 19:52
Palosk

XXX.XXX.254.223

Dnes je 19 ty deň, ako sa mi jalovica beháva, zatiaľ je ticho. Tak držte palce, nech je ticho aj zajtra a pozajtra.

13.3.2016 20:08
spajzka

XXX.XXX.139.91

Palosk napsal(a):
Dnes je 19 ty deň, ako sa mi jalovica beháva, zatiaľ je ticho. Tak držte palce, nech je ticho aj zajtra a pozajtra.

Držíme

14.3.2016 20:17
Palosk

XXX.XXX.254.223

Ticho

17.3.2016 19:12
Palosk

XXX.XXX.254.223

Tak zatiaľ ani druhá jalovička nemá príznaky ruje. Aj tu to vyzerá nádejne.
Inseminovali sme tým býkom úplne naspodku.
http://www.sbsas.sk/ponuka-bykov/braunvieh/.

17.3.2016 21:26
spajzka

XXX.XXX.139.91

No vidíte, třeba se zadařilo . Mimochodem, odkaz na plemeníka se nedá otevřít, škoda.

18.3.2016 16:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mě to šlo otevřít bez problémů.. Předpokládám, že je to tento (Parzival g)?

18.3.2016 18:45
Palosk

XXX.XXX.254.223

Ano.

19.3.2016 19:24
spajzka

XXX.XXX.139.91

Už jsem ho našla také, pěkný býček...

Inula

29.3.2016 19:36
Inula

XXX.XXX.183.249

Inula napsal(a):

Tak dneska jsem potkala třetího chovatele, co letos po inseminaci odpravil krávu na jatka! No, tak po takovémhle "rezumé" já bych do inseminace teda nešla!

29.3.2016 20:03
spajzka

XXX.XXX.139.91

Inula napsal(a):
Tak dneska jsem potkala třetího chovatele, co letos po inseminaci odpravil krávu na jatka! No, tak po takovémhle "rezumé" já bych do inseminace teda nešla!

Teda vy to prožíváte jako kdyby to bylo nějaký scifi. Mám si pod tím představit, jako že krávu inseminoval technik a kráva se pod ním složila nebo jak? Inseminujeme roky,200x - 300x za rok, ale že bychom poté museli odpravit krávy na jatka...Odkud že to jste? Že bych se na tento úkaz přírody přijela podívat

31.3.2016 06:20

spajzka napsal(a):
Teda vy to prožíváte jako kdyby to bylo nějaký scifi. Mám si pod tím představit, jako že krávu inseminoval technik a kráva se pod ním složila nebo jak? Inseminujeme roky,200x - 300x za rok, ale že bychom poté museli odpravit krávy na jatka...Odkud že to jste? Že bych se na tento úkaz přírody přijela podívat

Pojedu taky ☺☺.

Inula

31.3.2016 10:37
Inula

XXX.XXX.107.9

Mě je to jedno, já používám býka. Jen je mi líto těch lidí, co čekaj na tele, krávu, mléko, a ono jim to pak zdechne... ne, krávy se nesloží pod technikem, jen se prostě nerozrodí, a když tedy rozrodí, tak se po vytažení jednoho telete najde druhý zdechlý... ale napadá mě, jestli to není technikem, dávkou, páč všichni ti chovatelé jsou z jednoho města, kde je jeden inseminátor. No, v každém případě díkybohu, že my si můžem zajít k býkovi

1.4.2016 08:14

Inula napsal(a):
Mě je to jedno, já používám býka. Jen je mi líto těch lidí, co čekaj na tele, krávu, mléko, a ono jim to pak zdechne... ne, krávy se nesloží pod technikem, jen se prostě nerozrodí, a když tedy rozrodí, tak se po vytažení jednoho telete najde druhý zdechlý... ale napadá mě, jestli to není technikem, dávkou, páč všichni ti chovatelé jsou z jednoho města, kde je jeden inseminátor. No, v každém případě díkybohu, že my si můžem zajít k býkovi

No neberte to jako rýpání na vaší Adresu, protože tak to není. Ale to, že vy máte možnost jít k býkovi je dnes spíše už výjimečné. Jelikož když už si někdo plemeníka pořídí tak většinou ani nenechává cizí krávy připouštět. Takže valná většina chovatelů inseminuje. A nikde jsem o takových problémech neslyšel. A i u přirozené plemenitby se tohle může stát. A jak by měl technik ovlivnit, že se jedno tele narodí mrtvé a druhé ne ? Nebo, že krávy mají velká telata. To je spíš problém v krmení krávy a pak možná když si někdo objedná nějakého extra velkého masňáka a hodí to na jalovici nebo slabou krávu. Nějak se furt nemohu dopátrat co máte konkrétně na mysli. Takové /nic ve zlém/ bludy a pověry s tím jsem se setkal v Rumunsku. Když prostě i na vesnice dorazilo něco jako plemenářský zákon a najedou se nesmělo připouštět kde čím a u kde koho. To se pak na tu"novotu" svádělo kde co. Od uhranutí až po pokousání samotným hrabětem Drákulou . Když si prostě majitel malé a slabé kravky objednal inseminaci masňákem a nenechal si jí rozmluvit a pak krávu krmily víc jak vlastní děti a nosily jí kde co protože ona předci musí porodit VELKÉ tele a tudíž se musí DOBŘE A HODNE krmit a pak byly problémy, tak pak to bylo tou "novotou" a čáry pekelné a po technikovy házeli svěcenou vodu a já nevím co všechno. A trvalo dlouho než lidi pochopily o co vlastně jde. Neříkám, že všichni to rozhodně ne. Ale velká neznalost tam byla.

1.4.2016 09:26
spajzka

XXX.XXX.139.91

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No neberte to jako rýpání na vaší Adresu, protože tak to není. Ale to, že vy máte možnost jít k býkovi je dnes spíše už výjimečné. Jelikož když už si někdo plemeníka pořídí tak většinou ani nenechává cizí krávy připouštět. Takže valná většina chovatelů inseminuje. A nikde jsem o takových problémech neslyšel. A i u přirozené plemenitby se tohle může stát. A jak by měl technik ovlivnit, že se jedno tele narodí mrtvé a druhé ne ? Nebo, že krávy mají velká telata. To je spíš problém v krmení krávy a pak možná když si někdo objedná nějakého extra velkého masňáka a hodí to na jalovici nebo slabou krávu. Nějak se furt nemohu dopátrat co máte konkrétně na mysli. Takové /nic ve zlém/ bludy a pověry s tím jsem se setkal v Rumunsku. Když prostě i na vesnice dorazilo něco jako plemenářský zákon a najedou se nesmělo připouštět kde čím a u kde koho. To se pak na tu"novotu" svádělo kde co. Od uhranutí až po pokousání samotným hrabětem Drákulou . Když si prostě majitel malé a slabé kravky objednal inseminaci masňákem a nenechal si jí rozmluvit a pak krávu krmily víc jak vlastní děti a nosily jí kde co protože ona předci musí porodit VELKÉ tele a tudíž se musí DOBŘE A HODNE krmit a pak byly problémy, tak pak to bylo tou "novotou" a čáry pekelné a po technikovy házeli svěcenou vodu a já nevím co všechno. A trvalo dlouho než lidi pochopily o co vlastně jde. Neříkám, že všichni to rozhodně ne. Ale velká neznalost tam byla.

Také to tak vidím. Já mám sice již plemeníka, ale není to z důvodu úmrtnosti telat. Víte INULO, jediný problém v inseminaci je špatné zabřeznutí. To se dá odůvodnit špatným inseminačním postupem inseminačního technika. Nebo špatně zamražená dávka - kdy nejsou dodržovány konstantní teploty. U tzv. čerstvého spermatu jsme to řešili svého času mnohokrát. Pak je tu chyba u krávy. Některé špiní a nikdo si toho nevšimne. Některé už mají po říji a stejně se připustí. Některé se připouštějí na cystu. A některé prostě nezabřeznou a hotovo.
Můžu se vám zaručit, že i plemeník některé zdravé nezvládl a putovaly na jatka.
No a nakonec je to stále se zvedající se cena za inseminaci. Cena spermatu, cena jízdy, cena prohlídky, cena za víkend, cena inseminace... to vynásobíme třeba 5x.
Jenže chov plemeníka taky není procházka růžovou zahradou. A nelze ho praktikovat všude.
Jak výše psáno a já už to psala jednou taky. Za telata si může chovatel sám. Špatné krmení, špatná hygiena-pomoc při porodu, chybějící znalosti. Možná špatné ustájení, kdo ví.
A zase na druhou stranu, co vyzkoušet připouštět jiným inseminačním technikem. Pro porovnání, aby se ten chudák hned neukamenoval

Nejde prihlasit

17.4.2017 13:36
Nejde prihlasit

XXX.XXX.254.223

Tak vsetko dopadlo dobre mali sme 2 krásne jalovičky.23 februára som jednu kravu pripustil, ale včera sa behala, naháňala kravskú kolegyňu po výbehu a skákala po nej. Tak neviem či teľná ostala alebo nie a bola to len falošná ruja alebo čo. Nejako mi nesedia dni.

17.4.2017 17:44
spajzka

XXX.XXX.137.188

Tak se koukněte jestli bude mít zítra na ocase krev. Mohla zabřeznout a zmetat, může mít falešnou říji, všechno už tu bylo. Pohmatová prohlídka březosti je už možná od toho 23.2. Tak si ji nechte prohlídnout a budete mít jistotu.

Nejde prihlasit

18.4.2017 16:24
Nejde prihlasit

XXX.XXX.254.223

Tak krv nebola vo stvrtok pride technik so sonom tak uvidime.

18.4.2017 16:53
spajzka

XXX.XXX.137.188

Nejde prihlasit napsal(a):
Tak krv nebola vo stvrtok pride technik so sonom tak uvidime.

Nejde prihlasit

20.4.2017 21:26
Nejde prihlasit

XXX.XXX.254.223

Telna nie je. Zistil hned pohmatom. Druhu kravu vysetril pohmatom a este aj sonom, je telna. Tak ideme sledovat ruju. Uz som sa dohodol aj s inseminatorom.

21.4.2017 09:22
spajzka

XXX.XXX.137.188

Nejde prihlasit napsal(a):
Telna nie je. Zistil hned pohmatom. Druhu kravu vysetril pohmatom a este aj sonom, je telna. Tak ideme sledovat ruju. Uz som sa dohodol aj s inseminatorom.

Tak si zapište do kalendáře, že od 7.5. sledovat. Může se říjit už 6. ale taky až 9. a nebo vůbec a jednu říji vynechá. Tak ať vám to na podruhé vyjde

Přidejte reakci

Přidat smajlík