"Hloupé" otázky začínajícího chovatele prasat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.2.2016 21:37
FarmaPodRablinou

XXX.XXX.57.252

Zdravím vás,
v chovu prasat jsem úplný začátečník, pročítám iFaunu a jiné zdroje, ale na některé mé otázky se mi zatím nepovedlo najít odpovědi.

- Jaká je velikost prasete při určité váze, konkrétně např.30kg,130kg a 180kg? Je mi jasné, ze se to liší nejen podle konkrétního plemene, ale i individuálně, ale jde mi o přibližnou představu, konkrétně u Přeštíka. Zajímá mě délka, šířka a výška ve hřbetu.

- Jak vysoký musí být maximálně okraj koryta (a napáječky), aby do něj prase dosáhlo a dokázalo se nažrat/napít? Řekněme v těch samých váhových kategoriích 30kg,130kg a 180kg?

- Koupili jsme starou zemědělskou usedlost kde se mezi válkami a těsně po druhé sv. válce chovaly krávy a prasata. Když jsem vyklízel prasečí chlívek, zaujala mě podlaha. Je betonová, vyspádovaná do žlábku pro odvod močůvky, ale na tom byly ještě dřevěné trámky (teď už strouchnivělé) jako dřevěná podlaha. Dává se na takovouto podlahu ještě slaměná podestýlka, nebo je možné mít prasátka na krásné dřevěné podlaze (udělal jsem novou )?

- Pokud podestýlat, můžu namísto slámy použít staré seno? Na půdě ho máme spoustu, není plesnivé ani shnilé a stejně musí pryč.

- Můžete mi doporučit nějakou srozumitelnou knížku pro začínajícího chovatele prasat? Prozatím chci pouze výkrm. Vlastní selátka prozatím nemám v plánu.

Předem moc děkuji za cenné rady a informace.
Marek.

ojgwalt

1.3.2016 06:32
ojgwalt

XXX.XXX.209.131

K té podlaze: Nebyla ta podlaha náhodou udělaná protože tam byly koně? Dříve se to tak dělalo, že koně měli dřevěnou podlahu a na tu se pak nastýlalo. U prasat jsem to neslyšel. Ale mohu se mýlit. Prasata pokud mají možnost tak jsou čistá a chodí se vyměšovat na jedno místo.
Zužitkovat staré seno jako podestýlku můžete, ale bacha na ty plísně protože tak jako každou podestýlku tak i tuhle budou "ochutnávat". Taky seno nasaje méně než sláma ale vzhledem k tomu, že to chcete zužitkovat tak bych to na podestýlku dal. Hodně zdaru!

Inula

1.3.2016 16:07
Inula

XXX.XXX.182.168

K té dřevěné podlaze - když jsme my dělali chlív pro prasata, manžel ve všech klecích udělal na půl dřevěnou podlahu a na půl beton, prý se to tak u nich dělá! Ale do roka to bylo pryč - ať to manžel přidělával, jak přidělával, tak to ty mrchy stejnak vyryly a ještě hrozilo, že si nějak ublíží!... Takže za mě beton a podestýlka.

1.3.2016 16:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

1. Velikost se takto rozepisuje těžko (v podstatě ani moc nenajdete, kolik by prasátko mělo v jakém věku vážit, všude se uvádí jen průměrné přírůstky, kolik g/kg za den, ale kolik by např. mělo vážit tříměsíční sele a kolik pětiměsíční, to už se dozvíte jen těžko..), snad jedině navštívit nějakého chovatele, který zná přesný věk svých prasat a nechá vám je přeměřit
2. Standardní normy pro krmná místa a napaječky jsou výška hrany koryta 22-25cm (nelamte si hlavu s tím, že pro malé sele to vypadá vysoko, oni stejně polezou předníma nohama dovnitř a napaječka záleží zda misková nebo niplová. U miskové je to 25cm, u niplové 45 - ale tady je třeba rozlišovat kategorie selata na porodně, odstav, předvýkrm, výkrm, prasnice... aby na to dosáhli (těch 45cm u niplu platí pro výkrm)
3. Dřevěná podlaha není ideální, protože se do ní bude nasákávat moč. Takže buď rošty s podroštovým odvodem a tím pádem bezstelivový systém, nebo něco "trvanlivého" jednolitého (beton apod.) a stlát (piliny, sláma).
4. Seno použít můžete, ale počítejte s tím, že vám ho prasata budou požírat a také jak už bylo napsáno savá schopnost bude omezená, takže to bude chtít ještě něco pod to (piliny).

1.3.2016 21:12
lidule

XXX.XXX.117.206

Jak už píše xchipsy. S výškou koryta bych si hlavu opravdu nelámal. Před měsícem a půl jsem si taky poprvé pořídil své první dva přeštíky a měl jsem strach aby pro ně nebylo korýtko moc vysoké. Do teď do něho na férovku lezou. Když byli malý tak do něho vlezli úplně celý, teď už jim stačí jen přední smajlík. Jinak podlahu mám půl fošny, půl beton, s tím že pod dřevěnou částí je prostor s odtokem do žumpy. Využil jsem stávajíci uspořádání, jen poopravil dřevěnou část. Prásátka jsou opravdu čistotná, ale minimálně dřevo bych podestlal. Když je holé dost se jim to na fošnách smeká. Ideální jsou piliny. Dobře se to čistí. Já průběžně uklízím každý den a je to rychlovka. Mají svoje místo, svůj záchod takže denně stačí vybrat dvě tři lopaty a je čisto.
Jinak jakožto taky začátečník jsem z přeštíků úplně nadšený. Krásně žerou, žádný stresáci a dělají mi samou radost. Což pro mě na začátek je to nejlepší co mě mohlo potkat. A taky má člověk doma něco trochu jiného než "obyč" prase :-D ZdendaD
PS: Píšu z profilu manželky, tak aby jste si nemysleli, že trpím rozdvojenou osobností :-D.

1.3.2016 21:44
milcek

XXX.XXX.252.163

Při 30kg je to tak 30cm ve 120kg je mi do půlky stehen 200kg je asi ve výšce kyčle betonová podlaha se vybere a je za chvilku i suchá ve dřevě se drží chcánky a smrdí to seno moc nesaje nejlepší na podestýlku je hromada slámy a záchodovej rožek může být bez ničeho jestli to chcete jen na výkrm tak by jste měla zauvažovat nad tím že přeštík roste pomaleji a je tučnější jestli chcete na maso je lepší pořídit nějaké křížence s lantrasem nebo durockem jako jsou na fotce v příspěvku nademnou.

2.3.2016 18:23
lidule

XXX.XXX.117.206

Otázka na Milcka. Myslíš, že nakonec mám doma křížence? Je mi to tedy jedno, mám je stejně na výkrm, ale jen ze zvědavosti. Měli by to být čistokrevní přeštíci. Viděl jsem i chovné kusy.. aspoň tak mi to bylo podáno :-D Zdenda.

2.3.2016 19:20
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Sice nejsem Milcek ale řekla bych, že je to s něčím mixlé, možná Duroc. Ale přeštíky nechovám, tak to nebudu tvrdit

2.3.2016 19:29
xchipsy

XXX.XXX.142.1

A ještě foto, že čuníci výšku koryta opravdu neřeší..

2.3.2016 19:53
lidule

XXX.XXX.117.206

I tak odpověď beru smajlík Ale jak říkám, já to neřeším, hlavně že rostou smajlík a ta fotka je naprosto trefná. To znám moc dobře + tedy ještě hromadu pošťuchování, kdo má větší mňámku pod rypákem :-D.

2.3.2016 20:02
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak tihle byli v poho, protože byli jen dva. Teď jich je šest (původně 12 a to je větší rachot
A naprostý souhlas, je fuk, co to je, hlavně že to je zdravé, žere to a roste to

2.3.2016 20:12
FarmaPodRablinou

XXX.XXX.57.252

Všem moc děkuji za příspěvky. Podlahu zatím tedy nechám jen dřevěnou - je to defakto hustý rošt, pod kterým je vyspádovaný beton a odvod močůvky na hnojiště. V případě nutnosti podestelu senem, které je na půdě hned nad tím a stejně musí časem pryč. Uvidím jak se to osvědčí.
Co se týká koryta, koukám, že mě ani tak nemusí trápit jeho výška, jako spíše jeho robustnost. S nějakým lehkým plasťákem bych asi moc nepochodil...

2.3.2016 20:56
lidule

XXX.XXX.117.206

Tak o lehkém plastovém bych asi ani neuvažoval. Já jsem naštestí podědil starý rodinný dům, kde se dříve chovalo kde co, takže stačila lehká rekonstrukce a bylo připraveno. Osobně mám koryto železné, zalité v betonovém kvádru. Váží asi 80 kg, ale aspoň mám jistotu, že s ním nehnou. Teda snad :-D Stále mě udivuje jakou mají prasátka sílu. A to jsou ještě drobkové. Zdenda.

2.3.2016 21:32
milcek

XXX.XXX.252.163

lidule napsal(a):
Otázka na Milcka. Myslíš, že nakonec mám doma křížence? Je mi to tedy jedno, mám je stejně na výkrm, ale jen ze zvědavosti. Měli by to být čistokrevní přeštíci. Viděl jsem i chovné kusy.. aspoň tak mi to bylo podáno :-D Zdenda.

Přeštické prase je jinak zbarvený myslím že je v tom hnědá barva z durocka a hodně bílé z lan. nebo bu ale každé prase je dobrota.

3.3.2016 10:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

FarmaPodRablinou napsal(a):
Všem moc děkuji za příspěvky. Podlahu zatím tedy nechám jen dřevěnou - je to defakto hustý rošt, pod kterým je vyspádovaný beton a odvod močůvky na hnojiště. V případě nutnosti podestelu senem, které je na půdě hned nad tím a stejně musí časem pryč. Uvidím jak se to osvědčí.
Co se týká koryta, koukám, že mě ani tak nemusí trápit jeho výška, jako spíše jeho robustnost. S nějakým lehkým plasťákem bych asi moc nepochodil...

Tak určitě bych nenechávala "jen dřevo" a podestýlat "v případě nutnosti", ale podestlat hned, jinak vám prasata podlahu začnou rozebírat Vidím to doma, nažerou se jak koule a stejně jdou ještě vrtat do slámy (dávám ještě i náruč sena), stejně tak když ještě není čas krmit, tak se zabaví tou podestýlkou.
Plastové koryto se dá použít, ale spíš tak, že jim ho strčíte s krmením a jakmile se nažerou, zase ho dáte pryč, jinak vám ho samozřejmě rozkoušou. V zemědělských eshopech sice prodávají nehorázně drahá koryta, u kterých je psáno, že je to robustní plast (často i s kovovou hranou) a kdesi cosi, ale osobně tomu nevěřím, mě prasnice na porodně rozryla zeď (a mládež v tom po odstavu zdárně pokračuje takže pochybuju, že plast by odolal.. Lepší variantou je klasické kameninové, které buď zalejete do betonu a nebo jen postavíte do chléva - ale musíte zajistit, protože jak je psáno výše, čuníci mají fakt sílu a budou to brzy považovat za hračku Já měla koryto jen tak "volně" asi do cca 25kilo jejich váhy, pak jsem jednoho krásného dne přišla s krmením a obě koryta (těžká kamenina,80cm a 40cm) uprostřed chléva..

na fotce je to snad trochu vidět - pásovina kolem spodku koryta a přišroubovaná do hrazení.

3.3.2016 16:42
jozefj

XXX.XXX.19.30

Ja neco ktej podlaze z dreva, Na vyspadovany beton sa dali hranolky a na ty sa natukli fosny z tvrdeho dreva asi 1 cm, od seba kvuli nabotnanu, Melo to vyhodu ze prasata chodili do jedneho mista spinit a pri vymoceni moc stekal sparama pod fosne,
Prasatta meli sucho a drevena podlaha je tepla, Nevyhoda ze po zabijace sa to mo selo vytrhat a vycistit,.

6.3.2016 07:27
jiříček

XXX.XXX.106.99

lidule napsal(a):

Podle vzhledu, je v nich rozhodně Duroc, což je výhoda, budou více do masa, jak čistí, osobně toto křížení doporučuji, osvědčilo se.Ve finále je více masa zejména na kýtě a plecku, tedy lepší osvalenost.

6.3.2016 21:31
lidule

XXX.XXX.117.206

Je pravda, že kýty i plecka mají pěkná smajlík Tímto všem děkuji za názory. Zdenda.

9.3.2016 21:10
lidule

XXX.XXX.117.206

Když už se tady rozjela debata, tak se ještě zeptám. Čistě hypoteticky, když bych chtěl chovat jedno prase venku. Samozřejmě s přístřeškem apod. Kolik metrů by potřebovalo, aby to bylo dlouhodobě udržitelné? Je mi jasné, že by u něho nebyl zelený pažit :-D, ale aby to bylo v rozumné míře. Předem díky za info. Zdenda.

Sarach

12.1.2023 07:04
Sarach

XXX.XXX.235.124

Dobrý den mi máme také dvě prasata máme dřevěnou podlahu a klouže jim to nechápu proč i když tak mají slámu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2023 09:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sarach napsal(a):
Dobrý den mi máme také dvě prasata máme dřevěnou podlahu a klouže jim to nechápu proč i když tak mají slámu?

Asi je té slámy málo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík