Dobrý den rád bych se zeptal na vaše zkušenosti s výkrmem prasat v domácích podmínkách - zajímá mne průměrná spotřeba krmiva (co krmíte) a doba výkrmu od pořízení selete (velikost selete) do porážky (váha). Já jsem vykrmoval přeštické prase a to jsem měl cca 1 rok od narození, kdy při porážce mělo 170kg živé váhy tak nevím jestli je dlouhá doba nebo ne. Krmím jednou deně a to zbytky + šrot. Děkuju za vaše názory a zkušenosti.
Přeštík
napsal(a):
Dobrý den rád bych se zeptal na vaše zkušenosti s výkrmem prasat v domácích podmínkách - zajímá mne průměrná spotřeba krmiva (co krmíte) a doba výkrmu od pořízení selete (velikost selete) do porážky (váha). Já jsem vykrmoval přeštické prase a to jsem měl cca 1 rok od narození, kdy při porážce mělo 170kg živé váhy tak nevím jestli je dlouhá doba nebo ne. Krmím jednou deně a to zbytky + šrot. Děkuju za vaše názory a zkušenosti.
Cooo krmit prase na porážku jenom jednou denně? To je sakra málo... my našim vepříkův dopřáváme krmení klidně i 3x denně - zbytky + šrot... máme první prasátka takže zatím nemůžu říct jak dlouho nám trvá výkrm...
Přeštík
napsal(a):
Sele jsme braly o váze cca 28 kilo, krmení 2 krát denně + k dispozici napáječka pořád, v létě v poledne dostalo vojtěšku a za 13 měsíců jsme je zabily a váha byla necelých 280 kilo. Počítáme na 1 prase cca 8 q ječmene+ pšenice.Brambor míváme tak 70 q + řepa tak 40 metráků. S brambor a řepy vykrmíme cca 4-5 prasat + slepice...občas zbytky s kuchyně...
Krmení jednou denně, no chudák prase...
Teď mám doma pětiměsíční selata (u nás narozená), krmím 2-3x denně (podle toho, jak vyžírají, když ráno něco nechají, v poledne nedostanou, až večer, když ráno vyžerou, dostanou v poledne, ale menší dávku, nejvíc dostávají večer - protože musí vydržet až do rána (do cca 2,5 měsíců jsem krmila 4x). Napaječka je samozřejmost.
Šrot vlastní pšenice + ječmen (40:60), trochu kukuřičného, vařené brambory (silážované od podzimu v pytlích) + Nutrimix. Dostatek slámy (ječná, pšeničná) a po krmení ještě náruč sena. Komerční směsi nedávám, zbytky nekrmím, jednou za týden nalámu po normálním krmení ještě 5-6 suchých rohlíků a málem bourají koryta Momentální váha 100-120kg.
Dřív jsme si brali selata o váze 20-25kg (věk nevím), stejné krmení (2x denně) a poráželi po půl roce výkrmu (tedy vě věku cca 8 měsíců) ve váze 230-240kg.
Je mi jasné, že jednou denně je málo a idelál by bylo vícekrát, bohužel to časově nezvládám, ale chtěl bych se zeptat jestli by se to dalo vyřešit nasypnými krmítky (zásobníky) + napaječka. Ještě bych měl dotaz jestli při neomezeném přístupu ke šrotu (ječmen + pšenice) nemůže vzniknout nějaký zažívací problém. Veterinář mě vždycky straší, že když by dostali větší množství šrotu tak mužou mít zažívací problémy.
Co znamená "časově nezvládám"? Já vstávám v půl šesté, nakrmím koně, králíky a prasata a v na šestou hurá do práce... Když jsem krmila 4x, to poslední krmení bylo okolo 23té večer...
Krmit jednou denně je opravdu málo. Ad libitum se praktikuje v mnoha velkochovech, tam ale krmí buď granule a pokud sypkou směs, je nad korytem umístěna tzv. smáčecí napaječka. Funguje to jako sprcha, když se nasype do koryt, čuník si sám směs zvlhčí a promíchá na kaši. Krmit suchým šrotem, no obávám se, že na to se vám prase spíš vyprdne
Zažívací problémy vznikají buď z krmení nevhodnou stravou, příp. z přežrání. Pokud budete chtít praktikovat ad libitní krmení, je dobré pořídit si sele z takového chovu, kde na tento systém bylo zvyklé. Pokud bylo zvyklé na omezené krmení v určitou dobu, bude mít ze začátku tendence se přežírat - a z toho pak ty zaž.problémy opravdu vzniknout mohou...
To xchipsy: Závidím vstávání o půl šesté My se ženou vstáváme těsně po půl páté. Zvládáme nakrmit prasátka, králíky a kuřátka v odchovně a hurá do arbeitu :-D
Řeči, že to člověk časově nezvládá jsou akorát alibismus. Nakrmit ráno dvě prasata je pro mě otázka 3 minut. Žrádlo si připravím večer a je to o tom jim to jen vysypat do koryta. To stejné když se bavím s lidmi o úklidu. Spousta známých nechápe jak můžu kydat 2x týdně. Oni na to nemají čas, však je to prase, stačí jednou za měsíc. Přitom mě to zabere dvakrát v týdnu 10 minut a mám klid v duši a hlavně čisté prasátka a králiky.
Zdenda.
Zdendo, jo jo, dřív když jsem jezdila na dvanáctky, nadávala jsem, že chci "normální" práci, kdy nebudu muset vstávat v pět... Tak jsem si pomohla, vstávám o 30 minut později Ikdyž taky to není taková havaj, jak by se mohlo zdát, vzhledem k mému koníčku (myslivost), kdy jdu spát často v jednu, ve dvě v noci...to je pak ten budíček hodně krušný A nebo naopak, když chci vyrazit na čekanou ráno, tak vstávám třeba ve tři, pak honem domů, krmit, práce...
Já zas závidím ty tři minuty na krmení Taky si to chystám vždycky předem (protože kdybych to míchala v chlívě u nich, než to schystám, tak se uřvou a zboří parkan ale i tak, do jednoho kýble brambory, zalít horkou vodou, rozmačkat (když to nechám ve větších kusech, vybírají potvory hlavně brambory), dva kýble se šrotem, rozmíchat "na kaši", přidat brambory, promíchat a jdu. V korytech nanošený seno, takže vyhrabat ven, nalít no a pak ještě další kyblík pro maminu (když jsme mívali dva, bylo to rup-šup, teď jich je šest + prasnice...)
Totéž s tím kydáním, musím denně (a určitě by bylo supr i 2x denně, ale to už fakt nedávám
Ale i tak, nedělám to "na kšeft", pro mě je to zábava, vždycky říkám - někdo má jako domácího mazlíčka morče nebo křečka, já mám prase
A přesně o tom to je Mít to hlavně jako zábavu, pak člověk zkousne všelicos.
PS: O myslivosti mi nemusíš povídat. Sám ji provozuju už 11 let a moc dobře vím jáké to je. Sice si každý rok říkam, že přes léto to omezím a večer chodit nebudu ( to je vždycky když ráno vstávám ), ale večer už zase razím na čekanou :-D Bez lesa a zvířat to pro mě není život. Zdenda.