Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2016 12:01
Psočka

XXX.XXX.1.239

Dobrý den, už zase máme prase a už to u nás zase probíha stejně, prase je zavřené a nikdo k němu nesmí. Ale ja bych to chtěla změnit, protože mi nepřijde dobre, aby prase žilo cely život na 2x3 m. Pak to dopadalo tak, že prase vráželo hlavou do dvířek, nebo prostě porazilo babi, když kydala a běhalo. Takže jsem se chtela zeptat, pouštíte prasata do nějakého výběhu? A babi mi rika, že to prase nemůže běhat rychle, nebo bude mit zápal plic, je to pravda?

14.5.2016 12:48
lidule

XXX.XXX.117.206

Letos máme s manželkou prvně, takže nejsem odborník. To na úvod. Máme dva vepříky přeštického černostrakatého. Při každém kydání,2 krát týdně, je vypustím na dvorek. Dvorek je uzavřený, vybetonovaný cca 12x3 metry. Já mám aspoň klid na čištění. Kluci nijak neblazní, žádné zběsilé pobíhání. Takže já bych se pouštění nebál. Zdenda.

14.5.2016 13:32
Psočka

XXX.XXX.1.239

Ma jsme prave u druhé babičky vždycky prasata pouštěli a když jednou přivezl dědovi kamarád malé selátko, které museli krmit z flašky, tak bylo puštěné klidně i 3 hodiny a bylo tam s námi.
Doma máme kde ho pouštět, slepice mají obrovsky výběh, tak tam, jenomže by muselo kousek před stodolu, to je asi jediný zádrhel. Teda ten největší zádrhel je babi, která ho proste pouštět nechce...

14.5.2016 21:35
jiříček

XXX.XXX.106.99

Chovám prasata na volno, pasou se v zahradě, neznám nic lepšího...

14.5.2016 21:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.136

My jsme ho měli ve chlívku, ale měl celý den otevřeno, bylo venku
a bylo čistotné, přítulné... nikde nelítalo, ale rylo.

16.5.2016 08:21
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Záleží na vkusu každého soudruha Prase je "od přírody" napůl povaleč a napůl aktivní (v přírodě přes den divočáci chrápou, v noci vyrážejí za potravou)
Nemyslím si, že by prasátko nějak trpělo, když bude pouze v chlívku, pokud je v suchu, čistotě, odpovídající osvětlení a objekt je dobře větraný (ale ne průvan). Mám prasnici v chlévě cca 4x2 metry a je spokojená, ráno se nažere, pak celý den spí, večer opět krmení a zase chrápe celou noc. Nikam hlavou nevráží, jen když se jí zdá, že se s krmením moc courám (krmím vždycky nejdřív selata, protože těch je šest a zbourali by kotec, kdyby měli čekat oni tak se začne ozývat a sem tam drcne do dělící stěny. Jinak je klid.
Aby čuník neporážel babičku při kydání, na to je snadná pomoc - kydejte během krmení Já naleju do koryt, prasátka se seřadí a mám celý kotec pro sebe a můžu tam operovat s vidlemi a lopatou, nic se mi nikde nemotá, nikdo mi nepřekáží

20.5.2016 16:05
amiš

XXX.XXX.11.3

Tak malá prasátka se u nás pouštěla vždycky, je to i pohoda kvůli kydání. Potíž s těmi velkými je ve dvou věcech. Předně měla pravdu v něčem vaše bábi, velké, těžké prase, pokud by začlo lítat, tak se opravdu může zahltit (odborníci prominou za výraz, ale stát se může). A další věc je, že prasata ryjí. A dokáží i na běžném dvoře udělat paseku, tím, jak všechno zpřevrací a podupou. Od jisté váhy už je opravdu na zváženou, zda je pro výběh doma vhodné prostředí. Ale ne že bych byla proti. Doma jsme udělali dvoum sviňkám výběh a jak byla prasátka spokojená. A to že mi zabíjačku pořád posunujem, páč je nám jich líto, takže jedna měla při porážce přes 200 kilo. Takže, za mně, pokud jde něco zbudovat, kde by se zamezilo destrukci pozemku, tak všemi deseti pro.

Přidejte reakci

Přidat smajlík