Dexter - kde možno vidět?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

aj

25.7.2016 17:31
aj

XXX.XXX.36.106

Dobrý den,
nevíte, prosím, kde je možné vidět toto plemeno - ideálně v kombinovaném (maso, mléko) chovu nebo jako "domácí" kravku.
Děkuji.

11.8.2016 16:59
vrbaska

XXX.XXX.37.22

Dexterfarma.cz
krapochov.com
www.jurta.estranky.cz - chovají kombinovaně
http://www.karelroden.cz/cz/chov-skotu-dexter.html
Popřípadě koukněte na případné chovatele na ČSCHMS, chce to jen hledat

11.8.2016 17:00
vrbaska

XXX.XXX.37.22

*dexterfarma.cz
Určitě nebude problém se domluvit a dojet podívat

aj

13.8.2016 07:47
aj

XXX.XXX.36.106

Děkuji za informace. Prohledala jsem už téměř vše. U Rodenů chovají Dextry pouze jako masné a v Jurtě se už několik měsíců nikdo nehlásí na telefonu a ani na e-mail nikdo dosud neodpověděl. Tedy za tím jen s malým výsledkem Třetí odkaz ještě vyzkouším - jen je to poněkud "z ruky" a při chodu hospodářství a s mimčem to nebude tak lehké se tam dostat - předpokládám, že chov také jen na maso a telata. Už jsem se ale kontaktovala s paní, která má Dextru na mléko doma, ale zase jen krátkonohou variantu, což nechceme. No, mám holt velké požadavky. Ale díky za info.

13.8.2016 17:11
ika

XXX.XXX.126.185

Nemáte někdo tušení, jak se cenově pohybují?

Matsik

14.8.2016 12:24
Matsik

XXX.XXX.85.25

Od 20 000Kč výše za jalovičku tady na ifauně je jeden inzerát prodá krávu s teletem (jalovička) za 30 000Kč.

14.8.2016 21:24
ika

XXX.XXX.126.185

Takto si asi nechám zajít chuť.

Ne-chovatel

19.8.2016 10:02
Ne-chovatel

XXX.XXX.46.126

Moc hezká zvířata. Co zapřáhnout je za pluh?

Určitě již historická zkušenost je. Byl by problém s býkem, když to má být klidné plemeno, nebo jedině vola?

Ne-chovatel

19.8.2016 10:16
Ne-chovatel

XXX.XXX.148.77

Ještě jedna věc. Když budou společné pastviny s ovcemi. Bude to bez problémů? Postarají se krávy, respektive býk i o vlky?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.8.2016 10:46

Ne-chovatel napsal(a):
Ještě jedna věc. Když budou společné pastviny s ovcemi. Bude to bez problémů? Postarají se krávy, respektive býk i o vlky?

Na vlka musíte mít psa.

dobytek sám o sobě vlky fakt neřeší.

Ne-chovatel

19.8.2016 10:53
Ne-chovatel

XXX.XXX.95.50

To já vím také, ale také předpokládám že když vlk uvidí takovou hromadu masa tak se na to jednak vybodne, jednak že ten býk si svý stádo opravdu bude hájit (on by někdy asi stačil pořádnej beran). A právě proto se ptám na soužití.

aj

19.8.2016 11:06
aj

XXX.XXX.36.106

Tak zapřáhnout tedy fakt nevím, co říkají snad všichni chovatelé, se kterýma jsem mluvila tak to je pěkně divoké plemeno a navíc velice vychytralé, takže skoro všichni se je bojí i dojit natož potom zapřahat. Informace na netu jsou něco úplně jiného než říkají chovatelé. V zahraničí mají velký problém s porody a životaschopností mláďat - zvláště u krátkonohé varianty. Cena u nás je také jiná něž se tady uvádí - odstavené tele cca 27.000Kč a kráva či jalovice 35.000Kč. Pak tedy při takovýchto cenách nevím jestli strkat vlkům pod nos takovouhle "svačinku".

19.8.2016 11:06

Ne-chovatel napsal(a):
To já vím také, ale také předpokládám že když vlk uvidí takovou hromadu masa tak se na to jednak vybodne, jednak že ten býk si svý stádo opravdu bude hájit (on by někdy asi stačil pořádnej beran). A právě proto se ptám na soužití.

Ne, když vlk uvidí hromadu masa, tak si vezme kámoše a jdou na to. vlci žijí ve smečkách právě proto, že tak sundají i velkou kořist. navíc skot je prostě lovné zvíře, jejich instinkt je prchat. tak max krávy chtějí chránit svá telata, ale to je tak všechno. vlk si poradí, vlítne do ohrady a v panice už si vybere vhodný kus.

a býk se vám vykašle na ochranu ovcí. a hlídací beran? ne, před vlkem bude prchat jako všechny ovce.

Ne-chovatel

19.8.2016 12:15
Ne-chovatel

XXX.XXX.53.16

U nás těm smečkám ještě chvíli nebude a vlastně nebylo nikdy a nikde, s vlkem je to poněkud jinak než si lidi představují.
Ale věřím že opravdu příjde doba jako byla například v 15-tém století (ze které především máme tak pokroucené vnímání této šelmy, která byla následně vybita v celé Evropě) kdy hlad a zima vlky (pokud se dost namnoží a oni se namnoží, protože podle proroctví budeme mít problémy s divou zvěří) donutí chovat se jak popisujete.

Právě proto se ptám. Nevím a tak vítám zkušenost lidí kteří to vidí dnes a denně a mezi těmi zvířaty i žijí.

Třeba takový daněk ač má sílu vzdorovat psu, je psem tak poplašen že místo útoku na psa povede stádo do křovin či dokonce proběhnou ploty (to spíše díky tomu že se mačkají před útočníkem na plot až ho protrhnou a pak utečou). Přesně jak píšete.

Berana jsem na psa viděl útočit, na člověka beran i býk zaútočí klidně, což pochopitelně není to stejné jako na smečku. Jinak jsem měl za to, že bizon a skot zaujmou spíše bojovou pozici s mláďaty uvnitř, než aby prchali. Oni prchnout nemají šanci a žijí na otevřených prostranstvích.

Mne to zajímá zejména proto, že vychování honebního psa, navíc takového který si s vlkem poradí, může být běh na dlouhou trať. Jednoho takového obřího, hodného, psa mám v dosahu a ten uteče i před kotětem. Nemám čas čekat a nemohu mít velké ztráty. V zásadě nepotřebuji ani to mléko a to na maso je to zvíře stále příliš velké. Něco do pluhu potřebovat budu, a zatím jsem asi jediný, kdo by byl ochotný jíst koně. Navíc to zvíře je schopno normálně porodit.

P.S.
Asi jdu na toho králíka neporadila byste čemu mám věnovat zvýšenou pozornost? Potřebuji se doučit.

Pokud by se u něj díky oslabení už rozjela pasterelosa, opět kde mám hledat? Chuchvalec hlenu v plicích?
A s kokcidiósou ve střevech také nemám zkušenost, je to poznat i zvenku, nebo se musí střevo otevřít a teprve pak lze poškození spatřit?

Děkuji.

P.P.S.
Jestli se mohu zeptat. Vy se zabýváte i skotem? A jakýmkoli, nebo jen spolupracujete s nějakým místním kravínem?
Mám k vám určitý obdiv. Můj známý veterinář se nechce pustit starých postupů i když vidí, že lidi jsou s některými nespokojení a ne bez důvodně. Například včera mi doporučoval přeléčit zdravé králíky proti kokcidióze sulfadimidinem, že žádná jiná opatření podle něj nefungují a neuznává je a to zvířata teď řekněme nemají ani před připuštěním - oni se připustí až uznají za vhodné sami. Čtení podobných fór doslova odsuzuje, přitom na mnoho věcí sám nemá uspokojivou odpověď. Ne, že by to tu po fórech bylo lepší, člověk musí získat vlastní zkušenosti, ale inspirace nebo dobrá rada tu občas zazní. Co se vlastní péče týká, já mám ještě celkem štěstí, že kolem mne je zvířat a lidí co se o ně starají docela dost, ale mnohdy v jiných podmínkách než budou mít u mne a to dělá strašně mnoho. Také dnes už jen minimum lidí těm zvířatům dává opravdu to co hospodářství vyprodukuje, a hodně se nakupuje a pak už je většinou celé hospodaření jen o kšeftu (já musím najít kompromis, být soběstačný i začít generovat určitý zisk pokud se pletu v určení času toho co má nastat, v každém případě musím rodinu propojit s takovým způsobem života). To na vysvětlení.

Ne-chovatel

21.8.2016 10:33
Ne-chovatel

XXX.XXX.219.211

Mockrát děkuji za informaci "Aj". Pokud to tak je je to škoda (beru to zatím jako protiinformaci těm běžně dostupným). Také by mne zajímalo kde kdo přišel na ty ceny a dokonce telat (to je snad nesmysl nebo nedorozumění). To by vám nedali ani v Polsku a za hotové dospělé zvíře.

Matsik

21.8.2016 13:11
Matsik

XXX.XXX.85.24

Kousek od nás je jeden pán chová s porody žádné problémy nemá a divoké byly jen než si zvykly. Jak je to dojením nevím, protože je nedojí a ty ceny které tu uvádí" A"j jsem taky nikde neviděla snad jen když je chcete dovézt ze zahraničí. Jinak se cena jalovice pohybuje okolo 20 000Kč.

Matsik

21.8.2016 13:13
Matsik

XXX.XXX.85.24

Samozřejmě jsem tu viděla i 7letou krávu za 35 000Kč ale to jen ti majitelé zkoušejí jestli jim to někdo dá.

aj

21.8.2016 14:58
aj

XXX.XXX.36.106

Tak to by tedy byla super informace s tou cenou - pokud víte, kdo tady prodává jalovice kolem 20.000Kč, tak mi prosím dejte vědět. Okamžitě ji beru. Dnes mi paní nabízela 4 měsíční tele za 27.000Kč a co vím, tak je to naprosto běžná cena. Ostatní informace mám opravdu ověřené od několika chovatelů a dost mě překvapila právě ta protichůdnost oproti zprávám na internetu. Až budu mít tu jalovici za 20.000kč, dám postupně vědět, co je na tom všem pravdy. Potěšila jste mě!

Matsik

21.8.2016 19:35
Matsik

XXX.XXX.85.24

Nevím jestli ji ještě má ale prodával j p. Abrahám z Červených Peček na Kolínsku byla to asi 10 měsíční jalovice červená. A jak jsem již psala předtím byl tady na ifauně inzerát, že prodá 3letou krávu s teletem (jalovička) za 30 000Kč což je dobrá cena ( je pravda. že původně za ně chtěla 50 000Kč) a taky tu prodávali jalovici Dahomey ( jsou trochu menší) tak za 20 000Kč +DPH. Tihle lidi co je prodávaj tak draze to dělaj proto, že čekaj kdo se nachytá když nikdo nekoupí půjdou s cenou dolu.

Matsik

21.8.2016 19:37
Matsik

XXX.XXX.85.24

Jinak p. Abrahám čekal od svých krav další telata (mám pocit, že to říkal) takže pokud tuhle už prodal určitě bude mít další.

Matsik

21.8.2016 19:39
Matsik

XXX.XXX.85.24

Tak teď tu je už jenom býček.

aj

21.8.2016 20:28
aj

XXX.XXX.36.106

Jasně, tak kráva s teletem za 30.000Kč málem přizabila svou majitelku, byla naprosto nevyzpytatelná a majitel ji zvládal prý jen s lopatou v ruce - zjistila jsem si o ní informace - měli jsme s majiteli stejného veterináře. Proto byla věčně i s teletem zavřená v maštali. Svého zdraví si celkem dost vážíma tahle kráva byla i po odrohování fakt neskutečný rapl - tu bych nechtěla ani zadarmo. Děkuji za další kontakt pana Abraháma zkusím kontaktovat. Díky moc.

Matsik

21.8.2016 20:38
Matsik

XXX.XXX.85.24

Asi špatný přístup ale tele by si člověk mohl vychovat a i ta kráva by se snad dala usměrnit.

aj

21.8.2016 20:46
aj

XXX.XXX.36.106

Jasně, ale neumím si představit ten převoz a na výchovu krávy, která svůj přístup k lidem samozřejmě předá i teleti to je na profesionála. Já potřebuji kravku k dětem, které k nám chodí na vzdělávací programy. Mimochodem na bazoši je teď nově ani ne 3 měsíční jalůvka právě za 27tis. a krátkonožka. Nemáte, prosím kontakt na p.Abraháma - můj mail je: Na-dvorecku@seznam.cz. Našla jsem jen adresu na svazu chovatelů masného skotu, ale bratr Google nějak mlčí. Děkuji.

Matsik

21.8.2016 20:55
Matsik

XXX.XXX.85.24

Tak jsem vám ho poslala na mejl.

8.11.2016 15:35
kuklovska

XXX.XXX.54.49

Máme doma dextry 2. Matku a dceru. Dcera je už taky připuštěná. Máme je od Pana Pospíšila z prvního kontaktu a i když jsme je koupili z pastevního režimu, velice rychle si zvykly. Jsme od Kroměříže, klidně se přijeďte podívat osobně. Rozhodně nejsou zlé. Opatrné ze začátku ano. Chodí mi kolem nich malé děti. Kravku nedojíme, má ještě další tele, při oddojování po porodu jsem dojila cca 1,5l. Náš pozadavek na rodinnou krávu rozhodně splnila.

4.12.2017 23:52
dad

XXX.XXX.225.133

aj napsal(a):
Jasně, ale neumím si představit ten převoz a na výchovu krávy, která svůj přístup k lidem samozřejmě předá i teleti to je na profesionála. Já potřebuji kravku k dětem, které k nám chodí na vzdělávací programy. Mimochodem na bazoši je teď nově ani ne 3 měsíční jalůvka právě za 27tis. a krátkonožka. Nemáte, prosím kontakt na p.Abraháma - můj mail je: Na-dvorecku@seznam.cz. Našla jsem jen adresu na svazu chovatelů masného skotu, ale bratr Google nějak mlčí. Děkuji.

Tu krávu znám, chodím ji drbat( i ten zbytek), někdo ji musel dost ublížit při manipulaci, bere si z ruky, jen ji nesmíte vzít za ohlávku.

4.12.2017 23:57
dad

XXX.XXX.225.133

aj napsal(a):
Jasně, tak kráva s teletem za 30.000Kč málem přizabila svou majitelku, byla naprosto nevyzpytatelná a majitel ji zvládal prý jen s lopatou v ruce - zjistila jsem si o ní informace - měli jsme s majiteli stejného veterináře. Proto byla věčně i s teletem zavřená v maštali. Svého zdraví si celkem dost vážíma tahle kráva byla i po odrohování fakt neskutečný rapl - tu bych nechtěla ani zadarmo. Děkuji za další kontakt pana Abraháma zkusím kontaktovat. Díky moc.

Pokud někdo vychovává s lopatou v ruce tak nezvládá
Dextr je velmi klidné plemeno, v německu je dojí normálně jako hobby, holanďani a irové to dělají stejně, jde jen o to chtít si dát tu práci s výchovou bez lopaty.

18.4.2018 10:38
krpca

XXX.XXX.76.226

Dextry na Moravě chová farma Krapochov u Vyškova obec Hrušky. Před týdnem jsem si od nich dovezla plemennou roční jalovičkusmajlík maximální spokojennost je úžasná, jen ji ještě ochočit to bude trošku oříšek, když byla chovaná ve stádě a krmení a vše probíhalo mechanizací...ale to zvládneme po týdnu už s enechá pohladit na hlavě a vezme si z ruky, tak začneme pomalu zkoušet vodění na ohlavce...Kravičku máme v plánu na mléko, tak uvidím jak dopadne letos inseminace...

18.4.2018 21:51
akela

XXX.XXX.36.106

Tak koukám, že i po 2 letech Dextrů u nás je to stále pěkná divočina. Už se dají bez problémů sehnat, ale vše jsou pěkní divoši. Holt to bude nejspíše stejné jako s retrívry, anglonubijkami a dalšími "módními" plemeny. Češi zavětřili možnost zisku a tak množí a množí - no což, že zvířata mají na pastvinách bez kontaktu a tak dcery od matek si přinesou divokost, která když se k přidá k přirozené plachosti od přírody, tak je celkem o starost postaráno.
Proto v diskuzích všichni píšou - kráva je fajn, ale uvidíme až dá tele a začneme dojit. Pak ticho po pěšině. Bohužel pak se jen stanou dalšími "množiteli" v řadě nebo kravku rovnou prodají, nikde jsem bohužel nenašla a nikdo mi ani telefonicky nepotvrdil, že Dextru opravdu dojí.

No, i my jsme si nakonec také vybrali Jerseyku a neměnila bych. I díky tomu betakseinu A2, co mají v mléku a naše děti na tohle kravské mlíko díky tomu nemají alergii. A jsou to kliďasové, které vám při sebemenším prudším pohybu nechtějí zdrhnout. Ale dextry jsou stejně krasavci, no tak třeba časem...

19.4.2018 08:25
krpca

XXX.XXX.76.238

hůl nelámu jalovička má rok na pastvině nebyla byla v ustájení na statku, jen jich tam mají mnoho tak individuální přístup není možný...ale po týdnu co ji máme si už vezme z ruky a přijde k člověku, že si ho očichá smajlík už začneme vodit pomalu na ohlávce. O Jersejce jsem také uvažovala, ale má na nás moc vysoký nádoj, mléko pro děti mám od kozen co máme doma a mléko od kravičky potřebuji hlavně na sýry kolem Vánoc když už kozeny nedojí nebo dojí malinko, tak pokud bude Dexter dojit okolo 6-7l tak budu spokojená. No uvidíme v srpnu se ji pokusíme připustit a máme čas do jara než si nechá osahat i vemínko abychom mohli začít dojit smajlík, napíšu jaký je průběh v průběhu roku smajlík jinak na to že kravičku jsme si dovezli jednu, tak vůbec nebučí a přijde mi taková zvědavá a společenská smajlík

19.4.2018 08:38
ika

XXX.XXX.126.131

krpca napsal(a):
hůl nelámu jalovička má rok na pastvině nebyla byla v ustájení na statku, jen jich tam mají mnoho tak individuální přístup není možný...ale po týdnu co ji máme si už vezme z ruky a přijde k člověku, že si ho očichá smajlík už začneme vodit pomalu na ohlávce. O Jersejce jsem také uvažovala, ale má na nás moc vysoký nádoj, mléko pro děti mám od kozen co máme doma a mléko od kravičky potřebuji hlavně na sýry kolem Vánoc když už kozeny nedojí nebo dojí malinko, tak pokud bude Dexter dojit okolo 6-7l tak budu spokojená. No uvidíme v srpnu se ji pokusíme připustit a máme čas do jara než si nechá osahat i vemínko abychom mohli začít dojit smajlík, napíšu jaký je průběh v průběhu roku smajlík jinak na to že kravičku jsme si dovezli jednu, tak vůbec nebučí a přijde mi taková zvědavá a společenská smajlík

My právě měli Jersey a mlíko pak už bylo všude a bylo mi líto tu lahodu lít prasatům. Ten nádoj kolem 6 l by byl ideální. kolik jalůvka stála? Všude píšou cena dohodou, což nesnáším, protože všichni mají určitou představu, kolik za zvíře chtějí.

19.4.2018 08:39
ika

XXX.XXX.126.131

ještě by nmě zajímalo, jak u těchto plemen řešíte dojicí stroje? normální jako na velké krávy?

20.4.2018 18:06
dad

XXX.XXX.225.133

akelo - já Dextry dojil, sice jen na zkoušku, ale šlo to v pohodě, taky jsem si sehnal 'divočáka' a jdu chočit, dokud to budou mít tady jen na dotace za plemena bez mléčné produkce tak není důvod proč chočit, krávy jsou to velmi klidné a učenlivé, bohužel se učí i špatné návyky od lidí
Ika - u jedné kravky s nádojem lepší kozy se dojička nevyplatí.

21.4.2018 16:54
lukas333666

XXX.XXX.183.24

...

28.4.2018 15:37
ika

XXX.XXX.126.131

akela napsal(a):
Tak koukám, že i po 2 letech Dextrů u nás je to stále pěkná divočina. Už se dají bez problémů sehnat, ale vše jsou pěkní divoši. Holt to bude nejspíše stejné jako s retrívry, anglonubijkami a dalšími "módními" plemeny. Češi zavětřili možnost zisku a tak množí a množí - no což, že zvířata mají na pastvinách bez kontaktu a tak dcery od matek si přinesou divokost, která když se k přidá k přirozené plachosti od přírody, tak je celkem o starost postaráno.
Proto v diskuzích všichni píšou - kráva je fajn, ale uvidíme až dá tele a začneme dojit. Pak ticho po pěšině. Bohužel pak se jen stanou dalšími "množiteli" v řadě nebo kravku rovnou prodají, nikde jsem bohužel nenašla a nikdo mi ani telefonicky nepotvrdil, že Dextru opravdu dojí.

No, i my jsme si nakonec také vybrali Jerseyku a neměnila bych. I díky tomu betakseinu A2, co mají v mléku a naše děti na tohle kravské mlíko díky tomu nemají alergii. A jsou to kliďasové, které vám při sebemenším prudším pohybu nechtějí zdrhnout. Ale dextry jsou stejně krasavci, no tak třeba časem...

Jelikož mi toto plemeno stále nedá spát, tak jsem se dnes byla podívat u pána od Žamberka na jeho chov. Moje první otázka byla, že jsem slyšela, že se hůře socializují. A jeho odpověď /cituji doslova/ :To už jste asi pátá, kdo se mě na to ptá. To by mě zajímalo, kterej vůl tohle rozkřikuje. Každopádně musím říct, že mě naprosto okouzlili. jsou to pastevně chované krávy a pro pohlazení si přišli. Myslím si, že pokud si s nimi dá někdo práci, bude to v pohodě.

30.4.2018 22:18
dad

XXX.XXX.225.133

Ika - znám jen dvě krávy co jsou ostřejší, jednu mají u Rodenů (s vinikajícím exteriérem) a druhou má táta, tu však podle mně zkazili lidé, ostatní Dextři jsou tuleni
rozkřikuje to ten co to s dobytkem neumí a podvědomě se ho bojí, nebo chce jinou cenu.

13.5.2018 19:39
Str

XXX.XXX.42.99

Zdravím, nevíte o někom, kdo by nabízel jalovici Dexter malý skot, kdyby byla březí super. Zlínský kraj nejlépe. Jen kdyby ty ceny nebyly tak šílené... Díky.

15.5.2018 23:13
dad

XXX.XXX.225.133

Str - a kolik jste ochoten utratit ? Ono se dá i za kozu položit 10 tis. na dřevo a pořád je to jen koza.

2.7.2018 07:32
ika

XXX.XXX.100.195

Máme doma 3 jalůvky dexter. A teď co dál? Samozřejmě plánujem chov. Musím jim nechat dělat DNA testy? Musím být nahlášená v klubu chovatelů dexter?

23.7.2018 17:06
husopaska

XXX.XXX.202.251

ika napsal(a):
Jelikož mi toto plemeno stále nedá spát, tak jsem se dnes byla podívat u pána od Žamberka na jeho chov. Moje první otázka byla, že jsem slyšela, že se hůře socializují. A jeho odpověď /cituji doslova/ :To už jste asi pátá, kdo se mě na to ptá. To by mě zajímalo, kterej vůl tohle rozkřikuje. Každopádně musím říct, že mě naprosto okouzlili. jsou to pastevně chované krávy a pro pohlazení si přišli. Myslím si, že pokud si s nimi dá někdo práci, bude to v pohodě.

Dobrý den, můžete přidat ještě informaci např. jméno vesnice/i když nejlepší by bylo jméno majitele/, kde pán s dextery u Žamberka bydlí? Patřím taky mezi dexter-nadšence a hledám chovatele z východních Čech.Děkuji.

24.7.2018 17:52
dad

XXX.XXX.225.133

na špagátě se dá udržet, jen kdyby tráva byla zelenější.

25.7.2018 09:28
husopaska

XXX.XXX.202.251

dad napsal(a):
na špagátě se dá udržet, jen kdyby tráva byla zelenější.

Gratuluji, je nádherná.

26.7.2018 08:33
dad

XXX.XXX.225.133

škoda, že tu není víc chovatelů co dají kůži svých miláčků na veb.

28.7.2018 08:30
dad

XXX.XXX.225.133

ika - já tam vidím víc kusů než píšete

28.7.2018 14:49
husopaska

XXX.XXX.202.251

ika napsal(a):
Naše mimina.

Dobrý den Iko, zpráva došla.Díky moc za kontakt.Vaše lelecí miminka jsou nádherná, ať hezky rostou.

27.8.2018 15:54
Lucka U.

XXX.XXX.199.63

Dobrý den, prosím, kdo dojíte krávy plemene Dexter a vyrábíte sýry, můžete se mi moc prosím ozvat (lucieurbanova@email.cz)? Potřebovala bych konzultovat výrobu sýrů... Děkuji Lucka U.

29.8.2018 09:49
dad

XXX.XXX.225.133

Lucka U. - odkazů a návodů najdete dost bez spojitosti s Dextry, jestli si myslíte, že Dextr má jiné mléko a tam je problém tak se ozvěte tak za měsíc, snad už budu mít vlastní postřehy, z kozího jede výroba bez problému.

3.9.2018 03:14
ika

XXX.XXX.100.195

dad napsal(a):
Lucka U. - odkazů a návodů najdete dost bez spojitosti s Dextry, jestli si myslíte, že Dextr má jiné mléko a tam je problém tak se ozvěte tak za měsíc, snad už budu mít vlastní postřehy, z kozího jede výroba bez problému.

Inseminoval jste?

4.9.2018 08:00
dad

XXX.XXX.225.133

ne, mám štěstí, cca čtyři kilometry je býk (plemenný z Dánska), odtamtud mám i tu svoji
ještě chvilku výcviku a na skok budeme docházet pěšky.

5.9.2018 13:16
Lucka U.

XXX.XXX.199.63

Dad- Z jiného mléka sýrařím bez problémů, z Dextřího se právě nedaří... smajlík

6.9.2018 19:56
dad

XXX.XXX.225.133

no to jste mně nepotěšila, jak dlouho to zkoušíte ? máte porovnání i s jiným kravským mlékem ?
čím Dextru krmíte ?
co jsem se byl podívat venku tak si nikdo nestěžoval.

7.9.2018 12:29
Lucka U.

XXX.XXX.199.63

Dad-no, co Vám mám vykládat, mě to taky nepotěšilo... smajlík
S jiným mlékem (z kravína, od Jersey od soukromníka, kozí od mé kozy-krmená stejně jak kráva) nemám problém, daří se v pohodě, proto se snažím dopátrat někoho, kdo Dextry dojí a mléko zpracovává, abych zjistila, zda je problém v jedinci, či plemeni...
Krmená je ad libitně pastva+seno, a ráno+večer směs šrotu ječmen, pšenice, kukuřice a troška směsky pro dojící Jersey.
A dojím od jara (první laktace) a mléko se chová pořád stejně, tzn. žádná souvislost s pastvou nebo fází laktace...

7.9.2018 21:11
ika

XXX.XXX.100.195

Lucka U. napsal(a):
Dad-no, co Vám mám vykládat, mě to taky nepotěšilo... smajlík
S jiným mlékem (z kravína, od Jersey od soukromníka, kozí od mé kozy-krmená stejně jak kráva) nemám problém, daří se v pohodě, proto se snažím dopátrat někoho, kdo Dextry dojí a mléko zpracovává, abych zjistila, zda je problém v jedinci, či plemeni...
Krmená je ad libitně pastva+seno, a ráno+večer směs šrotu ječmen, pšenice, kukuřice a troška směsky pro dojící Jersey.
A dojím od jara (první laktace) a mléko se chová pořád stejně, tzn. žádná souvislost s pastvou nebo fází laktace...

Jen tak ze zvědavosti, kolik vám dojí?

8.9.2018 22:11
dad

XXX.XXX.225.133

Lucka U. - v čem se Vám přesně nedaří výroba ? mléko se nesráží, nechytá se kultura, neodchází syrovátka, výrobek je nechutný
v plemeni bych chybu nehledal.

10.9.2018 12:00
Lucka U.

XXX.XXX.199.63

Ika-dojí teď tak 2-2,5l/denně. Resp. já dojím jen 1x denně, zbytek pije tele.

10.9.2018 12:06
Lucka U.

XXX.XXX.199.63

dad- při výrobě se naopak mlého chová skvěle-sráží se ochotně, sýřenina ukázkově lomová, syrovátka odchází jedna báseň, ale výsledný sýr je tuhý jak podešev-jakoby byl tak o 6 měsíců starší a zrál ve špatných podmínkách a vyschnul, ale samozřejmě má podmínky ideální. Pro příklad vložím fotku-Nivy dělané zároveň-2 hrnce vedle sebe, zrání spolu v boxu, stejně dlouho, všechno stejné, jen 1 mléko je kozí, druhé od dextry...Myslím, že poznáte která je která... A např. Haloumi v syrovátce při zahřívání nikdy nevyplavou a jsou tuhé...

10.9.2018 12:51
akela

XXX.XXX.36.106

A kdy dojíte? Máte tele přes noc zavřené a dojíte ráno? Jen jestli to není jen zadní mléko. Máte hotové rozbory (tuk, bílkovinu, mikrobiálku a další)? Třeba by to napovědělo více v čem je problém. Ale je to tedy fakt zajím avé.

10.9.2018 13:34
Lucka U.

XXX.XXX.199.63

Tele zavřené přes noc, ráno dojíme. Rozbory udělané, vše v pořádku...

10.9.2018 20:18
dad

XXX.XXX.225.133

Lucka U. - takže je vlastně všechno v pořádku až na ten sýr , to mi taky hlava nebere
zkuste se ještě optat na ovco - kozí diskuzi, tam by snad ? jsou tam zkušenější než já i když nemají krávu

11.9.2018 11:05
akela

XXX.XXX.36.106

Rozbory v pořádku, znamená co? Tím asi myslíte somatické buňky, ale to nic neříká. Jaké máte hodnoty tuk, bílkovina a další?

11.9.2018 12:19
Lucka U.

XXX.XXX.199.63

Rozbory v pořádku, znamená, že hodnoty tuku a bílkovin nenapovídají o ničem mimořádném na co by se to dalo svézt... (bílk.3,63, tuk 3,61). Mikrobiologicky samozřejmě ok.

16.9.2018 11:52
Matsik

XXX.XXX.46.80

Někde jsem četla, že tvrdost sýru se dá ovlivnit i tím jak moc nakrájíte sířeninu čím menší kousky tím tvrdší sýr.

17.12.2018 07:42
dad

XXX.XXX.225.133

Tak máme černého kluka a začínám mu hledat nový domov.

20.12.2018 13:42
Martin166

XXX.XXX.137.181

Zdravím vespolek.

Tak jsme taky konečně pořídili dextery. Máme 2 jalovice od p.Pospíšila (Krapochov).
Někdo tu psal že jsou dextři divocí. To se u nás nepotvrdilo. Obě holky mi po 3 dnech opatrně žraly z ruky a po měsíci se už i nechaly drbat na krku. To byly samy na pastvině dál od domua chodil jsem za nimi jen na chvíli každý den.
Oproti ovcím a kozám, co jsme měli předtím, jsou velmi klidné. Občas si spolu zablbnou, ale jinak jen stojí u sena anebo leží v přístřešku a přežvykují.

12.2.2020 19:25
dad

XXX.XXX.64.31

Tak mám dalšího býčka.
Já se té jalůvky vlastní odchované nedočkám.

13.2.2020 08:12

dad napsal(a):
Tak mám dalšího býčka.

Pánbůh požehnej! To to uteklo a zase další telátko. Věřím , že i té jalovičky se dočkáte

13.2.2020 10:16
Martin166

XXX.XXX.137.181

Taky gratuluji. Aspoň budete mít co do mrazáku. To je taky celkem důležité :)
Na porážky se nikdy netěším, ať je to jakékoliv zvíře a u krav to poponesu asi velmi těžce.
U stolu si pak ale už stěžovat nebudu :)

13.2.2020 11:49
Matsik

XXX.XXX.35.102

dad napsal(a):
Tak mám dalšího býčka.

Můžu se zeptat.?Dojíte kravičku nebo ne? Pokud ano kolik Vám dává mléka?

13.2.2020 20:58
dad

XXX.XXX.64.31

Jo, dojily, teda spíš oddojovali. Bylo mlíčko, síry, jogurty i na máslo došlo.
To se to pak špatně zpátky vracelo na kvalitu márketu.
S teletem pod sebou cca 2,5 l. Občas vyhrálo tele, občas mi. Ten mrzák cucal 10 měsíců. Na prvničku to určitě ušlo. Když jsem zachraňoval sirotky tak dvouměsíční tele vycuclo 3 x denně 1,5 l. To by znamenalo, že bez telete na první laktaci cca 7 l. Ono to taky na teleti bylo vidět.

17.2.2020 13:50
mrkáčková

XXX.XXX.239.23

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,jestli je obtížné kravičku dexter naučit na dojení?Chci si ji pořídit na dojení a zatím se poptávám co a jak.Mám teď jersey a nestačím zpracovávat.Tak přemýšlím o dexter.
Poradíte mi prosím někdo?

17.2.2020 20:33
dad

XXX.XXX.64.31

Je to stejně těžké jako u dojných plemen. Každá kráva je svá.
Na druhé laktaci dává ta moje jednou tolik mlíka.

8.3.2020 13:10
dad

XXX.XXX.48.46

Tak oddojujeme dvakrát denně a průměr je při teleti pod 24/7 mezi 5-6 litry za den.

9.3.2020 04:09

dad napsal(a):
Tak oddojujeme dvakrát denně a průměr je při teleti pod 24/7 mezi 5-6 litry za den.

RS

2.12.2020 16:56
RS

XXX.XXX.15.20

Dobrý den,
prosím nevíte, zda se dají v ČR někde koupit bezrohé jalovičky DEXTER - stáří +- 10 měsíců.
Za případné rady předem děkuji.
S pozdravem RS

2.12.2020 19:30
Martin166

XXX.XXX.4.56

RS napsal(a):
Dobrý den,
prosím nevíte, zda se dají v ČR někde koupit bezrohé jalovičky DEXTER - stáří +- 10 měsíců.
Za případné rady předem děkuji.
S pozdravem RS

Zkuste pana Pospíšila z www.krapochov.com Jsou kousek od Slavkova u Brna.

2.12.2020 20:25
dad

XXX.XXX.64.31

Znám kravičky na prodej po 1 a 4/5 teleti, černé, odrohované, ve stádě s býkem, jalovičky nejsou, pár odstavených býčků

5.3.2021 11:11
dad

XXX.XXX.64.31

8.3.2021 18:24

dad napsal(a):
Tak mám doma další holku

Pánbůh požehnej!

8.3.2021 22:05
dad

XXX.XXX.64.31

No, požehnej, když ona je tam odkud ji mám ještě jedna černá, ale korunky na ní nejsou.

1.6.2021 10:50
Martin166

XXX.XXX.137.181

My už máme taky odteleno. 2 jalovičky a 1 býček. Jedna jalovička je bezrohá, u druhé se uvidí (mamina je rohatá). Na podzim půjdou do světa :)

20.8.2021 14:28
Matsik

XXX.XXX.43.153

Ta je moc krásná. Závidím.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík