Jersey a česká červinka jsou velmi odlišná plemena co do pořizovací ceny, nákladů na chov, užitkovosti, temperamentu atd.
napřed si dejte dohromady, co od chovu vůbec čekáte a kolik jste ochoten do něj investovat, a podle toho vám tu pak někdo snad poradí plemeno, které by se s touto vaší představou nejlépe potkalo
Jak píše Jana, je třeba vědět co od krávy chci, co jí můžu nabídnout já a až podle těchto kriterií vybírat plemeno, jersey je silně na produkci mléka, oslvalení téměř žádné, červinka má podstatně nižší produkci o jiných složkách na druhou stranu nabízí svou kombinovanou užitkovost a bude oproti jersey tvrdší konstituce, obě plemena jsou drobnější ale každé jiné požadavky a také pořizovací náklady.
vrbaska
napsal(a):
Jak píše Jana, je třeba vědět co od krávy chci, co jí můžu nabídnout já a až podle těchto kriterií vybírat plemeno, jersey je silně na produkci mléka, oslvalení téměř žádné, červinka má podstatně nižší produkci o jiných složkách na druhou stranu nabízí svou kombinovanou užitkovost a bude oproti jersey tvrdší konstituce, obě plemena jsou drobnější ale každé jiné požadavky a také pořizovací náklady.
Červinka rozhodně NENÍ drobnější plemeno. Oproti jerseyce je to kolos. Povaha nevyzpytatelná, často nezvladatelná. S tím ostatním souhlasím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jendoušek
napsal(a):
Jaké plemeno je nejlepší na produkci mléka?
Holštýn.
farmarb
napsal(a):
Červinka rozhodně NENÍ drobnější plemeno. Oproti jerseyce je to kolos. Povaha nevyzpytatelná, často nezvladatelná. S tím ostatním souhlasím.
Neberu v porovnání s jersey, to je nesrovnatelné už jen kvůli užitkovému typu, spíš jsem to blbě vyjádřila, beru to jako že je to nižší zvíře atd a jelikož i J je nízká, je samo nižší, tak jsem to napsala dohromady, tak trochu blbě :D.. Znám které byly ze začátku dost plaché, a postupně kontaktem se to trochu vylepšilo ale jsou opravdu nevyzpytatelné.
Jersey jsme chovali menší klidné plemeno s dobrou produkcí mléka jen nám vadila vysoká tučnost mléka, snadné připouštění, byla moc hodná a mazlivá u červenky je produkce mleka trochu nižši, je trošku temperamentnější podleha registraci protože se jedná o staré česke plemeno a chova se v republice malo kusů, takže aby se zachoval genofond tak se registruje aby se získalo čistokrevné tele je podstatně robusnější než jersey, rozmyslete si co od ní, očekáváte produkci mleka, jaky mate prostor k chovu, inseminaci, atd.my nakonec skončili u holštýnky přeju štastný výběr.
Dobrý den. Jde mi ochov české červinky. Zaujala mě užitkovost, ale četla jsem, že jsou hodně tvrdohlavé. Moje představa je, že v laktaci by byla doma u koz s výběhem, ale jinak chci aby byla s koňma na pastvě. Tam ji ale asi 400m musím dovést po silnici. Další mám strach z toho, že se nesmí odrohovat. Co když mi bude napadat koně nebo kozy, aby jim neublížila. a jak se pohybuje cena? Dá se sehnat? Na inzerci nic moc. Měli jsme Jerseyku, ale už nechci. Byla milá, ale nezabřezla nám. Ani nechci nic moc velkého. Co by jste případně doporučili? Nepotřebuju dojnou rekordmanku. Chci kravku z které budu mít radost a ne jen nervy.
Nevím, jestli jedna sama kráva bude šťastná s koňmi.
My když jsme měli tu první, tak se koní víceméně bála.Oni, ne že by jí vysloveně honili, nebo prudili, ale ona měla respekt.Držela se bokem,.Pak přišla druhá a už holky utvořily své stádečko.Co byly s telaty, plus další hovězí, tak se to vyselektovalo, krávy na jedné straně, koně na druhé
Máme většinou české straky, odrohované a, necháváme odrohovat i telata.
Jestli se vám kráva nechá vodit, to bych tipla taky kus od kusu.Nám chodí do neznáma jen na kyblík žrádla.Z maštale do výběhu a domů trefí, ale to chodí navolno a jde za nimi pes.
Kráva je zvíře s vlastním názorem
Červinky osobně neznám, ale být vámi půjdu do straky.Nebo teď se k nám dostala kříženka čestr x galoway.a ta se mi zatím, ze všech telat, jeví jako nejmilejší a nejhodnější, k lidem nejvstřícnější