Přeštické prase celoročně ve výběhu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2016 12:34
sonáta

XXX.XXX.12.120

Mám malé hospodářství s kozama, ovcema a všemožnou drůbeží.
Letos jsem si poprvé pořídila prasničku.
Původně do buřtů, ale postupem času jsme si ji zamilovali a teď řešíme, jestli by přežila ve zdraví zimu v ohradě 100x100 metrů (oplocený les).
Má tam pouze dřevěnou boudu (ciz. foto)

Máte někdo zkušenosti.
Přijde mi že je jí zima v noci už teď.
Jsou jí 3 měsíce

Možná přeháním, mám všechny zvířata jako děti s veškerou nadstandartní péčí.

13.8.2016 17:29
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pokud jí v přístřešku uděláte "teplo" - tj. pořádně nastlat slámou - a nenechat moc otevřené (spíš něco na způsob psí boudy bude v pohodě

13.8.2016 22:26
sonáta

XXX.XXX.12.120

Jako psí bouda. Dobrý nápad.
Super že nemusim plest praseti svetr.
Možná se smějete, ale už i to mě napadlo
Jsem ráda, že bude stačit pár prken navíc.

14.8.2016 07:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak samozřejmě ne doslova, ale říkala jsem si, že tak to bude nejlépe k pochopení Prostě aby to nevypadalo jako přístřešek pro koně, kde je celá strana (nebo dvě) otevřená, ale udělat jen vchod

14.8.2016 11:50
sonáta

XXX.XXX.12.120

Bezva chápu :)
Vy máte prasata?
Na chov?na výkrm?
Když jsem se teď rozhodla si jí nechat, zvažuji jí na jaře nechat inseminovat. (v 10 měsících)
Netuším jak se to bude provádět v takhle otevřeném prostoru. Na tu jejich nehybnost moc nevěřím. Nebo je to 100procentní?
Možná bych to zvládla i bez vet.
Sami si děláme vše od paznehtů po aplukaci očkovací látky.

14.8.2016 13:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nejdřív jsme pořídili dvě na výkrm. Když po dvou letech došlo sádlo byl čas pořídit další, původně opět na výkrm. No ale jelikož vepřík rostl jako slon a prasnička byla pořád taková "zaprdlejší", naznala jsem, že si ji nechám Teď tu od ní mám poslední 4 "selata" (cca 180-200 kilo) a budu znovu připouštět (nemám to na kšeft, jen tak pro radost, takže měla dost dlouhou dobu veget, nechtěla jsem připouštět hned po odstavu, ani by to nešlo vzhledem k prostorám (mám je uvnitř).
Na reflex nehybnosti věřit musíte, jinak ji nepřipustíte Resp. možná byste ji nahnala, ale pak je pravděpodobnost zabřeznutí minimální, protože těžko odhadnete optimální dobu.

15.8.2016 08:31
sonáta

XXX.XXX.12.120

Také jste inseminovali? Jak to probíhá, spíš jak dlouho.
Nevíte o nějakém videu na youtube i inseminací?
Nechcete ten proces natočit a poslat?

Jinak "selata" 180 kilo - to jsou pěkní macci :)
sádla bude na pár let, že.
Ona jenom představa zabíjení našeho selátka, které se chová jako pes je šílená. Jako vražda
A to dokážeme s manželem zabít a zpracovat téměř cokoliv. Ale prase?
Prostě dělá smutný očíčka :) :) :).

15.8.2016 08:38
sonáta

XXX.XXX.12.120

Skoukla jsem tuto video

https://www.youtube.com/watch?v=vyjNdnwrrtQ&list=PLmVhW6OMKM45WHWF_Fs9tc-vA38KobSZQ&index=3

tak to nevypadá zas nějak složitě. 'Ale pořád mám strach že se mnou odjede dolesa :).

15.8.2016 08:56
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Ano, inseminovali, probíhá to naprosto v pohodě Jak dlouho, to se nedá přesně říct, záleží jak prasnička spolupracuje smajlík Dobré je ji stimulovat (tlak na záď, na slabiny, pohladit po vemínku), pak má lepší stahy a rychleji si to "vycucne"

Jo, s tím zabíjením, to mi povídejte, ikdyž vím, že to tak prostě "musí být", tak to skoro obrečím Jak jsem psala, nemám to na kšeft, ale spíš jako domácího mazlíčka (někdo má morče nebo křečka, já prase takže je beru skoro jako vlastní děti (jsem ji vlastně i pomáhala na svět, resp. nepomáhala, Bobule zvládala v poho sama, ale byla jsem u toho "kdyby něco")
Už mám problém i s králíkama, dřív jsem stála vedle partnera a hned je od něj brala, pak jsem začala chodit za roh, pak do dílny.. Dneska chodím do dílny za dveře a ještě si zacpávám uši Pak už všechno udělám já, ale ta rána paličkou mi prostě nějak nedělá dobře

Lepší je toto video https://www.youtube.com/watch?v=8LGX_jpfW9U
na tom vašem odkazu se s tím moc matlají, šroubují to jak žárovku
Do lesa s váma neodjede, pokud bude stát, pokud nebude, tak ji nemá smysl nahánět (takhle to většinou praktikuje jeden místní - když jsem se ptala před naším "poprvé" jak to probíhá a on "No chodím s ní po chlíve..." a pak se diví, že mu většinou svině nezůstanou

16.8.2016 05:45
sonáta

XXX.XXX.12.120

Díky za odkaz, tam se s tím paní opravdu nemaže.
Pěkný den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík