Milí kolegové :),
ráda bych v naší stáji zlepšila podmínky prasatům ve výkrmu. Jsou na celoroštové podlaze a tak je dost výzva vymyslet nějaký vhodný materiál, kterým by se zabavila a který by zároveň neucpával systém na odstraňování kejdy..zatím jsem se dočetla, že celkem vhodným řešením by mohlo být připevnění pár špalků z měkkého dřeva někam na hrazení, nebo připevnit nosič se slámou nebo peletama..jen bohužel nejsem zootechnik a netuším, jestli něco z toho funguje bez problémů. Proto bych se ráda ze ptala vás, jestli nemáte nějaké zkušenosti nebo nápady?
Mnohokrát děkuji
Iva L.
Nemám rošty, takže můžu dle libosti (hlavně prasečí nstlat slámu a o zábavu je postaráno. Ale co jsem tak různě viděla, používají se jako "hračky" i lana nebo řetězy. Špalky by taky nebyly špatné, ikdyž mám obavu, že z měkkého dřeva tam dlouho nevydrží.. Dobré je nenechávat to v chlívech nonstop, protože - jako u každého jiného zvířete - jinak je to časem může přestat zajímat. Bohužel kontra k tomu je jedno negativum a sice, pokud je v kotcích hodně zvířat a "hraček" málo, když se jim tam něco dá, aby se u toho nervaly (tento problém zažil kolega a skončilo to nutnou separací jednoho kusu - které k ostatním pochopitelně už po zahojení nemohl vrátit
Já našim dávala starou gumu s kolečka, s tím se vyblbli dost. Jinak řetězy, ať mají za co tahat. Nebo koš ze senem, slámou připevněný na ohradě. Myslím koš železný. Nebo se prodávají míče, kousací tyče
http://www.anifarm.de/beschaftigungsmaterial-und-spielzeug-fur-schweine.html?p=1
je to sice v němině ale z obrázků na dvě strany si můžete udělat představu.
A pár obrázků stažených z netu.