Dobrý den,
V dohledné době bych si rád pořídil chovný pár prasat, s tím že bych si odchovával mladé na maso a nějaká selata prodal. Mám v plánu udělat tři chlívky, kdy jeden by měl cca 150 x 200 cm a ke každému mohu udělat výběh cca 5x5 metrů.
Jako plemeno mě zaujala Mangalice a nevím zda je velikost chlívku pro toto plemeno dostatečně velká.
Dále by mě zajímalo jaké je o toto plemeno zájem ( abych přebytečná selata vůbec udal ) a do kolika Kg se vyplatí selata na porážku vykrmovat.
Děkuji Lukáš.
Přesně jak píše petruk.
Navíc, nepíšete, kolik těch prasat vlastně chcete - "chovný pár", tím myslíte prasničku a kance? Pokud ano, na kance se vyprdněte, to nemá význam, inseminační dávky dnes seženete po celé republice. Navíc, pokud plánujete min.2 prasata, tak vám 3 chlívky nebudou stačit - ikdyž tedy záleží, jak často budete prasnice připouštět. Ale počítejte, že v jednom vám odchová selata, následně ji musíte od nich odstavit - to už máte dva kotce "fuč", pokud budete mít nějaké větší zranění nebo nemoc, je třeba takový kus oddělit - to je další kotec - a ne vždy je ho následně možné vrátit k ostatním... Nějaká selata prodáte, zbytek si necháte na výkrm - a buď vám tedy bude prasnice stát celou dobu jalová, nebo pokud ji znovu připustíte, budete potřebovat další chlívek pro nová selata, protože ta se budou odstavovat dřív, než ta z prvního vrhu vykrmíte...
Ano chovným párem myslím jednu sviňku a kance. selata bych chtěl jednou do roka 2 bych si nechal na maso a zbytek bych rád prodal aby se vrátila alespoň část nákladu zpět.
A v případě že mangalice je pro takovíto chov nevhodná doporučily by jste mi nějaké plemeno který by bylo do mých prostor vhodné ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lukas.k.
napsal(a):
Ano chovným párem myslím jednu sviňku a kance. selata bych chtěl jednou do roka 2 bych si nechal na maso a zbytek bych rád prodal aby se vrátila alespoň část nákladu zpět.
A v případě že mangalice je pro takovíto chov nevhodná doporučily by jste mi nějaké plemeno který by bylo do mých prostor vhodné ?
Koupit si chovný pár prasat a připouštět jen 1x za rok to není vůbec efektivní. To se Vám vyplatí si ta 2 selata na vlastní výkrm koupit a budete mít ušetřeno spousty starostí i peněz.
A i klasická bílá nebo přeštická selata můžete chovat s výběhem jak píšete. Pokud to ovšem dovolí počasí. Nemůžete v zimně vzít 20 kg sele z klimatizované haly a dát ho rovnou na mráz. Chce to postupně otužovat.
Kanec bude agresivní, zkuste si doma skočit jednou za rok a uvidíte co to s vámi udělá když svini, tak inseminovat, jak už bylo psáno. Ty dvě selata si kupte a máte ušetřeno velké trápení a hlavně velké peníze(krmení-jalový stav 3kg/den, kojící 6 a víc den, veterinář, vakcíny, krmení pro selata atd.) Pokud chcete pouštět svini jednou za rok-nesmysl, svině zatloustne a hotovo, další trápení a stejně z ní pak uděláte tláči
Ale snaha se cení