Majda 24

XXX.XXX.211.235
Poradí mi prosím někdo -mám dvě prasata váha každého asi 50 kg, odčervené.Krmím spařeným šrotem s kopřivama, chlebem, mléko, těstoviny, brambory, prostě co mám momentálně k dispozici.Poslední dobou frfňají, v korytě nechávají ožužlaný chléb a brambory vůbec nechtějí.Krmila jsem 3x denně, teď jen 2x, ale výsledek stejný.Oba nesní ani 3/4 kyblu.V korytě mají, koukají na mě a kvičí.Pokud tam nejsem tak je klid.Už si nevím rady.Nemocní ale nejsou.
Mícháte toho zbytečně moc, dejte jen brambory (předpokládám, že jsou vařené nebo pařené) a šrot, zalejte vlažnou vodou, zamíchejte a hotovo. Šrot není nutné pařit.
3/4 kýble - to je kolik (kg nebo litrů)? Kolik dáváte šrotu a kolik brambor (na kila nebo litry)? Jaký šrot? Složení, poměr obilovin, hrubost?
"Co mám momentálně k dispozici" - prase - ikdyž je všežravec - NENÍ popelnice! Stejně jako lidé může trpět zažívacími problémy.
Vynechte jedno krmení, dejte jim do koryta heřmánkový čas trochu oslazený medem (nemusíte vařit podle návodu, hoďte jeden dva pytlíky do 2-3 litrů vody) Další krmení jim dejte jen trochu, uvidíte, jak budou reagovat.
Majda 24

XXX.XXX.211.235
Brambor dávám na jedno krmení asi půl kila, šrotu také tak, chleba asi 4 hrubé krajíce,2 hrstě krájených a spařených kopřiv - celkové množství je 3/4 kýblu o obsahu 10 litrů.
Půl kila brambor, půl kila šrotu, trochu chleba a trochu kopřiv... - jak z toho uděláte 7,5 litrů? Chápu, že doléváte vodou, ale proč tolik?
Předpokládám, že to je dávka na jedno krmení, to je hodně málo pro dvě 50kg prasata. Jak dlouho je máte a jak jsou stará? Takhle žerou jen poslední dobou nebo od začátku?
Pokud jsou čuníci zdraví, budete si muset s krmením trochu "pohrát", něco vynechat (pro začátek třeba ty kopřivy a chleba), něco přidat, ubrat... Prostě najít, co jim vadí. I prasata mají své "chutě", mým třeba moc nejelo, když byl v krmení řepkový šrot, zatímco prasnice ho bere bez problémů..
Dejte jen rozmačkané brambory + šrot, trochu vody, aby vznikla hustá kaše, nedělejte z toho polévku. Můžete zkusit přidat melasu nebo trochu soli (příp. plastin nebo Nutrimix pro prasata).
Jaký krmíte šrot - jaké obilniny a jak ho máte našrotovaný? Příliš hrubý prase pořádně nestráví, příliš jemný může být příčinou vzniku žaludečních vředů...
Majda 24

XXX.XXX.211.235
Husté moc nemusí, chléb i když je částečně rozdrobený(nyní dávám máčený) také ne, brambory zůstavají v korytě, kopřivy zmiznou jako první, ze začátku jsem dávala štěrbák, jinak pšeničný šrot středně mletý, solím, přidávám plastin, plnot. mléko.Prasata mám asi 4 měsíce, brala jsem je jako 15 kg.Nynější váhu 50 kg jsem jen odhadla.Kdyby měli hlad, tak by to vypadalo jinak.Spíše jsou zmlsané, jednu dobu jsem místo chleba přidávala rohlíky a ty jim chutnali.Frfňají od doby koupení.Měla jsem podezření, zda původní majitel nekrmil granulemi, nebo jen sypkým šrotem a vodu zvlášť.Tu jim zvlášť nedávám.Podle zvěrolékaře jsem si je jen rozmazlila.
Tak pochopitelně pokud dostanou něco, co jim hodně chutná a pak to tam není, tak se jim to moc nebude líbit
Pouze pšeničný šrot ale není dobré, sežeňte si ječmen a míchejte 50:50.
Pokud jsou to klasická "bílá" prasata, tak je ta váha hodně nízká,15 kilo mohly mít v +- 6ti týdnech, po 4 měsících jsou tedy skoro půlroční a v tu dobu se většina prasat (myšleno ve velkochovu) poráží v jatečné váze okolo 100-110 kilo (my jsme v červnu poráželi dvě listopadová, tedy 7miměsíční, prasnička i vepřík měli 140kg...). Ale píšete, že váhu jen odhadujete, pokud budete mít čas a chuť, zkuste je změřit (obvod těla za předními končetinami a délka těla od "meziuší" po kořen ocasu), příp. dejte fotku.
Píšete, že vodu zvlášť nedáváte - to ji tedy mají jen v tom krmení a nebo máte napaječku? Jestli pouze v krmení, je to málo!
Jinak pečivo prasatům chutná, taky ho dávám, ale ne do krmení, ale až po něm, nalámu do kýble pár krajíců suchého chleba a pár suchých rohlíků, zaleju trochou vody a každý, kdo někdy viděl ten útok na koryto si myslí, že chudáky trápím hlady, vrhají se na to jakoby týden nežrali
Majda 24

XXX.XXX.211.235
Tak napáječku nemám, tekutina pouze v krmivu, vím, že babi nikdy prasatům nedávala zvlášť vodu, ale zase se dávaly pomeje, což byla vlastně z poloviny voda.Šrot pomíchám a díky za rady.