Prosím O radu, čo som mohol urobiť zle.. Piatok som bol vziať novú vánku odstavciat, dva bravce veľmi pekne, bývalý majiteľ ich mal ešte pri prasnici mal ich voľné ustajnene len pod prístreškom, žiadne vyhrievanie ani nič také, takže odolné pekne zrali. Tak som ich zobral ku mne do chlieva, dal medzi jedno čo som už mal doma.. A normálne začal kŕmiť čiže šrot, srvátka, pomyje, chleba.. Pekné zrali úplne bez problémov, bez žiadnych príznakov nejakej choroby... Až dnes po večernom krmeni to flakate (na fotke) Z ničoho nič zdochlo, A V takej polohe, že málo hlavu A predné nohy vo valove... Neviete čo by to mohlo byť... Dovtedy bolo úplne živé -dominantné medzi ostatnými.
Sú v mastali, kde je teplejšie ako v tej odkiaľ som ich kúpil, majú tam samokrmitko... Jediné čo ma napadá, sú poodstavove hnačky, ale žeby to malo taký rýchly priebeh za dve hodiny? Volal som aj veterinarke, ale nič také ju nenapadlo... Odstavcata nemalo žiadne iné viditeľné fľaky alebo zdureniny na tele... Malo redkejsiu stolicu...
Přes internet vám asi těžko může někdo určit příčinu úhynu. Jak bylo sele staré (příp. pokud nevíte, tak kolik vážilo)? Otevřel jste ho? Jak to vypadalo uvnitř - plíce, játra, žaludek, střeva...? Jinak chyby jste udělal minimálně dvě - jednak jste si přivezl neodstavené mládě, tedy takové, které nebylo zvyklé žrát jen "nabídnutou" potravu no a pak to složení krmiva také není nejlepší.
Ares1985
napsal(a):
Prosím O radu, čo som mohol urobiť zle.. Piatok som bol vziať novú vánku odstavciat, dva bravce veľmi pekne, bývalý majiteľ ich mal ešte pri prasnici mal ich voľné ustajnene len pod prístreškom, žiadne vyhrievanie ani nič také, takže odolné pekne zrali. Tak som ich zobral ku mne do chlieva, dal medzi jedno čo som už mal doma.. A normálne začal kŕmiť čiže šrot, srvátka, pomyje, chleba.. Pekné zrali úplne bez problémov, bez žiadnych príznakov nejakej choroby... Až dnes po večernom krmeni to flakate (na fotke) Z ničoho nič zdochlo, A V takej polohe, že málo hlavu A predné nohy vo valove... Neviete čo by to mohlo byť... Dovtedy bolo úplne živé -dominantné medzi ostatnými.
Jestliže vím, že budu mít selata, tak už dopředu jsem domluvený s veterinářem, už jen kvůli očkování a později na vyřezání kanečků. pokud vzniknou nějaké problémy, tak ihned volám doktora...Pokud jste začátečník, tam musíte doktora volat hned při prasení...pokud jste selata si on někoho přinesl, tak je to obdobné, nebo jste se měl na různé věci ptát chovatele, který vám je nechal...pravděpodobně jste selata, nebo prasata překrmil, ale nedá se to určit jednoznačně, IHNED jste měl volat veterináře...
Veterinára som volal, pichol antibiotiká... Nepomohlo... Praveze nie som začiatočník, výchoval som už vyše 20 ks, A bez problémov.. Vždy som kŕmil tým istým.. A doteraz som za 3 roky nemal žiadny uhyn... Preto ma to zaskočilo... Ale tiež myslím, že som to asi prehnal S tým krmivom, ale boli v koterci 3 ks, takže som to ešte nemal v merku.. Uhyn nastal do troch dní od zakúpenia... Už som sa poučil A zakúpil aj probiotika.. Nabudúce budem pomalšie prechádzať na iné krmivo..