Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2017 22:40
jiříček

XXX.XXX.106.99

Zdravím všechny příznivce chovu prasat pastevním způsobem.Delší čas se zabývám chovem a odchovem prasat, která se po většinu roku pasou.Dosáhl jsem na tomto poli poměrně dobrých výsledků a rád bych v tomto nadále úspěšně pokračoval.Můj chov je zaměřen na odchov čistokrevných prasátek Kunekune a jejich kříženců, druhá aktivita zahrnuje odchov Českého národního plemene Přeštického černostrakatého prasete a jeho kříženců.
V současnosti disponuji poměrně slušnou kapacitou chovného materiálu, který bych rád poskytl obdobným nadšencům chovu pastevních prasat.Pokud máte zájem pište.
Už mě omrzelo čít nesmysly jako prodám Kanadské pastevní prase, klidně se přijeďte podívat jak pastevní prase vypadá.

7.1.2017 21:05
krepelak

XXX.XXX.212.220

Mel bych dotaz muze byt u porodu nasledne odchovu gottigenskeho prasete kanec.

7.1.2017 21:43
petruk

XXX.XXX.52.146

Máte li možnost oddělte ho, třeba jen drátěným roštěm, sítí ať na ně vidí
ale nedostane se k nim.Pustil bych ho tam pod dohledem až budou selata
více pohyblivá.

7.1.2017 21:47
krepelak

XXX.XXX.212.220

Dekuji skusim ho odelit skosel jsem to a nelibilo semu to uz pred casem.

8.1.2017 00:24
jiříček

XXX.XXX.106.99

Moje zkušenost je asi taková, za celou dobu, co mám chov se nestalo, že by kanec selata napadl, horší je to s další sviní, která je v blízkosti.Pokud je také březí, může selata sežrat, aby vytvořila místo pro svá, nebo naopak se snaží být matkou selat druhé prodivší svině a svá pak odvrhne.Může se také stát, že selata sviňku rozdojí, ta se před svým porodem od nich schová, avšak tvorba mléka je již rozběhnutá a může dojít k zánětu vemene.
Přesto, že píši o bezproblémovém soužití kance a svině, raději kanečka oddělte, je důležité, aby prasnice měla při porodu klid a mohla se bez problémů věnovat selatům.Problém by mohl být i u krmení, kdy kanec má tendenci vše sežrat jako první.Prasnice vyžaduje intenzivní příjem kvalitní výživy (tvorba mléka), volím směs pro kojící prasnice a dostatek vody, kanec vydrží o seně.

8.1.2017 10:11
krepelak

XXX.XXX.212.220

Dekuji za radu jeste se chci zetat dalo byse gottigenske krizit s prestikem nebo necim jinym.

Dufek Jan

8.1.2017 10:23
Dufek Jan

XXX.XXX.41.0

krepelak napsal(a):
Dekuji za radu jeste se chci zetat dalo byse gottigenske krizit s prestikem nebo necim jinym.

To snad uz ale prehanite ne? Co si od toho slibujete?

8.1.2017 14:25
jiříček

XXX.XXX.106.99

Dufek Jan napsal(a):
To snad uz ale prehanite ne? Co si od toho slibujete?

Krásná selata, viz foto.

8.1.2017 14:30
jiříček

XXX.XXX.106.99

Mám vyzkoušeno, Duroc, Mangalica.a Kunekune.na fotu Kune kune /přeštík, Gotík/přeštické už je u kamaráda, rostou jak z vody.

8.1.2017 14:35
jiříček

XXX.XXX.106.99

Sice ne moc povedené foto, ale to bíločerné je dvouměsíční sele po přeštickém kanci.Za mě přeštík otcovské plemeno!

8.1.2017 15:06
krepelak

XXX.XXX.212.220

Jsou opravdu pekna jsem mlady chovatel tak ze zbiram terve skusenosti mam ted porve priustenou gottigenku s cistim got. kancem libi semi jak skladba masa tak chut i skromnos zduvodu mista na nocovani a prave mam neradeji zhledove zbarveni prestika i to maso je super tak me napadlo prave toto krizeni a budou tyto krizenci vetsi?

Dufek Jan

8.1.2017 15:31
Dufek Jan

XXX.XXX.41.0

Tak asi mam spatne informace ale Gotik je snad mini prase na mazleni a prestik prase na vykrm ne? Takze vlastnosti a ramec obou mi moc dohromady nejdou. Ale to je jen za me a muj nazor.

8.1.2017 16:07
pepakacko

XXX.XXX.72.41

jiříček napsal(a):
Mám vyzkoušeno, Duroc, Mangalica.a Kunekune.na fotu Kune kune /přeštík, Gotík/přeštické už je u kamaráda, rostou jak z vody.

Ted mam selata matka Vietnamec x mangalice kanec divočák x mangalicedurok ted jsou 3 týdny Stara mráz v pohodě přežívaj ve slamě má jich 10 ted se o ně už nebojím jsou super, před 3 týdny jsem připouštěl mangalici prestikem tak sem zvědav na jare par fotek z našeho Klikovského chovu.

8.1.2017 19:55
jiříček

XXX.XXX.106.99

pepakacko napsal(a):
Ted mam selata matka Vietnamec x mangalice kanec divočák x mangalicedurok ted jsou 3 týdny Stara mráz v pohodě přežívaj ve slamě má jich 10 ted se o ně už nebojím jsou super, před 3 týdny jsem připouštěl mangalici prestikem tak sem zvědav na jare par fotek z našeho Klikovského chovu.

Přesně jak to popisuješ, odolná selata, mám svini matka Duroc, otec Mangalica, rodí venku do slámy i za mrazu, žádný problém, viz foto.Přeštické jsem zapouštěl kancem Mangalica/landrase, také dobré, teď tu mám selata přeštické po Kune kune a také dobrá kombinace.

8.1.2017 20:24
pepakacko

XXX.XXX.72.41

jiříček napsal(a):
Přesně jak to popisuješ, odolná selata, mám svini matka Duroc, otec Mangalica, rodí venku do slámy i za mrazu, žádný problém, viz foto.Přeštické jsem zapouštěl kancem Mangalica/landrase, také dobré, teď tu mám selata přeštické po Kune kune a také dobrá kombinace.

Jen tak blbnu porazim od 70 do 130kg a jsem spokojen mam maso i sádlo v nejlepsi kvalitě prasata stahuji neparim potřebuji jen někoho kdo mi pomůže ho zvednout na sráky a do hodky je v chladaku něco prodam něco vyudim něco rozdáme žádna bida

8.1.2017 22:18
jiříček

XXX.XXX.106.99

pepakacko napsal(a):
Jen tak blbnu porazim od 70 do 130kg a jsem spokojen mam maso i sádlo v nejlepsi kvalitě prasata stahuji neparim potřebuji jen někoho kdo mi pomůže ho zvednout na sráky a do hodky je v chladaku něco prodam něco vyudim něco rozdáme žádna bida

Dělám to také tak, mohu si každý měsíc zabít prasátko a mít čerstvé maso.Už si stačím skoro sám, dal jsem elektrický zvedák (pohoda).

8.1.2017 22:33
pepakacko

XXX.XXX.72.41

Mám radost ze je někdo taky tak nemocnej

jako Já u tech prasat člověk nikdy neví co z toho vyroste jak to bude vypadat přibírat a taky když se něco děla tak je potřeba aby z toho byl nějaký užitek, vždyť je paráda pozorovat selata jak se honi a hrajou si jako male děti je radost se na to divat tak chovu zdar ať vás to baví jako mě ☺.

8.1.2017 22:39
jiříček

XXX.XXX.106.99

pepakacko napsal(a):
Mám radost ze je někdo taky tak nemocnej

jako Já u tech prasat člověk nikdy neví co z toho vyroste jak to bude vypadat přibírat a taky když se něco děla tak je potřeba aby z toho byl nějaký užitek, vždyť je paráda pozorovat selata jak se honi a hrajou si jako male děti je radost se na to divat tak chovu zdar ať vás to baví jako mě ☺.

Pošli mě svůj email, prasaty žiju, dám nějaká videa.

8.1.2017 23:00
pepakacko

XXX.XXX.72.41

jiříček napsal(a):
Pošli mě svůj email, prasaty žiju, dám nějaká videa.

Diky.

30.1.2017 21:01
hohol

XXX.XXX.241.197

jiříček napsal(a):

Jiří zakolik prodáváš ty kuňáky ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.1.2017 16:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

jiříček napsal(a):
Dělám to také tak, mohu si každý měsíc zabít prasátko a mít čerstvé maso.Už si stačím skoro sám, dal jsem elektrický zvedák (pohoda).

Tak to už je ta pohodovější krásná stránka smajlík

31.1.2017 21:36
jiříček

XXX.XXX.106.99

hohol napsal(a):
Jiří zakolik prodáváš ty kuňáky ?

Čistokrevné Kune kune s PP 5000, bez papírů 3500, podílové 1500, dohodě se nebráním, ale za poplácání po ramenou nedělám...

Fatcy

13.2.2017 18:08
Fatcy

XXX.XXX.208.122

Mame ladem 400 m2 zahrady, kde roste trava a plevel. Premyslime, ze postavime pristrisek a poridime 2 selata. Otazka zni, jake plemeno (krizence) poridit, aby travu opravdu spasalo? S prikrmovanim pocitam. Nebo je vybeh maly a trava bude za chvili uslapana a k pastve to nebude? Dekuji moc za rady.

13.2.2017 20:59
jiříček

XXX.XXX.106.99

Fatcy napsal(a):
Mame ladem 400 m2 zahrady, kde roste trava a plevel. Premyslime, ze postavime pristrisek a poridime 2 selata. Otazka zni, jake plemeno (krizence) poridit, aby travu opravdu spasalo? S prikrmovanim pocitam. Nebo je vybeh maly a trava bude za chvili uslapana a k pastve to nebude? Dekuji moc za rady.

Doporučím, menší výběh, kde bude i přístřešek a na zbytek zahrady pouštět pouze na pastvu, nebojte naučí se.Pořídit můžete vietnamské, ale hlavně ne křížené divočákem, pak Čínské klapouché, Kune kune a jejich křížence, momentálně bych měl i nějaká ta selata v nabídce.

19.2.2017 09:36
stschvojkovicebrod

XXX.XXX.9.198

Čím ty prasata přikrmovat, aby z nich nebyl "průmyslový" výrobek?

Děkuji.

19.2.2017 09:46
hohol

XXX.XXX.241.197

Já jim dávám řepu, mrkev pečivo, šrot a zbytky ale přemýšlím co si představuješ pod pojmem průmyslový výrobek ?

19.2.2017 10:20
jiříček

XXX.XXX.106.99

hohol napsal(a):
Já jim dávám řepu, mrkev pečivo, šrot a zbytky ale přemýšlím co si představuješ pod pojmem průmyslový výrobek ?

Prase je všežravec, pod máte rozum v hlavě, dá se vykrmit prakticky čímkoli, co mu bude chutnat a splní nárok na výživnou krmnou dávku.Vše se nechá i spočítat, ale tím bych nezatěžoval, stačí mít dobrý základ, ten pak doplnit.Vařené brambory, směs šrotů, žádné prase neurazí, s řepou opatrně (dusík), mrkerv a veškerá zelenina a ovoce v rozumné míře, bacha jablka ve velké míře (odvápňují), doplňovat minerály, seno, sláma, zbytky z domácí kuchyně, veškeré mléčné výrobky, pečivo, atd.

19.2.2017 10:21
stschvojkovicebrod

XXX.XXX.9.198

Díky.
Jako průmyslový výrobek beru každé zvíře krmené jenom průmyslovými krmivy. Třeba sousedka má slepice, kterým hodím zelenou trávu jenom já a pořád dostávají jenom krmné směsi. Ale pořád říká, jak má "domácí" vejce.

19.2.2017 10:58
hohol

XXX.XXX.241.197

stschvojkovicebrod napsal(a):
Díky.
Jako průmyslový výrobek beru každé zvíře krmené jenom průmyslovými krmivy. Třeba sousedka má slepice, kterým hodím zelenou trávu jenom já a pořád dostávají jenom krmné směsi. Ale pořád říká, jak má "domácí" vejce.

Jsou takoví a popravdě je nechápu protože mají blbé vajíčka za blbou cenu

19.2.2017 11:01
hohol

XXX.XXX.241.197

jiříček napsal(a):
Prase je všežravec, pod máte rozum v hlavě, dá se vykrmit prakticky čímkoli, co mu bude chutnat a splní nárok na výživnou krmnou dávku.Vše se nechá i spočítat, ale tím bych nezatěžoval, stačí mít dobrý základ, ten pak doplnit.Vařené brambory, směs šrotů, žádné prase neurazí, s řepou opatrně (dusík), mrkerv a veškerá zelenina a ovoce v rozumné míře, bacha jablka ve velké míře (odvápňují), doplňovat minerály, seno, sláma, zbytky z domácí kuchyně, veškeré mléčné výrobky, pečivo, atd.

No Jiří máš pravdu sežerou vlastně uplně všechno

21.2.2017 10:12
Malvína

XXX.XXX.210.109

Dobrý den. Mám vietnamskou sviňku a kanečka (nekastrovaného). Jíž v prosinci se sviňka boukala, kaneček ji obskočil to se opakovalo po 4dny. Další měsíc se opět boukala opět obskočena a tento měsíc se to opakovalo znovu. Je mi divné že stále nechce zabřeznout. Měl jsem je stále u sebe až po posledním připuštění jsem Malvínu odstavil. Může mi někdo poradit co dělám špatně? Ještě mě napadlo jestli není překrmená.

21.2.2017 12:28
pepakacko

XXX.XXX.72.41

Malvína napsal(a):
Dobrý den. Mám vietnamskou sviňku a kanečka (nekastrovaného). Jíž v prosinci se sviňka boukala, kaneček ji obskočil to se opakovalo po 4dny. Další měsíc se opět boukala opět obskočena a tento měsíc se to opakovalo znovu. Je mi divné že stále nechce zabřeznout. Měl jsem je stále u sebe až po posledním připuštění jsem Malvínu odstavil. Může mi někdo poradit co dělám špatně? Ještě mě napadlo jestli není překrmená.

Pokud je prekrmena tak s tim tezko něco uděláte já 1 svini zkoušel 6x potom šla na porážku nezustala březí u berte ji krmení dejte vodu více sena krajeneho nevím čím krmite aLe ubrat popřípadě sežeňte jinou.

21.2.2017 14:05
Malvína

XXX.XXX.210.109

Děkuji. Převážně krmím zeleninou a ovocem. Mám přez cestu sklad ovoce a zelaniny.

21.2.2017 17:38
pepakacko

XXX.XXX.72.41

Malvína napsal(a):
Děkuji. Převážně krmím zeleninou a ovocem. Mám přez cestu sklad ovoce a zelaniny.

Ten sklad prez cestu bych taky bral.

21.2.2017 18:25
stschvojkovicebrod

XXX.XXX.9.198

Z toho skladu kupujete "odpad" nebo maloobchodní kvalitu?

My tu máme taky sklad a tam mě odmítli, kvůli EU regulím o likvidaci odpadu. :(.

21.2.2017 19:14
jiříček

XXX.XXX.106.99

stschvojkovicebrod napsal(a):
Z toho skladu kupujete "odpad" nebo maloobchodní kvalitu?

My tu máme taky sklad a tam mě odmítli, kvůli EU regulím o likvidaci odpadu. :(.

Hloupí lidé žijí všude...

22.2.2017 12:00
Malvína

XXX.XXX.210.109

Mám to zadarmo mají to příbuzní a ty to neřešej akorád citrusi žrát nechtěj.

22.2.2017 12:05
stschvojkovicebrod

XXX.XXX.9.198

jiříček napsal(a):
Hloupí lidé žijí všude...

Tak ono to asi není o lidech v tom skladu, ale u stupidních úřednících bez vlastního mozku, šikanujících všechny okolo.

2.4.2017 14:41
Malvína

XXX.XXX.210.109

Ještě jedna, bylo jich 8 ale zůstalo 6.

2.4.2017 19:59
hohol

XXX.XXX.241.197

Nám první vrh sežrala komplet tak uvidíme co druhá.

2.4.2017 20:52
jiříček

XXX.XXX.106.99

hohol napsal(a):
Nám první vrh sežrala komplet tak uvidíme co druhá.

Svině sežere mladé v případě, že není něco v pořádku, brání se, aby sama přežila (cítí se ohrožená), zamyslete se nad tím, co by mohlo být v nepořádku, žrádlo, zázemí?

2.4.2017 23:04
hohol

XXX.XXX.241.197

Žrádla měla dost a kvalitní ale byly velké mrazy a tak jsme tam chodily ve dne v noci nahlížet a přitápět plynovým dělem které docela hučí, zkrátka jsme ji nedopřáli klid, asi...

3.4.2017 08:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

jiříček napsal(a):
Svině sežere mladé v případě, že není něco v pořádku, brání se, aby sama přežila (cítí se ohrožená), zamyslete se nad tím, co by mohlo být v nepořádku, žrádlo, zázemí?

Tak nemusí to být jen tím, že "není něco v pořádku", prvničky jsou obecně víc nervní než zkušené prasnice a i mezi těmi existují potvory, kterým prostě chybí základní mateřský instinkt a selata napadají. U prvniček je to tolerováno, pokud se to opakuje, takové "macešské" prasnice se vyřazují z chovu, bez ohledu na to, jestli je to vietnamec nebo landrase...

3.4.2017 20:42
hohol

XXX.XXX.241.197

Dnes se holka oprasila a dala nám šest kousku tak doufám že přežijí další dny, , u bílých se někdy cvakaly zuby ale u číňanu asi není potřeba nebo jo ?

3.4.2017 21:36
jiříček

XXX.XXX.106.99

hohol napsal(a):
Dnes se holka oprasila a dala nám šest kousku tak doufám že přežijí další dny, , u bílých se někdy cvakaly zuby ale u číňanu asi není potřeba nebo jo ?

Chovám všehochuť, od vietnamce, přes Kune kune, přeštíka, Duroc, Mangalice a na zuby jim nesahám...

4.4.2017 08:03
xchipsy

XXX.XXX.142.1

hohol napsal(a):

Já to nedělala ani u bílých. Pokud je to nutné udělat (např. po zkušenostech s minulým vrhem, kdy selata prasnici zraňovala), pak je lepší pozvat si někoho, kdo má spec. brusku a rozhodně to neštípat kleštěmi - jak mnozí dělají. Při štípání vznikají v zubech mikropraskliny = ideální vstupní brána pro infekci.

4.4.2017 21:34
hohol

XXX.XXX.241.197

Já bych to asi taky nedělal pokud by to nebylo nutný, jen by mě zajímalo kdy je nejlepší kastrovat a kdy je nejvhodnější doba znovu zapouštět atd.

5.4.2017 08:14
xchipsy

XXX.XXX.142.1

hohol napsal(a):
Já bych to asi taky nedělal pokud by to nebylo nutný, jen by mě zajímalo kdy je nejlepší kastrovat a kdy je nejvhodnější doba znovu zapouštět atd.

Kastrace je věc názoru. Ve velkochovech se provádí velice brzy, většinou do jednoho týdne věku. Já se domlouvala s veterinářkou a ta řekla až ve třech týdnech. Obojí má svá pro a proti - při kastraci mrňouska jsou ranky maličké a rychleji se hojí, při větším seleti je zákrok "snazší" - už je "za co vzít"
Opětovné připuštění záleží čistě na vás a intenzitě chovu. Obecně se připouští hned při první říji po odstavu selat (ta se dostavuje obvykle do 8mi dnů po odstavu), kdy je říje dobře "zachytitelná" a prasnice dobře zabřezávají. Já kvůli nedostatku prostoru připouštěla až za rok po předchozím vrhu (dnes je to 109 dní, takže už to může být každým dnem

5.4.2017 21:15
hohol

XXX.XXX.241.197

Díky lidi, je super když tak někdo umí poradit, potěší to

12.4.2017 20:40
jiříček

XXX.XXX.106.99

Takže další výsledek z mého chovu, selata po matce Duroc/Mangalica, otec Přeštické černostrakaté prase...

12.4.2017 22:08
xchipsy

XXX.XXX.142.1

21.7.2017 23:10
moonggi

XXX.XXX.220.21

Dobrý večer, mám dotaz ohledně Kune Kune. Vystačí jim pro potravu seno a tráva? Mám dvě selata a nechci je krmit jen brambory a jinými dobroty teď když jsou mladé aby se naučili pást. Zase na druhou stranu nechci aby hladověli. Nejsem si jistý když jsou pastevecké tak jak moc jim stačí tráva a seno. Děkuji za jakoukoliv radu.

22.7.2017 07:52
jiříček

XXX.XXX.106.99

moonggi napsal(a):
Dobrý večer, mám dotaz ohledně Kune Kune. Vystačí jim pro potravu seno a tráva? Mám dvě selata a nechci je krmit jen brambory a jinými dobroty teď když jsou mladé aby se naučili pást. Zase na druhou stranu nechci aby hladověli. Nejsem si jistý když jsou pastevecké tak jak moc jim stačí tráva a seno. Děkuji za jakoukoliv radu.

Přesto, že je KuneKune pastevecké prase, neznamená to, že vystačí pouze se senem a trávou, to je omyl.Krmnou dávku je nutno doplnit v raném růstu o malý kelímek od jogurtu šrotem (směs pšenice, ječmen), šrot možno nahradit pečivem a chlebem, dále vitamíny, minerály.Kromě toho budou vítány zbytky zeleniny a ovoce, v rozumné míře, klidně i nějaké ty brambory a pod.Hleďte tvořit krmnou dávku tak, aby prasátka prospívala (tedy dobře rostla a neměla hlad), na druhou stranu pak je nutno hledět i na překrmování, aby zbytečně nezatloustla.Přikládám foto spokojených prasátek na pastvě.Jinak více na mém Facebokovém profilu, chov prasat KuneKune.

Triz

16.10.2017 08:28
Triz

XXX.XXX.99.174

Dobrý den.Mám sviňku kune Kune.Jak poznám kolik váží, aniž bych ji rval na váhu?Dá se to alespoň nějak odhadnout?

16.10.2017 19:00
hohol

XXX.XXX.44.57

Triz napsal(a):
Dobrý den.Mám sviňku kune Kune.Jak poznám kolik váží, aniž bych ji rval na váhu?Dá se to alespoň nějak odhadnout?

Vyfoť ji a já ji okem odvážím.

16.10.2017 19:18
hohol

XXX.XXX.44.57

Je na stojáka tak to bude plus mínus sto kilo 249 kg.

16.10.2017 21:56
pepakacko

XXX.XXX.72.41

Jste Dobrej melo okolo 350kg nebyl čas ani počasí ho střelit tak rostlo a rostlo až přerostlo.

17.10.2017 19:55
hohol

XXX.XXX.44.57

No to jste ho řádně krmily

17.10.2017 20:17
pepakacko

XXX.XXX.72.41

Když praseti Dáš tak z něj máš.

7.1.2018 21:42
ika

XXX.XXX.126.131

Co obnáší chov kune kune s PP?

8.1.2018 10:48
jiříček

XXX.XXX.135.60

Co máte konkrétně na mysli?Běžný chov, akorát registrace zvířat je v Rakousku.

8.1.2018 14:08
ika

XXX.XXX.126.131

To typlemenné zvířata nikdo neposuzuje a ani neváží?

9.1.2018 18:23
hohol

XXX.XXX.57.58

Já važím až maso na klobásky.

20.6.2018 09:49
Míša63

XXX.XXX.96.16

Dobrý den, přivezli jsme si selátko kune kune. Pání říkala, že stačí pastva a kelímek šrotu ráno a večer. Příjde mi to málo na selátko. Nějaké vitamínové doplnky nebo něco?
Babička když krmila domácí prase, tak to byla jiná. Děkuji moc Míša

20.6.2018 21:59
hohol

XXX.XXX.1.47

konvit plastin, tím asi nic nepokazíte a hlavně předejdete problémům.

20.6.2018 22:13
jiříček

XXX.XXX.135.60

Míša63 napsal(a):
Dobrý den, přivezli jsme si selátko kune kune. Pání říkala, že stačí pastva a kelímek šrotu ráno a večer. Příjde mi to málo na selátko. Nějaké vitamínové doplnky nebo něco?
Babička když krmila domácí prase, tak to byla jiná. Děkuji moc Míša

Proč nepostupovat stejným způsobem?Kune Kune je prase jako každé jiné...Mám však jednu připomínku, prosím nezakrmit, pokud bude do chovu.Tedy po dobu růstu přidat šrot a po té už jako se šafránem, aby prasátko nebylo zatučnělé...Berte mé rady z pohledu
chovatele...

21.6.2018 06:43
Míša63

XXX.XXX.96.16

hohol napsal(a):
konvit plastin, tím asi nic nepokazíte a hlavně předejdete problémům.

Děkuji, takže bude stačit ten šrot jenom?Jsem začátečník. Včera dostal na přilepsenou pár třešní a merunky asi 2. A jak kvičel asi chtěl ještě.
Navíc má kýlu nevíte jestli jde nějak zatlačit aby jí neměl.

21.6.2018 07:04
Míša63

XXX.XXX.96.16

jiříček napsal(a):
Proč nepostupovat stejným způsobem?Kune Kune je prase jako každé jiné...Mám však jednu připomínku, prosím nezakrmit, pokud bude do chovu.Tedy po dobu růstu přidat šrot a po té už jako se šafránem, aby prasátko nebylo zatučnělé...Berte mé rady z pohledu
chovatele...

Děkuji takže bude stačit ten šrot jenom?Jsem začátečník. Včera dostal na přilepsenou pár třešní a merunky asi 2. A jak kvičel asi chtěl ještě.
Navíc má kýlu nevíte jestli jde nějak zatlačit aby jí neměl.

21.6.2018 09:40
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak, ono taky záleží, jak staré to selátko je... Pokud je to vyloženě mrňous, tak tam bych já osobně viděla jen šrot jako dost chudou výživu.
Kýlu řešte nejlépe s veterinářem, může to být jen malá "dírka", která nebude dělat problémy, ale taky to může být v budoucnu fatální.

21.6.2018 09:47
Míša63

XXX.XXX.96.16

xchipsy napsal(a):
Tak, ono taky záleží, jak staré to selátko je... Pokud je to vyloženě mrňous, tak tam bych já osobně viděla jen šrot jako dost chudou výživu.
Kýlu řešte nejlépe s veterinářem, může to být jen malá "dírka", která nebude dělat problémy, ale taky to může být v budoucnu fatální.

Má asi 3 měsíce. No právě mě šrot příjde málo.Vůbec nevím kolik čeho mu můžu dát.

21.6.2018 09:55
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak ono není podstatné jen množství, ale i obsah živin. Máte ho jen jako mazlíka, na výkrm nebo do chovu?

21.6.2018 10:14
Míša63

XXX.XXX.96.16

xchipsy napsal(a):
Tak ono není podstatné jen množství, ale i obsah živin. Máte ho jen jako mazlíka, na výkrm nebo do chovu?

Máme velkou zahradu a dva chlívky. Takže jsme chtěli něco co nám bude trávu spásat. Já bych teda chtěla ještě dvě ovečky.
co mu tedy mám dát ještě navíc?

21.6.2018 13:24
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nemám zkušenosti s tzv. pastevními prasaty (chovám "klasická velká"), ale osobně bych jakékoli sele krmila něčím pro sele určené, takže nějakou startérovou směs (ČOS, A1...dle výrobce), možno míchat s tím vlastním šrotem. Určitě bych přidala nějaký vit/min přípravek (já dávám Nutrimix). Pak máte téměř jistotu, že se vám bude selátko správně vyvíjet.

21.6.2018 14:56
Míša63

XXX.XXX.96.16

xchipsy napsal(a):
Nemám zkušenosti s tzv. pastevními prasaty (chovám "klasická velká"), ale osobně bych jakékoli sele krmila něčím pro sele určené, takže nějakou startérovou směs (ČOS, A1...dle výrobce), možno míchat s tím vlastním šrotem. Určitě bych přidala nějaký vit/min přípravek (já dávám Nutrimix). Pak máte téměř jistotu, že se vám bude selátko správně vyvíjet.

moc děkuji.

21.6.2018 15:55
jiříček

XXX.XXX.135.60

Kune Kune je pastevní prase, kterému opravdu stačí k životu možnost pastvy.Pokud dostane něco na přilepšenou bude rádo, ale nesmí se to přehánět.V období růstu to tak nevadí, ale pak prase jde do tuku a může to skončit i infarktem, loni jsem takto přišel o svini, kterou paní v domnění, že ji musí dobře krmit vlastně zabila.Máte určitě selátko od Evy Novákové, takže Vám určitě řekla k chovu podstatné a já bych Vám neradil jinak.Co se kýly týče, je to otázka jak se vše časem vyvine, měl jsem tu kanečka s kýlou, kterého jsem z tohoto důvodu nekastroval, po třech měsících se kýla zatáhla a byl v pohodě.U Kune Kune, je kýla bohužel dosti častým jevem.

21.6.2018 16:16
Míša63

XXX.XXX.96.16

jiříček napsal(a):
Kune Kune je pastevní prase, kterému opravdu stačí k životu možnost pastvy.Pokud dostane něco na přilepšenou bude rádo, ale nesmí se to přehánět.V období růstu to tak nevadí, ale pak prase jde do tuku a může to skončit i infarktem, loni jsem takto přišel o svini, kterou paní v domnění, že ji musí dobře krmit vlastně zabila.Máte určitě selátko od Evy Novákové, takže Vám určitě řekla k chovu podstatné a já bych Vám neradil jinak.Co se kýly týče, je to otázka jak se vše časem vyvine, měl jsem tu kanečka s kýlou, kterého jsem z tohoto důvodu nekastroval, po třech měsících se kýla zatáhla a byl v pohodě.U Kune Kune, je kýla bohužel dosti častým jevem.

Děkuji moc. Ano máme kanečka od paní Novákové.Ještě ho tedy necháme naočkovat a odčervit.

26.6.2018 16:34
Tob32

XXX.XXX.60.91

Dobrý den musím mít zaregistrované kune kune když chci jen kanečka a sviňku?

26.6.2018 18:43
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tob32 napsal(a):
Dobrý den musím mít zaregistrované kune kune když chci jen kanečka a sviňku?

Povinnost registrovat se u ČMSCH má každý chovatel prasat, který chová 2 a více kusů prasat.

https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/prasata/registrace-provozovny/
https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/prasata/vedeni-ue/
https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/prasata/oznacovani-zvirat/.

26.6.2018 22:34
jiříček

XXX.XXX.135.60

xchipsy napsal(a):
Povinnost registrovat se u ČMSCH má každý chovatel prasat, který chová 2 a více kusů prasat.

https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/prasata/registrace-provozovny/
https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/prasata/vedeni-ue/
https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/prasata/oznacovani-zvirat/.

Raději se registruj, nevíš kdo se o Tebe stará, (vlastní zkušenost)...

27.6.2018 12:03
Tob32

XXX.XXX.51.69

Jaké má pro mě registrace následky? Nějaké kontroly?

27.6.2018 16:03
jiříček

XXX.XXX.135.60

Tob32 napsal(a):
Jaké má pro mě registrace následky? Nějaké kontroly?

Spíše s nimi počítej v opačném případě, tedy když se neregistruješ a nějaký dobrák Tě udá, jak je v naší zemi milým zvykem...

27.6.2018 17:13
Tob32

XXX.XXX.34.84

jiříček napsal(a):
Spíše s nimi počítej v opačném případě, tedy když se neregistruješ a nějaký dobrák Tě udá, jak je v naší zemi milým zvykem...

Dobře tak zeptám se jinak. Když si koupím 1 prasnici budu ji mít na chov a nechám si ji někde jinde připouštět tak ji registrovanou mít nemusím i když bude mít třeba 10 selat?

27.6.2018 17:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Registrace se nevztahuje pouze na toho, kdo chová jedno prase. Jakmile odchováte selata, už máte víc jak jedno. Co na tom nechápete?

DVĚ a VÍCE. Takže jedno nic, ale dvě.. tři.. čtyři.. sedm.. deset.. patnáct... ANO.

10.7.2018 08:12
Tob32

XXX.XXX.33.43

xchipsy napsal(a):
Registrace se nevztahuje pouze na toho, kdo chová jedno prase. Jakmile odchováte selata, už máte víc jak jedno. Co na tom nechápete?

DVĚ a VÍCE. Takže jedno nic, ale dvě.. tři.. čtyři.. sedm.. deset.. patnáct... ANO.

Jak je to s chovem na zlínsku ohledne moru když budu mít registrované u cmsch tak můžu bez problémů chovat?

10.7.2018 13:44
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tob32 napsal(a):
Jak je to s chovem na zlínsku ohledne moru když budu mít registrované u cmsch tak můžu bez problémů chovat?

Obraťte se na místně příslušnou KVS, ti vám sdělí aktuální situaci.
Jinak info o Zlínsku zde:
http://www.svscr.cz/wp-content/files/zvirata/Konsolidovane_zneni_MVO_-_domaci_prasata_20180228.pdf

Samozřejmě platí ZÁKAZ chovu prasat venku.

10.7.2018 13:46
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nevím proč odkaz nefunguje iFauna si vždy očividně vložený odkaz nějak upraví (ubere pomlčku, přidá mezeru...) a pak to nejde

Tak zde: https://www.svscr.cz/africky-mor-prasat-narizeni-vydana-svs/

a máte to hned v první tabulce - Nařízení platná v zamořené oblasti Zlínského kraje – domácí prasata

11.7.2018 06:56
Tob32

XXX.XXX.36.17

xchipsy napsal(a):
Nevím proč odkaz nefunguje iFauna si vždy očividně vložený odkaz nějak upraví (ubere pomlčku, přidá mezeru...) a pak to nejde

Tak zde: https://www.svscr.cz/africky-mor-prasat-narizeni-vydana-svs/

a máte to hned v první tabulce - Nařízení platná v zamořené oblasti Zlínského kraje – domácí prasata

Díky moc za info.

Přidejte reakci

Přidat smajlík