Zdravím, jsem začínající chovatel prasat, v září jsem dostal prasnici wietnamske a kance kříženec divočáka s wietn., byli spolu ve výběhu cca 2 měsíce, poté jsem je rozdělil.Prasnice byla větší a větší, do dnes se neoprasila.Rad bych se zeptal, zdali se dá nejak poznat, jestli je pripustena nebo jsem ji jenom prekrmil.Krmim převážně zbytky a srotem.Diky za radu.
Zkuste vypozorovat jestli probíhají říje(zarudnutí vulvy, reflex nehybosti, dobívání se ke kanci nebo kanec k prasnici) pokud říje probíhají je jalová. Zkuste vzpomenout kdy jste je odstavoval od sebe a připočtěte si 115 dni to je doba březosti, správně se to má počítat od skoku ale jestli nevíte pokud byl odpočtěte to od posledního pobytu spolu(kdyby byl náhodou skok v posledním dni). Pokud se po té době neoprasí je jalová. To je tak stručně pokud by jste si i tak nebyl jistý volejte veterináře, který by vám mohl pomoci na místě.
Ať se daří.
Tohle říje nejspíš nebude(kdyby byla zůstala by stát jak hřebík), ale jestli se k němu cpala zkuste je dnes dát k sobě a chvíli počkat někdy dělají divadlo. A dejte kance k prasničce ne opačně. Chce to čas a pozorovat nebo si to nechat vysvětlit někým na místě takhle na dálku se to blbě vysvětluje.