Dobrý den,
zdědil jsem pozemky u statku (celkem 23 ha).3 ha je louka a zbytek jsou pole. Chtěl bych se zeptat, když ze všeho udělám louky kvůli dotacím, ale zároveň se o to nechci starat sám. (traktor mám ale zbytek mašin bych musel dokoupit)
Je reálné se domluvit s některým chovatelem skotu, že by si to 2x ročně posekal čistě za tu trávu (seno, senáž)? Nebo jakmile z toho nebude mít on dotace, tak se mi každý vyprdne?
Pozemky mi JZD vrátí příští rok (pacht 2500 ha) proto se potřebuji zorientovat co s tím dál. Původně jsem chtěl chovat masný dobytek, ale to se mi rozleželo protože je člověk uvázaný denně u toho být. Mám 15 ovcí a je to prostě určitá starost.
Případně co s těmi pozemky udělat? (prodej nepřichází v úvahu)
Předem děkuji za názory z praxe.
M. Cvrček.
Proč chcete z orné půdy dělat TTP? Pokud je půda nekvalitní, tak to ještě chápu, ale jinak? Jestli o zemědělskou výrobu nemáte zájem, proč nenecháte pozemky v nájmu? Budete mít peníze a žádné starosti. Případně se domluvte s některým místním ZD, aby vám to obhospodařovali oni s tím, že vy jim uhradíte náklady (příprava pole, setí, postřiky, sklizeň...) no a vy budete mít zisk z prodeje zem.komodit... Samozřejmě je v tom určitá míra rizika, že některý rok vám třeba zisk jen pokryje náklady (holt nelze sít stále jen pšenici, která bude sypat 80-100 na hektar ale zase budete mít jako příjemný bonus dotace (SAPS atd.)
Na vašem místě bych to ještě zvážila, "udělat" z orné TTP jde poměrně snadno, naopak už to ale nelze. Co já bych za 23 ha dala...
Jinak abych tedy neignorovala váš dotaz domluvit se s "chovateli skotu" jistě zkusit můžete, ale nedělám si iluze, že o to bude velký zájem. Chov skotu obecně je dost na ústupu, dojnice se futrují směsí a siláží, masný dobytek je zase většinou chován na pastvinách. Takže bych moc nevěřila tomu, že tam někdo bude chtít jezdit sekat, obracet, lisovat... Možná zkusit zjistit, jestli v okolí není chov koní, tam by o seno byl větší zájem. Ale opět si nejsem jistá, jestli by ho oni sami chtěli jezdit "dělat"... Spíš by ho od vás třeba odkoupili...