kvas

XXX.XXX.59.102
Zdravim, chcel by som si kupit mladeho bycka, ktoreho chcem pri dome chovat celorocne na pasi + dokrmovanie podla potreby. pastvina cca 1 ha je ohradena elektrickym ohradnikom, pretoze tam chovam este 2 kozy a zopar baranov, barany vzdy cez zimu zabijem. a teraz otazka: ake plemeno mi doporucujete? uvazujem o highlandovi alebo AA, ale pocul som, ze jeden kus bude bez stada "trpiet samotou". je to naozaj tak? takze mal by k dispozicii k spolocnosti celorocne 2 kozy a od jari do zimy nejake koziatka a zopar baranov. vystacil by si s takouto spolocnostou?
pripominam, ze ziadne pevne oplotenie nemam, len ten ohradnik, ktory tvoria 4 lanka - kozy ani barany s tym problem nemaju, par krat sa stalo, ze mi cez to presli ale len par metrov, nikdy sa dalej nevzdialili.
dakujem za podnety.
Vedra

XXX.XXX.13.145
I kdyby se s kozama nespřátelil tak se u vás bude mít pořád líp než někde v kravíně.
Ohradník stačí. Když mu náhodou rupne v hlavě tak ho zastaví leda ocelové trubky, s dřevěnou ohradou nebo pletivem udělá krátký proces.
Radší AA, mnohem víc masa, geneticky bezrohé, lepší přírůstky. Highland je hezký ale tím jeho výhody končí, extra odolnost není pro české podmínky potřeba pokud bude mít býk boudu kam se může schovat.
kvas

XXX.XXX.59.102
Dakujem za info, s drevennym pristreskom nie je problem, ten uz pouzivaju teraz kozy, ide mi primarne o tu "samotu bez stada'. co sa tyka plemena, predbezne som vybral tieto prave koli odolnosti. suhlasim s Vami, ze prirastky AA su daleko vyssie ako u highlanda, aspon podla toho, co mam nastudovane. pokial sa nemylim, tak aj AA by nemal mat problem so zimou. bavime sa o nadm. vyske cca 500 mnm, ale to asi nie je ziadny extrem.