Začínající zemědělec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2017 18:51
Chameleon2

XXX.XXX.46.227

Dobrý den,
v dohledné době mi teta plánuje odkázat rodinný statek. Rád bych se zeptal Vás zkušenějších co bste do začátku poradili 22ti letýmu klukovi :D Reším dilema, jak to udělat se skotem, jestli chovat skot na maso, nebo špíše na mléko? V stájové části statku je možnost ustájení pro cca 10 krav z toho dvě odděleně a zbytek pospolu. K tomu max 4 prasata, nějaké slepice atd... Ze staré koňské stáje, je udělaný sklad na vše možné. Takže o místo kam dát potravu, pro zvířata by nouze nebyla, a k tomu nepočítám velkou stodolu. Nějaké polnosti by se taky našly, ale přesné číslo nevím. Techniku zastupuje starší Zetor + podvalník a nějaké stroje na obdělávání půdy tam jsou taky. Mám už najité nějaké dotace, takže pokud máte někdo ještě zkušenosti s dotacemi, tak bych Váš názor, taky rád znal. Všem moc předem děkuji za rady a tipy :).

Vedra

21.2.2017 19:49
Vedra

XXX.XXX.13.145

22ti letý si všechno bez problémů vygooglí, je to složitá problematika na mnoho mnoho stran textu.

21.2.2017 20:25
spajzka

XXX.XXX.130.42

To zní všechno krásně, skoro romanticky.
Nějaké zkušenosti už máte? Chov dobytka, produkce mléka, rostlinná produkce, údržba mechaniky, ekonomika podniku. Prostě něco...
Pro začátek bych doporučovala brigádu někde na statku, jít tam, omrknout, pomoct, zeptat se, naučit se. A pak bych si položila otázku o začínajícím zemědělci zase.

Nebo druhá možnost, pořiďte si pro začátek dvě prasata a dvě krávy a vyzkoušejte si to. Rozrůst se pak můžete kdykoliv.

21.2.2017 22:03
Chameleon2

XXX.XXX.143.122

Bohužel jsem do toho spadl trošku po hlavě a je mě líto to stavení prodávat :) jinak zatím děkuji za info.

22.2.2017 06:52
koně

XXX.XXX.205.252

Chameleon2 napsal(a):
Dobrý den,
v dohledné době mi teta plánuje odkázat rodinný statek. Rád bych se zeptal Vás zkušenějších co bste do začátku poradili 22ti letýmu klukovi :D Reším dilema, jak to udělat se skotem, jestli chovat skot na maso, nebo špíše na mléko? V stájové části statku je možnost ustájení pro cca 10 krav z toho dvě odděleně a zbytek pospolu. K tomu max 4 prasata, nějaké slepice atd... Ze staré koňské stáje, je udělaný sklad na vše možné. Takže o místo kam dát potravu, pro zvířata by nouze nebyla, a k tomu nepočítám velkou stodolu. Nějaké polnosti by se taky našly, ale přesné číslo nevím. Techniku zastupuje starší Zetor + podvalník a nějaké stroje na obdělávání půdy tam jsou taky. Mám už najité nějaké dotace, takže pokud máte někdo ještě zkušenosti s dotacemi, tak bych Váš názor, taky rád znal. Všem moc předem děkuji za rady a tipy :).

A teta hospodaří, doposledka?Má tam zvířata?Případně kdy naposledy na tom statku velká zvířata byla?
Jestli jste nadšený teoretik, doporučila bych to, co spajzka.Vrhnout se do praxe někde jinde.Zkusit si nekonečný kolotoč žrádlo x hnůj, kde nemáte neděli, nemoc, natož dovolenou
A pokud vás zemědělství přesto osloví, začít pomalu na svém.
Stavení si můžete ponechat i bez dobytka, ne?

22.2.2017 08:12
Chameleon2

XXX.XXX.40.149

Co si pamatuju, tak tam velká zvířata byla naposledy cca před 5ti lety. Úplný teoretik nejsem, v tom koloběhu jak popisujete jsem žil asi 3 roky, takže nějaké základy mám. Samozřejmě dá se tam bydlet i bez zvířat, ale zase když tam ty možnosti jsou, tak bych je rád využil

22.2.2017 08:54
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak pochopitelně když jsou možnosti, je škoda to nevyužít Ale jinak doporučuji to, co ostatní - buď jít alespoň na rok k někomu na fungující farmu (nejen že si vše vyzkoušíte, ale taky nasbíráte zkušenosti, které se vám budou hodit ve vlastním) a nebo začít v malém, kravku, dvě prasátka, dvě kozy... Ono když zjistíte, že to nejde až tak dobře, je lepší "nemít toho plný barák". Rozšířit chov můžete kdykoli.

ondra159

22.2.2017 10:23
ondra159

XXX.XXX.9.162

Protože se chystám rozjet něco podobného, určitě Ti doporučím následující. Neztrácej čas učením na cizím, rozjeď to na svém, ale ze začátku v malém. Každý zvíře chce svoje, ale třeba slámu budou potřebovat všíchni. Musíš mít tedy půdu nafutrovanou slámou, tam se nezkazí. Budeš jí kupovat nebo mít vlastní? Kdo Ti jí slisuje, kdo Ti vymlátí, zaseje a připraví pole? Máš secí mašinu, sazečku brambor, brány, pluh, lis a spolehlivej traktor? Začni od nejjednoduššího: slepice,10 ks, výběh a zděnej kurník. Pak třeba králíky, kozu, ta Tě naučí s mlíkem, čuníka na maso a pak někde vzadu je kráva. Taky musíš mít kam dát hnůj a močku. Ta se bude muset vyvážet. Je toho hodně, od plánování po sbírání zkušeností, co a kolik jednotlivý zvíře sežere atd. Jsem pro to mít hodně věcí vlastních- obilí-šroty, brambory, seno a slámu, to je základ. Hlavně se toho neboj, hospodař s rozumem, na svých polích, zúrodnuj je a oni Ti dají. Není nic lepšího a zdravějšího, než vlastní ovoce a zelenina, maso a mlíko. Pak nemusíš kupovat sračky plný náhražek a éček... SOBĚSTAČNOST = NEZÁVISLOST = SVOBODA!

22.2.2017 10:49
Chameleon2

XXX.XXX.71.110

Techniku mam od sazecek po brany, takze by to melo byt v poho. Chci se te zeptat, jak to budes resit s financema? Budes prodavat produkty, nebo k tomu chodit do prace, nebo jak to mas namysleny? :).

ondra159

22.2.2017 10:59
ondra159

XXX.XXX.9.162

Tak já to nehodlám rozjet v takovým rozsahu, jak ty. Já třeba hovězí určitě neplánuju, teda né v horizontu cca 5let. I když ten hnůj by se mi od nich hodil. Plánuju normálně zaměstnání (=odpočinek..) a potom péče o hospodářství. Vychovat a vypěstovat si takový množství výrobků, aby to stačilo vlastní spotřebě a něco podarovat okolo - v příbuzenstvu, výměnou třeba zas za něco. Dáš králíka, dostaneš rybu nebo divočáka, něco v tom smyslu.

22.2.2017 11:09
Chameleon2

XXX.XXX.71.110

Tak ja to taky nechci rozjet nejak moc ve velkem taky bych videl rozdavat produkty spis po pribuzenstvu, ale resim to tak, ze kdyz budu mit kravy na mliko, tak si nejsu jistej co s tim kdyz budu mit kravy jen na maso, tak zas nebudu mit mliko a jak mas vyreseny stani? Ja mam uvazovy, ale premejslim, ze to zmenim na nejakej mensi box..

ondra159

22.2.2017 11:25
ondra159

XXX.XXX.9.162

Tak můžeš mít krávy masný i mlýčný, ne? Přebytky mlíka můžeš dávat čuníkům, uvidíš jak ti půjdou.. Produkty: Asi bych neřekl úplně, že bych to rozdával. To je jasný, to Ti každej utrhá ruce, dojet si na vesnici pro bedýnku. Z toho jsem vyléčenej... Tím stáním myslíš pro co? Jak píšu, hovězí neplánuju. Kdyby jo, tak v maštali u žlabu. Nemám ani takovou plochu u baráku. Co nevyzobou husy se slepicema, nasuším.

22.2.2017 16:17
Chameleon2

XXX.XXX.11.159

Jo sory blbe sem cetl, no spis resim jestli kravy nechat uvazany, nebo jim udelat neco jako box aby mohly bejt na volno :) co se tyce odberu mleka atd
.. Bych asi mozna problem nemel, ale premejslim jak to udelat, btw. dal bys mi tvuj e-mail, radsi bych psal tam nez tady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2017 16:45

Chameleon2 napsal(a):
Jo sory blbe sem cetl, no spis resim jestli kravy nechat uvazany, nebo jim udelat neco jako box aby mohly bejt na volno :) co se tyce odberu mleka atd
.. Bych asi mozna problem nemel, ale premejslim jak to udelat, btw. dal bys mi tvuj e-mail, radsi bych psal tam nez tady.

Při boxovým ustájení musíte mít vyřešený lože a hnojné chodby. protože jinak, pokud to bude jen otevřený prostor nastlaný slámou, budou krávy kálet a močit všude a ležet taky všude, a výsledkem budou opakované záněty mléčné žlázy, to nechcete.

22.2.2017 17:03
Chameleon2

XXX.XXX.11.159

A mohla byste me prosim trosku zasvetit do teto terminologie napr. co jsou hnojne chodby atd.. ;).

22.2.2017 17:14

Chameleon2 napsal(a):
A mohla byste me prosim trosku zasvetit do teto terminologie napr. co jsou hnojne chodby atd.. ;).

Mno.

Upřímně, pokud je tohle problém, tak se do chovu nepouštějte a nejdřív se nasáčkujte někam na kukačku do cizího kravína.

V boxovém ustájení v kravíně nemáte krávy volně. Jsou tam jednotlivé sekce a i sekce jsou rozdělené. Jsou tam hnojné chodby, což je přesně to, místo, kde krávy chodí a kde kálejí. Obvykle v nich jezdí šípová lopata nebo prostě jiné udělátko k automatickému uklízení mrvy. Není tam žádná podestýlka, jen beton.

No a pak máte lože. To je místo určené k lehání krav. Ta buď stlaná, nebo je v nich písek nebo gumová matrace. Aby krávy nekálely v loži, celé lože je trochu zvednuté nad úroveň hnojné chodby a vepředu je trubka. Kráva vstoupí do lože, lehne si a trubku má nad hlavou. Když se chce zvednout aby se vyprázdnila, musí udělat krok zpátky aby se nebouchla o trubku a tím pádem zadek kouká do hnojné chodby a lože zůstane čisté.

Pokud dojená kráva leží v hnoji, tak jsou mastitidy opakovaným a těžko řešitelným problémem.

ondra159

23.2.2017 07:53
ondra159

XXX.XXX.9.162

Hnojná chodba = JZD = fuj. Pokud chceš mít pár kusů dobytka, tak bude asi nejlepší volba uvázat. Musí mít kolem sebe dost prostoru. Podestýlka slámová - hnuj na pole. Dneska je moderní volný ustájení, ale v malém počtu dobytka s tím máš jen problémy - s dojením apod. Přečti si něco na: http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-skotu/.

13.3.2017 17:49
pfikar

XXX.XXX.110.208

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se moje rodina snaží o nakupovaní ze dvora co to jen jde, a nejsme zdaleka sami, tak jsem se rozhodl vytvořit web https://lokaleat.com/cs/, který sdružuje malé chovatele/pěstitele a výrobce domácích produktů. Problém je ten, že pokud nejste vyloženě z místa, tak vůbec netušíte, na koho se ve věci vajec, drůbeže, králíků atd. obrátit. Toto se snažím změnit, takže na stránkách je možné zadat svoji nabídku nebo i více nabídek a zadat jednotlivé varianty produktů. V těch si kupující vyhledává a posléze Vás kontaktuje mailem s jeho objednávkou. Fungujeme teprve 14 dní, ale již máme celkem dost hezkých nabídek na salámy, klobásy, medy, marmelády atd.. Pokud budete mít zájem, tak mě kdykoliv kontaktujte, vše osobně vysvětlím a pomůžu se založením profilu i nabídky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík