Složité využívání pozemku od družstva

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2017 17:56
barhulka

XXX.XXX.240.211

Dobrý podvečer, potřebovala bych poradit v situaci, ve které jsem se ocitla. Sháněla jsem do pronájmu pozemky pro své 2 koně - naskytly se mi výborné pozemky s rozlohou 4ha, s potokem, příjezdovou cestou - prostě super. Obeznámila jsem vlastníky pozemků s mou prosbou - všichni souhlasili, že nemají problém s tím, pokud tam koně budu pást, ale ať se domluvím s místním zemědělským družstvem, se kterým všichni majitelé pozemků mají podepsanou klasickou smlouvu o užívání pozemků. Volala jsem do družstva, předseda mi říkal, že jim by to bylo taky jedno, že to na pasení dobytka nevyužívají a pouze to mulčují ALE.. moc jsem to nepochopila - říkal mi, že problém je ten, že jim chodí různé kontroly a byl by průser, kdyby tato kontrola zjistila, že tam jsou cizí zvířata, která družstvu nepatří a pozemek je využíván jinak, než mají v nějakém plánu. Říkal, že by mi hrozně rád vyšel vstříc, ale v posledních letech tyto kontrolní správy využívají např. i drony a pozemky mapují i tímto způsobem a že z toho má zkrátka strach a neví, jak by to šlo udělat. Tak se chci zeptat - nevíte někdo, jakým způsobem by tento problém šel schůdně řešit? Už nevím, kam se obrátit. Předem děkuji za jakékoli podněty.

Jenda102

13.4.2017 21:00
Jenda102

XXX.XXX.89.231

Ano vím... měl jsem to stejně ale pochybuji že to bude asi reálné ale já jsem to zkoušel zkoušel a zkoušel a dosáhl jsem toho. Taky u nás v okolí to mají pronajaté družstva a když jsem se pak poptával těch majitelů co jim to pronajímají tak říkali ať si paseme (máme krávy a ovce) ale že jim chodí kontroly... prostě to co vy. Já nabídl že jsi vezmu pozemky od nich do nájmu já... JENŽE kdo by se nebránil přijít o pozemky na které bere slušné dotace. A tak jsem majiteli nabídl vyšší nájemné jak družstvo a bylo. Družsto platilo 2500Kč/1ha já dal 3500Kč/1ha. A to je pak už znát když máte celkem takto získaných skoro 20ha. Že ten kdo je pronajímá (majitel pozemku) přistoupí na vyšší nájemné :) Ještě by pak byl problém kdyby družstvo zvedlo nájemné že bude platit více. U nás to naštěstí taky zkoušeli ale nabídli pouze 3tis/ha a víc nepřidávali tak jsem nabídl 3500Kč a bylo moje Toť moje zkušenost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2017 22:28

Jo, ale problém bývá že družstva mají častokrát na zrušení pronájmu 5 leté výpovědní lhůty. Ono to je pochopitelné, o to víc dopředu se dá všechno plánovat když člověk ví že ještě pár let tam může s farmařením počítat.
Další možnost je ta, jak jsem to udělal já s naším předsedou. Já mu chtěl vzít ornou kterou jim pronajímáme, ale nakonec jsme se dohodli, že mu ornou nechám a on mi dá k dispozici jiné cizí pozemky o stejné výměře (ttp). On bude dál platit nájemné majitelům, půdní blok budu mít na sebe v LPISu napsaný já a za naší ornou půdu kterou mu teda nechám mi nebude platit nic.

14.4.2017 11:04
barhulka

XXX.XXX.240.211

No právě u nás je dokonce výpovědní doba u družstva 10 let... takže šance asi moc není..

15.4.2017 07:52
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Že se tam pasou "cizí zvířata", v tom bych problém až tak neviděla. Podstatné spíš je, jako CO je půda evidovaná - zda je to orná, TTP apod. Ale v podstatě i ornou půdu lze využívat jako pastvinu, pokud se na ní "pracuje" (tj. posečete, dosejete, zmulčujete atd atd.)
Připadá mi to spíš jako neochota daného družstevníka, sice je fakt, že kontroly se opravdu provádějí (a i tím leteckým snímkováním) a v případě zjištění nějaké zásadnější závady jsou kráceny či přímo odebrány dotace, ale ve vašem případě mi to připadá spíš jako výmluva dotyčného, protože pokud budete pozemek obhospodařovat (viz výše - posekat, zmulčovat atd...), neměl by v tom být problém.
Jinak se zkuste spíš domluvit s vlastníky pozemků, zda by je do pronájmu nedali vám, dále si zjistěte, jak dlouhá je výpovědní lhůta stávající smlouvy s družstvem (ano, i u nás je to 10 let, ale ne vždy! záleží na vlastníkovi, někdo si dá do smlouvy taky třeba jen rok, tři...právě proto, že nikdy neví, jestli pozemek nebude chtít využívat - a pak je celkem opruz mít něco svého a 10 let na tom nesmět hospodařit...)
A ještě - zkuste se domluvit s někým "výše postaveným" v družstvu, než je onen předseda
Další řešení pak už je jen sehnat jiné pozemky...

15.4.2017 19:47

Oni to častokrát dělají tak, že na čím delší dobu se pacht uzavře, tím víc za nájem platí. Nicméně myslím si že vlastníci pozemků by měli určovat ceny a né družstva. Ono to je ale o tom, že většina majitelů k pozemkům přišla jak slepej k houslím, většinou skrz dědictví a jsou vůbec rádi že se tam o to někdo stará, kor pokud z toho kápne nějaká koruna. Ti hloupí skočí na kecy překupníků s pozemkama a pozemky prodají a ti chytří si je nechávají, protože to jsou velice dobře uložené peníze.

15.4.2017 19:58
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak to je přesně ono K půdě nemají žádný vztah, často jsou to lidé z velkoměsta, kteří v životě hospodařit nepůjdou, ale neprodají ani metr
A ikdyž náááhodou seženete někoho, kdo by byl ochotný prodat - tak k čemu vám to je? Zaplatíte dnes poměrně vysokou cenu za ha a pak se třeba těch deset let můžete chodit na vlastní pozemek akorát dívat... Ale taková je bohužel realita.

15.4.2017 22:04

Ale pořád na tom mají vinu hlavně majitelé pozemků a né družstva. Já jejich počínání naprosto chápu i když se mi nelíbí.

18.7.2018 21:03
Prestige

XXX.XXX.71.69

Mám podobný problém, chci si pronajmout louku, jako pastvinu, majitelé by souhlasili, družstvo které louku seče na seno, také, Ale: družstvo bere na tuto louku plus ještě na další TTP dotace, na SZIF, mi bylo řečeno, že budu muset ještě počkat až do roku 2020, kdy doběhne 5.lété období. Nevíte někdo jestli by se s tím dalo něco udělat, abych mohla tu louku užívat dříve ? A ještě, dá se někde na internetu dohledat jaké dotace a od kdy na určitý pozemek družstvo bere?

19.7.2018 08:24
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak v první řadě se musíte informovat, JAKÉ dotace to družstvo na pozemek bere, protože to ví oni, na internetu to nenajdete. Pokud je to jen SAPS, tak by v tom neměl být problém, oficiálně budou uživatelé v LPISu stále oni, ale využívat to budete vy...

19.7.2018 08:49
PavelIV

XXX.XXX.132.149

xchipsy: Prestige píše zřejmě o pětiletém závazku, to kdyby družstvo nedodrželo, tak musí vracet všechny peníze, co za ten závazek od začátku pětiletýho období dostali - to se jim určitě nebude chtít. Nejčastější bývá "obecná péče", to je 96€/ha/rok.
Nejsem si teď jistej, ale možná tyhle závazky v LPIS najít jdou. Až bude chvíle, podívám se na to.

19.7.2018 08:51
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Prestige ale píše, že si chce louku pronajmout: myslím, že by to muselo být jen "per huba". Pokud družstvo bere dotace, má nájemní smlouvu, dává si nájem do nákladů a nevím, jak je to na SZIF, ale myslím, že asi i tam musí mít družstvo nájemní smlouvu. Alespoň tedy po mně to na všechny pozemky, co užívám jako nájemce a beru na ně dotace, chtěli. Takže asi užívat ano ale neoficiálně. Navíc tedy nevím, jak kde se na to hraje, ale u nás kontrolují dvojí posečení za rok, taky dosíkání nedopasků, nikde nesmí být například žádná hromada klestí (letos sa/kra dobře věděli, že jsme nechali ležet větve z pokácených stromů, co nešly kvůli suchu pálit a tudíž to "zabíralo" pár desítek m2 zeleného). Pokud to bude Prestige pozemek využívat, kdo družstvu zaručí, že splní podmínky pro dotace? Míněno vše čistě hypoteticky, ale lidi jsou různý.

19.7.2018 09:18
PavelIV

XXX.XXX.132.149

ovcezkopce: souhlasím, já se soustředil na dotaz Prestige, zda jde zjistit, jaké dotace berou
Prestige: "normální" dotace (SAPS, Greening, popř. LFA - zapomněl jsem, jak je nově) jsou roční, tam by asi i jak píšete družstvo nemělo problém. Ten pětiletý závazek mají do 2020, to vám řekli. Kdyby ho nedokončili - musí všechno vrátit. Kromě toho základního (psal jsem výše) titulu, za všechny ostatní je víc. Takže to by se vám asi nechtělo družstvu třeba nahradit od začátku závazku.
Jak je psáno výše, pokud jim nějakou formou zaručíte, že dodržíte podmínky dotací, který tam mají, tak by asi mohli souhlasit - oni dostanou dotace, vy můžete užívat (napadá mě smluvní spásání)
Jaký kdo bere na který pozemek dotace najít přímo nejde, ale jde najít informace z kterých se to dá s dost velkou pravděpodobností odvodit:
-SZIF registr příjemců dotací - pokud znáte sazbu SAPS, hned zjistíte třeba kolik kdo obhospodařuje hektarů, kolik má v LFA apod. - ale jsou to informace na minulý rok, ale ten závazek tam jako AEKO taky bude.
-veřejný LPIS - kliknout 2x na daný DPB, vpravo dole záložka "podrobnosti", rozkliknout "vrstva Enviro" - já tam mám u základního titulu "ZAKL", u jinýho šílenou zkratku v podstatě toho danýho titulu.
Jestli chcete, pošlete mi do SZ třeba číslo parcely, můžu vám najít co jde, ale na tom družstvu to určitě někdo ví taky smajlík

19.7.2018 09:42
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak je taky otázka, CO je myšleno tím pětiletým obdobím... Ona to taky může být výpovědní lhůta z nájmu, protože bylo psáno, že družstvo není vlastníkem pozemku...

19.7.2018 10:21
Prestige

XXX.XXX.71.69

PavelIV napsal(a):
ovcezkopce: souhlasím, já se soustředil na dotaz Prestige, zda jde zjistit, jaké dotace berou
Prestige: "normální" dotace (SAPS, Greening, popř. LFA - zapomněl jsem, jak je nově) jsou roční, tam by asi i jak píšete družstvo nemělo problém. Ten pětiletý závazek mají do 2020, to vám řekli. Kdyby ho nedokončili - musí všechno vrátit. Kromě toho základního (psal jsem výše) titulu, za všechny ostatní je víc. Takže to by se vám asi nechtělo družstvu třeba nahradit od začátku závazku.
Jak je psáno výše, pokud jim nějakou formou zaručíte, že dodržíte podmínky dotací, který tam mají, tak by asi mohli souhlasit - oni dostanou dotace, vy můžete užívat (napadá mě smluvní spásání)
Jaký kdo bere na který pozemek dotace najít přímo nejde, ale jde najít informace z kterých se to dá s dost velkou pravděpodobností odvodit:
-SZIF registr příjemců dotací - pokud znáte sazbu SAPS, hned zjistíte třeba kolik kdo obhospodařuje hektarů, kolik má v LFA apod. - ale jsou to informace na minulý rok, ale ten závazek tam jako AEKO taky bude.
-veřejný LPIS - kliknout 2x na daný DPB, vpravo dole záložka "podrobnosti", rozkliknout "vrstva Enviro" - já tam mám u základního titulu "ZAKL", u jinýho šílenou zkratku v podstatě toho danýho titulu.
Jestli chcete, pošlete mi do SZ třeba číslo parcely, můžu vám najít co jde, ale na tom družstvu to určitě někdo ví taky smajlík

Píšu Vám SZ.

Přidejte reakci

Přidat smajlík