František1992

XXX.XXX.117.9
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vaše rady a zkušenosti ohledně čerstvě narozených telat u masných plemen. Co jsem odposlech od chovatelů tak někdo se o ně vůbec nestará, jiný zas začišťují pupečník a dávají nějaké vitamínové tuby ihned po narození. Předem děkuji za názory.
Moje telata se rodila přes zimu ve stáji. Dostávala telecí pastu z vitamíny, jednu na tele, druhý den po narozeni. A hned za čerstva pod kůži rostlinný výtažek PlantaMun na podporu metabolismu, podpora imunního systému s kapkou kofeinu na celkové probuzení. Bohužel nevím zdali je přípravek v ČR k prodeji.
Dělala jsem to již loni a telata mi přišla vitálnější. K tomu ještě nechávám očkovat matky před porodem "Scourguard III " aby tele s kolostrálním mlékem dostalo i ty protilátky proti Coronavirus, Rotavirus und E. coli.
Pupek můžete zasprejovat jodem, nebo modrým sprejem. Já nedělám nic, jenom když nepřestává krvácet, nebo mu na to někdo šlápnul a krvácí opět. To podvazuji a sprejuju. A pak jen hlídám aby pupík nenatekl. V případě bolestivého tvrdého otoku volám veterináře.
František1992

XXX.XXX.117.9
Děkuji moc za odpověď, mohl bych jen poprosit jak se prosím jmenuje ta pasta pro telata?Děkuji.
Http://www.vetvlcek.cz/obchod/produkt/boosty-vo-15-ml-pasta/
jelikož přímo tu samou pastu nemohu v cz najít, tak jsem našla podobnou. Ale jsou i jiné, poradila bych se z veterinářem.