Kráva a další zvířena - 0,5 ha pozemek?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KriBe

22.8.2017 17:25
KriBe

XXX.XXX.104.151

Dobrý den,

Mám komplexnější dotaz. Vy zkušení chovatelé, co si myslíte o pořízení jalovice dojného plemene na menší pozemek na kraji lesa? Máme k dispozici pozemek o velikosti 0,5 ha, jedná se o sad starých ovocných stromů, bohužel trochu prorůstá mechem, kterého bychom se (snad?) mohli snadno zbavit (železo do půdy, kácení a prořezání stromů, nějaká vhodná směs k zatravnění).

Určitě nechci krávu ve vizi jakési „trvale udržitelné nízkonákladové ideje“. Vzhledem k tomu, že nebudu mít svoje seno či jiné objemové krmivo, ani vlastní obilí, kráva a její mléko mě vyjde draho. Nevyplatí se to, já vím.

Spíše mě zajímá, zda by se na tom malém pozemku příliš netrápila? Také nechci, aby jej zničila a přepásla, což by znamenalo, že v dešti či v době dorůstání trávy by byla zavřená nebo v nějakém improvizovaném „minivýběhu“ se zpevněným povrchem a s balíkem sena třeba i v plné pastevní sezóně... Umím si také představit, že o víkendech půjdeme „na trávu“, ale byl mi to určitě minoritní zdroj.

Navíc by jalovička byla sama (dokud se neotelí, tele budeme chtít prodat). Chlév, s trochou zedničiny a vápna, máme parádní, prostorný. Jsou tam dvě stání, ale ty bych zrušila a udělala jeden prostorný box. Box pro tele tam je krásný. Na půdě bude místo na slámu. Nechala bych si dvakrát ročně dovézt kamion kulatých balíků, uskladnili bychom je asi na paletách pod plachtami, než by se postavila nějaká stodůlka.

Do onoho slavného sadu bych ještě ráda zakomponovala slepice a kohouta. Opět si nemyslím, že by se zrovna uživili sami, ale měli by přístup na hnůj a kompost a ještě by něco dostávali. Bohužel jsme u lesa, takže řešíme, jak slepice uchránit. Máme mladého psa pasteveckého plemene, zatím se jeví jako nadějný hlídač, ke slepicím se na návštěvách choval vzorně a uctivě, má vztah k vlastnímu teritoriu, takže doufám, že nám pomůže. Oplocení bychom rádi řešili elektrickým ohradníkem (dřevěné plůtky, drát v několika řadách). S občasnou ztrátou ale počítáme

Myslíte, že by bylo možné na výše popsaném prostoru mít kravku a ještě k tomu slepice? Jeví se mi to jako dobrá kombinace - mrva krávy - láká hmyz pro slepice - slepičí trus zlepší kvalitu porostu. A k slepicím se údajně velmi dobře hodí prase, že se tak nějak exkrementy doplňují. A co prase a kráva v jednom? Je to už úplná blbost? Když koukám na videa z Youtube, v USA je možné všechno smajlík

Jaká plemena byste mi doporučili? Uvažujeme o krávě Jersey (náročná na výživu, pokud vím) a nosnicích Horal (údajně ne příliš náročné). Jak by Jerseyka, původem snad vyloženě kráva z pastevních chovů, snášela život na seně, řepě a šrotu?
Kolik slepic bychom si na daný pozemek, dle Vašeho odhadu, ke krávě mohli dovolit, abychom jej nezničili?

Prostě tak nějak celkově promýšlím koncept našeho hospodaření. Mám zkušenosti pouze s chovem koní. Jinak v hospodářství, které jsme pořídili, kráva snad ani ne tak dávno byla, ale stála u úvazu a její majitelé měli pronajaté odlehlejší pozemky, které si sami obdělávali.

Děkuji za Vaše připomínky a rady.

S pozdravem, K.

22.8.2017 17:48
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Na půl hektaru bych krávu nedala, to je malé. Jako občasná pastvina oukej, ale 24hod denně rozhodně ne, to bude poušť. Dojnou už vůbec ne, pokud ji nebudete pořádně krmit, bude jak radiátor a moc mlíka vám nedá. To už radši dvě tři kozy.

KriBe

22.8.2017 18:29
KriBe

XXX.XXX.104.151

Dobrý den,

Moc Vám děkuji za odpověď.

Jak jsem psala: "Také nechci, aby jej zničila a přepásla, což by znamenalo, že v dešti či v době dorůstání trávy by byla zavřená nebo v nějakém improvizovaném „minivýběhu“ se zpevněným povrchem a s balíkem sena třeba i v plné pastevní sezóně... Umím si také představit, že o víkendech půjdeme „na trávu“, ale byl mi to určitě minoritní zdroj."

24 hodin, na to jsem ani nepomýšlela, to je mi jasné, že by pozemek dopadl jako bažina/poušť, což bych určitě nechtěla. Povedlo se mi to tak kdysi u koní, byl to celkem průšvih, těžko se to napravuje.

Krávy mléčného plemene jsou obecně dost náročné na výživu, obzvlášť v laktaci, musela by se prostě "futrovat", to je mi jasné. V konvenčních chovech krávy také nemají pastvu a nestojí pořád na zeleném. Čím by se dala strava nahradit? Šrot, řepa, melasa, vojtěška? Napadá Vás něco?

Stálo by za úvahu kombinované plemeno? Napadla mě česká straka. Ta pokud vím není zas tak náročná na kvalitu krmiva.

Myslíte, že je to do domácích podmínek blbost?

KriBe

22.8.2017 18:39
KriBe

XXX.XXX.104.151

KriBe napsal(a):
Dobrý den,

Moc Vám děkuji za odpověď.

Jak jsem psala: "Také nechci, aby jej zničila a přepásla, což by znamenalo, že v dešti či v době dorůstání trávy by byla zavřená nebo v nějakém improvizovaném „minivýběhu“ se zpevněným povrchem a s balíkem sena třeba i v plné pastevní sezóně... Umím si také představit, že o víkendech půjdeme „na trávu“, ale byl mi to určitě minoritní zdroj."

24 hodin, na to jsem ani nepomýšlela, to je mi jasné, že by pozemek dopadl jako bažina/poušť, což bych určitě nechtěla. Povedlo se mi to tak kdysi u koní, byl to celkem průšvih, těžko se to napravuje.

Krávy mléčného plemene jsou obecně dost náročné na výživu, obzvlášť v laktaci, musela by se prostě "futrovat", to je mi jasné. V konvenčních chovech krávy také nemají pastvu a nestojí pořád na zeleném. Čím by se dala strava nahradit? Šrot, řepa, melasa, vojtěška? Napadá Vás něco?

Stálo by za úvahu kombinované plemeno? Napadla mě česká straka. Ta pokud vím není zas tak náročná na kvalitu krmiva.

Myslíte, že je to do domácích podmínek blbost?

Ještě bych přidala siláž a senáž, to je vlastně náhrada šťavnatého v konvenčních chovech, ale pro domácí použití ne moc vhodná, rychle se kazí bohužel.

22.8.2017 21:19
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jádro/šrot, siláž, to vše se ke krmení využívá. Ovšem množství bude u vyloženě dojného plemene velké. Kombinované (straka) je určitě "jednodušší" volbou.
S tím pozemkem ale opravdu počítejte, že bude v hrozném stavu. Pokud na něj bude mít kráva přístup kdykoli, tak stačí pár dní deště...a máte z toho bahnisko. Přes léto vám trávu vypase a zase z toho bude tvrdá poušť...
Nemáte možnost pozemek rozšířit? (nájem, koupě..) Jinak toho sena spotřebujete velké množství, protože tráva opravdu nevydrží dlouho.
Navíc kráva je stádové zvíře, ne že by nepřežila sama, ale určitě to není nejlepší řešení a nějakého společníka by to chtělo. Prasata s krávou, to by ten pozemek byl ještě horší, pro prase je přirozené rýt...

23.8.2017 23:46
koně

XXX.XXX.205.252

Zas tak špatně to promyšlené nemáte
Půl hektaru není zázrak, ale úplně marné to také není.Spíš by mě tam děsily ty stromy, bude z nich padat ovoce a kráva vám praskne
Slepice k kravám klidně pusťte, ale na noc jim pořiďte nedobytný bunkr.My už měli slepic, taky je pouštíme do kravského výběhu.Ale naše pozemky přiléhají na lány polí a následně les, konec světa, takže slepice mizí.Když ne přes den ve vzrostlém poli, tak nám je vyřadí něco v noci
Když máte pěknou stáj, tak není problém nechat krávu doma.Když bude hnusně.
Naše holky jsou od jara do podzimka venku.Na dojení jdou domů, dostanou šrot, a zas ven.Tam mají setrvale v krmišti balík sena, sůl, vodu, plus když je zelené, navážíme.Přes zimu jsou spíš doma, nebo jdou jen na dopoledne.Jak je ošklivo, vítr, zima, ani se ven nijak netlačí.Stojí si doma a žerou.Je to tedy náročnější, musíte pořád kydat.
Máme dvě straky, jsme s nimi velmi spokojeni.Při minimální spotřebě jádra dokážou rodit i dojit a nejsou to radiátory.Z býčků je maso, jalovičky prodáváme.
Jinak, výběh po koních, když tam původně byli, byl po zimě katastrofický.Pořád se řešily nedopasky, vydupané plochy, zas... plochy atd.Po kravách je vrstva vytahaného sena pod krmištěm, které párkrát za rok stáhneme a odvezeme.Jinak povrch je kompletní anglický trávníček.Krávy nevyhrabávají to lepší, jako koně a zároveň, díky způsobu pasení nervou trávu až od země.Vezmou i lupeny, kopřivy a prostě všechno.Taky bych řekla, že půdu nerozdupou do hloubky.Maximálně v prostoru napájení, kde je vlhko, nebo okolo toho krmiště.
Taky jsme původně měli jednu stračenu, ale chodila s koňmi.Mezi ty nezapadla, byli na ní protivní, tak jsme jí přikoupili druhou a je spokojená.Když jdou s koňmi, drží se ony dvě zvlášť.
Sena spotřebují nejméně velký 160cm balík na měsíc každá.Senáž bereme, protože balík stačíme zkrmit, dáme i koním.Jinak krávy v pohodě vydrží na seně, s jakýmsi popasením či dosekáním, když je co.
Do jersey bych nešla, když mi kamarádka líčí, co do nich všechno nasype, aby vůbec dojili a přitom vypadají jako z koncentráku.Ta je má v chlévě a pouští na zahrádku.
Taky se, mě osobně nelíbí, já mám radši zvířata pěkná, kulatá, ale to už je věc osobní preference.
Držím palce, ať se vám hospodářství daří

Nery nepřihlášen

20.9.2017 12:14
Nery nepřihlášen

XXX.XXX.165.2

Na půl hektaru jsem měl letos tři jalovičky pastevního plemene(200-350kg) a 4 kozy - žádný problém, trávy dost, pošlapaný do sucha nám dva metry čtvereční kolem napáječky a kus pod střechou pro kozy, jinak všude krásný trávník.
Popřemýšlejte o menších plemenech... Co takový dexter? Mohly by být myslím klidně dvě :)

Prasata rejí a ničí trávník, prý ale pomůže kroužek v nose, pak se údajně slušně pasou - musím vyzkoušet...

Přidejte reakci

Přidat smajlík