Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.8.2017 19:39
zetor7745

XXX.XXX.228.1

Mají lihovarnické výpalky nějaký výsledek při přídávaní do krmné dávky býků?

5.9.2017 00:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nejsou tam žádné cukry, tak že podle mne spíše uškodí. Dále nejsou výpalky jako výpalky. Pokud je tam hodně pecek ze švestek, tak je tam další riziko.
Podle mne do kompostu jo, ale do krmiva spíš ne.

5.9.2017 15:10
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Výpalky jsou dobrým zdrojem bílkovin a B vitamínů. Zkrmují se ale pouze čerstvé (ideálně ještě teplé). Nezbytná je dokonalá hygiena krmného zařízení - jinak se rychle kazí.
Vzhledem k tomu, že u dojnic údajně zvyšují dojivost, pak u skotu ve výkrmu jistě nějaký pozitivní vliv budou mít také.

6.9.2017 09:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

S tím B čkem se mě to nějak vůbec nezdá po takovém převaření. I když ve mlátě je taky B čko, ale tam je to vaření minimální. Navíc je ve výpalcích děsně kyselin. Tak teda opravdu nevím Určitě se to zkrmovat dá, ale s tou dávkou bych byl opatrný.

6.9.2017 10:04
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak ono je to opravdu hlavně o tom, o JAKÉ výpalky jde, třeba bramborové nemají tolik živin jako ty obilní... Také se u nich uvádí, že obsahují nutriční faktor podporující růst mláďat...
Jinak další info o živinách v PrtScr...

A dobrý článek o využití zde: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/vypalky-ako-krmna-surovina

"Podle našich zkušeností a výsledků z našich pozorování je skot nejvhodnější druh hospodářských zvířat pro zkrmování výpalků. Ověřovali jsme krmení suchých pšeničných výpalků na 100 kusech převážně Holštýnských dojnic na vrcholu laktace (s průměrnou dojivostí 30 litrů na den) po dobu 130 dní. V první – kontrolní skupině (50 dojnic) - byla krmná dávka bez výpalků. Druhé – pokusné skupině (50 dojnic) - jsme výpalky postupně zařazovali v hladinách od 2,5 kg na začátku do 4,5 kg na kus a den na konci pokusu. Ačkoli literatura někdy uvádí zvýšení nádoje mléka při zkrmování lihovarských výpalků, z našich zkušeností víme, že naopak dochází k mírnému snížení nádoje. Průměrný denní nádoj byl na konci sledování o něco nižší u skupiny pokusné se zařazenými výpalky v krmné dávce. Tento rozdíl však nebyl statisticky významný. Toto mírné zhoršení užitkovosti ale vysoce vykompenzovalo snížení nákladů na krmné směsi se zařazenými výpalky. Výpalky neměly vliv na obsah tuku v mléce, ten byl shodný u obou skupin, ovlivnily však obsah bílkovin a laktózy, jejichž hladina mírně vzrostla u pokusné skupiny se zařazenými výpalky.

Stejně jako dojnice i býci jsou podle našich zkušeností velmi vhodným druhem hospodářských zvířat pro zkrmování výpalků. Suché pšeničné výpalky jsme 225 dní zkrmovali býkům ve výkrmu. I zde jsme na začátku testu při průměrné hmotnosti 260 kg vytvořili dvě skupiny – kontrolní (50 býků) bez výpalků a pokusnou (50 býků) se zastoupením výpalků i přes 20 % ze sušiny krmné dávky. V průběhu pokusu jsme nezaznamenali výrazné rozdíly v užitkovosti, zařazení výpalků však snížilo, stejně jako u dojnic, cenu krmné dávky.

Moderní obilné výpalky jsou podle nás velmi vhodné krmivo pro dojnice i skot ve výkrmu a pro tyto kategorie hospodářských zvířat je můžeme doporučit. Při správném vybalancování krmné dávky je možné zařazením lihovarských výpalků při nezměněné užitkovosti snížit krmné náklady.".

6.9.2017 13:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jéééé, dík za čas a práci.
To mě vůbec nedocvaklo že existují jiné výpalky než z jablek (kyseliny) nebo švestek-peckovin (navíc pecky). Proto ten můj negativní postoj.

6.9.2017 17:46
zetor7745

XXX.XXX.228.1

Děkuji za názory měl jsem na mysli obilné výpalky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík